Lock ​& Key – Kulcsra zárt szív 72 csillagozás

Sarah Dessen: Lock & Key – Kulcsra zárt szív

Ruby képes vigyázni magára.

Már hozzászokott, hogy senkire se számíthat, és hogy senkinek sem tartozik válaszokkal. Ám mindez megváltozik, amikor az édesanyja eltűnik, és Rubyt a nővéréhez, Corához küldik. Ruby immár egy lélegzetelállító, új házban lakik, magániskolába jár, és – életében most először – úgy érzi, van jövője. Ráadásul ott van még az imádnivaló, édes szomszédsrác, Nate is. Mindennek tökéletesnek kellene lennie. Akkor Ruby miért olyan gyanakvó? És miért tartja meg Nate a három lépés távolságot? Ruby nemsokára rájön, ahhoz, hogy az ember megmentse önmagát, néha nyitnia kell mások felé.

„Dessen legjobb műve az Altatódal óta… minden olvasót magával ragad majd.” – VOYA

„Dessen összes ismertetőjegye megjelenik a könyvben: a szomszédsrác, akitől a lányok elalélnak, de aki nem az, akinek látszik; és a támogató szereplők, akik ráveszik Rubyt, gondolja újra cinikus hozzáállását az élethez.” – Publishers Weekly, csillagozott értékelés

Eredeti megjelenés éve: 2008

Kiadói ajánlás: 14 éves kortól · Tagok ajánlása: 14 éves kortól

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Vörös pöttyös könyvek

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2019
432 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634576167 · Fordította: Benedek Dorottya

Enciklopédia 7

Szereplők népszerűség szerint

Nate Cross · Ruby Cooper


Kedvencelte 5

Most olvassa 7

Várólistára tette 145

Kívánságlistára tette 132

Kölcsönkérné 7


Kiemelt értékelések

pveronika>!
Sarah Dessen: Lock & Key – Kulcsra zárt szív

Sokan ajánlották már Sarah Dessen könyveit, de eddig nem volt alkalmam olvasni az írónőtől. Nos, ezek után biztosan mondhatom, hogy nem ez lesz az utolsó könyvem a szerzőtől, mert ez volt az egyik legkiemelkedőbb ifjúsági regény, amit 2019-ben olvastam. Nagyon szerettem ezt a könyvet, ami egy lassan kibontakozó történet családról, bizalomról és a barátságról.

Ruby csupán 17 éves, amikor egy nap az iszákos anyja nem jön többé haza. Két egész hónapig megpróbál egyedül boldogulni, amikor a főbérlők lefülelik, és jelentik a gyámhatóságnak a dolgot. Így kerül a lány a nővéréhez, Cora-hoz, akit már 10 éve nem látott, azóta, hogy a lány elment főiskolára, és többé nem jelentkezett.

Ruby végre egy stabil környezetbe kerül, egy gyönyörű környékre, egy elit iskolába, de ő nem kér a segítségből. Évek óta csak magára számíthat, és úgy érzi, hogy nem engedhet senkit magához közel, mert úgyis csak cserben fogják hagyni a végén. Szerencsére Cora férje, Jamie és a szomszéd srác, Nate olyan fából lettek faragva, akik nem adják fel könnyen a próbálkozást, és lassan elérik, hogy Ruby elfogadja őket barátként.

Ruby hatalmas utat tesz meg a könyvben. Végigkövethetjük, ahogy lassan-lassan lengedi a maga köré húzott falakat, és egyenként beengedi az életébe azokat az embereket, akik tényleg törődni szeretnének vele és szeretni akarják őt.

Jamiet imádtam! Nem is tudom, hogy létezhet-e egy ennyire jóindulatú, önzetlen, kedves és sikeres ember. Cora eleinte nem volt túl szimpatikus, de idővel őt is megkedveltem. Nate nagyon aranyos srác volt, aki hamar belopta magát a szívembe, és a mellékszereplőket is kiemelkedőnek találtam.

