Tökéletes 760 csillagozás

Sarah Dessen: Tökéletes

Jason tökéletes. A zárkózott, maximalista Macy is az akar lenni, ezért jár a fiúval. De létezik-e tökéletes ember, és egyáltalán jó-e hibátlannak lenni? Macy sokáig úgy érzi, a válasz igen. Ezen a nyáron azonban megismerkedik egy egyáltalán nem tökéletes csapattal: a Wish partiszervíz fiatal munkatársaival. Ez a barátság és az új szerelem a büntetett előéletű, de jóravaló és művészi hajlammal megáldott Wesszel felszabadítja, boldogabbá teszi, s átértékelteti a lánnyal egész addigi életét, kapcsolatát „tökéletes” édesanyjával. Végre elkezdheti feldolgozni imádott apja halálát is, amiért alaptalanul felelősnek érzi magát.

Eredeti megjelenés éve: 2004

Tagok ajánlása: 14 éves kortól

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2017
384 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789639708976 · Fordította: Bosnyák Viktória
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2012
382 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789639708976 · Fordította: Bosnyák Viktória
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2008
382 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789639708976 · Fordította: Bosnyák Viktória

Enciklopédia 15

Szereplők népszerűség szerint

Wesley Baker (Wes) · Macy Queen · Kristy Palmetto · Delia · Bert Baker · Caroline Queen · Jason Talbot


Kedvencelte 196

Most olvassa 44

Várólistára tette 340

Kívánságlistára tette 186

Kölcsönkérné 7


Kiemelt értékelések

Simon_Ziti>!
Sarah Dessen: Tökéletes

Aranyos történet, mély érzelmekkel, változásokkal.
Végig mozgalmasnak éreztem, és minden percét élveztem. A szereplők jelleme megnyerő volt, mindenkié a maga módján. Volt ott minden. De szerintem nem sokan vagyunk azok, akiknek nem Wes lett volna a legszimpatikusabb, a legérettebb. (De ezzel lehet csak én vagyok így).
Az idén nagyobb hangsúlyt fektettem arra, hogy férfi körben is reklámozzam az olvasást.. kisebb, nagyobb sikerrel… de arra rájöttem, hogy a romantikus szó hallatán már fátyol kerül az elméjükre, pedig sok szereplő fejlődést atláthatnának a történeteknek köszönhetően…
Olvasni fogok meg az írónőtől :)

2 hozzászólás
KönyvParfé>!
Sarah Dessen: Tökéletes

Nincs a könyvben természetfeletti szál, sem csöpögős szerelmi jelenetek, ennek ellenére képes elvarázsolni, mert annyira hétköznapi, hogy elhiszed, ez akár veled is megtörténhet. Dessen ért a fiatalok nyelvén, remekül ír hozzájuk. A szereplői jól kidolgozottak, a történetek realisták és hiába ír a hétköznapi életről, problémákról, ezt annyira lehengerlően teszi, hogy képtelenség nem kedvelni.
Bővebben: http://konyvparfe.blog.hu/2016/07/22/sarah_dessen_tokel…

17 hozzászólás
MVivien>!
Sarah Dessen: Tökéletes

Sarah Dessen remekül ír. Már olvastam tőle az Álom két keréken-t és imádtam! Ez a könyv azonban még annál is jobban tetszett.A fülszöveg alapján azt hittem, hogy Ha az enyém lennél-re fog hasonlítani, de nem lett igazam Remekül megírt kis történet, amivel nagyon gyorsan lehet haladni. Minden megvan benne ami egy jó regényhez kell: humor, barátság szerelem. .
Macy-t az elején nem kedveltem, de a végére nagyon megszerettem. Wes-t imádtam, az egyik kedvenc szereplőm volt. Macy és Wes nagyon összeillő páros. Imádtam az igazmondós játékukat is. Kristy-t is nagyon kedveltem, igazi jó barát. Delia is kedvelhető karakter.
Jason volt az akit nem kedveltem, csak sajnálni tudom.
Ezt a könyvet csajk ajánlani tudom. Gyönyörűen megírt történet komoly mondanivalóval, nem csak fiataloknak. Nálam biztosan újraolvasós lesz. Sarah Dessen-től pedig biztosan fogok még olvasni.

