A ​Court of Silver Flames (A Court of Thorns and Roses 4.) 136 csillagozás

Sarah J. Maas: A Court of Silver Flames Sarah J. Maas: A Court of Silver Flames Sarah J. Maas: A Court of Silver Flames Sarah J. Maas: A Court of Silver Flames Sarah J. Maas: A Court of Silver Flames Sarah J. Maas: A Court of Silver Flames Sarah J. Maas: A Court of Silver Flames

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Sarah ​J. Maas's sexy, richly imagined series continues with the journey of Feyre's fiery sister, Nesta.

Nesta Archeron has always been prickly-proud, swift to anger, and slow to forgive. And ever since being forced into the Cauldron and becoming High Fae against her will, she's struggled to find a place for herself within the strange, deadly world she inhabits. Worse, she can't seem to move past the horrors of the war with Hybern and all she lost in it.

The one person who ignites her temper more than any other is Cassian, the battle-scarred warrior whose position in Rhysand and Feyre's Night Court keeps him constantly in Nesta's orbit. But her temper isn't the only thing Cassian ignites. The fire between them is undeniable, and only burns hotter as they are forced into close quarters with each other.

Meanwhile, the treacherous human queens who returned to the Continent during the last war have forged a dangerous new alliance, threatening the fragile peace… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2021

>!
Bloomsbury, London, 2021
758 oldal · puhatáblás · ISBN: 9781526620644
>!
Recorded Books, Prince Frederick, 2021
ASIN: B08FCXG1SB · Felolvasta: Stina Nielsen
>!
Bloomsbury, London, 2021
768 oldal · puhatáblás · ISBN: 9781526634696

11 további kiadás


Enciklopédia 14

Szereplők népszerűség szerint

Rhysand · Feyre Archeron · Cassian · Azriel · Lucien Vanserra · Morrigan (Mor) · Amren · Nesta Archeron · Tamlin · Elain Archeron · Helion · Gwyneth Berdara (Gwyn) · Varian · Emerie


Kedvencelte 23

Most olvassa 17

Várólistára tette 76

Kívánságlistára tette 99


Kiemelt értékelések

Dóri_Margit P>!
Sarah J. Maas: A Court of Silver Flames

„High Lord said, --Get Nesta out of this city. Right now…--Before I fucking kill her”
Ördögi vigyor :3

Nem bírtam kivárni, hogy magyarul megjelenjen, de ahogy sokan, úgy énis ódzkodtam tőle, hiszen Nesta számomra egy gyűlölt karakter.

Nehezen indít a könyv, így hogy nem egy szívem csücske szereplő önző és kicsinyes személyiségét kell, hogy közelebbről megismerjük.
De Cassain, na ő mindent visz! A könyv feléig csak ez hajtott, hogy végre jöjjön az ő szemszöge..Persze sokat segít még a három illír igazi kapcsolatának megsimerése is ♡

Vegyes érzelmekkel vágtam neki, már csak a YA és NA váltás miatt is. Hiszen egy ilyen gyönyörűen felépített világot nem biztos, hogy szeretnék erotikusabb vonallal megspékelni, de aki ettől fél, azt megnyugtatom, mert bár van benne egy két jelenet leginkább az elején, de nem gondolom túlzónak őket. Abszolút mérvadó Cassainhoz és azt kell mondjam, hogy megismerve Nestához is ez a vonal. Így mivel ez az ő könyvük így bele illik.
spoiler

Nagyon dög vagyok, de amikor Nesta teljesen szétcsúszik azt élveztem. Kellett tipródnia, érezze a súlyát a múltban történteknek és viselkedése következményeinek.
Megtisztulni és kezdeni valamit , valami jobbat csak ezután lehetett…
Cassain, hát bámulatos és szeretetteljes, ahogy viselkedik társként. Tipikus páros akik mindenben kiegészítik egymást. spoiler

spoiler

Feyre és Rhys ismét fájdalmas könnyeket csaltak ki belőlem. spoiler
Rhys nagyon tipródik ebben a könyvben, vérzett a szívem a tehetetlensége miatt.
Tetszett, hogy Nesta karakterét ugyanúgy utálja a könyv elején.
Elviselhetetlen, de olyan tényező akit Feyre és Cassain miatt megtűr.
Nagyon türelmes, én sokszor csaptam volna agyon a csajt ahogy vele szemben viselkedik…húúú egyenesen felháborító tudott lenni, de ugyanakkor meg ördögien jó érzés mikor helyre teremti néhol. Már ezért megérte elolvasni ^^

A csillag levonás, az nálam azért van mert abszurdnak tartom (valkűrség ide vagy oda) azt, hogy évezredek munkáját legyőzzék…Túlzás volt benne nagyon.

