95. legjobb ifjúsági könyv a molyok értékelése alapján

Crown ​of Midnight – Éjkorona (Üvegtrón 2.) 2135 csillagozás

Sarah J. Maas: Crown of Midnight – Éjkorona

Celaena könyörtelen küzdelemben legyőzte ellenfeleit és a király bajnoka lett. Ezentúl a király ellenségeit kell elpusztítania, akik kegyetlen uralmának akarnak véget vetni. A lány azonban ahelyett, hogy eltenné őket láb alól, figyelmezteti őket és ezzel segít nekik. Szörnyű titkát eleinte még Chaolnak sem meri bevallani, akihez akarata ellenére egyre inkább vonzódik. Mennyire bízhat meg benne? Végül is Chaol a királyi testőrség kapitánya. A szívére vagy az eszére hallgasson?

Eredeti megjelenés éve: 2013

Tagok ajánlása: 14 éves kortól

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Vörös pöttyös könyvek Könyvmolyképző

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2022
496 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633991350 · Fordította: Hetesy Szilvia
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2020
496 oldal · ISBN: 9789633991374 · Fordította: Hetesy Szilvia
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2020
496 oldal · ISBN: 9789633991381 · Fordította: Hetesy Szilvia

6 további kiadás

Kapcsolódó zóna

!

Üvegtrón

403 tag · 235 karc · Utolsó karc: 2022. augusztus 17., 15:24 · Bővebben


Enciklopédia 20

Szereplők népszerűség szerint

Celaena Sardothien · Dorian Havilliard · Chaol Westfall · Nehemia Ytger · Fürge · Mort · Elena Galathynius Havilliard · Archer Finn · Hollin Havilliard · Roland Havilliard


Kedvencelte 652

Most olvassa 110

Várólistára tette 317

Kívánságlistára tette 471

Kölcsönkérné 7


Kiemelt értékelések

anikho>!
Sarah J. Maas: Crown of Midnight – Éjkorona

Ilyen egy igazi folytatás kérem szépen. Tökéletesen méltó az Üvegtrón folytatására, még túl is tett rajta. És mi volt a reakcióm miután befejeztem? Nos, ledöbbentem, úgy éreztem mintha a szívem megállt volna, elviselhetetlenül vágytam arra, hogy magamhoz öleljem Chaolt, és én akartam lenni Celaena!

Elképesztő módon mindenre emlékeztem az előző könyvből, pedig nem mostanában olvastam. Megint csak beszippantott ez a módszeresen felépített világ. Hihetetlen, de nem egy elejtett mondat – ami még az Üvegtrónból származott – most kapott értelmet. Amúgy ez a kötet sem szűkölködik az utalásokból, ezek végig mozgásban tartották az agytekervényeimet, volt, hogy rá is jöttem dolgokra.

Az írónő zseniális, hogy Celaena történetét ilyen alaposan kigondolta és papírra vetette. Nem tudok belekötni semmibe, én teljesen elhittem, hogy ez az igazság, hogy Celaena és Chaol valahol a világban, tényleg léteznek és szembeszállnak a zsarnok királlyal, küzdenek a nép és a saját boldogságukért. És ez nagyon jó, hiszen mi értelme lenne a történeteknek, ha nem hinnénk benne?

Ja, és ha már itt tartunk, én igen is megvédem Chaolt! Celaena és a testőrkapitány tökéletes párt alkotnak. A vak is látja! Velük együtt örültem, szerettem és szenvedtem! De még hogy.. Továbbá nagyon örültem annak is, hogy fény derült Celaena múltjára. Totálisan lesokkolt, még úgy is, hogy számítottam ilyesmire.
Dorian szála felkeltette az érdeklődésemet, biztos vagyok benne, hogy remek király lesz belőle.
A cselekmény igazán véres és néhol nagyon kegyetlen. Nem baj, én nagyon élveztem az egészet. Abszolút többször olvasós, – csak úgy mint az előző könyv – tuti, hogy meg fog tudni lepni második alkalommal is.

Akarom a következő részt! Kérlek, mondjátok, hogy nem kell egy évet várni rá! :(
http://anikhomolyol.blogspot.hu/2014/10/sarah-j-maas-cr…

