A ​Court of Frost and Starlight – Fagy és csillagfény udvara (Tüskék és rózsák udvara 3,1.) 1809 csillagozás

Sarah J. Maas: A Court of Frost and Starlight – Fagy és csillagfény udvara

A ​remény még a legfagyosabb éjszakán is melegséget nyújt.

A téli napforduló egy hét múlva lesz. Még mindig újnak éreztem királynői szerepemet, és csak halvány elképzelésem volt hivatalos teendőimről.

Egy éve. Te jó isten! Rhys közel egy éve hajtotta be rajtam a megállapodásunkat, mert mielőbb ki akart engem szabadítani a mérgező Tavasz udvarából, és ezáltal megmenteni az összeomlástól kétségbeeséstől. Ha csak egy percet késik, csak a Jó Anya tudja, mi történt volna, és hol lennék most.

Eszembe jutott a párom, aki oly' keményen és önzetlenül küzdött, pedig semmi reménye nem volt arra, hogy mi együtt leszünk.

Mind a ketten megküzdöttünk a szerelmünkért, a vérünket adtuk érte. Rhys meg is halt érte.

A Hybern elleni háború nem múlt el nyomtalanul Feyre, Rhys és barátaik életéből, mégis mindent megtesznek, hogy újjáépítsék az Éjszaka udvarát. A küszöbön álló téli napforduló kiváló alkalmat kínálna arra, hogy végre egy kicsit kikapcsolódjanak. Ám… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2018

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Zafír pöttyös könyvek Könyvmolyképző

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2022
296 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634576860 · Fordította: Hetesy Szilvia
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2020
296 oldal · ISBN: 9789635610754 · Fordította: Hetesy Szilvia
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2020
296 oldal · ISBN: 9789635610761 · Fordította: Hetesy Szilvia

2 további kiadás


Enciklopédia 31

Szereplők népszerűség szerint

Rhysand · Feyre Archeron · Cassian · Azriel · Lucien Vanserra · Morrigan (Mor) · Amren · Nesta Archeron · Suriel · Tamlin · Elain Archeron · Emerie · Varian · Keir · Ressina · Kallon · Neve (az ötvös, ékszerész) · szövőnő

Helyszínek népszerűség szerint

Velaris · Tavasz udvara · Szivárvány-negyed · Athelwood


Kedvencelte 225

Most olvassa 63

Várólistára tette 263

Kívánságlistára tette 445

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

Black_widow>!
Sarah J. Maas: A Court of Frost and Starlight – Fagy és csillagfény udvara

Imádom Sarah munkásságát, kiemelkedő alkotó olyan fantáziával megáldva, ami csak keveseknek adatik meg. Viszont, most jön a feketeleves, ugyanis ezt most nem igazán tudom hová tenni. Értem én, hogy kellett egy átvezető kötet, viszont amilyen terjedelemben ír, simán megoldhatta volna ennek a könyvek a mondandóját harmad ennyivel a következő rész elején. Ami tetszett, hogy megmutatta nekünk hogyan is birkóznak meg szereplőink a veszteségekkel, miken mennek keresztül, bemutatta, hogy halhatatlan mivoltuk ellenére is ugyanolyan érzelmek játszódnak le bennük, mint a halandókban. Sokkal emberibbé téve ezáltal a karaktereket. Egy idő után azonban már nagyon nyomasztó volt az agóniás légkör, ami az olvasás dinamikájának rovására ment.
Akit még mindig szívből gyűlölök most sem adott okot arra, hogy változzon a véleményem róla. Nesta. Mindenki másképp birkózik meg az élettel ez tény, viszont, amit ő művel az már bicskanyitogató. Kicsit tartok is a könyvétől, de a kíváncsiság nagy Úr, és nekem aztán semmi kedvem hadakozni vele. Remélem tapasztalunk majd némi jellemfejlődést nála is.

6 hozzászólás
reccs P>!
Sarah J. Maas: A Court of Frost and Starlight – Fagy és csillagfény udvara

Megvívták és megnyerték a háborút. De vajon mi történt velük utána? Ebben a kötetben erre a kérdésre kapunk választ.
Az átélt borzalmak, a veszteségek mindenkit megviseltek. Fel kell valahogy dolgozniuk, hogy tovább élhessék az életüket, de ez nem mindenkinek megy könnyen.
Ez a kötet nem olyan, mint a korábbi részek. Izgalmas kalandok helyett a mindennapokba kapunk betekintést. Ettől persze még érdekes, csak könnyedebb olvasmány.
Egy ilyen kiegészítő kötet akár le is rombolhatja a korábbi részek élményét, de szerencsére itt ez nem történt meg, és valószínűleg a további kötetekkel sem fog.
Kellemes nosztalgiázás volt ebben az érzelmekkel, mágiával, kalandokkal teli világban.