A vége amilyen nehéz és könnyel teli, olyan boldog is egyben. spoiler

Fájdalmas a könyv, mert megmutatja, milyen nehéz feldolgozni a traumákat, milyen gyökerező és mérgező tud lenni a személyiségre. Kell hozzá a megfelelő segítség!
spoiler

Megérte? Minden sora! Alig várom már, hogy a gyönyörű magyar választékos nyelvünkön olvashassam újra.^^

23 hozzászólás
Naiva P>!
Sarah J. Maas: A Court of Silver Flames

Továbbra is tartom az álláspontomat, miszerint Nasta meg sem érdemli Cassiant. Még akkor sem, ha ebben a kötetben kissé ostoba, „ősillérnek” volt beállítva Cassian.
Ezért kizárólag a Bat Boysok miatt (Rhy, Cassian, Azriel) érdemes volt elolvasni ezt a könyvet. Olyan aranyosak voltak, ahogy izgatottan várták, hogy nagybácsik lehessenek. Azriel mennyivel nyitottabb volt ebben a kötetben.
Különben SJM nagyon ügyes író. Minden várakozásomat képes felülmúlni. A könyv főleg Nesta útjáról szól. Arról, hogyan birkózik meg azzal a traumával, ami őt érte és azzal a sok utálattal, haraggal, amivel rendelkezik és rendelkezett az átváltozása előtt.
Cassian ❤❤❤ Komolyan le a kalappal előtte! Soha nem erőltette Nestára magát, sem az akaratát és nem is akarta őt megjavítani. De mindig ott volt, amikor szüksége volt rá. Ezért sem értettem, hogy spoiler

10 hozzászólás
manami>!
Sarah J. Maas: A Court of Silver Flames

Hű, ültem ezen az értékelésen egy darabig… Ne feledjük, ez csak az én véleményem, csak az én érzéseim. :)

Az eredeti trilógiát nagyon szerettem off, így a tény, hogy kapunk még könyveket ebből a világból, örömmel töltött el. Az, hogy Nesta lesz az első akinek a történetét megismerhetjük… már sokkal kevésbé. Ennek ellenére (és mert elég sok idő telt el), teljesen pozitívan álltam a dologhoz, és reméltem, hogy kihozunk valamit az alapanyagból.

Amit Sarah átadni próbált, amin annyit dolgozott, alapvetően: fenomenális. Egy PTSD-vel küzdő személy lelki világát, és fejlődését nyomon követni rettentő érdekes lehetne. Számomra ezzel a baj csak annyi volt, hogy Nesta lett a főszereplője a könyvnek (és nem az alapvető ellenérzéseim miatt). Ez a téma sokkal sikeresebben kivitelezhető lett volna bárki mással, még Elainnel is (sőt, talán főleg vele).

A probléma a traumával, és a trauma okozta viselkedéssel Nestánál az, hogy ő a trauma előtt sem volt sokkal „jobb ember”. Nem arról van szó, hogy egy tüneménynek kell lennie ahhoz, hogy szerethető karakter legyen, de azért ugye abban egyetértünk, hogy hagyni éhen halni a családunkat, míg mi meresztjük magunkat a székünkben… nem egy vállrándítással elintézhető hiba. Nesta saját bevallása szerint is: hagyta volna éhen halni a családját. Elmondja azt is, hogy Elaint szimplán jobban szereti, és érte bármit megtenne (őt még az éhenhalás elől is megpróbálta volna megmenteni), de Feyre, nos, gondolom ő haljon csak meg. Ugye értjük, hogy ezek mennyire bődületes kijelentések? Nesta az spoiler előtt is borzalmasan (!) viselkedett, ez pedig nagyon megnehezíti azt, hogy komolyan sajnáljam, és a PTSD-re off fogjam a nyomorúságos személyisége egyre extrémebb kilengéseit. Emellett azt sem tudtam teljesen komolyan venni, mikor a többiek arra vártak, hogy „bár visszatérne a lány, aki előtte volt”. Hiszen épp olyan volt, mint régen, csak önmagának radikálisabb változatban!

Ha bárki, de tényleg, bárki más kapta volna ezt a könyvet, káprázatos lehetett volna – így azonban: nem éreztem szinte semmit. Minden egyes alkalommal, mikor épp kezdtem volna összemelegedni vele (mikor nem a családjával volt, és tényleg jó dolgokat tett – és erre adom a két csillagot), jött egy újabb kilengése, ami teljesen ellehetetlenítette a dolgot. Akármennyire is próbált megfeszülni az egész narratíva, egy csepp szánalmat sem tudtam érezni iránta. Tévedés ne essék, mikor tényleg attól volt rosszul, amit a trauma okozott neki spoiler, az sajnálatos, és teljesen érthető volt. De nem mentség az ilyen fokú kegyetlenségre:

– Mikor azt mondta Elainnek, hogy spoiler, nekem elveszett. Annak, akinek még nem mondtak ilyen, lehet, hogy félre tudja seperni ezeket a szavakat. (És ezt még valahol meg is értem.) De aki hallott már ilyen vádat, pontosan tudja, hogy elfeledhetetlen, és visszaszívhatatlan…