Niitaa P>!
Sarah Dessen: Tökéletes

A teljes értékelés elérhető a blogomon:
http://niitaabell.blogspot.com/2018/03/sarah-dessen-tok…

„A Tökéletes nem váltotta be a hozzá fűzött reményeimet. Az alap elgondolás nagyon jó volt, de a kivitelezés már más lapra tartozik, viszont pont emiatt alakult ki a tökéletes ellentét cím és tartalom között, hiszen még ez is azt jelzi, hogy a tökéletesség vajmi kevés az ember boldogságához. Még most is kétes érzések uralkodnak bennem. Úgy érzem, ebből sokkal többet ki lehetett volna hozni, s rengeteg ki nem használt lehetőséget rejt még magában. Nem fogom a későbbiekben újraolvasni, nem szeretném a polcomon tudni, de mindentől eltekintve magammal fogom hordozni Macy történetét, mert megérintett. Ez tipikusan egy olyan ifjúsági irodalom, ami soha nem fog kimenni a divatból. Remélem jön egy újabb hullám, amivel újfent felkapják majd, s még több kamaszhoz eljut. ”

Wandamaci__könyvkuckója P>!
Sarah Dessen: Tökéletes

Az eleje számomra nagyon nyögvenyelősen ment, szenvedtem vele és nem voltam benne biztos, hogyha ez így is fog folytatódni akkor képes leszek végigolvasni.

A történet egyébként nem volt rossz, sajnáltam, hogy ennyire ki lett hegyezve a gyászra, én kihagytam volna belőle ezt a vonalat, más problémákat is boncolgat, szerintem bőven elég lett volna azokra fókuszálni.
Egyébként nagyon hasznos tanulságokat lehet leszűrni és pont ezért minden tinédzser kezébe adnám, aki megkérdőjelezi magát vagy úgy gondolja, hogy csak a tökéletes az elfogadható, másképp nem fogják szeretni vagy megelégedhet, sőt tepernie kell egy olyan kapcsolatért, mint amilyen Macynek volt Jasonnel.

„Mert tudod bárki, aki miatt ilyen rossz véleménnyel vagy magadról, az méreg”

Bővebben:
http://wandamaci.blogspot.com/2020/05/sarah-dessen-toke…

1 hozzászólás
cicus61 P>!
Sarah Dessen: Tökéletes

Első könyvem az írónőtől, de azt hiszem az utolsó is egyben. Nagyon nem tökéletes.
A történet zagyvaság, az eleje borzasztóan unalmas. Jason tökéletes? szerintem inkább idióta, Macy az agyamra ment az állandó nyafogásával, megfelelni akarásával. Ha nem működik, váltani kell. Nem megfelelni kell, hanem elfogadni. Ettől a falra mászok. A vége felé felpörgött kicsit, de olyan összecsapottnak éreztem az egészet.

kiruu>!
Sarah Dessen: Tökéletes

– Perfect?
– Yes.

Ui: A második komoly könyvem 2012 nyarán Sarah Dessen Figyelj rám! volt, ezért még kis kezdő molyként egyből rákerestem az írónőre. A Tökéletes c. könyvét találtam meg és rohantam a könyvtárba. Nem kellett hozzá sok idő, hogy elolvassam. 13 évesen imádtam és még többet akartam. Nevettem, sírtam, örültem, szomorú voltam. Nagyon jó könyv :)

tündérrózsa>!
Sarah Dessen: Tökéletes

Sarah Dessentől ez volt a második könyvem, és azt hiszem, az előzőt túlértékeltem. Ez annál sokkal jobb volt. :) Kicsit nehezen álltam neki, nem voltam biztos benne, hogy pont ilyen történetet akarok most olvasni, de hamar elkapott, és onnantól kezdve nem tudtam letenni. A főszereplők szimpatikusak voltak, és persze rajtuk kívül is akadt, aki az volt és akadt, aki nem. Arra még nem tudtam rájönni, hogy Monica karaktere végül is mit keres benne, mert szerintem teljesen felesleges. Nem éreztem, hogy bármennyivel is előrébb vitte volna a történetet.
Ami nagyon tetszett: Macy és Wes játéka, hogy azáltal ismerik meg a másikat.
A történet nekem ötcsillagos, ami miatt mégsem annyi, az a sok hiba, amikor az egyik pillanatban még jön le a lépcsőn, két sorral lejjebb meg, minden átmenet nélkül, már az étteremben ül…
Talán még ez sem zavart volna, de a vége felé az a megszámlálhatatlanul sok „a mamám” már elég idegesítő volt. Szinte 2-3 soronként le volt írva… „mondta a mamám…”, „állt fel a mamám..”, „nézett a szemembe a mamám..”, a mamám így, a mamám úgy….:S ha nem lettem volna olyan fáradt, megszámoltam volna, de 10 oldalon minimum 80-szor tuti, hogy le van írva :S Miért nem lehetett legalább egyszer-kétszer azt használni, hogy „mondta anyu…” vagy „szólt anya…” vagy tényleg bármit…
Olvasás közben Wesről végig ez a kép élt bennem:
http://images2.fanpop.com/image/photos/11000000/Topher-… ne kérdezzétek….:P

