A ​néma gyermek 78 csillagozás

Sarah A. Denzil: A néma gyermek

Wall ​Street Journal és Amazon charts bestseller.

2006 nyarán Emma Price tehetetlenül nézte, ahogy a hatéves fia piros kabátját kihalásszák az Ouse-folyóból. Az év tragikus története: egy kisfiú, Aiden egy szörnyűséges áradás során elcsatangolt az iskolából, a folyóba esett, és megfulladt.

A testét sosem találták meg.

Tíz évvel később Emma végre újra felfedezte az élet örömeit. Férjhez ment, gyermeket vár, és ismét kézben tartja az életét…

… amíg fel nem bukkan Aiden.

Aident túlságosan megviselték a történtek ahhoz, hogy beszélni tudjon róluk. Feltűnése végtelenszámú kérdést vet fel, de a fiú egyre sem válaszol. Csak a teste árulkodik az egy évtizeddel korábbi eltűnésének a történetéről. A múlt törött csontjai és sérülései rámutatnak mindarra a borzalomra, amit Aidennek el kellett szenvednie. A fiú sosem fulladt meg. Elrabolták.

Ahogy Emma próbál újra kapcsolatot teremteni az immár kamasz fiával, le kell lepleznie azt a szörnyeteget,… (tovább)

Eredeti mű: Sarah A. Denzil: Silent Child

Eredeti megjelenés éve: 2017

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Kristály pöttyös könyvek

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2019
348 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634575207 · Fordította: Benedek Dorottya

Enciklopédia 3

Szereplők népszerűség szerint

Emma Price · Jake Hewitt


Kedvencelte 6

Most olvassa 3

Várólistára tette 124

Kívánságlistára tette 144

Kölcsönkérné 5


Kiemelt értékelések

>!
mate55 P
Sarah A. Denzil: A néma gyermek

Minden szülő rémálma, hogy a gyermekét valaki erőszakkal magával viszi, fogságban tartja, ahol akár évekig mentálisan, fizikailag és a legrosszabb esetben szexuálisan is bántalmazza. Sajnos legtöbb esetben nem kerülnek elő ezek a gyerekek, vagy ha igen, már csak a holttestükre talál rá a rendőrség. Vannak azonban csodával határos menekülések is, amik reményt adhatnak….. Az ilyen típusú krimik kiszolgálják az olvasók vágyát, hogy győzzön az igazság egy igazságtalan világban, és remek gyógyírt jelentenek vérszomjunk csillapítására is. Akkor kerül üröm az örömbe, mikor ennek tálalása során, az írónő két módon is elvágja a várva várt feszültséget: egyrészt azzal, hogy karakterei egytől-egyig kidolgozatlanok maradnak, akik nem képesek előlépni a teljes értékűség irányába. Lehet, hogy érdekesnek tűnnek, de nem marad elég idő érdemben kibontani őket, így a drámájuk sem hatott meg. Másrészt nemcsak erős és követhető sztori nincs, és hiába olvashatok reakciókat, „látom” a tragédiát és a kétségbeesést, de mégis gátolva vagyok abban, hogy fájdalmukat és helyzetüket maradéktalanul átérezzem. Természetesen a kíváncsiságomat ébren tartotta, de nagy izgalmak nem vártak rám. A megközelítés szerette volna megőrizni az okosan felállított alapokat, viszont szomorúan ugyan, de nyugodtan kijelenthetem, hogy mindez maximum csak a felszínen sikerült. „A néma gyermek” tehát jött, látott és ismét sikerrel adott újabb ékes bizonyítékot arra, hogy az utánzatoknak bizony még mindig híg a leve.