– Mikor annak lehetőségét, hogy Feyre spoiler, egyszerű visszavágásnak használja, hogy megbánthassa… túlmegy minden határon. Kész, vége. Ez a karakter olyan, de olyan mélyre süllyedt, amit elképzelni sem tudtam. Halljuk, hogy ezek milyen súlyos szavak? Ezek nem testvéri civakodások, még csak nem is az, hogy „dögölj meg, hülye k**va”. És nem, nem azzal volt gond, hogy Nesta spoiler. Nesta ugyanúgy spoiler, ugyanúgy értette, hogy miért spoiler és a kisujját se mozdította, hogy megmondja a testvérének az igazat. (Amit joga lett volna tudni – de ez egy másik gond, egy másik ponthoz.) Egyszerűen képmutató, és fegyvernek használta, hogy a saját pontját bizonyítsa: hogy ismét ő az áldozat, hogy ismét mennyire megbántották, és neki milyen rossz. Ebből nálam nem lehet visszajönni. Nem érdekel, hogy sír, nem érdekel, hogy „nem tehet róla”.

De Nesta karaktere alapvetően is logikátlan volt – ami (sajnálom, de) már tényleg az írónőn múlott, nem máson. Mert egyszerűen nem működött abban a szerepben, amibe belehelyezte (bárki más jobb lett volna, szerintem – főleg Elain). Ő maga hozta meg a borzalmas döntéseit (amikbe még csak nem is bizonyos szomorú helyzet sodorta bele), csak a saját önzősége, így mikor ette magát érte, nem sajnálatot ébresztett bennem, hanem egyetértést: igen, edd csak magad, tanuld meg a leckét, és legközelebb dönts jobban. Ez alól természetesen kivételt képez, mikor a trauma, az spoiler. Amúgy pedig, ha ennyire erőltetjük, hogy a trauma mennyire megváltoztatta… Nem árt megemlíteni, hogy az egyik pillanatban még egy olyan világban vagyunk, ahol az emberek nem igazán értik a traumák okozta nehézségeket, aztán megtudjuk, hogy a könyvtár menekültjeinek biztosítanak „segítséget”. Eszébe jutott bárkinek ilyesmit felajánlani Nestának? (Még ha el se fogadta volna.)

A baj az egész karakterrel az, hogy ha férfi lenne, már rég toxic asshole címen futna. Ahogy más karakterek, pl. Tamlin is, ugye. Aki ugyanúgy küzd PTSD-vel, és a saját undorító hibáival, és döntései súlyával. De őt inkább felejtsük el, hiszen Nesta is megmondta, hogy egy: asshole. Ezzel nem is vitatkozok, csak nem értem Nesta miért lenne más. (Na vajon? Mert nő, azért.) Ha a romantikus könyvek szereplői viselkednek így, akkor „nem mentség a nehéz múlt”, a nők „nem kötelesek megjavítani őket”, sőt „menekülni kell előlük, mert ő egy toxic személy, és a kapcsolat is”. Érdekes. off

És sajnos nálam a többi szereplő is kifordult magából, így, vagy úgy. Rhysand a feminista élharcos, aki „mindenkinek választási lehetőséget biztosít”, egyszerűen spoiler. Na most, ilyen nincs. (És mégis.) Valahol érthető, hogy nem akarja ekkora stressznek kitenni a feleségét, legalább addig, míg megoldást nem talál, de ő még spoiler. Elképzelhetetlenül felháborító, nem csak kapcsolati szinten, de politikailag is. Feyre nem csak a felesége, „akinek a sorsa felett dönthet”, de az Udvar úrnője is, ugye… Amit a spoiler is tud (!!!), hogy MERI elhallgatni előle? Épp olyan viselkedés volt ez, mint Tamliné a 2. rész elején – egyszerűen döntött a sorsáról, és kész. Most akkor ketten uralkodnak, vagy csak Rhys? És a eskü miatt pedig spoiler. + Hogy Nesta panaszai valamilyen szinten érthetőek legyenek, a többiek is sokkal élesebben, és JÓVAL drasztikusabban reagálnak a „problémáira”, mint ahogy normális lett volna. Sokszor mintha nem is önmaguk lettek volna, olyan dolgokat tudtak mondani… Ezt most attól függetlenül, hogy alapvetően egyetértettem a véleményükkel – az előadásmóddal nem. De hát feltűnően megfeszülünk, hogy Nesta helyzete „megérthető” legyen, ugye.

A romantikus kapcsolatot nem értettem igazán. Hot messnek tűnt számomra az egész, és nem is túl egészségesnek. (De ebből a szempontból kinek mi. Megértem, ha tetszik a többi olvasónak.)

