Figyelj ​rám! 727 csillagozás

Sarah Dessen: Figyelj rám! Sarah Dessen: Figyelj rám!

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Annabel ​Greene harmadikos gimnazista, és megvan mindene, amiről csak egy lány álmodhat: divatos ruhák, menő barátnők, jó jegyek és a suli leghelyesebb sráca…
Mindez azonban csak abban a tévéreklámban igaz, melyet nyáron forgatott vele egy áruházlánc. Annabel valódi élete már kevésbé irigylésre méltó. Elege van a modellkedésből, legjobb barátnője ellene fordult, az iskolában magányos, és otthon sem érzi jól magát igazán. Egyik nővére, a nagyszájú, életvidám Kirsten, New Yorkba költözött, míg Whitney, a középső nővér, egész nap otthon gubbaszt és súlyos anorexiával küzd. Szülői szeretetben elvileg nincs hiány, csakhogy az apja nem az a lelkizős fajta, anyja pedig annyira élvezi lánya modellkedését, hogy észre sem veszi, Annabelnek mennyire elege van mindebből. A lány már meg sem próbál beszélni családjával a problémáiról, inkább hazudik vagy egyszerűen csak hallgat, hogy elkerülje a veszekedéseket, megkímélje egykor súlyos depresszióval küzdő anyját a csalódástól és az újabb… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2006

Tagok ajánlása: 15 éves kortól

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Vörös pöttyös könyvek

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2020
384 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634574484 · Fordította: Kecskés Eszter
>!
Kelly, Budapest, 2009
316 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789639667815 · Fordította: Kecskés Eszter

Enciklopédia 11

Szereplők népszerűség szerint

Owen Armstrong · Dexter Jones · Remy Starr · Annabel Greene · Rolly


Kedvencelte 194

Most olvassa 31

Várólistára tette 331

Kívánságlistára tette 272

Kölcsönkérné 13


Kiemelt értékelések

ZitussKa P>!
Sarah Dessen: Figyelj rám!

(..) amikor megpróbálsz elmenekülni a múlt elől: nemcsak hogy felzárkózik, de le is hagy. Eltakarja a jövőt, a tájat, magát az eget, míg nem marad más út, csak az, amelyik keresztülvezet rajta, az egyetlen, amelyen valaha hazajuthatsz.

Hmm, hmm. Ha most látnátok, akkor merengő kifejezèssel az arcomon ülök:)
Az az igazság, hogy tetszett. De, ott van bennem egy kis hiányèrzet. Talán a szerelmi szál az oka, de kevèsnek èreztem a törtènetnek ezt a rèszèt. Remèltem, hogy egy icipicit többet kapunk, mèlyebben, èrzelmekkel telibben – de nem.
Azt viszont el kell ismernem, hogy az írónő olyan stílusban ír, amit nem lehet nem kedvelni. A problèmákat szèp lassan vázolta fel, ès a szereplőket is lassan mutatta be, a visszaemlèkezèsek pedig eszmèletlen jók voltak. A szereplők fejlődèsère, változására, az adott gondok megoldására helyezett nagy hangsúlyt ès mindezt úgy oldotta meg, hogy az nem hatott nyomasztóan. A zene gyógyító ereje is nagy szerepet kapott, ami megint csak pozitív. De mint minden könyv, ez is átformált bennem valamit. Mit is tanultam ettől a könyvtől?
Ne fojts magadba semmit, ne csukd be a szemed, ha baj van ès ne zárkózz el a barátaid ès a családod elől. Ès ne akarj egyedül lenni, mert amikor tènyleg teljesül a kívánságod, már nem is szeretnèd annyira. És légy őszinte.. elsősorban magadhoz.
Örülök, hogy elolvastam. Megszerettem ezt a családot ès persze Owent is. :)
Humoros volt és könnyen olvasható.
Olvassátok, megèri, ès hátha Ti teljesebbnek fogjátok èrezni.

Fay >!
Sarah Dessen: Figyelj rám!

