Figyelj ​rám! 693 csillagozás

Sarah Dessen: Figyelj rám!

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Annabel ​Greene harmadikos gimnazista, és megvan mindene, amiről csak egy lány álmodhat: divatos ruhák, menő barátnők, jó jegyek és a suli leghelyesebb sráca…
Mindez azonban csak abban a tévéreklámban igaz, melyet nyáron forgatott vele egy áruházlánc. Annabel valódi élete már kevésbé irigylésre méltó. Elege van a modellkedésből, legjobb barátnője ellene fordult, az iskolában magányos, és otthon sem érzi jól magát igazán. Egyik nővére, a nagyszájú, életvidám Kirsten, New Yorkba költözött, míg Whitney, a középső nővér, egész nap otthon gubbaszt és súlyos anorexiával küzd. Szülői szeretetben elvileg nincs hiány, csakhogy az apja nem az a lelkizős fajta, anyja pedig annyira élvezi lánya modellkedését, hogy észre sem veszi, Annabelnek mennyire elege van mindebből. A lány már meg sem próbál beszélni családjával a problémáiról, inkább hazudik vagy egyszerűen csak hallgat, hogy elkerülje a veszekedéseket, megkímélje egykor súlyos depresszióval küzdő anyját a csalódástól és az újabb… (tovább)

Eredeti mű: Sarah Dessen: Just Listen

Eredeti megjelenés éve: 2006

Tagok ajánlása: 15 éves kortól

>!
Kelly, Budapest, 2009
316 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789639667815 · Fordította: Kecskés Eszter

Enciklopédia 9

Szereplők népszerűség szerint

Owen Armstrong · Dexter Jones · Remy Starr · Annabel Greene · Rolly


Kedvencelte 203

Most olvassa 32

Várólistára tette 303

Kívánságlistára tette 225

Kölcsönkérné 14


Kiemelt értékelések

>!
ZitussKa P
Sarah Dessen: Figyelj rám!

(..) amikor megpróbálsz elmenekülni a múlt elől: nemcsak hogy felzárkózik, de le is hagy. Eltakarja a jövőt, a tájat, magát az eget, míg nem marad más út, csak az, amelyik keresztülvezet rajta, az egyetlen, amelyen valaha hazajuthatsz.

Hmm, hmm. Ha most látnátok, akkor merengő kifejezèssel az arcomon ülök:)
Az az igazság, hogy tetszett. De, ott van bennem egy kis hiányèrzet. Talán a szerelmi szál az oka, de kevèsnek èreztem, a törtènetnek ezt a rèszèt. Remèltem, hogy egy icipicit többet kapunk, mèlyebben, èrzelmekkel telibben, de nem.
Azt viszont el kell ismernem, hogy az írónő olyan stílusban ír, amit nem lehet nem kedvelni. A problèmákat szèp lassan vázolta fel, ès a szereplőket is lassan mutatta be, a visszaemlèkezèsek pedig eszmèletlen jók voltak. A szereplők fejlődèsère, változására, az adott gondok megoldására helyezett nagy hangsúlyt, ès úgy oldotta meg, hogy az nem hatott nyomasztóan. A zene gyógyító ereje is nagy szerepet kapott, ami megint csak pozitív. De mint minden könyv, ez is átformált bennem valamit. Mit is tanultam ettől a könyvtől?
Ne fojts magadba semmit, ne csukd be a szemed, ha baj van ès ne zárkózz el a barátaid ès a családod elől. Ès ne akarj egyedül lenni, mert amikor tènyleg teljesül a kívánságod, már nem is szeretnèd annyira. És légy őszinte.. elsősorban magadhoz.
Örülök, hogy elolvastam. Megszerettem ezt a családot:) Ès persze Owent is. :)
Humoros volt és könnyen olvasható:)
Olvassátok, megèri, ès hátha Ti teljesebbnek fogjátok èrezni:)

>!
J_Evie_Lina
Sarah Dessen: Figyelj rám!

Egy újabb könyv, amit szívembe zártam.❤
„Csak igyekszem a tőlem telhető legjobbat csinálni, a körülményekhez képest.”