A másik pedig, ami Nestától és a karakterektől független: túl kevés általános szereplő, túl sok Feysand, és a nem létező cselekmény. Feyre és Rhys megkapta a maga idejét, és ragyogtak is. Szép, jó hallani róluk, de nekem sok volt ez. Az pedig, hogy szinte nem volt cselekmény… az még alapvetően nem lenne gond, ha a könyv nem ígérne cselekményt, és abból is rettentő jelentőset. Ami igazából történt: Tréning, szex, veszekedés, tréning, szex, veszekedés. Aztán azt utolsó 100 oldalon gyorsan összecsaptunk mindent: pár csajszi, akik hetek óta gyakorlatoztak spoiler, akik harcosnak születtek, és egész életükben ezzel foglalkoztak. Nesta spoiler, és a spoiler. (Annyira brutális volt a viselkedése, hogy ezzel tudta „jóvátenni” azt.)

A valkűr elképzelés tetszett, de sokszor rettentő unalmas volt, és ismétlődött. Azonban Gwyn karakterét imádtam, a fejemben már összehoztam spoiler, szóval alig várom, hogy olvashassak még róla. (!)

Összességében… sajnos ez volt Sarah általam legkevésbé szeretett könyve. Számomra nem volt szórakoztató, nem tudtam szimpatizálni a főszereplővel, nem tetszett a románc, nem volt cselekmény off. Ha nem Nesta lett volna ebbe a szerepbe helyezve, a történet zseniális lenne, így azonban mintha fél lábon állna az egész könyv, folyton mankó után kapkodva. A következő könyvet várni fogom, az biztosan sokkal jobban fog tetszeni.

18 hozzászólás
DarknessAngel>!
Sarah J. Maas: A Court of Silver Flames

Terveztem a könyvet elolvasni mindjárt a megjelenésekor, de amint feljött az olvasómon, olyan ideges lettem, mert eszembe jutott, hogy ez Nesta könyve, akit szívből gyűlölök, már az első rész óta. Akárhányszor arra gondoltam, hogy már jó lenne elolvasni, egyből felment bennem a pumpa, és mivel nem akartam egyből negatív érzésekkel elkezdeni a könyvet, így vártam a megfelelő pillanatra. Ez a pillanat @Naiva értékelésének hála el is jött, hisz emlékeztetett rá, hogy Nestán kívül ugyanúgy a történet részese Rhys, Cassian és Azriel, valamint Feyre, Mor és Amren is. A megszokott és szeretett csapat ösztökélt, hogy vágjak bele ebbe a hatalmas könyvbe.

A történet elején még sokat kellett biztatnom magam, hogy olvassam, mivel Nesta egy rémálom. Onnantól kezdve viszont, amikor nekikezdett a tréningnek, sokkal elviselhetőbb lett a történet. Cassian szemszöge nagyon sokat dobott rajta. Annyira imádnivaló egy pasi, aki igazán szívvel lélekkel szereti a családját. Imádtam, mikor nem hagyta, hogy Nesta Rhyst ócsárolja előtte. A Rhys-Cassian-Azriel barátság/testvériség olyan csodálatos dolog, amiről mindig nagyszerű olvasni.
Amit szintén nagyon imádtam, azok a Feyre+Rhys jelenetek♥ Elvégre ők az egész sorozat alappillérei, nélkülük nem lenne igazi a sztori. Továbbra is imádnivalóak együtt, és omg, én sejtettem már az első pillanattól kezdve, de miután Cassian megjegyezte, hogy a pajzson keresztül spoiler
Elain szerencsére nem szerepelt sokat. Elég volt Nestával megbirkózni, Elain bajai tényleg nem kellettek most ide. Amúgy Nesta szerencsére egész tűrhető volt egy huzamosabb ideig. Engem főleg az idegelt ki, akárhányszor Cassiannal vagy Feyrével kegyetlenkedett, illetve mikor önmarcangolásba kezdett. Én speciel annak örültem volna a legjobban, ha Nesta:
a, Meghal.
b, Átmegy főgonoszba (és a többiek rákényszerülnek megölni őt).
Itt van egy kis spoilermentes kifakadásom olvasás közben:
off

Teljesen megértem, hogy Nesta traumán megy keresztül, de mivel már a kezdetektől fogva egy útálatos karakter, felőlem nem kap semmi szimpátiát. Viszont, akármennyire is utálom a Nestához hasonló karaktereket, azt mindig imádom, amikor végre teljesen padlóra kerülnek és öntudatosak lesznek. Akkor lehet a legjobban gyógyulni. Szóval örülök, hogy ez megtörtént. Továbbra se szívlelem őt, szerintem soha nem is fogom, de ettől függetlenül tetszik, hogy végre! megváltozott.
Még a történetről annyit, hogy nem teljesen ezt vártam. Nestát félretéve, maga a sztori csak a sok tréningről, gyógyulásról, szexről szólt. A romantika minimumra volt véve, helyette élvezhettük a Nessian pornót. Valahogy azt vártam, itt is lesz valami izgi történet, mint az első részben, de hiába ment a spoiler keresés, túl gyorsan el lett inztézve. Szerintem nagyon kihasználatlan lett ebben a részben a mágia, valamint a cselekmény pörgése. Az egész inkább úgy hat, mint egy jóóó hooosszúú felvezetés a következő részekhez. A tréningezős jeleneteket pl. nagyon sokszor már untam, annyiszor olvashattunk róluk.