Én, aki nem szoktam sírni könyveken, most sikerült.
Tetszenek a visszaemlékezős részek, hogy nem tudjuk meg rögtön mi a probléma és Annabel lassú megnyílását, amiben Owen van segítségére. Senki nem tökéletes ebben a könyvben és olyan problémákat dolgoz fel, amitől teljesen életszagú lett.
Kedvenc részem az autómosós volt. Ilyet én is szeretnék!
Amitől pedig még jobban megszerettem, az Dexter és Remy feltűnése. Bár nem szerepeltek benne sokáig, de imádom, mikor egy másik történet szereplői is felbukkannak, főleg, hogy ha még bírom is őket. :)
Kedves kiadók, még több Dessen könyvet!

9 hozzászólás
Pillecukorkám>!
Sarah Dessen: Figyelj rám!

Ez nem egy tipikus esti kezdetű könyv. Mert ha leülsz olvasni már az első egy két fejezetnél bekattan az agyad és még többet és többet akarsz belőle. Ami valljuk be ehhez a hétvégémhez pont nem passzolt. Maga a történet nagyon szépen és jeletősen van megírva és egyszerűen varázslatos…
Az írónőtől már olvastam egy könyvet,de az még fele annyira sem volt jó, mint ez itt… Most,hogy elolvastam ezt a könyvet rájöttem miért is nem adta ki nekem sohasem @Marischka11 ezelőtt! Azért mert ehhez a könyvhöz nem csak testileg kell felnőni, hanem lelkileg is…❤❤

h_orsi P>!
Sarah Dessen: Figyelj rám!

Teljesen kikapcsolt: csak ültem a sötét szobámban, hallgattam a nagy csendet és olvastam. És ekkor megszólalt valami: a könyv hangja volt az. Zajos volt és azt ordította: Figyelj rám!

Bővebben: http://konyvkoktel.blogspot.hu/2015/07/sarah-dessen-fig…

Lanore P>!
Sarah Dessen: Figyelj rám!

Sokkal jobban tetszett, mint az Altatódal, olvastatta magát, de az 5 csillagot sajnos így sem éri el, a főszereplő Annabel ugyanis eléggé idegesítő volt számomra. Értem, és átérzem, hogy miken ment keresztül, de miért nem volt képes kinyitni a száját? Nagyon furcsa volt ez a hozzáállás, és a cím sem túl találó, hiszen hogyan tudnánk egy olyan emberre „figyelni”, aki inkább elveszíti a kapcsolatait, minthogy bármit is mondjon a gondjairól? A lány családjában is bőven akadtak problémák, a nemi erőszaktól kezdve az anorexián át itt aztán minden volt… a szülők viselkedésétől a falra másztam, de a lányoknak drukkoltam, hogy sikerüljön kilábalni a nehézségekből. Owen viszont szimpatikus volt a furcsa stílusával, zeneimádatával :)
Összességében nem volt ez rossz könyv, de úgy érzem, hiába jók az írónő témaválasztásai, és hiába értem, hogy mit akar velük üzenni az olvasónak, egyszerűen nem tud hatni rám… egyelőre nem próbálkozom másik könyvével, majd talán más, megfelelőbb hangulatban.

2 hozzászólás
Fancsee>!
Sarah Dessen: Figyelj rám!

