Lock ​& Key – Kulcsra zárt szív 138 csillagozás

Sarah Dessen: Lock & Key – Kulcsra zárt szív

Ruby képes vigyázni magára.

Már hozzászokott, hogy senkire se számíthat, és hogy senkinek sem tartozik válaszokkal. Ám mindez megváltozik, amikor az édesanyja eltűnik, és Rubyt a nővéréhez, Corához küldik. Ruby immár egy lélegzetelállító, új házban lakik, magániskolába jár, és – életében most először – úgy érzi, van jövője. Ráadásul ott van még az imádnivaló, édes szomszédsrác, Nate is. Mindennek tökéletesnek kellene lennie. Akkor Ruby miért olyan gyanakvó? És miért tartja meg Nate a három lépés távolságot? Ruby nemsokára rájön, ahhoz, hogy az ember megmentse önmagát, néha nyitnia kell mások felé.

„Dessen legjobb műve az Altatódal óta… minden olvasót magával ragad majd.” – VOYA

„Dessen összes ismertetőjegye megjelenik a könyvben: a szomszédsrác, akitől a lányok elalélnak, de aki nem az, akinek látszik; és a támogató szereplők, akik ráveszik Rubyt, gondolja újra cinikus hozzáállását az élethez.” – Publishers Weekly, csillagozott értékelés

Eredeti megjelenés éve: 2008

Kiadói ajánlás: 14 éves kortól · Tagok ajánlása: 14 éves kortól

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Vörös pöttyös könyvek Könyvmolyképző

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2019
432 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634576167 · Fordította: Benedek Dorottya

Enciklopédia 12

Szereplők népszerűség szerint

Nate Cross · Ruby Cooper


Kedvencelte 11

Most olvassa 7

Várólistára tette 154

Kívánságlistára tette 138

Kölcsönkérné 5


Kiemelt értékelések

Mrs_Curran_Lennart P>!
Sarah Dessen: Lock & Key – Kulcsra zárt szív

Annak ellenére, hogy nem az én korosztályomnak szól, nagyon tetszett. Rengeteg diszfunkcionális család van a világon, és a gyerekkorban átélt traumák végigkísérhetnek egy életen át. Nem csoda, hogy tinédzser főszereplőnk Ruby nehezen változik, mert 17 év tapasztalatát nem lehet egy nap alatt felülírni. Szép lassan változik meg, nyit a nővére, a sógora vagy az iskolatársai felé. Jamie az egyik kedvenc szereplőm volt, bár voltak dilijei, hiszen ő teljesen másféle családból jött, mint Cora. Ami Nate-t illeti, én már az első alkalommal gyanakodtam. De hát, aki képes lenne egy kutyakölyköt bántalmazni, az jó ember nem lehet.
Roscoe nagyon cuki volt, de pavlovi reflex ide vagy oda, egy simogatás ért volna a legtöbbet kedves Jamie.
Tiniknek kifejezetten ajánlom a könyvet.

pveronika>!
Sarah Dessen: Lock & Key – Kulcsra zárt szív

Sokan ajánlották már Sarah Dessen könyveit, de eddig nem volt alkalmam olvasni az írónőtől. Nos, ezek után biztosan mondhatom, hogy nem ez lesz az utolsó könyvem a szerzőtől, mert ez volt az egyik legkiemelkedőbb ifjúsági regény, amit 2019-ben olvastam. Nagyon szerettem ezt a könyvet, ami egy lassan kibontakozó történet családról, bizalomról és a barátságról.

Ruby csupán 17 éves, amikor egy nap az iszákos anyja nem jön többé haza. Két egész hónapig megpróbál egyedül boldogulni, amikor a főbérlők lefülelik, és jelentik a gyámhatóságnak a dolgot. Így kerül a lány a nővéréhez, Cora-hoz, akit már 10 éve nem látott, azóta, hogy a lány elment főiskolára, és többé nem jelentkezett.

Ruby végre egy stabil környezetbe kerül, egy gyönyörű környékre, egy elit iskolába, de ő nem kér a segítségből. Évek óta csak magára számíthat, és úgy érzi, hogy nem engedhet senkit magához közel, mert úgyis csak cserben fogják hagyni a végén. Szerencsére Cora férje, Jamie és a szomszéd srác, Nate olyan fából lettek faragva, akik nem adják fel könnyen a próbálkozást, és lassan elérik, hogy Ruby elfogadja őket barátként.