A két új szereplőt viszont már most imádom! Gwyn és Emerie nagyon szerethetőek, főleg az előbbit csípem igazán. Nagyon remélem, hogy bizonyos pillantások, említések afféle elhintett nyomok voltak arról, hogy mit várhatunk majd a folytatásban. ^-^
Összegezve, ez most nagyon nem az én könyvem lett. A csillagozás mind az eredeti bandának köszönhető, illetve a gyönyörű befejezésnek. Azok a gyengéim.

21 hozzászólás
Demise P>!
Sarah J. Maas: A Court of Silver Flames

"In the beginning
And in the end
There was Darkness
And nothing more"

Ahogy haladunk előre Sarah életművében, úgy fejlődik az ő hangja is. Az Üvegtrón első kötetei jók, de nem feltétlenül kiemelkedőek, az Empire of Stormstól kezdve érezhető igazán az, hogy mennyire zseniális és szívszorító az a történet. És ezen a ponton már rezeg a YA korhatár.
Az Acotar már NA, de Feyre azért annyira nem felnőtt, sokat javul ő is, a második kötet elég magasra is teszi a mércét a sorozatban, de ezt nem sikerült tartani a végére. És tényleg, az én fejemben Feyre nem egy felnőtt nő, inkább egy tinédzser, a felnőtté válás útján. Bár Rhysand menthetné ezt, nem az ő szemszögéből játszódik a történet.
A CC már egy izgalmasabb kérdés, lenyűgöző és bonyolult világ, részletesen fel van építve. Itt már tisztán látszott, hogy Sarah egyik tehetsége, hogy sok szempontból hétköznapivá teszi a szereplőket, nem mindig csak a fontos események jelennek meg, sokszor hétköznapok is szerepet kapnak a kötetben. Persze ezeknek is van jelentőségük, de nincsenek az olvasó arcába tolva nyilvánvalóan a tények, komoly meglepetések érhetik a végén.
Ezzel a kitérővel szeretném indítani a gondolataimat az Acosf-ról.
Sokan utálják Nestát, ami számomra meglepő. A trilógiában is fellelhetőek a mozgatórugói, számomra egy érdekes karakter. Nem hiszem, hogy csak jók és rosszak vannak, ezt is Sarah javára kell írnom, a hősei sokszor erősen szürke zónásak, követnek el hibákat, ahogy minden hétköznapi ember.
A triumvirátusból talán Cassian áll a legközelebb minden lány szívéhez. Rhysszal túl sok felelősség jár, Azriel nagyon bonyolult, de Cassian, az Cassian. Vicces, ugratós férfi, természetesen egy igazi eyecandy, és nem akármilyen tábornok. Neki is megvan a maga története.
A könyv eleje a CC-ből megismert türelmes, építkező tempót veszi fel. E/3-ban játszódva, nem maradunk le semmiről, szépen elkezdi építeni a szemünk előtt a karaktereket, megismerhetjük a fájdalmukat és örömüket, a csúcsokat és mélypontokat, rengeteg eddig nem ismert aspektust Nesta múltjából, amik hatalmas szerepet játszanak a személyiségének alakulásában. Nesta elvesztette önmagát, talán sosem volt az a személy, aki lehetett volna, de az Üst, az apja halála, ezek mind egy olyan sötétségbe lökték, amelyből nem találja a kiutat, nem is igazán tudja, hogy kicsoda ő. Vagy micsoda. Fél önmagától, a képességeitől, közben sikeresen elmar maga mellől mindenkit. Azt kell mondjam, Elain jobb állapotban van nála, pedig ott voltak mentális gondok.
Nagyon fontos leszögezni, hogy az összes eddigi könyvétől eltérően, ez egy adult regény. Igen, van benne szex. Elég sok és részletes leírásokkal. kérem szépen, ki mit várt kedvenc tábornokunktól, állóképessége nem csak a harcmezőn van :D
Ezt hiányoltam eddig Sarahtól. Annyira érezhető volt korábban is a lehetőség, az izzó kémia, kellett ez a szintű érzékiség.
Főhőseinken kívül van még említendő szereplő.
Eris. OMG. More. Vannak itt dolgok, amiket nem tudunk róla és Morról, amik sajnos itt nem is derülnek ki, de több árnyalatot kap, ettől függetlenül hozza a formáját. Tényleg, nagyon kéne egy nő, aki leszállítja Mr.-I-am-a-Fae-Prince-t a magas lóról. Nehéz szívvel, de vállalom a feladatot, csak kérek egy kis időt, amíg megélezem a péklapátomat. :D
Tamlin. Igen, Tamlin. Ezután a kötet után, jó lenne, ha kezdene vele valamit Sarah.
A végjáték egyhén szólva meglepett, nem számítottam semmi ilyesmire. Elégedett vagyok vele. spoilermentesen ennyi fér bele
Threesome. Amikor ez említésre került, felrobbant az internet. Nagy része a csalódottságtól, hiszen Sarah kivette végül. Shame. Viszont értem, hogy miért kellett ezt meglépni, egy pontom a szereplők úgy döntöttek, más irányt vesznek. Ettől függetlenül nagyon, nagyon kíváncsi lettem volna oké, hagyjuk a mellébeszélést… Itt egy önkéntes participant :'DD
Miről is szólt végsősoron ez a történet?
Girlpower.
Továbblépés.
Gyász.
Nesta élete nem volt egyszerű, ezért ő maga is csak van, de nem él igazán. Fel kell dolgoznia az eddigi történeteket, ez nem egyszerű, és nem is rövid folyamat.
És, persze, bele kellett lépni Devlon szájába. :D Köszönöm drága, ez nagyon kellett
Három napot töltöttem el az Acotar világában, ismét nagyon élveztem.
Na, hölgyeim, ki akarja kizsarolni azt a threesome jelenetet Sarahból? :D