Egy újabb nagyszerű Sarah Dessen regény. A Tökéletes és az Altatódal után ez a harmadik könyvem tőle, amely az előzőekhez hasonlóan szintén elnyerte a tetszésemet.
Annabel Greene-nek rengeteg szörnyűségen kellett már keresztül mennie: az édesanyja depressziója, a nővérei, Kirsten és Whitney „vitái”, ezután Whitney betegsége, majd az a bizonyos nyár, ami véget vetett Annabel barátságainak.
Tulajdonképpen tisztelem Annabelt, amiért mindezek ellenére tartotta magát. De e mellett nem is értem teljesen: miért nem beszélt soha senkinek a történekről? Természetesen nehéz lehet, de valószínűleg könnyebb, mint minden nap hazudni vagy ahogy Annabel mondaná: elhallgatni az igazságot másoknak, és önmagunknak is.
Owen volt az, aki elkezdte megváltoztatni Annabelt. Rávette, hogy mondja el a véleményét, még akkor is, ha az nem éppen pozitív. Tudta, hogy mikor nem mond igazat, így tulajdonképpen rákényszerítette Annabelt, hogy ne csak helyettesítőket :) használjon, hanem beszéljen, nyíljon meg. A végső löketet azonban Annabel volt barátnői adták meg neki: képes volt elmesélni a nyár eseményeit mind Owennek, mind a családjának, ami -ha a történteket nézzük- hatalmas lépést jelentett.
A regény végére minden szál lezárult: Annabel kibékült a megfelelő barátnővel, tisztázta a viszonyát a szerelmével, a modellkedésével kapcsolatban is dűlőre jutottak az édesanyjával és mindennek tetejébe a nővérek is békét kötöttek. Az egyetlen, amihez én személy szerint egy kicsivel többet vártam volna, az Sophie. De ez akkor, az olvasás pillanatában egyáltalán nem zavart, csak utólag gondolkodtam el rajta.
Tetszett a könyv felépítése, hogy a jelen előrehaladtával ismerhettük meg a múlt eseményeit szépen, fokozatosan, nem pedig ömlesztve, egyszerre.
Végezetül egy mondat: Sarah Dessen egyszerűen fantasztikus. :))

turanett P>!
Sarah Dessen: Figyelj rám!

Hát nem egy vidám történet, annyi szent. Annabel egész életében mindenkinek megakart felelni, csak éppen azt felejtette el, hogy saját magának is megkéne. Aztán egy napon történt valami. Bezárkózott és mindenkit eltaszított magától. A fura családja persze semmit sem vettek észre, hiszen ők, azok a szőnyeg alá söprős fajták voltak. Hárman voltak testvérek, mind a hárman szenvedtek, nem találták a helyüket. Olyan jó volt olvasni, mikor egymásra találtak. Az a bizonyos biciklis baleset. Érdekes, hogy mind két lányban az hagyott mély nyomot. Annabelt, abból a szempontból nem értettem ,hogy ő mit is akart Sophietól? Az a lány az elejétől egy rettenet. Először elüldözi Annabel legjobb barátnőjét, utána, meg minden borzalomba bele rángatja, még rosszul is bánik vele. Persze mikor megtörtént a baj, még Annabel a hibás. Borzasztó az a lány. Owen nagyon cuki volt, bár az zenei ízlését nem tudtam megérteni. :D Kicsit sajnálom, hogy a romantikus szál nem lett annyira kidolgozva, kicsit hiányosnak éreztem a végét.

Csoszi>!
Sarah Dessen: Figyelj rám!

Az eddig olvasott Sarah Dessen könyvek közül ez tetszett a legjobban. Remek a stílusa, a hangulata, és a karakterek is jól kidolgozottak. Kedvenc szereplőm: Annabel és Owen.
Számomra elsősorban az a könyv mondanivalója, hogy ne akarjunk mindenáron megfelelni másoknak, mert azzal csak saját maguknak ártunk. Fontos dolog a kommunikáció. Szavakból ért az ember. Beszélgessünk egymással. Figyeljünk oda a másikra. Ezek nélkül nem oldódnak meg a problémák.
Biztos vagyok benne, hogy még többször el fogom olvasni.

Csingike>!
Sarah Dessen: Figyelj rám!

