Lock ​& Key – Kulcsra zárt szív 190 csillagozás

Sarah Dessen: Lock & Key – Kulcsra zárt szív

Ruby képes vigyázni magára.

Már hozzászokott, hogy senkire se számíthat, és hogy senkinek sem tartozik válaszokkal. Ám mindez megváltozik, amikor az édesanyja eltűnik, és Rubyt a nővéréhez, Corához küldik. Ruby immár egy lélegzetelállító, új házban lakik, magániskolába jár, és – életében most először – úgy érzi, van jövője. Ráadásul ott van még az imádnivaló, édes szomszédsrác, Nate is. Mindennek tökéletesnek kellene lennie. Akkor Ruby miért olyan gyanakvó? És miért tartja meg Nate a három lépés távolságot? Ruby nemsokára rájön, ahhoz, hogy az ember megmentse önmagát, néha nyitnia kell mások felé.

„Dessen legjobb műve az Altatódal óta… minden olvasót magával ragad majd.” – VOYA

„Dessen összes ismertetőjegye megjelenik a könyvben: a szomszédsrác, akitől a lányok elalélnak, de aki nem az, akinek látszik; és a támogató szereplők, akik ráveszik Rubyt, gondolja újra cinikus hozzáállását az élethez.” – Publishers Weekly, csillagozott értékelés

Eredeti megjelenés éve: 2008

Kiadói ajánlás: 14 éves kortól · Tagok ajánlása: 14 éves kortól

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Vörös pöttyös könyvek Könyvmolyképző

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2019
432 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634576167 · Fordította: Benedek Dorottya

Enciklopédia 13

Szereplők népszerűség szerint

Nate Cross · Ruby Cooper


Kedvencelte 13

Most olvassa 6

Várólistára tette 161

Kívánságlistára tette 127

Kölcsönkérné 5


Kiemelt értékelések

Mrs_Curran_Lennart P>!
Sarah Dessen: Lock & Key – Kulcsra zárt szív

Annak ellenére, hogy nem az én korosztályomnak szól, nagyon tetszett. Rengeteg diszfunkcionális család van a világon, és a gyerekkorban átélt traumák végigkísérhetnek egy életen át. Nem csoda, hogy tinédzser főszereplőnk Ruby nehezen változik, mert 17 év tapasztalatát nem lehet egy nap alatt felülírni. Szép lassan változik meg, nyit a nővére, a sógora vagy az iskolatársai felé. Jamie az egyik kedvenc szereplőm volt, bár voltak dilijei, hiszen ő teljesen másféle családból jött, mint Cora. Ami Nate-t illeti, én már az első alkalommal gyanakodtam. De hát, aki képes lenne egy kutyakölyköt bántalmazni, az jó ember nem lehet.
Roscoe nagyon cuki volt, de pavlovi reflex ide vagy oda, egy simogatás ért volna a legtöbbet kedves Jamie.
Tiniknek kifejezetten ajánlom a könyvet.

pveronika>!
Sarah Dessen: Lock & Key – Kulcsra zárt szív

Sokan ajánlották már Sarah Dessen könyveit, de eddig nem volt alkalmam olvasni az írónőtől. Nos, ezek után biztosan mondhatom, hogy nem ez lesz az utolsó könyvem a szerzőtől, mert ez volt az egyik legkiemelkedőbb ifjúsági regény, amit 2019-ben olvastam. Nagyon szerettem ezt a könyvet, ami egy lassan kibontakozó történet családról, bizalomról és a barátságról.

Ruby csupán 17 éves, amikor egy nap az iszákos anyja nem jön többé haza. Két egész hónapig megpróbál egyedül boldogulni, amikor a főbérlők lefülelik, és jelentik a gyámhatóságnak a dolgot. Így kerül a lány a nővéréhez, Cora-hoz, akit már 10 éve nem látott, azóta, hogy a lány elment főiskolára, és többé nem jelentkezett.

