A ​Court of Thorns and Roses – Tüskék és rózsák udvara (Tüskék és rózsák udvara 1.) 3744 csillagozás

Sarah J. Maas: A Court of Thorns and Roses – Tüskék és rózsák udvara

A tizenkilenc éves Feyre az erdőben vadászva megöl egy farkast, ám nem sokkal ezután egy másik szörnyeteg bukkan fel, aki jóvátétel gyanánt magával hurcolja egy olyan baljós és mágikus vidékre, amit a lány csak a legendákból ismer. Feyre hamar rájön, hogy fogvatartója valójában nem állat, hanem Tamlin, egyike azoknak a halálos és halhatatlan tündéreknek, akik egykor a világ felett uralkodtak.
Tamlin birtokán Feyre jéghideg gyűlölete forró szenvedéllyé alakul át, és ez az érzés felperzsel minden olyan hazugságot és figyelmeztetést, amit neki a tündérek csodálatos, ámde veszedelmes világáról korábban mondtak. Azonban a tündérek birodalma felett egyre nő egy ősi, gonosz árnyék és Feyre-nak kell megtalálnia a módját, hogy feltartóztassa… vagy örök pusztulásra ítélje Tamlint és világát.

A Kristen Cashore és George R. R. Martin rajongók imádni fogják.
Szexi, akciódús sorozat első kötete.

Eredeti megjelenés éve: 2015

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Zafír pöttyös könyvek Könyvmolyképző

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2022
512 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633996751 · Fordította: Hetesy Szilvia
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2021
512 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633996751 · Fordította: Hetesy Szilvia
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2020
512 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633996751 · Fordította: Hetesy Szilvia

6 további kiadás

Kapcsolódó zóna

!

ACOTAR

987 tag · 537 karc · Utolsó karc: 2023. november 20., 15:11 · Bővebben


Enciklopédia 31

Szereplők népszerűség szerint

Rhysand · Feyre Archeron · Lucien Vanserra · Nesta Archeron · Suriel · Tamlin · Elain Archeron · Alis · Jurian · Amarantha · Bogge · Attor · Naga

Helyszínek népszerűség szerint

Tavasz udvara · Hegyalja


Kedvencelte 1194

Most olvassa 160

Várólistára tette 818

Kívánságlistára tette 1069

Kölcsönkérné 12


Kiemelt értékelések

DarknessAngel >!
Sarah J. Maas: A Court of Thorns and Roses – Tüskék és rózsák udvara

Ez úgy tökéletes, ahogy van. Egyszerűen imádtam! Ha tudtam volna, hogy ez egy Szépség és Szörnyeteg feldolgozás, akkor egy percig sem haboztam volna, hogy meg-e vegyem. De szerencsére itt van a polcomon, és simogaathatom, ölelgethetem… ^-^

Jaj, Sarah J. Maas egyszerűen csodálatosan ír. Imádom, hogy itt is a tündérek vannak főszerepben, úgy látszik az írónő is szereti őket.
A történet már az elejétől kezdve teljesen magával ragadott, pedig ott még nem is volt min annyira izgulni, mint a későbbiekben. Feyre egy hihetetlen erős személyiség, akinek nemcsak a neve különleges, hanem ő maga is. Annyi bátorság szorult belé és dac, meg persze szeretet, túlélési ösztön. Nem hagyja, hogy csak úgy megtörje valami, és ezt csodálom benne.
Tamlin pedig… aw :3… teljesen elvarázsolt. Érdekes, hogy mindig csak Rhys-ről hallottam mindenkit ódákat zengeni, de hogyhogy senki nem említi Tamlint?! Pedig megérdemelné, mert az a pasi tündér egy igazi állat. Hihi :D Persze csak jó értelemben. De tud ő igazán édes is lenni, ha akar. ;)
Rhys-ről még nem igazán tudok nyilatkozni, mivel alig tudtunk meg valamit róla. Mindenesetre ez a titokzatosság is jó valamire. Kíváncsi vagyok, mi volt az az utolsó reakció. Mondjuk kicsit félek is, hogy megtudjam, mert az írónő elég kegyetlen tud lenni, ha a szerelmi szálról van szó. Kmm… Chaol A történet, a cselekmény iszonyú izgalmas és kalandos. Időm se volt, hogy unatkozni kezdjek. Nagyon várom a folytatást.

30 hozzászólás
Nikolett0907 P>!
Sarah J. Maas: A Court of Thorns and Roses – Tüskék és rózsák udvara

„Nagyot sóhajtott és a szemembe nézett. — Te most már mindig ilyen komoly és unalmas leszel?
– Te meg mindig ilyen rohadék leszel? – vágtam vissza.”