_readingislife__>!
Sarah Dessen: Tökéletes

Ezelőtt még sosem hallottam erről az írnónőről sem a műveiről, de nagyon örülök, hogy végre sikerült tőle is olvasnom. Nem tudtam, hogy mire számítsak de teljesen pozitívan álltam hozzá.
Lassan indult be számomra és kezdett unalmas lenni de amikor elkezdődött a jellem fejlődés Macynél elkezdtem szeretni a történetet.
Szerintem egy nagyon elgondolkodtató történet, mivel fontos témákat boncolgat. Ebbe bele tartozik a gyász és legfőképpen a magunk elfogadása. Annyira szerettem a történetnek a mondanivalóját! Tetszett, hogy az írónő mennyire kihangsúlyozza, hogy nem kell mindig mindenbe tökéletesnek lennünk, csak élvezzük az életet és lássunk minden apró kis dologban valami szépet. Mert igenis nem kell mindent megtervezni, mert a legjobb dolgok sokszor váratlan pillanatban történnek meg!
A szereplők is szuperek voltak, köztük a kedvencem természetesen Wes és Delia. Jasonon pedig csak nevettem, mert röhejes volt amit leművelt, úgyhogy megvolt benne a humor is a könyvben.

„Csak azért, mert valaki szép, még nem biztos, hogy rendes is (…) Szeretem a hibákat, szerintem érdekessé tesznek mindent.”

„Mindig az első lépés a legnehezebb.”

„..az élet rövid. Túl rövid ahhoz, hogy egyetlen másodpercig is olyasvalakire pazarolni, aki nem becsül meg, nem értékel.”

1 hozzászólás

Népszerű idézetek

Zozii>!

    − De ha mindig minden simán menne […], akkor túlságosan is hozzászoknánk. Szükség van néha egy kis zűrzavarra. Különben nem élvezed igazán, ha jól mennek a dolgok.

100. oldal - Ötödik fejezet (Könyvmolyképző, 2012)

Kapcsolódó szócikkek: Delia
1 hozzászólás
tataijucc>!

[…] azt gondolom, bizonyos dolgoknak jobb, ha el vannak törve. Tökéletlenek. Kaotikusak. Így gondoskodik a világmindenség az ellentétekről. Kell lennie néhány gödörnek az úton. Ilyen az élet.

99. oldal - Ötödik fejezet (Könyvmolyképző, 2012)

Kapcsolódó szócikkek: Delia
6 hozzászólás
tataijucc>!

    − Sosem megfelelő a hely és az időpont az igaz szerelemre. […] Véletlenül történik, egy szívdobbanás alatt, egyetlen felvillanással, egy lüktető pillanatban.

363. oldal - Huszadik fejezet (Könyvmolyképző, 2012)

Kapcsolódó szócikkek: Kristy Palmetto · szerelem
Fay>!

– Azt kell eldöntened – hajolt közelebb Kristy –, hogy milyennek szeretnéd az életedet. Ha holnap itt lenne a vége, elégedett lennél azzal, ahogy eltöltötted?

142. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Kristy Palmetto
beaaa93>!

– […] az élet rövid. Túl rövid ahhoz, hogy egyetlen másodpercig is olyasvalakire pazarold, aki nem becsül meg, nem értékel.

141. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Kristy Palmetto
csillagka P>!

– Neked olyan srácra van szükséged – folytatta Kristy –, olyat érdemelsz, aki imád, úgy, ahogy vagy. Aki nem feladatnak, hanem jutalomnak tekint.

Kapcsolódó szócikkek: Kristy Palmetto
Cheril>!

Az a baj azzal, ha az ember a négy fal között van: a világ odakint megy tovább, még akkor is, ha úgy tűnik, hogy neked örökre megállt az idő.

315. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Macy Queen
Cheril>!

Bárki elbújhat. De szembenézni a dolgokkal, átrágni magad rajtuk, ez az, ami erőssé tesz.

Kapcsolódó szócikkek: Caroline Queen
tataijucc>!

Az örökre olyan sok különböző dolgot jelenthet. Állandóan változik, és minden erről szól. Húsz perc, vagy száz év, vagy csak ez a pillanat, vagy bármely pillanat, melyről azt kívánom, sose múljon el. De csak egy valami számított: az örökké akkor volt, és ez az egyetlen igazság.

381. oldal - Huszonkettedik fejezet (Könyvmolyképző, 2012)

Kapcsolódó szócikkek: Macy Queen
Piedra>!

Tudod, az érzelmek és a tettek mindig összefüggnek. Egyik nem létezhet a másik nélkül.

145. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Wesley Baker (Wes)

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Kasie West: Szerelem karnyújtásnyira
Erin Watt: Papír hercegnő
Kody Keplinger: Lying Out Loud – A hazugságháló
Jandy Nelson: Az ég a földig ér
Leiner Laura: Bízz bennem
Leiner Laura: Ég veled
Kasie West: Szerelembe zárva
John Green: Alaska nyomában
Jenna Evans Welch: Love & Luck – Szerencsés szerelem
Jennifer Lynn Barnes: Örökösök viadala