13 hozzászólás
Evelena P>!
Sarah J. Maas: Crown of Midnight – Éjkorona

Mindössze pár perc telt el az első rész befejezése után és már rohantam is ezért a könyvért.
Újabb kalandsorozat Celaena-val. Immár királyi küldetésben járva utazgat, vagy épp élvezi az udvar kínálta lehetőségeket.
A szerelmi háromszög mostanra kevésbé lényegre törő, habár férfiúink a főhősnő összes lépését árgus és féltékeny szemekkel kísérik.
Újfent megint vagy egy főgonosz lény, amire vadászni kell, ami rémisztgeti szereplőinket.
Szerettem a Chaol szálat ebben a részben, bárgyú mosollyal a képemen olvastam a romantikus jeleneteket, mert tetszettek. Viszont van abban valami rendkívül irritáló, ahogy az írók bevetik azt a trükköt, hogy: spoiler ez valahogy mindig felhúz.
Voltak megint rejtélyek, üldözések, düh, emlékek. Nehemia kikészített spoiler.
Morton meg jókat derültem, de ő is csak titokőrizgetésen töri a fejét.
Volt jó pár „Mi a fene történik?” típusú gondolatom, meg tudott lepni.
A vége különösen, ott eléggé leesett az állam, és még akkor finoman fogalmaztam.
Az első részt izgalmasabbnak éreztem, viszont ennek a vége brutálisat ütött.
Természetesen itt sem kellett hosszan noszogatni arra, hogy a kezembe kapjam a következő részt… ;)

1 hozzászólás
Linszyy P>!
Sarah J. Maas: Crown of Midnight – Éjkorona

Többet vártam ettől a résztől.
Az első könyvnél még türelmes voltam, vártam egy nagyobb célt, körvonalazottabb karaktereket és kapcsolatrendszert, de nem kaptam meg mindezt az Éjkoronában sem.
Ugyanott ugyanazokat a köröket futjuk, csak más körítéssel. Celaena végre kezd méltóan könyörtelen lenni az orgyilkos címhez, de a ROSSZ EMBERREL. Hihetetlen, de még egy főszereplő, akit sikerült megutálnom. Köszi, Sarah…
Egyszerűen kiakasztott, ahogyan Celaena viselkedett, gondolkodott, és a legvégén kiderült nagy csattanó (amire mindenki számított szerintem) csak még inkább gyerekesnek mutatja a viselkedését.
Örültem az új fejleményeknek: végre eltűnt valamennyire a szerelmi háromszög, sokat látjuk Chaolt, Celaena talált egy utat arra, hogy lázadozzon, és van egy halálesetünk is, amit én nagyon nem tudtam bánni. De pont itt romlik el minden, és akármilyen türelmesen is álltam az egészhez, a legvége teljesen elvette a kedvem a folytatástól.
Így nem tudtam az első résznél jobbra értékelni, hiába volt izgalmasabb valamivel, meg romantikusabb is, végülis csak kiderül itt a végén, hogy egyszerűen nem nekem való Sarah J. Maas történetvezetése és karakterei.
Én megpróbáltam, és a csillagozás is mutatja, hogy nem volt ez szenvedős olvasás, de a lelkesedésemet csak sikerült letörnie.
https://youtu.be/2cq_TQxmReo

15 hozzászólás
Naiva P>!
Sarah J. Maas: Crown of Midnight – Éjkorona

Ez a rész jóval felülmúlta a az előző részt és a várakozásomat. Mondhatni/írhatni' kilóra megvett. Megerősödött a fantasy vonal. Végre megjelent benne a valódi misztikum és mágia. Caleanának pedig megkaptam azt az attitűdjét, amire az előző rész óta várok. Az egész karater jobban hasonlított egy elkényeztetett libához, mint egy megtört orgyilkoshoz, DE MOST(!) sokkal kevesebbet díváskodott, ami hisztit levágott, még belefért. Jó úton halad.
Akiből sokkal többet szerettem volna kapni, az Dorian. Belőle most kevesebbet kaptam. Sokkal. Gyakran úgy éreztem, csak sodródik a történettel, perifériára szorult. Kezdett érdektelenné válni, pedig az előző részben ő volt nálam talán az abszolút befutó, de most nem. Szerencsére egy okos húzással megmentette az írónő az ő karakterét az érdektelenné válástól. A könyv utolsó harmada igazán pörgős és izgalmassá vált. Ugyan sok mindenre fény derül, de ezzel együtt több lett az újabb rejtély, amit csak fokozott egy erős függővég.

6 hozzászólás
abipter>!
Sarah J. Maas: Crown of Midnight – Éjkorona

Tele van rejtélyekkel, melyek egymással kapcsolatban vannak és szinte egy spirált alkotnak a titkokkal borított szövevényes úton.

Lehengerlő, főleg a vége. Doriant még mindig imádom, Chaol felé viszont kétellyel fordulok. Fogalmam sincs, hogy mennyire kellene kedvelnem.
És Nehemia… spoiler
Hmmm, kedvenc szereplő? Nos, Fürgét egyszerűen imádom! Celaena pedig rendkívül bátor, Dorian elképesztő még mindig. Talán őket tudnám ide sorolni és valamilyen szinten Nehemiát is.
Kedvenc idézetem:
“ – Miért sírsz?
– Mert – suttogta remegő hangon –, mert arra emlékeztetsz, hogy a világnak milyennek kellene lennie, hogy milyen lehetne.”