Mit ne mondjak…ez igen kedvemre való történet volt.
Ejj de szeretem ezeket a „komisz”,kis tündéreket.

Viccet félretéve, jó sokáig húztam ennek a történetnek a kézbevételét.
Ugyanis az írónő másik sorozatát imádom és valahogy ellenérzésem volt, hogy nem akarok még egy hősnőt, még egy újabb harcost a szívem közepébe engedni.
De végül beadtam a derekam.

Maga a cselekmény szál nagyon tetszetős volt a számomra.
Már az elején bele csöppentem egy olyan világba, ami kegyetlen, csak az igazán életre valóak élik túl.
A világ felépítése csodálatos, nem csak a kötet elején látható térkép, hanem az a sok sok leírás és freskó ….én ezt nagyon tudom értékelni.

Volt egy kis összetűzésem kedves főszereplőnkkel, ugyan is az elejétől majdnem a közepéig, sőt talán kicsivel tovább is, egy idiótának tartottam. Olyan családhoz ragaszkodni ahol megvetnek és inkább kivetnek maguk közül. És ez a „csak azért is azt teszem amit akarok” felfogás….agyamra ment. Már akartam is írni, hogy mit szerettek benne, mikor a végén picit kezdtem megérteni.
Forró fejű, meggondolatlan sokszor, és nagyon emberi. De minden hibája ellenére mégis megtudtam annyira kedvelni, hogy a végére sajgott érte a szívem és nagyon drukkoltam.

Nos a hímek, mint várni lehetet, egy kivétellel nem ájultam el tőlük.

Sok helyen olvasom ezt a dilemmát, hogy Tamlin vagy Rhysand?
Nem értem ezt a hisztit, mert szerintem egyenlőre egyik sem.
Az igaz, hogy ha választanom kellene inkább az utóbbi (ki nem állhatom a nyálas urakat), de szerencsére ilyen veszély még nem fenyeget.

Viszont, akit imádok és kérek egyet belőle, majd én meggyógyítom kicsiny összetört szívét, nem más mint Lucien. Cuki fiú, pimasz, helyén van az esze, és a szíve is. Annyira imádom. ♥♥♥♥

Továbbá bárki bármit mond, nekem nagyon pozitív személyiségként könyveltem el, Alis és Nesta Archeron . Mindkettő olyan amilyen, de őszinte és igen is ott van bennük a jóság és nem elrugaszkodott nyálasság. A családért megteszik, amit tudnak, ki így, ki úgy és ha kell azért helyre teszik a főszereplőnk fejét.

Nos, örülök, hogy elolvastam, mert eseményileg nagyon tetszett. Nem csöpögősen, de a kedvencek között a helye és szerencsére már olvasom a második kötetet.

Ajánlom! Kedvenc!

5 hozzászólás
Mrs_Curran_Lennart P>!
Sarah J. Maas: A Court of Thorns and Roses – Tüskék és rózsák udvara

Fantasy rajongóknak feltétlenül ajánlom, mert ez nem egy szokványos YA fantasy. Fayre felnőtt nő, aki maga gondoskodik a családjáról és képes az önfeláldozásra. A tündék pedig nem kedves kis ártatlan lények, hanem igazi ragadozók. Fayre szívből gyülöli őket, aztán rájön, hogy ők sem mind egyformák. Az izgalmak igazából a könyv második felétől fokozódnak, letehetetlenné téve a kötetet. Nincs függővég, de szívesen olvastam volna még tovább.

8 hozzászólás
klara_matravolgyi>!
Sarah J. Maas: A Court of Thorns and Roses – Tüskék és rózsák udvara

Imádom. ♥
Egy tökéletes felnőtt mese tündérekről, a szerelem elsöprő erejéről és arról, hogy nem minden az, aminek elsőre látszik. Az Üvegtrón nem győzött meg, de Feyre történetét elhittem és izgatottan várom, hová fejlődnek ezek a színes és gazdag karakterek.
Köszönöm az élményt drága írónő, mert Prythian az én világom.