13 hozzászólás
mani12>!
Sarah J. Maas: A Court of Silver Flames

"In the beginning
And in the end
There was Darkness
And nothing more."

Sokáig gondolkodtam azon, hogy megadjam-e az 5 csillagot a könyvre, de végül arra jutottam, hogy megérdemli, mert az a könyv, ami olvasás után sem ereszt el, az igenis kapja meg az 5 csillagot. Nemhogy aludni nem tudtam tőle, de hajnalban felkeltem elolvasni még egyszer az utolsó nagy jelenetet. És másodszor is sikerült elsírnom magam. :)

Nesta nem tartozik azok közé a karakterek közé, akiket a szívembe zártam a trilógia alatt. Távolinak éreztem magamat tőle, reméltem, hogy ez a rész változtat az érzéseimen. Nos, az elején úgy tűnt, hogy nem. Értem én, hogy mindenki máshogy dolgozza fel a traumákat, meg én nem tudom milyen depressziósnak lenni, de nem szeretem azokat az embereket, akik csak azért bántanak másokat, mert nekik rossz. És Nessa ilyen volt. Ha megdöglött a tehenem, dögöljön meg a szomszédé is alapon bántott másokat. Persze megismervén a múltját valahol érthetővé válik számunkra az a sok keserűség, amit magában hordozott.

Sarah visszatért a TOG-ban megismert narratívához, így Nesta történetét, habár váltott szemszögben, mégis E/3-ban olvashatjuk. A történet nem veszi fel a versenyt az ACOMAF és az ACOWAR izgalmaival, itt most nem az akción van a hangsúly, sokkal inkább Nestán, és azon, hogy ő hogy birkózik meg a rá nehezedő nyomással és gyásszal. Egy kicsit még maga Cassian is háttérbe szorul mellette. Az Illír harcost nagyon megszerettem az előző részekben humoráért, bátorságáért és odaadásáért. Ez a rész, csak megerősített benne. Magam mellé is szívesen elfogadnék ilyen megértő és szeretettel teli férfit. Maga a sztori egy kicsit lassú, a belső érzelmekre helyezi a hangsúlyt. Inkább fejlődésregény, mint akciódús történet, de semmiképpen sem unalmas. Nesta csípős nyelvéből és Cassian humorából is kapunk egy keveset a könyv elején, de aztán a közepe tájékán már elmaradnak ezek is, és komolyabbá válik a történet.

„Some things are more important than fear.”

Az én szívem mindig is Rhysért és Feyre-ért dobogott, most sem volt ez másként. :) Imádtam azokat a jeleneteket, amelyekben ők is szerepeltek,spoiler

Összességében nagyon szerettem a történetet, imádtam, spoiler Annyi mindenről írnék még, mert annyi minden van a fejemben, de legyen ennyi elég.

U.i.: Annyi lehetséges szerelmi szál lett elhintve, hogy nehéz lesz kitalálni, hogy kikről fognak szólni a következő történetek. :D És én már most szeretném olvasni. A könyvek tartalmaztak egy plussz Azriel fejezetet, amelyben kiderül, spoiler Aztán ott van még Eris, Tamlin és Mor. Szerintem Erisnek lesz még szerepe a továbbiakban,spoiler

8 hozzászólás
Nokedli28>!
Sarah J. Maas: A Court of Silver Flames

“Everyone deserves happiness. The road there isn't easy. It is long, and hard, and often traveled utterly blind. But you keep going.” He nodded to the mountains, the lake. “Because you know the destination will be worthwhile.”