Ruby hatalmas utat tesz meg a könyvben. Végigkövethetjük, ahogy lassan-lassan lengedi a maga köré húzott falakat, és egyenként beengedi az életébe azokat az embereket, akik tényleg törődni szeretnének vele és szeretni akarják őt.

Jamiet imádtam! Nem is tudom, hogy létezhet-e egy ennyire jóindulatú, önzetlen, kedves és sikeres ember. Cora eleinte nem volt túl szimpatikus, de idővel őt is megkedveltem. Nate nagyon aranyos srác volt, aki hamar belopta magát a szívembe, és a mellékszereplőket is kiemelkedőnek találtam.

Sokszor voltam mérges Rubyra, és olykor nem értettem a döntéseit. spoiler

Bár az írónő egy kicsi romantikát is csempészett a történetbe, de közel sem ez kapja a fő hangsúlyt, így aki egy cuki romantikus ifjúsági könyvre vágyik, talán nem ez az ő könyve. Ez a könyv sokkal inkább szól a családról, önmagunk megtalálásáról, a múlt elengedéséről és arról, hogy merjünk megbízni másokban és segítséget kérni. A könyv érintett egészen nehéz témákat is, ennek ellenére akadtak benne aranyos, mosolyra fakasztó pillanat is.

Mi a család? Tetszett, ahogy a könyv rámutatott arra, hogy mindenkinek más és mást jelent ez a fogalom, és nagyon szép volt ahogy Ruby lassan, lépésről lépésre talált rá, hogy számára mit tartogat ez a kifejezés. Ez egy aranyos, szívhez szóló, elgondolkodtató könyv volt, amit mindenkinek ajánlok!

http://veronikasreaderfeeder.com/sarah-dessen-lock-key-…

Amaryll87 P>!
Sarah Dessen: Lock & Key – Kulcsra zárt szív

Ez a könyv sem annyira nyerte el a tetszésemet. Megosztó a véleményem. Voltak jobb részek, amik lekötöttek, és voltak amik jobban bejöttek. Ruby karaktere is megosztó volt, amit részben megértettem. Cora és Jamie szimpatikusak voltak. Nate aranyos volt, és türelmes. Sajnáltam is kicsit.

kellyolvas P>!
Sarah Dessen: Lock & Key – Kulcsra zárt szív

Nagyon rég nem olvastam már ennyire jól összerakott karakterről, mint Ruby. Már a neve is különleges, de igazából az tetszik benne, hogy nem a megmentésre, vagy felkarolásra váró jó kislány, hanem egy elég zűrös előélettel rendelkező lány, aki szabadságra és önállóságra vágyik, miközben tudja, hogy valójában nincsenek nagy lehetőségei, nincs fényes jövő ígérete. De most kiszakadt a régi közegből, mert lelépett az alkoholista anyja. Olvasóként tudtam, hogy jobb helyre került és bíztam Rubyban, ahogy a környezete is, hogy ez előrelépés lesz az életében, de ő erre persze csak később jön rá, amikor már elkövet pár baklövést. Visszavágyik a régiekhez, de csak arculcsapást kap, amit elég nehéz feldolgoznia.
Belépnek az életébe új emberek, új kapcsolatok és egy gyönyörű fejlődésnek lehet tanúja az olvasó, hogy ez a lány, aki annyi mindenen ment eddig keresztül, képes változni, törődni másokkal, félretéve a saját menekülési tervét. Sokat köszönhet Nate-nek, a szomszédsrácnak, aki révén munkát talál és ezáltal újabb embereket ismer meg. Nate egy nagy talány, ő az iskola ügyeletes szépfiúja, Ruby mégis kiszúrja, hogy a tökéletesség mögött valami titok lappang.
Imádtam a regényben Ruby új iskolatársát, Oliviát, aki akár egy külön regényt is megérdemelne, nagyon okos meglátásai voltak, nemcsak Ruby gondolkodott el a mondanivalóján, hanem szerintem az olvasók is. Nagyon tetszett az iskolai irodalomfeladat is, minden diáknak húzni kellett egy szót, aminek jelentéséről beszámolót írtak. Ruby a családot húzta, amiről a történet elején még nem sokat tudott volna mesélni, csak annak hiányáról. Később azonban felépül ez a dolgozat is, ahogy mindenkit sorra kérdez a szó jelentéséről, és összegyűjti ezeket. Család… Gondolj csak bele, ez az a szó, ami minden egyes lélekkel rendelkező embernek könnyeket csal a szemébe.
Az egész történetet Ruby meséli E/1 módban, alaposan hozzájárulva, hogy megszeressem őt, és hogy most már ez legyen a kedvenc SD könyvem. Az írónő nagyon jól ismeri a fiatalok lelki világát, és a lenyűgöző stílusával, a gyönyörűen fogalmazott mondataival szívhez szólóan emlékezetes történeteket alkot. Ebben a regényben nem a betegség vagy a veszteségfeldolgozás témája miatt érzékenyülsz el, hanem a család újra egymásra találása, vagy épp az új emberek családtaggá válása ugyanolyan megható lehet. Jó érzés volt olvasni az egész történetet, de engem különösen meghatott a nővérek története, annyi félreértést kellett tisztázni, oly sok hazugság mérgezte a múltat, jó, hogy nem kellett tovább cipelni ezt az életükben.
Nagyon tetszett a befejezés, némely dolog lezárult, más dolgok nyitottak maradtak, és ezt a véget én nagyon szeretem, ha van mit tovább gondolni, és később is elrágódhatsz a lehetőségeken.
Ez a regény lassú folyású, de engem azonnal beszippantott, minden sorát faltam. Talán az átlagnál jobban rá tudok hangolódni SD írásaira, így elnézitek nekem ezt a maximális lelkesedést, de ha kortárs young adult regény ajánlásáról van szó, nekem elsőre Sarah Dessen jut eszembe. Nem is tudok választani, minden regénye a kedvencem, amit eddig olvastam, és most már ez is.