Sokszor voltam mérges Rubyra, és olykor nem értettem a döntéseit. spoiler

Bár az írónő egy kicsi romantikát is csempészett a történetbe, de közel sem ez kapja a fő hangsúlyt, így aki egy cuki romantikus ifjúsági könyvre vágyik, talán nem ez az ő könyve. Ez a könyv sokkal inkább szól a családról, önmagunk megtalálásáról, a múlt elengedéséről és arról, hogy merjünk megbízni másokban és segítséget kérni. A könyv érintett egészen nehéz témákat is, ennek ellenére akadtak benne aranyos, mosolyra fakasztó pillanat is.

Mi a család? Tetszett, ahogy a könyv rámutatott arra, hogy mindenkinek más és mást jelent ez a fogalom, és nagyon szép volt ahogy Ruby lassan, lépésről lépésre talált rá, hogy számára mit tartogat ez a kifejezés. Ez egy aranyos, szívhez szóló, elgondolkodtató könyv volt, amit mindenkinek ajánlok!

http://veronikasreaderfeeder.com/sarah-dessen-lock-key-…

kellyolvas P>!
Sarah Dessen: Lock & Key – Kulcsra zárt szív

Nagyon rég nem olvastam már ennyire jól összerakott karakterről, mint Ruby. Már a neve is különleges, de igazából az tetszik benne, hogy nem a megmentésre, vagy felkarolásra váró jó kislány, hanem egy elég zűrös előélettel rendelkező lány, aki szabadságra és önállóságra vágyik, miközben tudja, hogy valójában nincsenek nagy lehetőségei, nincs fényes jövő ígérete. De most kiszakadt a régi közegből, mert lelépett az alkoholista anyja. Olvasóként tudtam, hogy jobb helyre került és bíztam Rubyban, ahogy a környezete is, hogy ez előrelépés lesz az életében, de ő erre persze csak később jön rá, amikor már elkövet pár baklövést. Visszavágyik a régiekhez, de csak arculcsapást kap, amit elég nehéz feldolgoznia.
Belépnek az életébe új emberek, új kapcsolatok és egy gyönyörű fejlődésnek lehet tanúja az olvasó, hogy ez a lány, aki annyi mindenen ment eddig keresztül, képes változni, törődni másokkal, félretéve a saját menekülési tervét. Sokat köszönhet Nate-nek, a szomszédsrácnak, aki révén munkát talál és ezáltal újabb embereket ismer meg. Nate egy nagy talány, ő az iskola ügyeletes szépfiúja, Ruby mégis kiszúrja, hogy a tökéletesség mögött valami titok lappang.
Imádtam a regényben Ruby új iskolatársát, Oliviát, aki akár egy külön regényt is megérdemelne, nagyon okos meglátásai voltak, nemcsak Ruby gondolkodott el a mondanivalóján, hanem szerintem az olvasók is. Nagyon tetszett az iskolai irodalomfeladat is, minden diáknak húzni kellett egy szót, aminek jelentéséről beszámolót írtak. Ruby a családot húzta, amiről a történet elején még nem sokat tudott volna mesélni, csak annak hiányáról. Később azonban felépül ez a dolgozat is, ahogy mindenkit sorra kérdez a szó jelentéséről, és összegyűjti ezeket. Család… Gondolj csak bele, ez az a szó, ami minden egyes lélekkel rendelkező embernek könnyeket csal a szemébe.
Az egész történetet Ruby meséli E/1 módban, alaposan hozzájárulva, hogy megszeressem őt, és hogy most már ez legyen a kedvenc SD könyvem. Az írónő nagyon jól ismeri a fiatalok lelki világát, és a lenyűgöző stílusával, a gyönyörűen fogalmazott mondataival szívhez szólóan emlékezetes történeteket alkot. Ebben a regényben nem a betegség vagy a veszteségfeldolgozás témája miatt érzékenyülsz el, hanem a család újra egymásra találása, vagy épp az új emberek családtaggá válása ugyanolyan megható lehet. Jó érzés volt olvasni az egész történetet, de engem különösen meghatott a nővérek története, annyi félreértést kellett tisztázni, oly sok hazugság mérgezte a múltat, jó, hogy nem kellett tovább cipelni ezt az életükben.
Nagyon tetszett a befejezés, némely dolog lezárult, más dolgok nyitottak maradtak, és ezt a véget én nagyon szeretem, ha van mit tovább gondolni, és később is elrágódhatsz a lehetőségeken.
Ez a regény lassú folyású, de engem azonnal beszippantott, minden sorát faltam. Talán az átlagnál jobban rá tudok hangolódni SD írásaira, így elnézitek nekem ezt a maximális lelkesedést, de ha kortárs young adult regény ajánlásáról van szó, nekem elsőre Sarah Dessen jut eszembe. Nem is tudok választani, minden regénye a kedvencem, amit eddig olvastam, és most már ez is.