Ruby végre egy stabil környezetbe kerül, egy gyönyörű környékre, egy elit iskolába, de ő nem kér a segítségből. Évek óta csak magára számíthat, és úgy érzi, hogy nem engedhet senkit magához közel, mert úgyis csak cserben fogják hagyni a végén. Szerencsére Cora férje, Jamie és a szomszéd srác, Nate olyan fából lettek faragva, akik nem adják fel könnyen a próbálkozást, és lassan elérik, hogy Ruby elfogadja őket barátként.

Ruby hatalmas utat tesz meg a könyvben. Végigkövethetjük, ahogy lassan-lassan lengedi a maga köré húzott falakat, és egyenként beengedi az életébe azokat az embereket, akik tényleg törődni szeretnének vele és szeretni akarják őt.

Jamiet imádtam! Nem is tudom, hogy létezhet-e egy ennyire jóindulatú, önzetlen, kedves és sikeres ember. Cora eleinte nem volt túl szimpatikus, de idővel őt is megkedveltem. Nate nagyon aranyos srác volt, aki hamar belopta magát a szívembe, és a mellékszereplőket is kiemelkedőnek találtam.

Sokszor voltam mérges Rubyra, és olykor nem értettem a döntéseit. spoiler

Bár az írónő egy kicsi romantikát is csempészett a történetbe, de közel sem ez kapja a fő hangsúlyt, így aki egy cuki romantikus ifjúsági könyvre vágyik, talán nem ez az ő könyve. Ez a könyv sokkal inkább szól a családról, önmagunk megtalálásáról, a múlt elengedéséről és arról, hogy merjünk megbízni másokban és segítséget kérni. A könyv érintett egészen nehéz témákat is, ennek ellenére akadtak benne aranyos, mosolyra fakasztó pillanat is.

Mi a család? Tetszett, ahogy a könyv rámutatott arra, hogy mindenkinek más és mást jelent ez a fogalom, és nagyon szép volt ahogy Ruby lassan, lépésről lépésre talált rá, hogy számára mit tartogat ez a kifejezés. Ez egy aranyos, szívhez szóló, elgondolkodtató könyv volt, amit mindenkinek ajánlok!

http://veronikasreaderfeeder.com/sarah-dessen-lock-key-…

Amaryll87>!
Sarah Dessen: Lock & Key – Kulcsra zárt szív

Ez a könyv sem annyira nyerte el a tetszésemet. Megosztó a véleményem. Voltak jobb részek, amik lekötöttek, és voltak amik jobban bejöttek. Ruby karaktere is megosztó volt, amit részben megértettem. Cora és Jamie szimpatikusak voltak. Nate aranyos volt, és türelmes. Sajnáltam is kicsit.

Garbai_Ildikó P>!
Sarah Dessen: Lock & Key – Kulcsra zárt szív

Először a borító keltette fel a figyelmemet. Nekem tetszett a történet. Olyan életszagú volt. Simán el tudok képzelni egy ilyet helyzetet. Amikor végre lett időm nyugodtan olvasni nagyon hamar befejeztem, mert érdekelt és olvastatta magát. Szurkoltam, hogy Ruby megtalálja a helyét és ne dobja el ezt az új lehetőséget a jobb életre és a nővérét se. Élethűen írja le, hogy milyen érzések mennek végbe a lányban. Nate szimpatikus srác lett de még Gervais is megkedveltem. Cora férje, Jamie néha egy kicsit nekem már túl rendes is volt. Tulajdonképpen minden szereplőnek van mondanivalója és ha mélyebbre nézünk van ott bölcsesség is. Első könyvem az írónőtől de biztos nem az utolsó. Mindenkinek nem csak fiataloknak tudom ajánlani egy laza, romantikus de mégis tanulságos olvasmánynak.