Sok módon tanulságos a könyv. De egyet egyértelműen mindneki megjegyezhet belőle,:
Sose fojts magadba semmit!
Megtanít a könyv őszintének lenni önmagunkkal, és mindenkivel szemben.
És ez az, ami összeköti az embereket. Az igazság. Mert amíg csak magadban tartod az igazi véleményed, és nem engeded szabadon a gondolataidat, addig az a kapcsolat nem teljes. Nem valódi a maga módján.
Mert amint őszinték és nyíltak lesznek egymással az emberek, azonnal megváltozik valami. Menjen ez rossz vagy jó irányba, akkor is változás fog bekövetkezni. Ami az idősegítségével nem lesz hátrányos. Csak valódibb.
Igen, ez sok esetben nagyon nehéz, de ha ezt megteszed, figyelni fognak Rád!
És valaki mindig lesz melletted. Ha abban a pillanatben nem is érzed úgy, akkor is ott van.
És figyel Rád …❤

4 hozzászólás
>!
Fay 
Sarah Dessen: Figyelj rám!

Én, aki nem szoktam sírni könyveken, most sikerült.
Tetszenek a visszaemlékezős részek, hogy nem tudjuk meg rögtön mi a probléma és Annabel lassú megnyílását, amiben Owen van segítségére. Senki nem tökéletes ebben a könyvben és olyan problémákat dolgoz fel, amitől teljesen életszagú lett.
Kedvenc részem az autómosós volt. Ilyet én is szeretnék!
Amitől pedig még jobban megszerettem, az Dexter és Remy feltűnése. Bár nem szerepeltek benne sokáig, de imádom, mikor egy másik történet szereplői is felbukkannak, főleg, hogy ha még bírom is őket. :)
Kedves kiadók, még több Dessen könyvet!

9 hozzászólás
>!
Pillecukorkám
Sarah Dessen: Figyelj rám!

Ez nem egy tipikus esti kezdetű könyv. Mert ha leülsz olvasni már az első egy két fejezetnél bekattan az agyad és még többet és többet akarsz belőle. Ami valljuk be ehhez a hétvégémhez pont nem passzolt. Maga a történet nagyon szépen és jeletősen van megírva és egyszerűen varázslatos…
Az írónőtől már olvastam egy könyvet,de az még fele annyira sem volt jó, mint ez itt… Most,hogy elolvastam ezt a könyvet rájöttem miért is nem adta ki nekem sohasem @Marischka11 ezelőtt! Azért mert ehhez a könyvhöz nem csak testileg kell felnőni, hanem lelkileg is…❤❤

>!
h_orsi P
Sarah Dessen: Figyelj rám!

Teljesen kikapcsolt: csak ültem a sötét szobámban, hallgattam a nagy csendet és olvastam. És ekkor megszólalt valami: a könyv hangja volt az. Zajos volt és azt ordította: Figyelj rám!

Bővebben: http://konyvkoktel.blogspot.hu/2015/07/sarah-dessen-fig…

>!
Lanore P
Sarah Dessen: Figyelj rám!

Sokkal jobban tetszett, mint az Altatódal, olvastatta magát, de az 5 csillagot sajnos így sem éri el, a főszereplő Annabel ugyanis eléggé idegesítő volt számomra. Értem, és átérzem, hogy miken ment keresztül, de miért nem volt képes kinyitni a száját? Nagyon furcsa volt ez a hozzáállás, és a cím sem túl találó, hiszen hogyan tudnánk egy olyan emberre „figyelni”, aki inkább elveszíti a kapcsolatait, minthogy bármit is mondjon a gondjairól? A lány családjában is bőven akadtak problémák, a nemi erőszaktól kezdve az anorexián át itt aztán minden volt… a szülők viselkedésétől a falra másztam, de a lányoknak drukkoltam, hogy sikerüljön kilábalni a nehézségekből. Owen viszont szimpatikus volt a furcsa stílusával, zeneimádatával :)
Összességében nem volt ez rossz könyv, de úgy érzem, hiába jók az írónő témaválasztásai, és hiába értem, hogy mit akar velük üzenni az olvasónak, egyszerűen nem tud hatni rám… egyelőre nem próbálkozom másik könyvével, majd talán más, megfelelőbb hangulatban.