3 hozzászólás
_Eriii>!
Sarah J. Maas: A Court of Thorns and Roses – Tüskék és rózsák udvara

Van egy kérdésem. Mikor jön a következő rész, mert ez a történet teljesen megvett magának. Ez valami eszméletlenül jó volt. Imádtam az elejétől a végéig. Sőt, a háromnegyedétől tiszta idegroncsot csinált belőlem az írónő. Minden percben a könyvre gondoltam amikor nem olvastam, ezek a jó könyvek. A történet hihetetlenül izgalmas, a világ nagyon szépen fel lett építve, a főszereplők hihetetlenül jól felépítettek. Feyre egy igazán szerethető, bátor főszereplő volt. Tamlint meg egyenesen imádtam. Olvastam egy pár értékelést és ohh bár ne tettem volna. Annyit paráztam és ha belegondolok a Rhys szálba még jobban elfog a rettegés. Megértem a sok Rhys rajongót, há hogyne érteném meg. Engem is teljesen elvarázsolt az éjszaka főúra. Sötét mint maga az éj, teljesen ellentéte Tamlinek. spoiler El nem tudom képzelni, hogy ebből még mi fog ki kerekedni. Ha hamarosan nem jön a következő angolul fogom olvasni :) Ajánlom…

19 hozzászólás
Black_widow>!
Sarah J. Maas: A Court of Thorns and Roses – Tüskék és rózsák udvara

Ha nincsenek bizonyos lányok, bizonyos csoportból, akik mondhatni rám parancsoltak, hogy ezt bizony el kell olvasnod, akkor valószínűleg soha nem kezdtem volna bele a sorozatba. off
SJM neve garancia arra, hogy történetei által az ember egy olyan utazáson vehet részt, amit egykönnyen, vagy talán soha nem fog elfelejteni. Sorozatindítónak elég kemény kezdés, és csak remélni tudom, hogy az írónő a további részekben is képes lesz megugrani a mércét, amit az első résszel felállított.
Az alapkoncepció, az udvarok elnevezése, a varázslatos lények, a helyek, egyszerűen az egész úgy ahogy van lebilincselő.
Ami a karaktereket illeti, Feyre bátorsága és mások iránti odaadása egyszerre volt bámulatos és olykor dühítő. Voltak pillanatok, amikor a legszívesebben rákiabáltam volna, hogy hagyja veszni hálátlan és semmirekellő családját, viszont tiszteltem benne, hogy minden megpróbáltatás ellenére is tartotta anyjának tett ígéretét. Manapság kevés a hozzá hasonló ember. Kövezzenek meg, de Tamlint egyáltalán nem tudtam megkedvelni. Főúr létére sokszor úgy viselkedett, mint egy durcás kisgyerek, elvárta volna, hogy egy halandó, törékeny lány vívja meg a halhatatlanok csatáját. Számomra elég jellemtelenre sikerült szereplő, ráadásul, amikor cselekedni kellett volna, akkor is szinte ölbe tett kézzel ült. Rhysand karakterénél éreztem, hogy ő lesz az, akiben sokkal több lapul annál, mint amit a külvilágnak mutat. Tudja mit miért tesz, és mindig pár lépéssel a többiek előtt jár.
A rengeteg ármánykodás, hazugság és gonoszság közepette, már érződnek a háború előszelei. Folytatást! Most! Kihagyhatatlan!

23 hozzászólás
vikcs>!
Sarah J. Maas: A Court of Thorns and Roses – Tüskék és rózsák udvara

Bővebben a blogomon: http://konyvmaniablog.blogspot.hu/2017/04/sarah-j-maas-…

„Annyira szeretném, hogy képes legyek arra, hogy kitörölhessem a memóriámból ezt a könyvet, és elölről kezdhessem az egészet, hogy újra átéljem az első szótól az utolsóig. Olyan csodálatos ez a könyv, nem hiszem el, hogy vége van, hogy elfogytak a lapok, hogy várnom kell arra, hogy még többet olvashassak a szívemhez nőtt karakterekről. Feyre, Tamlin, Lucien, Rhysand, Alis… mind, mind befészkelték magukat a lelkembe. Most csak ülök, nézem a könyvet, és vágyakozom arra, hogy még kapjak ebből a történetből, azt érzem, hogy nem akarom elhagyni ezt a remekül felépített világot, lovagolni szeretnék a tündérekkel, sétálni a rózsák között, és vacsorázni egy helyes, aranyhajú főtündérrel.