Garbai_Ildikó P>!
Sarah Dessen: Lock & Key – Kulcsra zárt szív

Először a borító keltette fel a figyelmemet. Nekem tetszett a történet. Olyan életszagú volt. Simán el tudok képzelni egy ilyet helyzetet. Amikor végre lett időm nyugodtan olvasni nagyon hamar befejeztem, mert érdekelt és olvastatta magát. Szurkoltam, hogy Ruby megtalálja a helyét és ne dobja el ezt az új lehetőséget a jobb életre és a nővérét se. Élethűen írja le, hogy milyen érzések mennek végbe a lányban. Nate szimpatikus srác lett de még Gervais is megkedveltem. Cora férje, Jamie néha egy kicsit nekem már túl rendes is volt. Tulajdonképpen minden szereplőnek van mondanivalója és ha mélyebbre nézünk van ott bölcsesség is. Első könyvem az írónőtől de biztos nem az utolsó. Mindenkinek nem csak fiataloknak tudom ajánlani egy laza, romantikus de mégis tanulságos olvasmánynak.

Jagika P>!
Sarah Dessen: Lock & Key – Kulcsra zárt szív

Ez igen! Rendkívül tartalmas ez a regény, rengeteg olyan problémát bemutat, ami a középiskolás fiatalokat érdekel(het)i: elvált szülők, alkoholista anya, agresszív apa, bántalmazás, továbbtanulás, drog (még ha érintőlegesen is), iskolaváltás – és még sorolhatnám. Ugyanakkor a pozitív, értékekben gazdag oldalt és a lehetőségeket is megmutatja a történet: hogyan lehet kiutat találni a nehézségekből, hangsúlyozza a család segítő szerepét, az ünnepek és az emberi kapcsolatok fontosságát.
Örülök, hogy elolvastam, bár többször felmerült bennem a kérdés: milyen szociális/gyermekvédelmi rendszer az, amely engedi idáig elfajulni a dolgokat?

Csoszi>!
Sarah Dessen: Lock & Key – Kulcsra zárt szív

Tetszett a könyv, de olyan nagy extrákat nem tudnék írni róla. A szereplők nagy része kedvelhető. Igen, még Ruby is, aki a könyv elején kicsit utálatos, kicsit távolságtartó, de ahogy biztonságban érzi magát a nővérénél, egyre inkábbb nyit mások felé. A regény egyik alapgondolata, hogy mi a család. Mindenkinek jelent valamit, és mindenkinek mást. Ezt próbálja meg Ruby összeszedni az egyik iskolai feladatához.