7 hozzászólás
>!
EssentialHencsi P
Sarah A. Denzil: A néma gyermek

Nagyon tetszik a borító. Úgy néz ki, mint Peter Clines: 14 című könyvének az eleje. Aztán ennyi a pozitívum az egészben.
Azon gondolkodom, hogy lesz egy könyvből bestseller. Mindenki megveszi, mert jól néz ki a borító? Vagy mert tetszik a tartalma? Mert ugyebár azért, mert sokat eladtak belőle, nem biztos, hogy mindenkinek tetszett is, aki elolvasta. Ugye, nem? Ugye, nem süllyedt ilyen mélyre a könyvírás? Ezt a könyvet akár egy tehetségesebb tizedikes is írhatta volna, és akkor azt mondanám, hm, kicsit csiszoljunk rajta, de jó lesz ez. De nem, ezt egy felnőtt nő megírta, kiadták, lektorálták, megvették, bestseller lett, és senki nem mondta közben, hogy anyukám, ez egy nagy kalap f.os. És ez nagyon szomorú.
Annyira unalmas ez a könyv, hogy olvasás helyett állandóan 5 minutes craft videókat néztem, úgyhogy ha nem is haladtam az olvasással, profin tudok testápolóból és kakaóporból barnítókrémet kotyvasztani, profi instavideókat csinálni, stb. De aztán valahogy csak végigvergődtem a könyvön is, hála a magasságosnak.
Azt hiszem, elengedem ezt a „Női pszichothriller” dolgot, mert a degradáló besoroláson kívül semmi beszélgetnivalót nem adnak a sorozat könyvei.

10 hozzászólás
>!
KönyvMoly_1989
Sarah A. Denzil: A néma gyermek

Hűha… Nem is tudom, hogy mit vártam igazából ettől a könyvtől, de azt a vélemények alapján nem is sejtettem, hogy ennyire tetszik majd!
A pszicho-thriller elég erős műfaji besorolás, ez a könyv inkább a lélektani krimi és dráma elegye, de mindenképpen a jobb fajtából!
Nagyon megérintett Emma és Aiden kálváriája, szinte faltam a sorokat. Lassabban hömpölygött ugyan a cselekmény, de nem lehetett letenni a regényt.
A végkifejlet beteg volt és megrendítő.

3 hozzászólás
>!
ap358 P
Sarah A. Denzil: A néma gyermek

Egy újabb könyv, ahol maga a stílus fogott meg, az, amint egy anya elmeséléséből megismerhetjük a történetet. Igazi női regény. A cselekmény lassú folyású, mégsem bírtam letenni.
Emma újra visszakapja a rég halottnak vélt fiát, de szembesülnie kell vele, hogy csak egy üres, érzéketlennek vélt tégelyt vihet haza, és minden nap küzd azért, hogy életet, érzelmet és reakciókat csikarjon ki a traumákat átélt fiából. Türelemre lenne szüksége, de a regény megmutatja, miként akadnak pillanatok, amikor elszakad a cérna. A nyomozás újra kezdődik, a sajtó ismét bepörög, és mindenki, akit Emma ismer, akik körülötte élnek gyanússá válnak. Az élete gyökeresen megváltozik.
A thriller része kiszámítható, az utalásokból sejthetőek a fordulatok, a főbb karakterek ábrázolása sem elég árnyalt, ezért is kap hangsúlyt Emma élete, a múltja, miként is nyerik el a bizalmát és a szeretetét, hogy megtévesszék.
Ezt a könyvet a zsánerért nem rajongók is a kezükbe vehetik, a sors, az élethelyzetek, a főszereplő lelki világa kapja a fő szerepet, nem a borzongás.

>!
smetalin
Sarah A. Denzil: A néma gyermek

A minap mikor említettem, hogy most már jó lenne egy jó kis krimi, nem pont erre gondoltam!Ez minden csak nem jó. És akkor még nem is említettem, hogy kifogtam egy olyan könyvtári példányt amit előttem olyan személy olvasott, aki úgy jelölgetett benne tollal kis pöttyöket, mint egy bagzó macska. Gondolom a mélyebb részekre akart utalni, de én csak pöttyöket láttam, mert nem volt semmi mélysége ennek a könyvnek.
A történet akár mély is lehetett volna, de az írónőnek ez nagyon sekélyesre sikerült. Sajnos a szereplők nem elevenedtek meg, halott volt mind. A történet gombolyagja nem szépen letekeredett, hanem összegubancolódott és a problémás részeket ollóval oldotta meg. Ha elolvastad ne agyalj rajta sokat, mert rájössz hogy tele van logikai bakival. Hát mit is írhatnék még, a borító! Jó ez a lakat. Lehet azt szimbolizálja, hogy ne nyisd ki a könyvet?