Rendkívüli történet és mentségemül szolgáljon spoiler, de vizsgaidőszakom van, illetve most nem tartózkodtam egyik kedves barátomnál, akinél muszáj voltam elfoglalni magamat. :D spoiler

2 hozzászólás
Smurfettereads P>!
Sarah J. Maas: Crown of Midnight – Éjkorona

Imádom. :-) Ez a része is nagyon, nagyon tetszik nekem. Az egész történet, a világ felépítése, amit az írónő zseniálisan kidolgozott, a karakterekkel együtt. :-) Imádom a stílusát. :-)
Izgalmas volt, fordulatos, pörgős események, szórakoztató, rejtélyes, humoros, fantasy, egy kis romantikával fűszerezve. :-)
Már az elejétől kezdve imádom Celaena karakterét, nagyon is szerethető belevaló, kemény egy csajszi. :-) Egy igazi hősnő, bár olykor kegyetlen is tud lenni, de bátran kiáll, és harcol tovább, és akinek imádom a kalandjait. :-) De mellette még Doriant, és Chaolt is nagyon bírom, annyira szerethetőek ők is, és mindketten nagyon cuki pasik. :-) Nehemiát is bírom, kár, hogy a történetben csak itt ott bukkant fel néha, és persze a kis Fürge. Annyira zabálnivalóan cuki kiskutyus, nagyon szerethető. :-) ❤
Az a titok, ami Celaenát körbe vette, egyáltalán nem lepett meg, bár spoiler De cseppet sem csalódtam, és már alig várom, hogy mi lesz még a következő részben. :-)

Orsi999>!
Sarah J. Maas: Crown of Midnight – Éjkorona

Már ez első rész is nagyon tetszett, és úgy voltam vele, hogy nem lehet azt felülmúlni, de ennek a résznek sikerült. Imádtam minden egyes sorát. Igaz volt 1-2 szomorúbb rész, de nem volt annyira vészes.
Az írónő kettő szinte tökéletes férfit állit elénk, akik közül szinte lehetetlen választani, és ha választottunk is akkor szinte biztos, hogy változtatni fogunk a döntésünkön. Én igazából az első rész végén úgy voltam, hogy Chaol szimpatikusabb, de most Doriant egy kicsit közelebb érzem a szívemhez. Mivel volt egy rész, amikor csalódtam Chaolban.
Celaena-val kapcsolatban már egy ideje sejtettem, hogy mi lehet az igazság, de még így is nagyon kíváncsi voltam, hogy az írónő hogyan keveri a szálakat.
Tetszett, hogy igazából nem függővéggel zárult a történet, így nincs az az érzés, hogy ha nem olvasom el hamarosan, hogy mi történik a folytatásban, akkor nagy bajban leszek.

10 hozzászólás
joopsy P>!
Sarah J. Maas: Crown of Midnight – Éjkorona

Na végre! Ez az a Sarah, akit én az ACOTAR-ral megismertem! :) Igen, kissé nagyon képes bő lére ereszteni a mondandóját, de érdekes, hogy ezt nem unalmasan teszi. Ettől a sok mellébeszéléstől sokkal színesebb és élettelibb lesz a történet. Bámulatos, amit a szavakkal művel. Ráadásul a történet csupa kaland és rejtély. Nagyon élveztem a lassú nyomozást és rejtélyeket. Folyton úgy éreztem, kezd egyre kuszább lenni minden.

A romantikus részek kissé elcsépeltek. A szemtelen orgyilkos fruska és a túl ifjú kapitány, akire valahogy túlzónak érzem a férfi megnevezést.

A történet a felénél kicsit beindult. Caelena bekeményített és végre igazán belevaló lett. Aztán sajnos megint kicsit leült a cselekmény én pedig bármikor félbe tudtam hagyni. A vége természetesen ismét kecsegtető volt. Ez a párhuzamos világosdi mindig is érdekes volt a számomra, mert szerintem rengeteg új lehetőséget nyit meg egy fantasy világban. Talán csak elmentem az ilyenek mellett, de olyan régóta vágytam már egy ilyenre… (Mondjuk sci-fiben gondolkoztam mindig, de sebaj! :) ) Szóval nem érdekelnek a hibák, a vontatott részek vagy a szereplők tökéletlenségei, mert ez nekem most nagyon bejött. Nem kedvenc módon, de ha ez tényleg egyre jobb és jobb lesz, akkor esélyes lehet az új kedvenc sorozatom címre is. :)

A könyvben rengeteg váratlan, meglepő fordulat történt. A legvége pedig csak bonyolítja a szálakat.
Akkor utazzunk tovább… :)

2 hozzászólás
Lanore P>!
Sarah J. Maas: Crown of Midnight – Éjkorona

Tökéletes, izgalmas, pörgős, sötét hangulatú, misztikus… pont erre volt most szükségem, és bizony nem véletlen az a 99% a könyv címe mellett! Minden sorát imádtam, még az Üvegtrónnál is jobban, pedig nem gondoltam, hogy ez lehetséges. A szereplők hihetetlenül életszerűek, mintha személyesen ismerném őket… ahogy az írónő játszik az érzelmekkel, ahogy alakítja, formálja a véleményem Dorian-nal és Chaol-lal kapcsolatban, ahogy szép lassan minden titokra fény derül, amit eddig csak sejtettem, zseniális. Az egyetlen dolog, amiért haragszom, az a brutál függővég, most azonnal szeretném a folytatást!