Csoszi>!
Sarah Dessen: Lock & Key – Kulcsra zárt szív

Tetszett a könyv, de olyan nagy extrákat nem tudnék írni róla. A szereplők nagy része kedvelhető. Igen, még Ruby is, aki a könyv elején kicsit utálatos, kicsit távolságtartó, de ahogy biztonságban érzi magát a nővérénél, egyre inkábbb nyit mások felé. A regény egyik alapgondolata, hogy mi a család. Mindenkinek jelent valamit, és mindenkinek mást. Ezt próbálja meg Ruby összeszedni az egyik iskolai feladatához.

ap358 P>!
Sarah Dessen: Lock & Key – Kulcsra zárt szív

Első Sarah Dessen olvasásom, és nem csalódtam. A könyv a karakterfejlődést és a családot helyezi a középpontba.
Ruby az édesanyjával nevelkedett mindaddig, mígnem anyja eltűnt, így kénytelen rég nem látott nővéréhez költözni. Rubynak nem csak az új helyet, hanem a nővérét és önmagát is meg kell ismernie. Lakhelye gyönyörű, biztonságos, és immáron az elit iskola diákja lesz. Számára mindez a változás kezdetben mégsem okoz örömöt. Tehernek érzi magát, és kívülállónak. Mind a család, mind a barátok fogalmát újra kell gondolnia, és ez nem könnyű ilyen fiatalon, főleg úgy nem, hogy azt hiszi, csak magára számíthat. Cora kezdetben nem volt szimpatikus, később döbbentem rá, hogy neki is időre volt szüksége, hogy újból megszokja Rubyt. Jamie viszont sokat segített nekik, folyton oldotta a feszültséget.
Szerelemből csak egy csipetet kaptam, de nem is ezen volt a hangsúly.
A mellékszereplők egytől-egyig szerethetőek, ahogy a könyv is. Nem valami gördülékeny, lassú folyású, aki pörgős ifjúságira vágyik, az csalódhat.

Tibi_Sorok_Között_Könyves_Blog P>!
Sarah Dessen: Lock & Key – Kulcsra zárt szív

Sarah Dessen a kedvenc írónőim közé tartozik, mert annyira egyedi stílussal tud történeteket mesélni, és olyan emberközeli karaktereket alkot, akikről élmény olvasni. A Kulcsra zárt szív megjelenését is nagyon vártam, és szerencsére nem is csalódtam, sőt, kijelenthetem, hogy a Figyelj rám! után ez lett a második kedvenc könyvem az írónőtől.

Bővebben a blogon:
▶️ http://sorok-kozott.hu/2020/01/konyvkritika-sarah-desse…

_Leelan_ P>!
Sarah Dessen: Lock & Key – Kulcsra zárt szív

Sarah Dessen Megint jó könyvért írt, mégis voltak vele problémáim.
Ha megengedi @Kathreen idézném az első mondatát az Ő értékeléséből, mert olyan jól leírja az érzéseimet a könyvek kapcsolatban:
https://moly.hu/ertekelesek/3541809
„ Az egész könyv nekem olyan volt, mint Ruby, távolságtartó.’’