Naiva P>!
Sarah J. Maas: A Court of Frost and Starlight – Fagy és csillagfény udvara

Szerintem SJM-hoz képest ez eléggé visszafogott, mondhatni azt is, hogy gyenge eresztés. A trilógia utáni epilógus a melankólia jegyében és hangulatában; karácsonnyal, meztelenül szaunázó illír harcosokkal, akik még hócsatázni is szoktak, szürke hétköznapokkal és spoiler Komoly!
Nesta idegesítő és önző és nyilván depressziós. Valahol meg lehet őt is érteni, de a többiek meg sem próbálták.
Azriel-ről olvastam volna szívesebben. Tudom, aligha van esély arra, hogy valaha ő is saját kötetet kapjon. Jóindulatú négyes, hiszen a trilógiát nagyon szerettem.

19 hozzászólás
MissFortune>!
Sarah J. Maas: A Court of Frost and Starlight – Fagy és csillagfény udvara

Nagyon halogattam ezt a kötetet, de közben nagyon kíváncsi voltam, hogy mi történt a szereplőkkel. Egy kihívás miatt így hát belevágtam.

Annyira jó volt újra belecsöppenni ebbe a világba. Imádtam minden percét. Külön kiemelném, hogy rohadt jó ötlet volt Sarahtól, hogy minden számomra fontos karakter szemszögéből írt fejezeteket.
Ez a sorozat nagyon nagy kedvenc lett, amit őszintén szólva nem gondoltam. A Harry Potter után ez a kedvencem.*-*
Rhys még mindig elbűvölő, Nesta még most is undok. Az az igazság, hogy ebből a történetből nekem sose lenne elég. Most is annyi megválaszolatlan kérdés merült fel bennem.:'D
Most olyan mindennek vége érzésem van…. :'D Pedig csak a sorozatot végeztem ki

jagoka1984 P>!
Sarah J. Maas: A Court of Frost and Starlight – Fagy és csillagfény udvara

Továbbra is szeretem ezt a sorozatot. Igaz ez a kötet- mint kiegészítő kötet- messze nem volt annyira izgalmas, mint az előző három. Kíváncsian várom a következő rész ezek után milyen lesz. Sikerül a korábbi lendületet visszahozni? A könyv már a polcomon, már csak idő kérdése, és kiderül…

2 hozzászólás
Mrs_Curran_Lennart P>!
Sarah J. Maas: A Court of Frost and Starlight – Fagy és csillagfény udvara

Olvastam már jópár könyvet nagy csatákról, háborúkról, de itt a szerző le is zárta a történetet. S. J. M. ebben a részben megmutatja, hogy mi van azután, hogyan folytatódik az élet, hogyan dolgozzák fel az emberek/tündérek a veszteségeket. Próbáltam Nestát és Tamlint utálni, de annyira megtörtek, hogy csak sajnálni lehet őket. A szerző Rhys és Feyre után szerintem a többiek sorsát is el akarja rendezni, mert lesz még folytatás, így ezt akár átvezető kötetnek is nevezhetjük.
Akkor hát kedves írónő várom, mit kezdesz Nestával.

Smurfettereads>!
Sarah J. Maas: A Court of Frost and Starlight – Fagy és csillagfény udvara