kellyolvas P>!
Sarah Dessen: Lock & Key – Kulcsra zárt szív

Nagyon rég nem olvastam már ennyire jól összerakott karakterről, mint Ruby. Már a neve is különleges, de igazából az tetszik benne, hogy nem a megmentésre, vagy felkarolásra váró jó kislány, hanem egy elég zűrös előélettel rendelkező lány, aki szabadságra és önállóságra vágyik, miközben tudja, hogy valójában nincsenek nagy lehetőségei, nincs fényes jövő ígérete. De most kiszakadt a régi közegből, mert lelépett az alkoholista anyja. Olvasóként tudtam, hogy jobb helyre került és bíztam Rubyban, ahogy a környezete is, hogy ez előrelépés lesz az életében, de ő erre persze csak később jön rá, amikor már elkövet pár baklövést. Visszavágyik a régiekhez, de csak arculcsapást kap, amit elég nehéz feldolgoznia.
Belépnek az életébe új emberek, új kapcsolatok és egy gyönyörű fejlődésnek lehet tanúja az olvasó, hogy ez a lány, aki annyi mindenen ment eddig keresztül, képes változni, törődni másokkal, félretéve a saját menekülési tervét. Sokat köszönhet Nate-nek, a szomszédsrácnak, aki révén munkát talál és ezáltal újabb embereket ismer meg. Nate egy nagy talány, ő az iskola ügyeletes szépfiúja, Ruby mégis kiszúrja, hogy a tökéletesség mögött valami titok lappang.
Imádtam a regényben Ruby új iskolatársát, Oliviát, aki akár egy külön regényt is megérdemelne, nagyon okos meglátásai voltak, nemcsak Ruby gondolkodott el a mondanivalóján, hanem szerintem az olvasók is. Nagyon tetszett az iskolai irodalomfeladat is, minden diáknak húzni kellett egy szót, aminek jelentéséről beszámolót írtak. Ruby a családot húzta, amiről a történet elején még nem sokat tudott volna mesélni, csak annak hiányáról. Később azonban felépül ez a dolgozat is, ahogy mindenkit sorra kérdez a szó jelentéséről, és összegyűjti ezeket. Család… Gondolj csak bele, ez az a szó, ami minden egyes lélekkel rendelkező embernek könnyeket csal a szemébe.
Az egész történetet Ruby meséli E/1 módban, alaposan hozzájárulva, hogy megszeressem őt, és hogy most már ez legyen a kedvenc SD könyvem. Az írónő nagyon jól ismeri a fiatalok lelki világát, és a lenyűgöző stílusával, a gyönyörűen fogalmazott mondataival szívhez szólóan emlékezetes történeteket alkot. Ebben a regényben nem a betegség vagy a veszteségfeldolgozás témája miatt érzékenyülsz el, hanem a család újra egymásra találása, vagy épp az új emberek családtaggá válása ugyanolyan megható lehet. Jó érzés volt olvasni az egész történetet, de engem különösen meghatott a nővérek története, annyi félreértést kellett tisztázni, oly sok hazugság mérgezte a múltat, jó, hogy nem kellett tovább cipelni ezt az életükben.
Nagyon tetszett a befejezés, némely dolog lezárult, más dolgok nyitottak maradtak, és ezt a véget én nagyon szeretem, ha van mit tovább gondolni, és később is elrágódhatsz a lehetőségeken.
Ez a regény lassú folyású, de engem azonnal beszippantott, minden sorát faltam. Talán az átlagnál jobban rá tudok hangolódni SD írásaira, így elnézitek nekem ezt a maximális lelkesedést, de ha kortárs young adult regény ajánlásáról van szó, nekem elsőre Sarah Dessen jut eszembe. Nem is tudok választani, minden regénye a kedvencem, amit eddig olvastam, és most már ez is.

bodor_regina >!
Sarah Dessen: Lock & Key – Kulcsra zárt szív

Csodálatos volt!
Annyira könnyű volt belemerülni ebbe a könyvbe, nagyon érzékletes volt és őszintén hatott. Nagyon szép karakterfejlődések voltak a könyvben. Egyszerűen elmondani nem tudom mennyire jól esett, először összetörte a szívem, aztán átnyújtott egy kis reményt. A végén meg is hatott kicsit.
Mindenkinek ajánlom.