6 hozzászólás
Mulán P>!
Sarah J. Maas: Crown of Midnight – Éjkorona

Még mindig nem az igazi ez a sorozat nekem, még mindig kicsit lapos nem tud igazán beszippantani. De már jobb volt mint az első rész olyan mintha bemelegítés lenne vagyis nagyon remélem hogy erről van szó. Az eleje tetszett, de aztán belassultam az olvasásban mert érdektelen lett, majd újra felkaptam a fejem hogy nahát ebben történik is valami és ez így ment szóval lehet csak velem van gond de nagyon remélem hogy a következő rész már az elejétől beszippant vagy abba hagyom a sorozatot mert nem szeretem az időmet fecsérelni.


Népszerű idézetek

Sheila_7 I>!

– Egyetértek. De ne gondold azt, hogy én bármi miatt is szégyenkeznék.
– Ki beszélt itt szégyenről? – Celaena a takaró alatt meztelen testére mutatott. – Őszintén szólva, meg vagyok lepve, hogy nem hordod fenn az orrod, és nem vágsz fel mindenütt velem! Én biztos, hogy ezt tenném, ha magamat lefektetném.

227. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Celaena Sardothien · Chaol Westfall
anikho>!

– Miért sírsz?
– Mert – suttogta remegő hangon –, mert arra emlékeztetsz, hogy a világnak milyennek kellene lennie, hogy milyen lehetne.

224. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Celaena Sardothien · Chaol Westfall
1 hozzászólás
perpetua P>!

– Akkor én csak dísznek vagyok itt?
– Örülj neki, hogy méltó kelléknek talállak.

72. oldal, 7. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Celaena Sardothien · Chaol Westfall
DarknessAngel>!

– […] De ha még egyszer ilyesmit csinálsz, akkor tömlöcbe vettetlek.
– Mert megöltem?
– Mert halálra rémisztettél!

126. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Celaena Sardothien · Chaol Westfall
anikho>!

Egy seprűkamra. A lány is odanézett, és lassan elmosolyodott. Már indult volna arrafelé, de Chaol megfogta a kezét, és a fülébe súgta.
– Tudod, hogy akkor nem szabad hangoskodnod.
A lány kinyitotta az ajtót, és behúzta Chaolt.
– Érzésem szerint pontosan ezt mondhatnám én is neked pár pillanat múlva – susogta kihívóan csillogó szemmel.
Chaol fülében lüktetett a vér. Követte a lànyt a kamrába, és egy seprűvel keresztezte belül az ajtót.

240-241. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Celaena Sardothien · Chaol Westfall
2 hozzászólás
Cicu>!

– Mi a baj? – kérdezte Chaol, a homlokát ráncolva.
Vajon tényleg nem látja, vagy csak nem akar megjegyzést tenni?
– Ahhoz képest, hogy tél van és reggel, elég nagy a nyüzsgés a parkban – válaszolta Celaena óvatosan.
A férfi vállat vont.
– Egyesek megőrülnének, ha egész télen a négy fal között kellene gubbasztaniuk.
Vagy csak egyszerűen szeretik nézegetni a testőrkapitányt és az izmait.

38. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Celaena Sardothien · Chaol Westfall
Niah>!

– Egyes dolgokat a fülével, másokat a szívével hall az ember.

201. oldal, 21. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Nehemia Ytger
anikho>!

Akkor gondolj kérlek arra, hogy nekem ez nem számított. Ha rólad volt szó, akkor ez nekem nem számított. Én melletted döntöttem. Mindig melletted állok majd.

486. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Celaena Sardothien
8 hozzászólás

A sorozat következő kötete

Üvegtrón sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Soman Chainani: Jók és Rosszak Iskolája
Shelby Mahurin: Kígyó & Galamb
Sara Wolf: Szívet szívért
Gail Carson Levine: Elátkozott Ella
Mary E. Pearson: Az árulás szépsége
Csóti Lili: Hetedvérig
Victoria Aveyard: Vörös királynő
Renée Ahdieh: Harag & hajnal
Stephanie Garber: Caraval
Amira Stone: Kitaszítottak