Imádom. :-) ❤ Nekem nagyon tetszett, jó volt olvasni a nagy háború utáni évről, hogy alakul Feyre és Rhys élete, és persze a többieké is. :-) Volt egy két jelenet, amin nagyon nevettem, és imádtam a párbeszédeket is. :-) Az különösen tetszett, hogy több szemszögből állt, de azért Azriel szemszögét hiányoltam. Még mindig imádom Rhyst, Cassiant, és Azrielt is nagyon, de nagyon. ❤ Mind a hárman álompasik, és már az elejétől kezdve rajongom értük. :-) ❤ Feyre-t, Mort, és Amrent is nagyon szeretem, és még Elaint is, annyira aranyos csendes egy karakter, teljes ellentéte Nestának. Őt is bírom, vele sincs bajom, egyrészt őt is meglehet érteni, miért ilyen tartózkodó magának való. Azért jó volt Tamlinről is olvasni, de nem sajnálom, megérdemelte, csak szegény Lucient sajnálom. A végén az előzmény teljesen felspannolt, és kíváncsi lettem rá nagyon, hogy lesz-e még folytatása. Remélem, hogy igen, nagyon kíváncsi lennék mi lesz Nestával és Cassiannel, Azriellel és Morral, Luciennel és Elainnel, na meg Feyre-val és Rhys-al. :-D Nekem nagyon tetszett, és mindenkinek csak ajánlani tudom. :-) Még mindig imádom az írónő stílusát. :-)

veronica_bookshelf>!
Sarah J. Maas: A Court of Frost and Starlight – Fagy és csillagfény udvara

Pár éve félbehagytam ezt a részt, mivel őszintén szólva nagyon unalmasnak találtam és hiányoltam belőle az akciót, amit az előzőekben már megszokhattunk az írónőtől. Most viszont valahogy nagyon jókor sikerült elővennem, mert elképesztően élveztem. Lehet, hogy amiatt, mert már rengeteg fantasy sorozatot elolvastam azóta és most tudtam értékelni, hogy a szereplők kaptak egy külön részt, amelyben a háború után megnyugvást találnak a hétköznapokban és mivel ez nagyon kevés sorozatban adatik meg a szereplőknek, emiatt találtam meg benne a különlegességet.

Feyre és Rhys a téli napfordulóra készülnek családjuk körében, a háború óta a legelső nyugodt ünnepükre. Bár még egyikük sem heverte ki teljesen a sok borzalmat, amely Prythiant sújtotta, az ünnepre való készülődés egyre inkább elűzte számukra is a múlt árnyait. Szerettem a hangulatot, amely körbelengte ezt a kis történetet. Igazán jól esett a lelkemnek, akadtak nagyon vicces jelentek is, amiken sokat mosolyogtam, a záró fejezetnek pedig még könnyet is sikerült csalnia a szemembe.

Jó megoldásnak találtam, hogy minden fejezetben bepillantást nyerhettünk egy-egy szereplő szemszögébe, viszont néha zavart mikor váltogattuk az E/1. és az E/3. személyt. De ezt valószínűleg csak amiatt éreztem furcsának, mivel hozzászoktam az előbbihez.

Összességében örülök, hogy elolvastam, mert kár lett volna kihagyni ezt a részt, sok szép jelentet és gondolatot tartogatott, a szereplőket pedig méginkább a szívembe zártam. Nem tudom mi lesz velem, ha el kell búcsúznom tőlük, mert vészesen fogynak a részek.

2 hozzászólás
Deszy P>!
Sarah J. Maas: A Court of Frost and Starlight – Fagy és csillagfény udvara

Őszinte leszek: hiába készültem rá nagyon, hogy ez „csak” egy összekötő kötet lesz, így is csalódást okozott ez a könyv. 300 oldalon keresztül sajnos nem elég a semmi… történet kell, konfliktus kell, izgalom kell. A regény legnagyobb gyengesége szerintem az lett, hogy az írónő még kicsit ragaszkodni akart a Feyre-Rhys pároshoz – kár volt. Az ő történetük lezárult és ha nincs új konfliktus, akkor nincs újra megnyitva a sztorijuk. A karácsonyozásuk érdekes lett volna egy novella vagy egy kisregény szintjén, érdekességképp, de egy teljes regényt, még ha az rövidebb is, mint a többi kötet, már nem bír el. Azt viszont érezni, hogy ott van egy sor szereplő, akik a sorukra várnak végre: Lucien, Nesta, Cassian, Mor… akármelyikük lett volna a fókuszban, sokkal jobb sztori kerekedett volna.