kratas P>!
Sarah Dessen: Lock & Key – Kulcsra zárt szív

Tetszett, igazán szerettem, felüdítő volt a sok megszokott és sajnos egysíkú hasonló történet között.
Ruby fejlődése igazán lélekmelengető, egy dolgot sajnálok – bár lehet, hogy pont akkor azon fanyalognék, hogy sablonos az egész – spoiler.
És nagyon tetszett az, hogy a család fogalmát kapta a kiselőadás témájának. Nem tudok rá mást mondani, mint hogy nagyon szép volt, ahogy felfedezte magának a jelentését.
Talán az egy Blake-en kívül az összes szereplőt megkedveltem, mindenkinek megvolt a maga különleges szerepe a történetben, még az olyan nagyon-nagyon mellékszereplők is, mint mondjuk Heather, hozzá tudták tenni az értéket. Jó, oké, spoiler.
Örülnék egy folytatásnak, mert jó lenne még olvasni, hogy kinek hogy alakult az élete :)

Jagika>!
Sarah Dessen: Lock & Key – Kulcsra zárt szív

Ez igen! Rendkívül tartalmas ez a regény, rengeteg olyan problémát bemutat, ami a középiskolás fiatalokat érdekel(het)i: elvált szülők, alkoholista anya, agresszív apa, bántalmazás, továbbtanulás, drog (még ha érintőlegesen is), iskolaváltás – és még sorolhatnám. Ugyanakkor a pozitív, értékekben gazdag oldalt és a lehetőségeket is megmutatja a történet: hogyan lehet kiutat találni a nehézségekből, hangsúlyozza a család segítő szerepét, az ünnepek és az emberi kapcsolatok fontosságát.
Örülök, hogy elolvastam, bár többször felmerült bennem a kérdés: milyen szociális/gyermekvédelmi rendszer az, amely engedi idáig elfajulni a dolgokat?

Navi P>!
Sarah Dessen: Lock & Key – Kulcsra zárt szív

Nem igazán találom a szavakat. Bájos, megmosolyogtató, ugyanakkor könnyeket fakasztó történet a családról, az elfogadásról, a segítségnyújtásról. Az arra alkalmatlan szülőkről, a barátokról, akik mindig melletted állnak. A szereplőink nagy részét sajnáltam a vele történtek miatt, de szerencsére azért a könyv a reménnyel zárul, hogy az arra érdemeseknek jóra fog fordulni a sorsa. Tudom, hogy rózsaszín, meg nincs még egy ilyen pasi, mint Jamie, s Nate is kedvenc lett, de annyi jó és tartalmas, megszívlelendő gondolattal van tele a könyv …

Zyta88>!
Sarah Dessen: Lock & Key – Kulcsra zárt szív

”– Az „ússz!” egy életfilozófia? (…)
– Jobb, mint a „süllyedj el!”, nem?”

Sarah Dessen az egyik kedvenc ifjúsági szerzőm, mert a szokásos tinisztori mellett mindig megjelenik egy vagy több komoly téma is a regényeiben. Ebben a kötetben ez a családon belüli erőszak, az elhanyagoló szülő, az egymástól eltávolodott testvérek, a beilleszkedés egy nehéz családi háttérből a jó körülmények közt élő mintacsaládba, illetve Harriet révén a maximalizmus. Ezeket ellensúlyozandó, a stílus könnyed, olvasmányos, a fő karakterek szimpatikusak, így az életről biztos nem hoz le, olykor még humoros is. Ezen pl. hangosan nevettem: https://moly.hu/idezetek/1667963
Az írónőnek jó érzéke van ahhoz, hogy már az első mondattól kezdve teljesen berántson a sztoriba, nagyon érdekeljenek a karakterei, még ha nem is feltétlen tudok azonosulni velük. Szerencsére sosem éltem át, amit Ruby, de együtt éreztem vele. spoiler Ruby és a nővére egy olyan anya mellett nő fel, aki alkoholista, bulizik, pasizik, nem gondoskodik róluk, sőt, néha bántalmazza is őket. Mivel nagy köztük a korkülönbség, miután nővére felnő és elkerül tőlük, sok évet kell az anyjával kettesben töltenie, amit igyekszik túlélni, miközben ő maga is az anyjához hasonlóvá kezd válni. Aztán egyszer csak az anyja lelép, és a gyámügy a nővéréhez és annak férjéhez küldi. Ők gazdag, kertvárosi negyedben élnek, gyönyörű házban és elit magániskolába íratják Rubyt. Azt követhetjük végig, hogyan tud vagy nem tud beilleszkedni, és hogyan próbálják tisztázni a nővérével, miért nem tudtak egymásról semmit hosszú évekig, miközben persze ott a helyes szomszéd fiú is…