>!
Zanit
Sarah A. Denzil: A néma gyermek

Habár nem szeretem a lassan csordogáló történeteket, ez most mégis teljesen lekötött.
Nagyon kíváncsi voltam, spoiler
Ami rögtön feltűnt, hogy spoiler
A legvégén úgy felpörögtek az események, hogy a világ minden kincséért sem tettem volna le a könyvet :)

2 hozzászólás
>!
Belle_Maundrell
Sarah A. Denzil: A néma gyermek

Már a Csak egy árnyék értékelésemben kiakadtam a női pszichothriller kategórián, ami a borítón virít, és tudom, hogy régen volt és már túltehettem volna magam rajta, de még mindig nagyon bosszant. És ugyan még csak két kristály pöttyös könyvet olvastam, de eddig úgy tűnik, hogy a buta és kiszámítható könyveket takarja a meghatározás. Szerintem nem is fogom őket erőltetni, mert csak idegropit kapok tőlük. Ha mégis megjelenne valami nagyon reményteljesen jónak tűnő, akkor is maradok a könyvtárnál.
A Könyvfesztiválon csábított el a szuper, baljós borító és a fülszöveg, de már bánom, hogy nem költöttem inkább valami jobbra a pénzemet.
Igazán lelkesen kezdtem, és gyorsan is haladtam vele… bár a végén már csak azért, hogy minél előbb végezzek vele. Sajnos a 20. oldalon kitaláltam a fordulatok 90%-át, és végig azért imádkoztam, hogy csak ne legyen igazam, de annyira nyilvánvaló volt, hogy teljesen kiakasztott a szereplők vaksága, meg hogy milyen bénán próbálta terelgetni a gyanút az írónő. Az a meglepetés, ami meg mégis volt a végén, annyira béna, hogy bárcsak ne lenne. spoiler Ráadásul a korábbiak fényében egy csomó logikátlanságok eredményez. spoiler
A szereplők kidolgozatlanok, pedig egy ilyen történetben elég sok múlik rajtuk. Emmát nagyon sajnáltam amiatt, ami a fiával történt, de ritkán látni ennyire hülye nőt. Egyszerűen szánalmas volt, ahogy mindenben alárendelte magát a férjének, és észre se vette, mennyire gáz ez az egész. Majdnem röhögőgörcsöt kaptam, amikor egy ponton megpróbálták erős nőnek beállítani, miközben pont az ellenkezője. Úgy viselkedett, mintha őt is elrabolták volna, és Stockholm-szindrómája lenne. Borzasztó volt, ahogy hagyta magát kihasználni, és ha magában ki is akadt valamin, akkor se tette szóvá, vagy rögtön igazat adott Jake-nek. spoiler Egyébként meg rájöttem, hogy nagyon utálom, ha a főszereplő terhes a könyvben, annyira unalmas meg fárasztó negyvenszer elolvasni, hogy nehézkes, meg fáj a lába, meg mocorog a gyerek.
Jake az első pillantástól kezdve ellenszenves volt, gusztustalan volt, ahogy Emmával bánt, és mindig úgy állította be magát, mint hős férj és megmentő. spoiler Amúgy meg ki a francnak kéne olyan férj, aki a garázsba száműzi kreatívkodni? Tök kényszeres volt.
Azon már meg sem lepődök, hogy megint milyen bénák voltak a rendőrök meg a nyomozó. Annyira vaksik voltak szegénykék.
Ami még szemet szúrt, hogy ahhoz képest, hogy ez elvileg egy békés, alacsony lélekszámú faluról van szó, arányaiban nagyon magas volt a pszichopaták száma. Sőt, ha egy nagyvárosról lenne szó, akkor is sok lenne egy ismeretségi körön belül, hacsak nem egy nagyon beteg közösségről van szó. spoiler
Sokkal több sötétség és mélyebb pszichológia kellett volna ehhez a történethez, hogy igazán üssön, így épp csak kapargattuk a felszínt. A végén minden annyira egyszerűen megoldódik, mintha nem is lett volna az a tíz év. Szerintem egy Gyilkos elmék vagy Profilozók epizódban több a mélység, mint ebben.
A befejezés aránytalanul happy, nem tudom elképzelni, hogy ennyire nagy harmóniában tengetnék napjaikat ilyen rövid idővel ennyi trauma után. Kár ezért a könyvért, mert sokkal többet ki lehetett volna hozni a történetből jobban kidolgozott szereplőkkel és kevésbé kiszámítható rejtélyekkel.