2 hozzászólás
>!
Fancsee P
Sarah Dessen: Figyelj rám!

Egy újabb nagyszerű Sarah Dessen regény. A Tökéletes és az Altatódal után ez a harmadik könyvem tőle, amely az előzőekhez hasonlóan szintén elnyerte a tetszésemet.
Annabel Greene-nek rengeteg szörnyűségen kellett már keresztül mennie: az édesanyja depressziója, a nővérei, Kirsten és Whitney „vitái”, ezután Whitney betegsége, majd az a bizonyos nyár, ami véget vetett Annabel barátságainak.
Tulajdonképpen tisztelem Annabelt, amiért mindezek ellenére tartotta magát. De e mellett nem is értem teljesen: miért nem beszélt soha senkinek a történekről? Természetesen nehéz lehet, de valószínűleg könnyebb, mint minden nap hazudni vagy ahogy Annabel mondaná: elhallgatni az igazságot másoknak, és önmagunknak is.
Owen volt az, aki elkezdte megváltoztatni Annabelt. Rávette, hogy mondja el a véleményét, még akkor is, ha az nem éppen pozitív. Tudta, hogy mikor nem mond igazat, így tulajdonképpen rákényszerítette Annabelt, hogy ne csak helyettesítőket :) használjon, hanem beszéljen, nyíljon meg. A végső löketet azonban Annabel volt barátnői adták meg neki: képes volt elmesélni a nyár eseményeit mind Owennek, mind a családjának, ami -ha a történteket nézzük- hatalmas lépést jelentett.
A regény végére minden szál lezárult: Annabel kibékült a megfelelő barátnővel, tisztázta a viszonyát a szerelmével, a modellkedésével kapcsolatban is dűlőre jutottak az édesanyjával és mindennek tetejébe a nővérek is békét kötöttek. Az egyetlen, amihez én személy szerint egy kicsivel többet vártam volna, az Sophie. De ez akkor, az olvasás pillanatában egyáltalán nem zavart, csak utólag gondolkodtam el rajta.
Tetszett a könyv felépítése, hogy a jelen előrehaladtával ismerhettük meg a múlt eseményeit szépen, fokozatosan, nem pedig ömlesztve, egyszerre.
Végezetül egy mondat: Sarah Dessen egyszerűen fantasztikus. :))

>!
Csoszi 
Sarah Dessen: Figyelj rám!

Az eddig olvasott Sarah Dessen könyvek közül ez tetszett a legjobban. Remek a stílusa, a hangulata, és a karakterek is jól kidolgozottak. Kedvenc szereplőm: Annabel és Owen.
Számomra elsősorban az a könyv mondanivalója, hogy ne akarjunk mindenáron megfelelni másoknak, mert azzal csak saját maguknak ártunk. Fontos dolog a kommunikáció. Szavakból ért az ember. Beszélgessünk egymással. Figyeljünk oda a másikra. Ezek nélkül nem oldódnak meg a problémák.
Biztos vagyok benne, hogy még többször el fogom olvasni.

>!
Csingike P
Sarah Dessen: Figyelj rám!

Még egy keserédes történet, az eddig olvasott Dessen könyvek közül ez tetszett a legjobban. Komoly témákat boncolgat, döbbenettel olvastam ezeket a részeket (leginkább a Whitneyről és Annabelről szólóakat). Nagyon örültem, amikor Owen is képbe került, annyira szívmelengető volt, imádom a srácot és a közös jeleneteiket. Kissé megszállott volt a zenével kapcsolatban, de nagyon jókat nevettem rajta. Annabelt csak akkor tudtam kedvelni, amikor Owennel volt, akkor önmagát adta. Nagyon megszerettem ezt a könyvet, nálam újraolvasós lett. :)

3 hozzászólás
>!
gab001 P
Sarah Dessen: Figyelj rám!