A teljes értékelésem:
http://www.deszy-konyv.hu/2019/12/sarah-j-maas-court-of…

Enikő_Darai_Enii>!
Sarah J. Maas: A Court of Frost and Starlight – Fagy és csillagfény udvara

Nem teljesen érdemli meg az 5 csillagot, de ezt most nézzétek el nekem, hogy Sarah iránti elfogultságom miatt megadom.
Imádtam újra a Feyre-Rhys párosról olvasni, hogy hogyan is telnek a napjaik a nagy háború után. Még mindig eszméletlen édesek és tökéletesen kiegészítik egymást. Rhys pedig továbbra is a „Leg-leg” főúr, férfi egyaránt. Egyszerűen nem tudok betelni velük, annyira különleges, mély a kapcsolatuk.
Cassian fejezeteit nagyon szerettem olvasni, érdekesnek találtam, már magát a karakterét is azon kívül, hogy a férfi szereplők közül Rhys-től eltekintve őt szeretem a legjobban.
Nestát az ACOWAR-ban kezdtem megkedvelni helyenként és a végére egészen barátságos viszony alakult ki közöttünk, most viszont megint nagyon unszimpatikus lett a karaktere, pont mint amilyennek a sorozat elején megismertük. Kár, de remélem hogy az írónőnek nagy tervei vannak vele. Hiszen tudjuk, hogy Sarah mesterien bánik az emberi érzelmekkel és olyanokat kedveltet meg velünk, akiről nem is sejtenénk. Ezért is vagyok kíváncsi a következő részre, ami már róla és Cassianről fog szólni.
Bár nem volt nagy történet, meglepő fordulatok, vagy megdöbbentő cselekmény, még is olyan élményt adott a könyv, amilyet csak kevés társa tud. Teljesen élvezhető volt, sőt még olvastam is volna tovább, de hát a terjedelemből most csak ennyire futotta.
Nagyon várom a következő spin-off-ot! És remélem azért abban is kapunk majd egy-két Feysand jelenetet!♥️ Bárcsak itt lenne már az a 2020!

21 hozzászólás

Népszerű idézetek

ttiillyy P>!

– Hógolyóznak.
Mor bólintott.
– Három illír harcos – mondtam. – Minden idők legnagyobb illír harcosai. Hógolyóznak.

198. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Azriel · Cassian · hógolyó · Rhysand
1 hozzászólás
kittenn>!

– Az év leghosszabb éjszakáján születtél. – Végigsimította a hátamat. Aztán még mélyebbre vándoroltak az ujjai. – Már a kezdetektől fogva az volt megírva neked a csillagokban, hogy mellettem állj.

68. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Rhysand
fannislibrary P>!

– Szeretlek – súgta. – Jobban szeretlek az életemnél, a birodalmamnál, a koronámnál.

fannislibrary P>!

Azért van a bor, hogy szolgáljátok ki magatokat. Vegyétek csak el, amelyiket csak akarjátok.
– Veszélyes ajánlat, Rhysand – figyelmeztette őt a belépő Amren, aki szinte eltűnt hatalmas fehér bundájában. Csak állig érő haja és ezüstös szemei tűntek fel a gallérja felett. Úgy nézett ki, mint egy…
– Úgy nézel ki, mint egy dühös hógolyó – mondta Cassian.

2 hozzászólás
fannislibrary P>!

A távolból pedig, mintha a hideg szél hordta volna ide, meghallottam a Suriel hangját.
Feyre Archeron. Egy kérés. Úgy hagyd itt ezt a világot, hogy kicsit jobb legyen utánad, mint volt.

253. oldal

fannislibrary P>!

– Huszonegy éves lesz, Cassian, huszonegy.
– És? Az anyád tizennyolc volt, az apád kilencszáz.

Smurfettereads>!

– Hogy döntik el, hogy ki győz?
– Aki fagysérülés nélkül megússza?
[…]
– Ez nevetséges.
– Van bőven alkohol a kunyhóban.
Nem vettek észre bennünket. Azriel kiemelkedett, két hógolyót kilőtt, és eltűnt a barikád mögött.
Röviddel ezután Rhys kimondhatatlan káromkodása hallatszott.
– Seggfej.
Minden szót nevetés kísért.
Mor belém karolt.
– Attól tartok, drága barátnőm, hogy idén nem a párod fog nyerni.
[…]
Ezek tényleg illír kisbabák voltak.

199. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Azriel · Feyre Archeron · Morrigan (Mor) · Rhysand
Smurfettereads>!