Ritka egy könyvnél, mikor már a felénél elkönyvelem magamnak, hogy oké, ez máris bekerült a kedvenceim közé. Végig imádtam, egy momentum nem volt benne, mikor untam volna, vagy nem tetszett volna valami. A szereplők profin kidolgozottak, egytől egyig mindegyik, a jókat szerettem, a rosszaktól még a hideg is kirázott. A történet abszolút csillagos ötös, sőt hatos, tanítani kellene az ilyen történetvezetést, a szálak csavarását, a fordulatok beillesztését, az új emberek megjelenését. ”

**********
2018. február 14., 15:40 → 2018. február 16., 21:45
Másodjára is csodálatos és lenyűgöző olvasmány volt. Imádom ♥

*********
2020. április 4., 08:33 → 2020. április 8., 09:35
Harmadik olvasásra is teljesen levett a lábamról, alig bírtam letenni és újra beleszerettem a történetbe, a szereplőkbe… Hihetetlen ♥

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2016
512 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633996751 · Fordította: Hetesy Szilvia
17 hozzászólás
Naiva>!
Sarah J. Maas: A Court of Thorns and Roses – Tüskék és rózsák udvara

Ez az a könyv, amitől féltem, hogy esetleg nem úgy talál be, mint az olvasói többségnél, miközben mégis abban reménykedtem, inkább szeretni fogom. Kétség kívül ez utóbbi érzéssel zártam be a könyvet. Most már értem mire ez a nagy felhajtás. Nem nevezném hibátlannak, mert legalább a könyv közepéig minden lelkifurdalás és elvonási tünet nélkül, lazán félre tudtam tenni. Viszont, amit a második felétől tapasztaltam; az nagyon durván mestermű. Wow! Nem hittem volna. Az írónő ügyes. Hagyta, hogy a történet közepéig a sötétben tapogatózzak. A képek, amelyekkel dolgozik, nagyon lenyűgözőek, álomszerűek. Fayre és Tamlin kapcsolata nagyon lassan bontakozott ki. Az okokat és a titkokat pedig szépen elfedte. Talán még ügyesen félre is vezetett. Amikor pedig erre fény derült, -nos – ez adta a történet hatalmas érzelmi hatását, valódi mélységét. Azonban ennél a könyvnél nagyfokú gonoszság lenne bármit is elspoilerezni. Külföldi oldalakon már így is belefutottam néhányba a következő kötettel kapcsolatban.
Muszáj megemlíteni a karaktereket.
Feyre egyből rokonszenvessé vált és hamar a szívembe zártam. Nem hősködik feleslegesen, nem nyávog, nem hibátlan, hanem esendő, miközben a szíve és az esze nagyon is a helyén van. Számomra klasszisokkal szimpatikusabb, mint az írónő másik hősnője. Már korábban tapasztaltam, hogy Sarah férfi hősei majdnem a tökéletesség határát súrolják. spoiler Ezt most nem Tamlin-nél, hanem Rhysand-nél éreztem. Már értem, mire ez a nagy Rhysand hisztéria, pedig itt még csak alig szerepel, de amikor feltűnt mindent vitt, komolyan ellopta a show-t. Nagyon érdekes karakternek tűnik, szóval új taggal bővült a képzeletbeli háremem. Rejtélyes, sötét és szarkasztikus. Belőle szerettem volna sokkal, de sokkal többet. Tudom, a következő részben meg is kapom és szerintem abban könnyen meghódítja Feyre szívét. Nagyon szimpatikus volt még a pimasz Lucien és Alis is. Tamlin karaktere is tetszett, bár benne a könyv második felére eléggé nagyot csalódtam. A főgonoszra se lehet panaszkodni. Annyira tudtam utálni. Összességében tetszett, de nem váltam megszállottjává. Talán a következő kötettel. Szerencsére már kéznél van. Nagyon bíztató, egyben meggyőző sorozatindító.

19 hozzászólás
Finn_Hudson>!
Sarah J. Maas: A Court of Thorns and Roses – Tüskék és rózsák udvara

Másodszorra is épp oly izgalmas és lendületes, mint mikor először olvastam.

Ez egy remek példája annak, hogy ne csupán egyetlen sorozat után ítéljünk meg egy írót, ugyanis az Üvegtrón-sorozata engem nem igazán fogott meg, egy idő után minden lelkesedésemet elvesztettem és úgy a 3. rész táján be is fejeztem annak az olvasását. Itt viszont már az első oldalakon teljesen magával ragadott a történet és nem is eresztett. Maas egy nagyon érdekes világot teremtett tele ármánykodással, háborúval és szerethető karakterekkel, mindezt megtoldva gyönyörű tájleírásokkal és izgalmas jelenetekkel. Bár az első 300 oldal picikét lassabb és főleg a tündérek helyzetét mutatja be egy ember szemén keresztül, mégsem untam, pedig általában a fantasy könyvekben nem szeretem a hosszú felvezetőket. A könyv második fele pedig egyenesen zseniális: a sok csavar, Rhysand felbukkanása, a próbák, és a történet végkimenetele. Emlékszem, mikor először elolvastam, szinte belebetegedtem, hogy nem vehetem azonnal kézbe a folytatását, de szerencsére ez a veszély most nem fenyeget. :)