Az ACOTAR a kedvenc sorozataim közé tartozik, ezért már nagyon vártam, hogy visszatérhessek Prythian-ba a kedvenc szereplőim közé. Kíváncsi voltam, Cassian és Nesta kapcsolatára, amit eddig csak kívülről láttam.
Habár Nesta sosem volt a szívem csücske, nem értettem miért bánik ilyen bántón és hidegen mindenkivel körülötte, de mindig egy érdekes karakterként tekintettem rá. Hosszú utat járt be a szereplő és jó néhány határt átlépett időközben (nálam legalábbis, ezért sokáig nem tudtam szimpatizáltam vele), de egy idő után átéreztem a fájdalmát és drukkoltam neki, hogy sikerüljön a belső démonait legyőznie.
Cassian mindig is az egyik kedvencem volt és ismét bizonyította, miért kedvelem ennyire.
Örültem, hogy ő volt a fénypontban, és Azriel és Rhys is sokszor feltűnik a színen. Nagyon élveztem a közös emlékeket és köteléket közöttük, ebben a kötetben ez jobban érződött, mint a többi ACOTAR könyvben.
Az új szereplőket is egyenesen imádtam, nagyon közel érzetem magam Emeriehez és Gwynhez, hihetetlenül örültem, hogy Nestának sikerült ilyen jó barátnőket találnia és olyan közegbe került, ahol ő is elengedheti magát. (Tekintve mennyi családi dráma volt, amit a kicsi szívem nem bírt elviselni, mert az összes szereplőt szeretem és nem jó érzés őket veszekedni látni.)
Viszont… a cselekményt nem érzetem annyira erősnek mint a sorozat többi köteténél (ami alapvetően nem is volt olyan nagy baj), de sok-sok rész volt, amikor a szemöldököm felszökött egészen a hajam tövéig. Ráadásul a végét összecsapottnak éreztem, mintha Sarah rájött volna, hogy most már ideje lezárni az egészet… és emiatt csalódtam kissé a könyvben. Spoilerben meg jön a panaszáradat: spoiler Személy szerint nagyon élveztem ezt a kötetet is és már várom a következőt. Tudom, sokan nem szívlelik Nestát, de egy próbát mindenképpen megérdemel a könyv ;))

3 hozzászólás
Ashriver>!
Sarah J. Maas: A Court of Silver Flames

Még mindig nagyon nem bírom Nestát. A legjobb rész volt, amikor szétcsúszott. Igazán élvezetes volt azt a részt olvasni. Még mindig azon a véleményen vagyok, hogy Cassian jobbat érdemel, de valahogy furcsán kiegészítik egymást. A végére azért csak beláttam, hogy összeillenek. De akkor sem tetszik! Az egyelen előnye ennek a könyvnek, hogy jobban megismerhetjük a kapcsolatot Rhys, Cass és Azriel között. Azok a részekért éltem. Balzsam volt a lelkemnek. Még mindig Rhys a kedvenc, ennyi idő után is odavagyok érte… de Cassian ebben a könyben véglegesen beásta magát a szívembe. Zsúfolt egy hely, de elfér :D Alig várom, hogy Azriel könyvét olvashassam, remélem hogy nem kell nagyon sokat várni rá. Őrá vagyok már nagyon kíváncsi!

2 hozzászólás
SzRéka >!
Sarah J. Maas: A Court of Silver Flames

Bakker, eddig miért nem angolul olvastam ezt a sorozatot? Varázslatos, ahogy az írónő a szavakkal bánik – még akkor is, ha párszor ismételte saját magát.
Olyan sok értékelést láttam, melyekben utálat tárgya Nesta… Ebben a könyvben teljes mértékben beleszerettem. Nem mindig értettem egyet a múltbeli és mostani tetteivel, viszont megértettem őt. Megértettem az érzések hiányát, az önpusztítást, a felejtésre vágyást, a bűntudatot és a fájdalmat, amiért a legfontosabbaknak csalódást okozott. Ő az egyik legkevésbé kedvelt szereplő, és mégis a tökéletlensége, a mások által távolságtartásként azonosított magatartása, az egyedisége miatt szerettem őt – és azért, mert Cassian mellett képes volt felengedni. Ha megengedte magának, akkor ellazult, humorizált, merész húzásokat hajtott végre, és még a piszkos fantáziája is előkerült. Utóbbi miatt jóóó sok volt az erotika, talán kicsit túlságosan sok is, de alkalmanként komoly jelentőséget hordoztak, ezért annyira nem bánom. Cassian egyébként meglepően sokat káromkodott, imádtam. :DD
A történetről nem szaporítanám a szót: az írónőtől megszokott mágiában bővelkedő, ellenségekben hemzsegő, kalandos és harcokkal teli. Nesta nem olyan, mint Feyre, úgyhogy fel kell készülni pár igencsak véres és undorító leírásra és helyzetre, amibe belevetette magát. Ó, és a legszebb az egészben – a könyv 4 részre van felosztva és csodálatos az egész, ahogy a címek Nesta lelkivilága és állapota alapján beteljesülnek az adott részben. :))
Új szereplők (Gwyn, Emerie, rövid időre Balthazar spoiler), új bonyodalmak, új szerelmek jelennek meg a „régi” világban, és végre nem éreztem kiszámíthatónak. Tökéletes sem volt, de sírva nevettem nem egyszer, így csak ajánlani tudom. És Azriel… szívem csücske, mennyire várom már az ő könyvét! ♥