Még egy keserédes történet, az eddig olvasott Dessen könyvek közül ez tetszett a legjobban. Komoly témákat boncolgat, döbbenettel olvastam ezeket a részeket (leginkább a Whitneyről és Annabelről szólóakat). Nagyon örültem, amikor Owen is képbe került, annyira szívmelengető volt, imádom a srácot és a közös jeleneteiket. Kissé megszállott volt a zenével kapcsolatban, de nagyon jókat nevettem rajta. Annabelt csak akkor tudtam kedvelni, amikor Owennel volt, akkor önmagát adta. Nagyon megszerettem ezt a könyvet, nálam újraolvasós lett. :)

3 hozzászólás
kiruu P>!
Sarah Dessen: Figyelj rám!

Figyelj rám! Tudom, hogy ez volt a második könyv, amit molyként olvastam. Részben Sarah Dessen miatt lettem könyvmoly. Azóta többször újra olvastam és imádom. Véleményem szerint abszolút fantasztikus könyv.


Népszerű idézetek

tataijucc>!

– (…) A csend olyan rohadt hangos.

129. oldal

Kapcsolódó szócikkek: csend
Szédültnapraforgó>!

Mert egy dal azonnal visszarepíthet egy pillanatba, egy helyre, de még egy emberhez is. Nem számít, mi más változott meg a világodban, az az egy dal ugyanaz marad, épp mint az a pillanat.

87. oldal

zsofigirl>!

De az ember véges számú esélyt kap arra, hogy újrakezdhessen valamit ebben az életben, véges számú esélyt, hogy ha a múltján nem is, de a jövőjén változtasson.

106. oldal

tataijucc>!

Kezdtem azonban belátni, hogy nem mindig az ismeretlentől kell a legjobban tartani. Azok, akik a legalaposabban ismerik az embert, veszélyesebbek tudnak lenni, mert a szavak, amiket hozzánk vágnak, vagy a dolgok, amiket gondolnak, potenciálisan nemcsak hogy megsebezhetnek, de igazak is lehetnek.

61. oldal

tataijucc>!

Minden történetet az tesz igazzá, hogy tudjuk, valaki meghallgatja. És megérti.

tataijucc>!

Nem akartam mást, csak felejteni. Néha úgy éreztem, sikerült, aztán mégis egyre-másra tértek vissza a részletek, mint a víz felszínén felbukkanó fadarabok, amelyek jelzik, hogy odalent egy hajóroncs hever. Egy rózsaszín felső, egy versike a nevemmel, az érzés, hogy valaki a nyakamra teszi a kezét. Mert ez történik, amikor megpróbálsz elmenekülni a múlt elől: nemcsak, hogy felzárkózik, de le is hagy. Eltakarja a jövőt, a tájat, magát az eget, míg nem marad más út, csak az, amelyik keresztülvezet rajta, az egyetlen amelyen valaha hazajuthatsz.

Heleny I>!

Mindenki életében elérkezik a pillanat, amikor a világ elcsendesül, és az ember csupán a saját szívverését hallja. Ezért aztán jobb, ha megtanuljuk felismerni ezt a hangot. Máskülönben soha nem értjük meg, mit mond.

296. oldal

mazsa>!

– Az a helyzet – mondta Rolly –, hogy nagy dolog, amikor végre esélyt kapunk, hogy megcsináljuk azt az egy valamit, amit mindennél jobban akarunk, amit tennünk kell. Halálra tudja rémíteni az embert.

166. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Rolly
tataijucc>!

Igazi kötődés alakul ki, ha valaki szarrá ver.

163. oldal

Szédültnapraforgó>!

Elfogadtam a jót, amikor jött, és a rosszat is ugyanúgy. Tudtam, hogy idővel elmúlik mindkettő.

311. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Erin Watt: Papír hercegnő
Marni Bates: Segítség, YouTube-sztár lettem!
Becky Albertalli: Simon és a Homo sapiens-lobbi
John Green: Alaska nyomában
Stephenie Meyer: Breaking Dawn – Hajnalhasadás
Jodi Picoult: Tizenkilenc perc
Nicholas Sparks: Az utolsó dal
E. Lockhart: A hazudósok
Ava Dellaira: Kedves halottak!
Morgan Matson: Páratlan nyár