Tetszett, hogy hitelesen mutatta be, egy ilyen nehéz helyzetből jövő fiatal nem tud csak úgy belesimulni a jólétbe, aki eddig csak magára számíthatott, nem fogja hirtelen elfogadni, hogy ja, oké, akkor most minden szupi és gondoskodni fognak rólam. Sokkal inkább számít arra, hogy ez is csak időleges. Ugyan nagyon kedveltem a nővért, Corát és a férjét, Jamie-t is, de annyira tipikus volt, ahogy a gazdag mintacsaládból származó Jamie felháborodott Ruby első kihágásánál, nem értette meg, hogy nem tudott egyik percről a másikra változtatni a hozzáállásán, az életmódján, félredobni az egész addigi életét, és hálásnak lenni azokért, amiket kapott, úgy élni, mintha mindig is közéjük tartozott volna.
Számomra szívszorító volt, hogy mindazok után, amiket átélt, Ruby mégis mennyire ragaszkodott az anyjához, ha tudta volna, hol van, azonnal visszament volna hozzá.
Érdekes volt, hogy nem csak Ruby esetén jelentek meg családi problémák, hanem egy másik karakternél is (szándékosan nem spoilerezek), ő viszont homlokegyenest szinte pont ellenkezőleg reagálta ezt le, mint Ruby. Az egyik úgy érezte, semmit nem kaphat a világtól és nem is tartozik semmivel, csak saját magának, a másik pedig mindenkivel kedves volt és mindenkinek segíteni próbált. Egy ilyen embernél még nehezebb észrevenni, hogy nincs minden rendben. spoiler
Jópofák voltak a mellékkarakterek, a munkamániás, maximalista Harriet és a laza Reggie, akinek mindenre volt valami vitaminja. Na meg ott volt a vicces kutyus is. Nagyon tetszett a kulcs, mint szimbólum, a cím is találó, illetve díjaztam azt a sulis mellékszálat is, amiben a tanárnő mindenkinek kiosztott egy szót, hogy gyűjtsék össze, másoknak mit jelent az adott dolog, mert egy szónak sincs csak egyféle jelentése, minden ember számára más és más. Ruby persze pont a családot kapta, milyen meglepő. :) De jó volt, ahogy végigment a történeten, ki mit gondol a családról, amiben Rubynak nem volt része. A szerelmi szál volt egy picit gyengusz nekem, de talán ehhez a sztorihoz nem is kellett több.
Sarah Dessen könyveinek sosincs cukorszirupos vége, mindig kicsit az olvasóra van bízva, hogy elképzelje a befejezést, de ezeknél a történeteknél jól is van ez így.

Tetszett az írónőnek ez a kötete is, a Dessen-rangsoromban valahová a középmezőnybe tenném, nem került hozzám annyira közel, mint az Álom két keréken vagy a Tökéletes, de az Altatódalnál jobb volt. A Figyelj rámmal és az Egy felejthetetlen évvel egy szintre helyezném, de azokat újra kéne olvasnom, hogy pontosan be tudjam lőni. Majd egyszer arra is sor kerül, addig is várom, hogy újabb kötete jelenjen meg magyarul.