ap358 P>!
Sarah Dessen: Lock & Key – Kulcsra zárt szív

Első Sarah Dessen olvasásom, és nem csalódtam. A könyv a karakterfejlődést és a családot helyezi a középpontba.
Ruby az édesanyjával nevelkedett mindaddig, mígnem anyja eltűnt, így kénytelen rég nem látott nővéréhez költözni. Rubynak nem csak az új helyet, hanem a nővérét és önmagát is meg kell ismernie. Lakhelye gyönyörű, biztonságos, és immáron az elit iskola diákja lesz. Számára mindez a változás kezdetben mégsem okoz örömöt. Tehernek érzi magát, és kívülállónak. Mind a család, mind a barátok fogalmát újra kell gondolnia, és ez nem könnyű ilyen fiatalon, főleg úgy nem, hogy azt hiszi, csak magára számíthat. Cora kezdetben nem volt szimpatikus, később döbbentem rá, hogy neki is időre volt szüksége, hogy újból megszokja Rubyt. Jamie viszont sokat segített nekik, folyton oldotta a feszültséget.
Szerelemből csak egy csipetet kaptam, de nem is ezen volt a hangsúly.
A mellékszereplők egytől-egyig szerethetőek, ahogy a könyv is. Nem valami gördülékeny, lassú folyású, aki pörgős ifjúságira vágyik, az csalódhat.

Tibi_Sorok_Között_Könyves_Blog>!
Sarah Dessen: Lock & Key – Kulcsra zárt szív

Sarah Dessen a kedvenc írónőim közé tartozik, mert annyira egyedi stílussal tud történeteket mesélni, és olyan emberközeli karaktereket alkot, akikről élmény olvasni. A Kulcsra zárt szív megjelenését is nagyon vártam, és szerencsére nem is csalódtam, sőt, kijelenthetem, hogy a Figyelj rám! után ez lett a második kedvenc könyvem az írónőtől.

Bővebben a blogon:
▶️ http://sorok-kozott.hu/2020/01/konyvkritika-sarah-desse…

_Leelan_>!
Sarah Dessen: Lock & Key – Kulcsra zárt szív

Sarah Dessen Megint jó könyvért írt, mégis voltak vele problémáim.
Ha megengedi @Kathreen idézném az első mondatát az Ő értékeléséből, mert olyan jól leírja az érzéseimet a könyvek kapcsolatban:
https://moly.hu/ertekelesek/3541809
„ Az egész könyv nekem olyan volt, mint Ruby, távolságtartó.’’

Maga a problémás múlttal rendelkező Tini lány, Ruby és az élete nehéz témát boncolgat.
Nem tudom, hogy itt Magyarországon mennyire vannak ilyen esetek, de amerikai sztorik van sok ilyet olvastam.
Drogos szülő, időről-időre elahgyja a gyerekeket, testi bántalmazás Stb.
Szóval maga a felállás ismerős volt.
Mégis Ruby személyisége miatt és a testvére miatt kissé más lett a történet.
Ruby erős, de látszik rajta a sérülés, amit az anyjával töltött évek okoztak. Iszik, füvezik, és ahogy követtem szexuális kapcsolatot is fentart.
Ez utóbbinál többször is éreztem rajta, hogy mindegy milyen, de legalább addig együtt van valakivel.
A kapcsolatai felszínesek, fél igazi kapcsolatokat kialakítani, amit nem is csodálok.
Jamie karaktere igazi fénypont ebben a történetben. Annyira szeretni való! Nagyon oda voltam érte! :)
Jó szívű, odaadó, kedves, és sikeres.
Cora talán kissé tartózkodóbb, sok volt a félreértés közte és Ruby között, illetve megvan a maga problémája is, mégis ő is egy erős karakter.
Máté aranyos volt, sajnáltam, de…. nekem magyon keveset szerepelt. És akkpr is nem éreztem/értettem közöttük a kapcsolatot Rubyval.
Hiába a jó karakterek… valahogy felszínes volt.
Felszínes volt Ruby és Nate kapcsolata.
Felszínes volt Nate problémája, Annak megoldása.
Jamie és Cora kapcsolata aranyos volt, de néha lehetett volna összebújós, kissé boldogabb részük is.
Rubyban nem éreztem szépen a jellemfejlődést, hanem huss… Most így állnak a dolgok, aztán úgy.
Kikapcsolódásra tökéletes. Inkább mondanám családról szóló könyvnek, mintsem romantikusnak. A végén több kérdés felvetődött bennem. Eléggé lezáratlannak éreztem.
Olvasnék még róluk, hogy vajon azok a szálak lezárásra kerültek-e.