anemona P>!
Sarah J. Maas: A Court of Silver Flames

Amikor Chaol könyve jelent meg az Üvegtrón sorozatból, akkor sem voltam különösebben elragadtatva. Nem éreztem konkrét ellenszenvet a karakter ellen, csak simán nem érdekelt a sorsa. Végül az írónő rám cáfolt, mert jobbnak találtam a történetét, mint számítottam. Most sajnos nem tudom ezt mondani.
Hosszú ideig vacilláltam, mire nekiálltam ennek a résznek, mert Nestát kifejezetten nem bírtam eddig, sőt még ennek a könyvnek a kétharmadáig sem. Totál utálatos az első pillanattól fogva, és ha nem olyan emberek vették volna körül, akikre minden körülmények között számíthat, akkor semmi nem lett volna belőle. Volt pár jó húzása, nem tagadom, ahogy azt sem, hogy volt/van szenvedés és veszteség az életében, de hát, jó napot kívánok, hadd mutassam be az összes többi szereplőt!
Persze aztán lassan, de biztosan elkezdünk kimászni a gödörből, a vége pedig kifejezetten izgalmas, nagyszabású és megható volt, de nehezen birkóztam meg az idevezető úttal.
Összegezve: Fantáziával gazdagon megáldott, jó írónő Sarah? Igen. Kíváncsi vagyok, hogy mit fog még kihozni ebből a sorozatból? Nagyon. Örülök annak, hogy sikerült Nestának megtalálni önmagát és a boldogságot? Igen. De attól még jó ötlet volt csak neki egy 700+ oldalas kötetet szánni? Szerintem nem.

5 hozzászólás

Népszerű idézetek

DarknessAngel>!

“The book,” Nesta said, a bit breathlessly, “is about …” Her nostrils flared and her eyes went a bit unfocused. “A book.”
“Interesting,” Cassian murmured. “Sounds great.”

Chapter 16

Kapcsolódó szócikkek: Cassian · Nesta Archeron
lovEVly>!

Never again.
Never again would she be weak.
Never again would she be at someone's mercy.
Never again would she fail.
Never again, never again, never again.

Kapcsolódó szócikkek: Nesta Archeron
lovEVly>!

”My room's a level above that.”
”Why would I need to know that?” The words snapped out of her.
He began walking toward the glass doors that led into the mountain's interior. ”In case you have a bad dream and need someone to read you a story,” he drawled, a half smile dancing on his face. ”Maybe one of those smutty books you like so much.”

Kapcsolódó szócikkek: Cassian · Nesta Archeron
lovEVly>!

She batted him away and gestured to the muscles hidden beneath his shirt. ”You're going to make me look like that?”
His low laugh rippled over her body. ”No one can look like this but me, Nes.”
Arrogant ass.
”Rhysand and Azriel do,” she said sweetly.
”I've got one or two muscles on them.”
”I don't see it.”
He winked. ”Maybe they're in other places.”

Kapcsolódó szócikkek: Azriel · Cassian · Nesta Archeron · Rhysand
lovEVly>!

”The only thing that's obvious is that you're talking to yourself.”
”I'm talking to the House. Which is a considerable step up from talking to you.”
”It doesn't talk back.”
”Exactly.”
He snorted. ”I walked into that one.”

Kapcsolódó szócikkek: Cassian · Nesta Archeron
lovEVly>!

Rhys lifted his head. ”This is a bad idea.”
Cassian winked. ”That should be written on the Night Court crest.”

Chapter 42

Kapcsolódó szócikkek: Cassian · Rhysand
lovEVly>!

”We'd be better off throwing Nesta into the Court of Nightmares. She'd thrive there.”

Kapcsolódó szócikkek: Morrigan (Mor) · Nesta Archeron
lovEVly>!

”If you think this training nonsense is going to result in you climbing into my bed, you’re delusional.” She added with a slice of a smile, “I’d sooner let in a mangy street dog.”
“Oh, it’s not going to result in me climbing into your bed.”
Nesta snickered, victory achieved, and had reached the stairs when he crooned, “You’ll climb into mine.”

Kapcsolódó szócikkek: Cassian · Nesta Archeron
1 hozzászólás
nyuffa P>!

„The first time I saw that look on your face, you were still human. Still human, and I nearly went to my knees before you.” His breath caressed the shell of her ear and she couldn't stop her eyes from fluttering shut. His smile brushed against her temple.
„Your power is a song, and one I've waited a very, very long time to hear, Nesta.”

Kapcsolódó szócikkek: Cassian · Nesta Archeron

Hasonló könyvek címkék alapján

Kristin Cashore: Graceling
V. E. Schwab: A Gathering of Shadows
Leigh Bardugo: Crooked Kingdom
Holly Black: The Cruel Prince
Stephanie Garber: Finale (angol)
Victoria Aveyard: Red Queen
Sabaa Tahir: A Torch Against the Night
Maria V. Snyder: Poison Study
Renée Ahdieh: The Wrath & the Dawn
Mary E. Pearson: The Kiss of Deception