– Jaj, lazíts végre te is! – ugratta Cassian Azt szélesen gesztikulálva. – Igyál egy kortyot! Egyél sütit!
– És vedd le a kabátodat! – tettem hozzá. Közben az üveggel az Árnyénekes felé mutattam, aki még a kabátját se vette le, mert a rendetlenségen akart először úrrá lenni.
[…]
– Már-már azt hihetné az ember, hogy szándékosan díszítettetek fel mindent ilyen csúnyán.
Cassian a szívére tette a kezét.
– Még a végén megsértődünk!
Azriel sóhajtva nézett a mennyezetre.
– Ó, te szegény! – mondtam Azrielnek, és töltöttem magamnak még egy pohár bort. – Biztosan jót tenne neked egy kis bor.
Azriel először rám nézett dühösen, aztán a palackra, majd Cassianre… aztán átvágott a szobán, kirántotta a palackot a kezemből, és kiitta az egészet. Cassian sugárzott az elégedettségtől.
Nem utolsósorban azért, mert Rhys jelent meg az ajtóban, és szárazon megjegyezte:
– Nos, legalább tudom, ki szokta meginni előlem a jó bort. Esetleg még egy üveggel, Az?
Azriel majdnem a kandallóba köpte a bort, de aztán lenyelte, és elvörösödve Rhys felé fordult.
– Ha szabadna megmagyaráznom…

121. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Azriel · Cassian · Feyre Archeron · Rhysand
Smurfettereads>!

– Tudod te egyáltalán, hogy milyen terhes olyan helyet keresni, ahol könnyíthetek magamon? Bárhol, ahová csak megyek? – förmedt rá Amren Rhysre, sötét haja most folyékony éjszakából szőtt függönyre emlékeztetett.
Cassian irányából prüszkölő hang hallatszott, de én összeszorítottam a szám. Mor az asztal alatt megfogta a térdem. Egész testében remegett, a nevetését fojtotta vissza.
– Helyezzünk el nyilvános illemhelyeket Velarisben, Amren? – érdeklődött Rhys.
– Komolyan beszélek, Rhysand – sziszegte Amren. Én nem mertem Morra vagy Cassianre nézni. Elég lett volna egy pillantás, és végem. Amren a kezével a testére mutatott. – Férfi alakot kellett volna választanom. Ti csak előveszitek, és bárhol elvégezhetitek a dolgotok, anélkül, hogy tartanotok kellene attól, hogy mellé…
Cassian nem bírta tovább. Mor se, és végül én is feladtam. Még Az is halkan kuncogott.
– Tényleg nem tudod, hogy kell pisilni? – kiabált Mor. – Ennyi idő után?
Amren forrt mérgében.
– Állatokat figyeltem meg.
– Elmondanád, hogy működik egy vécé? – bukott ki Cassianből, és széles tenyerével az asztalra csapott. – Biztos tudod.
A szám elé kaptam a kezem, mintha így vissza tudnám fojtani a nevetést. Velem szemben Rhys szeme világosabban ragyogott, mint a csillagok. A szája egyetlen reszkető vonallá húzódott, hiába próbált komoly maradni.
– Tudom, hogy kell ráülni az ülőkére – morgott Amren.

130-131. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Amren · Azriel · Cassian · Feyre Archeron · Morrigan (Mor) · Rhysand
ttiillyy P>!

– Tőlem van.
Azriel rezzenéstelen arccal fogadta a bejelentést, és nem is mosolygott, amikor kinyitotta az ajándékot.
– Madját kértem meg rá, hogy készítse el – magyarázta Elain. Azriel az egész család kedvenc gyógyítójának neve hallatán a homlokát ráncolta. – A port bármilyen italba bele lehet keverni.
Csend.
Elain az ajkába harapott és zavartan mosolygott.
– A fejfájás ellen, amit mi okozunk neked. Folyton a halántékodat dörzsölgeted miattunk.
Senki sem szólalt meg.
Azriel viszont kissé hátradöntötte a fejét és röhögött.

216. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Azriel · Elain Archeron

A sorozat következő kötete

Tüskék és rózsák udvara sorozat · Összehasonlítás

Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Aurora Lewis Turner: A hatalom köve
Nikki St. Crowe: Their Vicious Darling – A Gonosz Darlingjuk
Kate Dramis: The Curse of Saints – A Szentek Átka
Elise Kova: Alku a tündekirállyal
Alyona Crower: Árnyak és csillagok
Terry Goodkind: A könnyek köve I-III.
Brent Weeks: Túl az árnyakon
Jacqueline Carey: Kushiel dárdája
V. E. Schwab: A Fényigéző
John Gwynne: Az istenek árnyéka