Kikiriki>!
Sarah J. Maas: A Court of Thorns and Roses – Tüskék és rózsák udvara

Whoaaa.
Hát ez valami fantasztikus volt!
Kicsit lassan indult be a történet, a könyv első fele akár unalmasnak is mondható (habár én még akkor sem tettem volna le), de aztán a második felétől nagyon begyorsultak az események, csak úgy kapkodtam a fejemet, hogy most mi is van.
Izgalmas volt, a szereplőket nagyon megszerettem, és most hogy befejeztem, úgy vagyok vele, hogy AKAROM A FOLYTATÁST. MOST.
Mert ennyi nem volt elég ebből a világból és ezekből a szereplőkből. Imádtam Feyret, Rhysandet, Lucient és Tamlint is.
Rhysand lett a kedvencem, mert bár nem ismertem meg annyira, de az interneten akadtam pár spoilerre…
Szóval őt egy nagyon szexi és a maga módján imádnivaló karakternek tartottam már attól a pillanattól kezdve, amint a történet helyszíne Hybern lett..és remélem nem fogok benne csalódni a továbbiakban sem. ^^
A könyvet már egy ideje el szerettem volna olvasni, tehát nagyon köszönöm Réka, hogy kölcsönadtad! ❤
UPDATE: másodszorra is imádtam!

8 hozzászólás

Népszerű idézetek

V_Bíborka >!

– Undorító rohadék vagy.
– Feltétlenül meg kell kérdezzem Tamlintól, hogy ilyen hízelgéssel nyerted-e meg a szívét.

Kapcsolódó szócikkek: Feyre Archeron · Rhysand
V_Bíborka >!

– Miért tett az ágyasává?
– A nyilvánvalótól eltekintve? – Tökéletes arcára mutatott.

Kapcsolódó szócikkek: Amarantha · Feyre Archeron · Rhysand
V_Bíborka >!

– Mily csodás, hogy itt látlak, Feyre, kedvesem! – szólt Rhysand, aki az ágyon elterülve könyökölt. – Megtudakolhatom, miért kaparászol a kandallómban?

Kapcsolódó szócikkek: Feyre Archeron · Rhysand
3 hozzászólás
V_Bíborka >!

– Úgy nem tarthatod meg a hatalmat, hogy mindenkinek a barátja vagy.

Kapcsolódó szócikkek: Lucien Vanserra
V_Bíborka>!

– Ritkán fordul elő, hogy valaki megköszöni, hogy elvitted meghalni.

Kapcsolódó szócikkek: Alis
1 hozzászólás
puncsoscukor63>!

Nagyot sóhajtott és a szemembe nézett. — Te most már mindig ilyen komoly és unalmas leszel?
– Te meg mindig ilyen rohadék leszel? – vágtam vissza.

120. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Feyre Archeron · Lucien Vanserra
V_Bíborka>!

Rengeteg időm van, előttem az egész élet. Talán majd arra is rájövök, hogy mihez kezdjek vele.

134. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Feyre Archeron
Gothic I>!

– Aha. A Suriel nem mondott el semmi fontosat, ugye?
A mosolya valahogy felbátorított.
– Azt is mondta, hogy szereted, ha fésülgetnek, és ha okos lány vagyok, akkor finom falatokkal kezes báránnyá tehetlek.
Tamlin hátrahajtotta a fejét, és hatalmas röhögésben tört ki. Akaratom ellenére én is halkan elnevettem magam.
– Az eszem megáll – szólalt meg Lucien a hátam mögül. – Feyre, neked tényleg van humorérzéked?

197. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Feyre Archeron · Lucien Vanserra · Suriel · Tamlin

A sorozat következő kötete

Tüskék és rózsák udvara sorozat · Összehasonlítás

Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Aurora Lewis Turner: A hatalom köve
Kate Dramis: The Curse of Saints – A Szentek Átka
Terry Goodkind: A bukottak hite I-III.
Amira Stone: Elszakítva
Jacqueline Carey: Kushiel dárdája
Brent Weeks: Túl az árnyakon
Karen Chance: Megérint a sötétség
Laura Thalassa: Dark Harmony – A lélektolvaj
Laurell K. Hamilton: Árnyak csókja
Leda D'Rasi: Utolsó kívánság