Maga a problémás múlttal rendelkező Tini lány, Ruby és az élete nehéz témát boncolgat.
Nem tudom, hogy itt Magyarországon mennyire vannak ilyen esetek, de amerikai sztorik van sok ilyet olvastam.
Drogos szülő, időről-időre elahgyja a gyerekeket, testi bántalmazás Stb.
Szóval maga a felállás ismerős volt.
Mégis Ruby személyisége miatt és a testvére miatt kissé más lett a történet.
Ruby erős, de látszik rajta a sérülés, amit az anyjával töltött évek okoztak. Iszik, füvezik, és ahogy követtem szexuális kapcsolatot is fentart.
Ez utóbbinál többször is éreztem rajta, hogy mindegy milyen, de legalább addig együtt van valakivel.
A kapcsolatai felszínesek, fél igazi kapcsolatokat kialakítani, amit nem is csodálok.
Jamie karaktere igazi fénypont ebben a történetben. Annyira szeretni való! Nagyon oda voltam érte! :)
Jó szívű, odaadó, kedves, és sikeres.
Cora talán kissé tartózkodóbb, sok volt a félreértés közte és Ruby között, illetve megvan a maga problémája is, mégis ő is egy erős karakter.
Máté aranyos volt, sajnáltam, de…. nekem magyon keveset szerepelt. És akkpr is nem éreztem/értettem közöttük a kapcsolatot Rubyval.
Hiába a jó karakterek… valahogy felszínes volt.
Felszínes volt Ruby és Nate kapcsolata.
Felszínes volt Nate problémája, Annak megoldása.
Jamie és Cora kapcsolata aranyos volt, de néha lehetett volna összebújós, kissé boldogabb részük is.
Rubyban nem éreztem szépen a jellemfejlődést, hanem huss… Most így állnak a dolgok, aztán úgy.
Kikapcsolódásra tökéletes. Inkább mondanám családról szóló könyvnek, mintsem romantikusnak. A végén több kérdés felvetődött bennem. Eléggé lezáratlannak éreztem.
Olvasnék még róluk, hogy vajon azok a szálak lezárásra kerültek-e.

rafaelo0824>!
Sarah Dessen: Lock & Key – Kulcsra zárt szív

Végre magyarul is olvashattam! Nagyon tetszik, az egyik kedvenc Dessen könyvem, imádom Jamie-t benne. Nagyon szívmelengető az egész családos vonal, sokkal jobban tetszik, mint a romantikus szál. Bírtam az ékszeres eseményeket is. Semmi hatalmas dráma nincsen, mégis sokkal többet adnak Dessen regényei, mint azok, amik hemzsegnek a klisés jelenetektől.

ildisz>!
Sarah Dessen: Lock & Key – Kulcsra zárt szív

Sarah Dessenek van egy sajatos irasmodja. remek sztorijai vannak tobb kedvencem is van tole, de o nem az a tipusu irok aki egybol belevag a lecsoba. szereti lassan felvezetni a konyveit.
szoktak mondani lassu viz partot mos, nala is pont ez jellemzo. nem ugy ir hogy falod a lapokat de megis megszereted a konyveit. altalaban minden szereplo szeretheto de mindig van egy kakukktojas aki jatsza a „gonoszt” a konyvben. itt sem vlt ez maskepp…

Ruby, Nate, Cora, Jamie, Henriette, Olivia es Reggie is mind nagyon szeretheto karakterek voltak. orultem hogy a vegen nem kerult vissza a kepbe Ruby anyja. a konyv teljes mertekben ramutat a csalad fogalmara, hogy mennyire mast jelent mindenki szamara. es arra is hogy nem csak az lehet a csaladunk akivel a ver osszekot.

Ani249>!
Sarah Dessen: Lock & Key – Kulcsra zárt szív

Nagyon nehezen indult be nekem ez a történet, de a végére nagyon szerettem. Ruby házi feladata végigkíséri a könyvet, CSALÁD. Mindenkinek mást jelent, a végére ő is rájött, hogy ez nem okvetlenül vérségi kötelék. Jamie aranyos volt, mint egy kisfiú, folyton lelkesedett, nyüzsgött. Hozzá képest Cora kissé merev, tartózkodó. A vége fura lett. Érdekelt volna még, hogy mi történt az anyjukkal, Nate-tel.

Kathreen>!
Sarah Dessen: Lock & Key – Kulcsra zárt szív

Az egész könyv nekem olyan volt, mint Ruby, távolságtartó. Nem egyszerű élete volt, így mikor jobb helyre kerül, akkor is próbál távolságot tartani. Viszont nagyon szerettem Jamie-t, ahogy mindent próbál jobbá tenni.
A vége nekem kicsit befejezetlen volt. spoiler


Népszerű idézetek

kellyolvas P>!