>!
rafaelo0824
Sarah A. Denzil: A néma gyermek

Bár eléggé kiszámítható volt, végig fent tartotta az érdeklődésem. Jobban örültem volna a végére valami csavaros megoldásnak, végig vártam a csattanóra, ami sajnos nem jött. Viszont az írónő jól ír, még annak ellenére is, hogy nem szerettem Emma karakterét, érdekelt, mi és hogyan fog történni a következőkben.

>!
Marta_Kotai_Szabone
Sarah A. Denzil: A néma gyermek

Annyi negatív vélemény után félve álltam neki,de egy délután alatt kivégeztem. Nekem nagyon tetszett.

>!
Kovács_Mesi
Sarah A. Denzil: A néma gyermek

Zseniális! Milyen beteg emberek vannak ebben a könyvben… az eszem megáll. Sosem jöttem volna rá a tettes kilétére.
Az írónő úgy fűzte a szálakat, hogy egy percig nem lankadhatott a figyelmem,végig fenntartotta a figyelmem.
Minden karakterben volt annyi gonoszság, indíték, ahhoz, hogy gyanús legyen. Ez nagyon bejött.
Emma egy végtelenül erős nő, aki a fiáért bármilyen dolgot megtenne. Nagyon szimpatikus volt.


Népszerű idézetek

>!
ap358 P

Rejlik egyfajta erő a gyengeségben, ami a legrosszabb helyzetekben tör felszínre.

314. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Emma Price
>!
ap358 P

– Csak a pszichopaták találják viccesnek a bohócokat.

25. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Jake Hewitt
>!
ap358 P

Mindenkinek több oldala van. Bárkinek lehet olyan személyiségrésze, ami a sötétség és a veszélyek felé hajlik. Az orvosunk lehet szadista. Az alsós tanító lehet pedofil. A kozmetikusunk lehet gyilkos. Vagy bármi más.

172. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Emma Price
>!
ap358 P

… az emberek gyakran elrejtik az igazi arcukat. Évekig rejtegetik, még azok előtt is, akik a legközelebb állnak hozzájuk.

272. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Jake Hewitt
>!
ap358 P

Állítólag bármilyen adott helyzetben csakis saját magunkat, a saját viselkedésünket tudjuk irányítani. A körülményekre semmi ráhatásunk nincs.

5. oldal

>!
Zanit

Fonnyadt szívem vibrált kissé, mintha valaki megpendítette volna feszes húrját.

>!
ap358 P

Senki nem akarja elhinni magáról, hogy gyenge, pedig mindannyiunkban van gyengeség.

277. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Emma Price
>!
agi452

Senkinek sem lenne szabad megbánnia, hogy szeret és megbízik egy másik emberben. Igen, néha rossz emberre vesztegetjük a szeretetünket és a bizalmunkat, de ez még nem jelenti azt, hogy egyáltalán nem szabadna megtennünk. A szívet védeni kell, de nem kényszeríthetjük bezárkózásra.

295. oldal

>!
ap358 P

Amikor elveszítettem Aident, akkor jöttem rá, mit is jelent az, ha az embernek kicsúszik az irányítás a keze közül.

(első mondat)

Kapcsolódó szócikkek: Emma Price
>!
agi452

Ha valaki úgy éli le az életét, hogy nem tapasztalja meg a gyűlöletet, az tekintse magát szerencsésnek. Legyen hálás ezért az áldásért. A gyűlölet nem olyasmi, amire vágynánk, amit kívánnánk. Sose mondd, hogy gyűlölsz valakit vagy valamit, hacsak nem gondolod komolyan, mert a gyűlölet nem az, amikor idegesítőnek találunk egy tévébemondót, vagy amikor a testvérünk kihoz a sodrunkból. Ez egy mindent felemésztő, önálló jelenség, ami a belsődben születik, és megfertőzi a véred, amíg el nem feketíti a szíved.

157. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Paula Hawkins: A lány a vonaton
Gillian Flynn: Holtodiglan
B. A. Paris: Zárt ajtók mögött
S. J. