Lock ​& Key – Kulcsra zárt szív 10 csillagozás

Sarah Dessen: Lock & Key – Kulcsra zárt szív

Ruby képes vigyázni magára.

Már hozzászokott, hogy senkire se számíthat, és hogy senkinek sem tartozik válaszokkal. Ám mindez megváltozik, amikor az édesanyja eltűnik, és Rubyt a nővéréhez, Corához küldik. Ruby immár egy lélegzetelállító, új házban lakik, magániskolába jár, és – életében most először – úgy érzi, van jövője. Ráadásul ott van még az imádnivaló, édes szomszédsrác, Nate is. Mindennek tökéletesnek kellene lennie. Akkor Ruby miért olyan gyanakvó? És miért tartja meg Nate a három lépés távolságot? Ruby nemsokára rájön, ahhoz, hogy az ember megmentse önmagát, néha nyitnia kell mások felé.

„Dessen legjobb műve az Altatódal óta… minden olvasót magával ragad majd.” – VOYA

„Dessen összes ismertetőjegye megjelenik a könyvben: a szomszédsrác, akitől a lányok elalélnak, de aki nem az, akinek látszik; és a támogató szereplők, akik ráveszik Rubyt, gondolja újra cinikus hozzáállását az élethez.” – Publishers Weekly, csillagozott értékelés

Eredeti megjelenés éve: 2008

Kiadói ajánlás: 14 éves kortól · Tagok ajánlása: 14 éves kortól

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Vörös pöttyös könyvek

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2019
432 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634576167 · Fordította: Benedek Dorottya

Enciklopédia 1


Kedvencelte 1

Most olvassa 10

Várólistára tette 90

Kívánságlistára tette 116

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

>!
pveronika
Sarah Dessen: Lock & Key – Kulcsra zárt szív

Sokan ajánlották már Sarah Dessen könyveit, de eddig nem volt alkalmam olvasni az írónőtől. Nos, ezek után biztosan mondhatom, hogy nem ez lesz az utolsó könyvem a szerzőtől, mert ez volt az egyik legkiemelkedőbb ifjúsági regény, amit 2019-ben olvastam. Nagyon szerettem ezt a könyvet, ami egy lassan kibontakozó történet családról, bizalomról és a barátságról.

Ruby csupán 17 éves, amikor egy nap az iszákos anyja nem jön többé haza. Két egész hónapig megpróbál egyedül boldogulni, amikor a főbérlők lefülelik, és jelentik a gyámhatóságnak a dolgot. Így kerül a lány a nővéréhez, Cora-hoz, akit már 10 éve nem látott, azóta, hogy a lány elment főiskolára, és többé nem jelentkezett.

Ruby végre egy stabil környezetbe kerül, egy gyönyörű környékre, egy elit iskolába, de ő nem kér a segítségből. Évek óta csak magára számíthat, és úgy érzi, hogy nem engedhet senkit magához közel, mert úgyis csak cserben fogják hagyni a végén. Szerencsére Cora férje, Jamie és a szomszéd srác, Nate olyan fából lettek faragva, akik nem adják fel könnyen a próbálkozást, és lassan elérik, hogy Ruby elfogadja őket barátként.

Ruby hatalmas utat tesz meg a könyvben. Végigkövethetjük, ahogy lassan-lassan lengedi a maga köré húzott falakat, és egyenként beengedi az életébe azokat az embereket, akik tényleg törődni szeretnének vele és szeretni akarják őt.

Jamiet imádtam! Nem is tudom, hogy létezhet-e egy ennyire jóindulatú, önzetlen, kedves és sikeres ember. Cora eleinte nem volt túl szimpatikus, de idővel őt is megkedveltem. Nate nagyon aranyos srác volt, aki hamar belopta magát a szívembe, és a mellékszereplőket is kiemelkedőnek találtam.

Sokszor voltam mérges Rubyra, és olykor nem értettem a döntéseit. spoiler

Bár az írónő egy kicsi romantikát is csempészett a történetbe, de közel sem ez kapja a fő hangsúlyt, így aki egy cuki romantikus ifjúsági könyvre vágyik, talán nem ez az ő könyve. Ez a könyv sokkal inkább szól a családról, önmagunk megtalálásáról, a múlt elengedéséről és arról, hogy merjünk megbízni másokban és segítséget kérni. A könyv érintett egészen nehéz témákat is, ennek ellenére akadtak benne aranyos, mosolyra fakasztó pillanat is.

Mi a család? Tetszett, ahogy a könyv rámutatott arra, hogy mindenkinek más és mást jelent ez a fogalom, és nagyon szép volt ahogy Ruby lassan, lépésről lépésre talált rá, hogy számára mit tartogat ez a kifejezés. Ez egy aranyos, szívhez szóló, elgondolkodtató könyv volt, amit mindenkinek ajánlok!

http://veronikasreaderfeeder.com/sarah-dessen-lock-key-…

>!
kellyolvas P
Sarah Dessen: Lock & Key – Kulcsra zárt szív

Nagyon rég nem olvastam már ennyire jól összerakott karakterről, mint Ruby. Már a neve is különleges, de igazából az tetszik benne, hogy nem a megmentésre, vagy felkarolásra váró jó kislány, hanem egy elég zűrös előélettel rendelkező lány, aki szabadságra és önállóságra vágyik, miközben tudja, hogy valójában nincsenek nagy lehetőségei, nincs fényes jövő ígérete. De most kiszakadt a régi közegből, mert lelépett az alkoholista anyja. Olvasóként tudtam, hogy jobb helyre került és bíztam Rubyban, ahogy a környezete is, hogy ez előrelépés lesz az életében, de ő erre persze csak később jön rá, amikor már elkövet pár baklövést. Visszavágyik a régiekhez, de csak arculcsapást kap, amit elég nehéz feldolgoznia.
Belépnek az életébe új emberek, új kapcsolatok és egy gyönyörű fejlődésnek lehet tanúja az olvasó, hogy ez a lány, aki annyi mindenen ment eddig keresztül, képes változni, törődni másokkal, félretéve a saját menekülési tervét. Sokat köszönhet Nate-nek, a szomszédsrácnak, aki révén munkát talál és ezáltal újabb embereket ismer meg. Nate egy nagy talány, ő az iskola ügyeletes szépfiúja, Ruby mégis kiszúrja, hogy a tökéletesség mögött valami titok lappang.
Imádtam a regényben Ruby új iskolatársát, Oliviát, aki akár egy külön regényt is megérdemelne, nagyon okos meglátásai voltak, nemcsak Ruby gondolkodott el a mondanivalóján, hanem szerintem az olvasók is. Nagyon tetszett az iskolai irodalomfeladat is, minden diáknak húzni kellett egy szót, aminek jelentéséről beszámolót írtak. Ruby a családot húzta, amiről a történet elején még nem sokat tudott volna mesélni, csak annak hiányáról. Később azonban felépül ez a dolgozat is, ahogy mindenkit sorra kérdez a szó jelentéséről, és összegyűjti ezeket. Család… Gondolj csak bele, ez az a szó, ami minden egyes lélekkel rendelkező embernek könnyeket csal a szemébe.
Az egész történetet Ruby meséli E/1 módban, alaposan hozzájárulva, hogy megszeressem őt, és hogy most már ez legyen a kedvenc SD könyvem. Az írónő nagyon jól ismeri a fiatalok lelki világát, és a lenyűgöző stílusával, a gyönyörűen fogalmazott mondataival szívhez szólóan emlékezetes történeteket alkot. Ebben a regényben nem a betegség vagy a veszteségfeldolgozás témája miatt érzékenyülsz el, hanem a család újra egymásra találása, vagy épp az új emberek családtaggá válása ugyanolyan megható lehet. Jó érzés volt olvasni az egész történetet, de engem különösen meghatott a nővérek története, annyi félreértést kellett tisztázni, oly sok hazugság mérgezte a múltat, jó, hogy nem kellett tovább cipelni ezt az életükben.
Nagyon tetszett a befejezés, némely dolog lezárult, más dolgok nyitottak maradtak, és ezt a véget én nagyon szeretem, ha van mit tovább gondolni, és később is elrágódhatsz a lehetőségeken.
Ez a regény lassú folyású, de engem azonnal beszippantott, minden sorát faltam. Talán az átlagnál jobban rá tudok hangolódni SD írásaira, így elnézitek nekem ezt a maximális lelkesedést, de ha kortárs young adult regény ajánlásáról van szó, nekem elsőre Sarah Dessen jut eszembe. Nem is tudok választani, minden regénye a kedvencem, amit eddig olvastam, és most már ez is.

>!
Tibi_Sorok_Között_Könyves_Blog
Sarah Dessen: Lock & Key – Kulcsra zárt szív

Sarah Dessen a kedvenc írónőim közé tartozik, mert annyira egyedi stílussal tud történeteket mesélni, és olyan emberközeli karaktereket alkot, akikről élmény olvasni. A Kulcsra zárt szív megjelenését is nagyon vártam, és szerencsére nem is csalódtam, sőt, kijelenthetem, hogy a Figyelj rám! után ez lett a második kedvenc könyvem az írónőtől.

Bővebben a blogon:
▶️ http://sorok-kozott.hu/2020/01/konyvkritika-sarah-desse…

>!
rafaelo0824
Sarah Dessen: Lock & Key – Kulcsra zárt szív

Végre magyarul is olvashattam! Nagyon tetszik, az egyik kedvenc Dessen könyvem, imádom Jamie-t benne. Nagyon szívmelengető az egész családos vonal, sokkal jobban tetszik, mint a romantikus szál. Bírtam az ékszeres eseményeket is. Semmi hatalmas dráma nincsen, mégis sokkal többet adnak Dessen regényei, mint azok, amik hemzsegnek a klisés jelenetektől.

>!
Kathreen
Sarah Dessen: Lock & Key – Kulcsra zárt szív

Az egész könyv nekem olyan volt, mint Ruby, távolságtartó. Nem egyszerű élete volt, így mikor jobb helyre kerül, akkor is próbál távolságot tartani. Viszont nagyon szerettem Jamie-t, ahogy mindent próbál jobbá tenni.
A vége nekem kicsit befejezetlen volt. spoiler

>!
redeifanni P
Sarah Dessen: Lock & Key – Kulcsra zárt szív

Ez a könyv nálam úgy indult, hogy 2 csillag lesz a vége… ugyanis az eleje vontatott, és sajnos nem mindig gördülékeny a szöveg. Gondoltam, kis karácsonyi olvasmánynak oké lesz, régen olvastam már igazán ifjúságit, talán ki is nőttem belőle. Igen, sokszor félretettem, olvastam mellette mást, csak nem akart csúszni. Aztán jött a fordulópont, ahol rájöttem, ez nem egy tinirománc megspékelve az iskolai nehézségekkel.
Ez a könyv a családról szól, az összetartozásról, kitartásról. Ruby nagyon szerethető lett kb a könyv felére, apránként rázza le a saját magáról alkotott sztereotípiákat, és megtalálja a helyét abban az életben, ami az elejétől járt volna neki. A végkifejlet kicsit keserédes, örülök, hogy Dessen nem intézte el egy „boldogan éltek míg meg nem haltak” befejezéssel. Kemény témához nyúlt, olyan érzékkel, hogy egy tizenéves és egy felnőtt is ugyanolyan átéléssel olvashassa.


Népszerű idézetek

>!
kellyolvas P

– Hé, és csak hogy tudd, nem az a barát, aki otthagy egyedül az erdőben. Hanem az, aki érted megy, és kihoz onnan.

>!
kellyolvas P

Mit jelent a család? Ők azok, akik maguknak követelnek. Jóban, rosszban, részben vagy teljesen, ők azok, akik megjelennek, akik, bármi történjék is, veled maradnak. Nemcsak a vérszerinti kötelékről, az azonos kromoszómákról szól, hanem valami kiterjedtebbről, nagyobbról. Corának igaza volt: több családunk is lehet az évek folyamán. A család, ahonnan származunk, a család, amit mi hozunk létre, és mindazok az emberek, akikkel ezalatt találkozunk: barátok, szerelmek, néha talán idegenek is. Egyikük sem tökéletes, de ezt nem is várhatjuk el tőlük. Egy embert sem tehetünk a világunk középpontjává. Helyette el kell fogadni mindenkitől azt, amit nyújtani tud nekünk, hogy aztán abból építsük fel a saját világunkat.

>!
kellyolvas P

Nincs abban semmi komplikált, ha szükséged van valakire. Az természetes, mint a légzés. Azonban ha másnak van rád szüksége, az már keményebb dió. De ugyanúgy, mint a segítségadásnál és elfogadásnál, itt is mindkettő kell ahhoz, hogy kiteljesedj. Mint a láncszemek, amik lánccá állnak össze, vagy egy zár, ami rátalál a megfelelő kulcsra.

>!
pveronika

Cora tovább beszélt mögöttem. A könnyeimen keresztül is hallottam, ahogy azt mondja, minden rendben lesz, és tudtam, hisz ebben. De én is biztosra vettem valamit: sokkal könnyebb elérni, hogy elvesszünk, mint hogy ránk találjanak. Épp ezért keresgélünk folyton, de ritkán bukkannak ránk – oly sok a zár, és oly kevés a kulcs.

>!
pveronika

Ahogy őket néztem, ismét arra gondoltam, nem várhatjuk el mindenkitől, hogy egyszerre ott legyen mellettünk. Még szerencse, hogy valójában csak egy valakire van szükségünk.

>!
redeifanni P

– Család – mondta. – Azok az emberek az életedben, akiket nem te választasz. Azok, akiket csak úgy magad mellé kapsz, nincs beleszólásod.
Mivel a gondolataim még mindig Micah és a gyeplabdás lány körül jártak, kapkodva tudtam csak ezt leírni.
– Oké – feleltem. – Még valami?
– A vér köt velük össze – folytatta egykedvűen. – Amitől lesz bennetek pár közös. Betegségek, gének, haj, szemszín. Mintha a tervrajzod részei lennének. Ha valami bajod van, akkor azt rajtuk tudod visszavezetni.
Bólintva tovább jegyzeteltem.
– De – mondta –, míg nem tudsz tőlük szabadulni, ők sem szabadulhatnak tőled. Ezért ülnek mindig az első sorban a keresztelőkön és a temetéseken. Mert ők azok, akik mindig ott vannak, az elejétől a végéig. Tetszik vagy sem.

167-168. oldal

Kapcsolódó szócikkek: család
>!
redeifanni P

A pulcsira pillantottam.
– Az „ússz!” egy életfilozófia?
Vállat vont.
– Jobb, mint a „süllyedj el!”, nem?

239. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Jandy Nelson: Az ég a földig ér
R. J. Palacio: Az igazi csoda
R. J. Palacio: Csodácska
Estelle Maskame: Mondtam már, hogy hiányzol?
Joss Stirling: Misty
Robyn Schneider: Egy új élet reménye
Lindsay Faith Rech: Felelsz vagy mersz
Morgan Matson: Páratlan nyár
Jessica Park: 180 seconds – 180 másodperc
Rick Riordan: A titán átka