Annabel titkát már az elején sejteni lehet, de jóval később derülnek ki a részletek. Közben viszont megismerhetjük a családját, a barátait és a mindennapjait. Teljesen át tudtam élni a helyzetét, s megérteni a döntéseit, a személyiségét. Ugyanakkor nagyon tetszett, ahogy Owennel egymásra találtak, s a fiú segített neki jobban megérteni önmagát. Érdekes volt, hogy a zene tette lehetővé mindezt. Ezúttal sem csalódtam az írónőben, nagyon komoly problémákról ír, mégis olvasmányos a könyv. Nagyon tetszett, hogy Dexter és Remy is felbukkant egy jelenet erejéig. A dühterápiával kapcsolatos részek különösen tetszettek. Összetettebb volt, mint számítottam.

>!
Kelly, Budapest, 2009
316 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789639667815 · Fordította: Kecskés Eszter

Népszerű idézetek

>!
tataijucc P

A csend olyan rohadt hangos.

129. oldal

Kapcsolódó szócikkek: csend
>!
Szédültnapraforgó

Mert egy dal azonnal visszarepíthet egy pillanatba, egy helyre, de még egy emberhez is. Nem számít, mi más változott meg a világodban, az az egy dal ugyanaz marad, épp mint az a pillanat.

87. oldal

>!
zsofigirl

De az ember véges számú esélyt kap arra, hogy újrakezdhessen valamit ebben az életben, véges számú esélyt, hogy ha a múltján nem is, de a jövőjén változtasson.

106. oldal

>!
tataijucc P

Nem akartam mást, csak felejteni. Néha úgy éreztem, sikerült, aztán mégis egyre-másra tértek vissza a részletek, mint a víz felszínén felbukkanó fadarabok, amelyek jelzik, hogy odalent egy hajóroncs hever. Egy rózsaszín felső, egy versike a nevemmel, az érzés, hogy valaki a nyakamra teszi a kezét. Mert ez történik, amikor megpróbálsz elmenekülni a múlt elől: nemcsak, hogy felzárkózik, de le is hagy. Eltakarja a jövőt, a tájat, magát az eget, míg nem marad más út, csak az, amelyik keresztülvezet rajta, az egyetlen amelyen valaha hazajuthatsz.

>!
tataijucc P

Minden történetet az tesz igazzá, hogy tudjuk, valaki meghallgatja. És megérti.

>!
tataijucc P

Kezdtem azonban belátni, hogy nem mindig az ismeretlentől kell a legjobban tartani. Azok, akik a legalaposabban ismerik az embert, veszélyesebbek tudnak lenni, mert a szavak, amiket hozzánk vágnak, vagy a dolgok, amiket gondolnak, potenciálisan nemcsak hogy megsebezhetnek, de igazak is lehetnek.

61. oldal

>!
mazsa

– Az a helyzet – mondta Rolly –, hogy nagy dolog, amikor végre esélyt kapunk, hogy megcsináljuk azt az egy valamit, amit mindennél jobban akarunk, amit tennünk kell. Halálra tudja rémíteni az embert.

166. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Rolly
>!
Heleny I

Mindenki életében elérkezik a pillanat, amikor a világ elcsendesül, és az ember csupán a saját szívverését hallja. Ezért aztán jobb, ha megtanuljuk felismerni ezt a hangot. Máskülönben soha nem értjük meg, mit mond.

296. oldal

>!
tataijucc P

Igazi kötődés alakul ki, ha valaki szarrá ver.

163. oldal

>!
Szédültnapraforgó

Elfogadtam a jót, amikor jött, és a rosszat is ugyanúgy. Tudtam, hogy idővel elmúlik mindkettő.

311. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Denise Jaden: Never Enough – Soha nem elég
Laurie Halse Anderson: Jégviráglányok
Kira Poutanen: A csodálatos tenger
Bencze Blanka: Pulcsiban alszom
Erin Watt: Papír hercegnő
Marni Bates: Segítség, YouTube-sztár lettem!
J. L. Armentrout: Obszidián
Stephenie Meyer: Breaking Dawn – Hajnalhasadás
Jenny Han: A fiúknak, akiket valaha szerettem
Stephanie Perkins: Anna és a francia csók