– Hé, és csak hogy tudd, nem az a barát, aki otthagy egyedül az erdőben. Hanem az, aki érted megy, és kihoz onnan.

kellyolvas P>!

Nincs abban semmi komplikált, ha szükséged van valakire. Az természetes, mint a légzés. Azonban ha másnak van rád szüksége, az már keményebb dió. De ugyanúgy, mint a segítségadásnál és elfogadásnál, itt is mindkettő kell ahhoz, hogy kiteljesedj. Mint a láncszemek, amik lánccá állnak össze, vagy egy zár, ami rátalál a megfelelő kulcsra.

kellyolvas P>!

Mit jelent a család? Ők azok, akik maguknak követelnek. Jóban, rosszban, részben vagy teljesen, ők azok, akik megjelennek, akik, bármi történjék is, veled maradnak. Nemcsak a vérszerinti kötelékről, az azonos kromoszómákról szól, hanem valami kiterjedtebbről, nagyobbról. Corának igaza volt: több családunk is lehet az évek folyamán. A család, ahonnan származunk, a család, amit mi hozunk létre, és mindazok az emberek, akikkel ezalatt találkozunk: barátok, szerelmek, néha talán idegenek is. Egyikük sem tökéletes, de ezt nem is várhatjuk el tőlük. Egy embert sem tehetünk a világunk középpontjává. Helyette el kell fogadni mindenkitől azt, amit nyújtani tud nekünk, hogy aztán abból építsük fel a saját világunkat.

Voreena>!

Minél messzebb jut valaki, annál büszkébbnek kell lennie. Ugyanakkor ahhoz, hogy valaki nagy utat tegyen meg, hátrébbról kell indulnia, mint másoknak. A végén azonban talán nem az számít, hogyan jut el valaki valahova. Hanem az, hogy egyáltalán eljut oda.

393. oldal

redeifanni>!

A pulcsira pillantottam.
– Az „ússz!” egy életfilozófia?
Vállat vont.
– Jobb, mint a „süllyedj el!”, nem?

239. oldal

minnie>!

Sosem valami nagy dolog változtat meg mindent, hanem a legapróbb részlet, az fordítja ki végérvényesen a világegyetemet az egyensúlyából, míg te a nagy képpel vagy elfoglalva.

35. oldal

pveronika>!

Cora tovább beszélt mögöttem. A könnyeimen keresztül is hallottam, ahogy azt mondja, minden rendben lesz, és tudtam, hisz ebben. De én is biztosra vettem valamit: sokkal könnyebb elérni, hogy elvesszünk, mint hogy ránk találjanak. Épp ezért keresgélünk folyton, de ritkán bukkannak ránk – oly sok a zár, és oly kevés a kulcs.

Kapcsolódó szócikkek: Ruby Cooper
pveronika>!

Ahogy őket néztem, ismét arra gondoltam, nem várhatjuk el mindenkitől, hogy egyszerre ott legyen mellettünk. Még szerencse, hogy valójában csak egy valakire van szükségünk.

Fay >!

Mindenkinek megvan a maga gyenge pontja. Az az egy dolog, ami minden erőfeszítése ellenére valahogy mindig térdre kényszeríti, nem számít, hogy egyébként milyen erős valaki. Egyeseknek ez a szerelem. Másoknak a pénz vagy az alkohol. Az enyém még ennél is rosszabb volt: a számtan.

257-258. oldal

Kapcsolódó szócikkek: gyengeség · matematika
Fay >!

– A lényeg – folytatta Jamie –, hogy semmi sem tökéletes, főleg nem az elején. És nincs azzal semmi baj, ha az ember néha kicsit megbán dolgokat. Ha állandóan így érzel, és semmit sem tehetsz ellene… akkor van a baj.

174. oldal

Kapcsolódó szócikkek: megbánás · tökéletesség

Hasonló könyvek címkék alapján

Jenny B. Jones: Tiéd leszek
Joss Stirling: Misty
R. J. Palacio: Az igazi csoda
R. J. Palacio: Csodácska
Amy Harmon: Arctalan szerelem
B. N. Toler: Lélekvesztők
Estelle Maskame: Mondtam már, hogy hiányzol?
Robyn Schneider: Egy új élet reménye
Lindsay Faith Rech: Felelsz vagy mersz