Népszerű idézetek

kellyolvas P>!

– Hé, és csak hogy tudd, nem az a barát, aki otthagy egyedül az erdőben. Hanem az, aki érted megy, és kihoz onnan.

Amaryll87 P>!

– A lényeg, hogy szuper ajándékot szeretnék – mondtam. – De semmi sem jut eszembe.
– Azért, mert túlgondolod – felelte. – A legjobb ajándékok szívből jönnek, nem az üzletből.

Kapcsolódó szócikkek: ajándék
Amaryll87 P>!

– Szóval – vettem le a kupakot a tollamról. – Mit jelent számodra a család?
– Embereket, akik nem állnak szóba egymással – vágta rá Harriet.

Kapcsolódó szócikkek: család
kellyolvas P>!

Mit jelent a család? Ők azok, akik maguknak követelnek. Jóban, rosszban, részben vagy teljesen, ők azok, akik megjelennek, akik, bármi történjék is, veled maradnak. Nemcsak a vérszerinti kötelékről, az azonos kromoszómákról szól, hanem valami kiterjedtebbről, nagyobbról. Corának igaza volt: több családunk is lehet az évek folyamán. A család, ahonnan származunk, a család, amit mi hozunk létre, és mindazok az emberek, akikkel ezalatt találkozunk: barátok, szerelmek, néha talán idegenek is. Egyikük sem tökéletes, de ezt nem is várhatjuk el tőlük. Egy embert sem tehetünk a világunk középpontjává. Helyette el kell fogadni mindenkitől azt, amit nyújtani tud nekünk, hogy aztán abból építsük fel a saját világunkat.

Dóra_Pethő>!

A családnak nem kell állandónak, kötöttnek lennie. Az emberek beházasodnak valahova, aztán elválnak. Megszületnek, meghalnak. Folyton alakul, változik.

292-293. oldal

Kapcsolódó szócikkek: család
kellyolvas P>!

Nincs abban semmi komplikált, ha szükséged van valakire. Az természetes, mint a légzés. Azonban ha másnak van rád szüksége, az már keményebb dió. De ugyanúgy, mint a segítségadásnál és elfogadásnál, itt is mindkettő kell ahhoz, hogy kiteljesedj. Mint a láncszemek, amik lánccá állnak össze, vagy egy zár, ami rátalál a megfelelő kulcsra.

Amaryll87 P>!

– Megijedt? Reggie-től? Miért, attól fél, hogy arra kényszeríti, mondjon le a koffeinről, vagy ilyesmi?

Kapcsolódó szócikkek: koffein
_Katie_ P>!

– (…) rengeteg ember van a világon. De senki sem lát úgy mindent, ahogy te, ez egyszerűen lehetetlen. Úgyhogy ha találkozol valakivel, akivel legalább pár dologban osztoztok, főleg, ha azok fontos dolgok… akkor akár ki is tarthatsz mellette. Érted?

Voreena>!

Minél messzebb jut valaki, annál büszkébbnek kell lennie. Ugyanakkor ahhoz, hogy valaki nagy utat tegyen meg, hátrébbról kell indulnia, mint másoknak. A végén azonban talán nem az számít, hogyan jut el valaki valahova. Hanem az, hogy egyáltalán eljut oda.

393. oldal

Amaryll87 P>!

Ó! – szólt lassan. – Oké. Akkor rendben, nyugi. Nem beteg.
– Nem?
– Nem. Csak fél.
– A lasagnétól?
– A sütőtől. – Sóhajtott. – Nem igazán értjük. Szerintem ahhoz az incidenshez lehet köze a krokettel és a füstjelzővel.


Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Erin Watt: Papír hercegnő
Claire LaZebnik: Páros randi tesóknak
Joss Stirling: Misty
Holly Black: The Queen of Nothing – A semmi királynője
Kiera Cass: The Selection – A Párválasztó
Stephanie Garber: Finale
Jennifer Niven: Veled minden hely ragyogó
Morgan Matson: Páratlan nyár
Erin Morgenstern: Éjszakai cirkusz
Julie Anne Peters: Amikor ezt olvasod, én már nem leszek