Népszerű idézetek

kellyolvas P>!

– Hé, és csak hogy tudd, nem az a barát, aki otthagy egyedül az erdőben. Hanem az, aki érted megy, és kihoz onnan.

Amaryll87>!

– A lényeg, hogy szuper ajándékot szeretnék – mondtam. – De semmi sem jut eszembe.
– Azért, mert túlgondolod – felelte. – A legjobb ajándékok szívből jönnek, nem az üzletből.

Kapcsolódó szócikkek: ajándék
Amaryll87>!

– Szóval – vettem le a kupakot a tollamról. – Mit jelent számodra a család?
– Embereket, akik nem állnak szóba egymással – vágta rá Harriet.

Kapcsolódó szócikkek: család
kellyolvas P>!

Mit jelent a család? Ők azok, akik maguknak követelnek. Jóban, rosszban, részben vagy teljesen, ők azok, akik megjelennek, akik, bármi történjék is, veled maradnak. Nemcsak a vérszerinti kötelékről, az azonos kromoszómákról szól, hanem valami kiterjedtebbről, nagyobbról. Corának igaza volt: több családunk is lehet az évek folyamán. A család, ahonnan származunk, a család, amit mi hozunk létre, és mindazok az emberek, akikkel ezalatt találkozunk: barátok, szerelmek, néha talán idegenek is. Egyikük sem tökéletes, de ezt nem is várhatjuk el tőlük. Egy embert sem tehetünk a világunk középpontjává. Helyette el kell fogadni mindenkitől azt, amit nyújtani tud nekünk, hogy aztán abból építsük fel a saját világunkat.

Dóra_Pethő>!

A családnak nem kell állandónak, kötöttnek lennie. Az emberek beházasodnak valahova, aztán elválnak. Megszületnek, meghalnak. Folyton alakul, változik.

292-293. oldal

Kapcsolódó szócikkek: család
kellyolvas P>!

Nincs abban semmi komplikált, ha szükséged van valakire. Az természetes, mint a légzés. Azonban ha másnak van rád szüksége, az már keményebb dió. De ugyanúgy, mint a segítségadásnál és elfogadásnál, itt is mindkettő kell ahhoz, hogy kiteljesedj. Mint a láncszemek, amik lánccá állnak össze, vagy egy zár, ami rátalál a megfelelő kulcsra.

Voreena>!

Minél messzebb jut valaki, annál büszkébbnek kell lennie. Ugyanakkor ahhoz, hogy valaki nagy utat tegyen meg, hátrébbról kell indulnia, mint másoknak. A végén azonban talán nem az számít, hogyan jut el valaki valahova. Hanem az, hogy egyáltalán eljut oda.

393. oldal

redeifanni>!

A pulcsira pillantottam.
– Az „ússz!” egy életfilozófia?
Vállat vont.
– Jobb, mint a „süllyedj el!”, nem?

239. oldal

_Katie_ P>!

– […] rengeteg ember van a világon. De senki sem lát úgy mindent, ahogy te, ez egyszerűen lehetetlen. Úgyhogy ha találkozol valakivel, akivel legalább pár dologban osztoztok, főleg, ha azok fontos dolgok… akkor akár ki is tarthatsz mellette. Érted?

Amaryll87>!

– Megijedt? Reggie-től? Miért, attól fél, hogy arra kényszeríti, mondjon le a koffeinről, vagy ilyesmi?

Kapcsolódó szócikkek: koffein

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Jenny B. Jones: Tiéd leszek!
E. Lockhart: A hazudósok
Leiner Laura: Mindig karácsony
Alix E. Harrow: Tízezer ajtó
Catherine Rider: Csók New Yorkban
Leiner Laura: Nélküled
Kevin Brooks: Lucas
Leiner Laura: Higgy nekem
Amy Harmon: Arctalan szerelem
Rainbow Rowell: Eleanor és Park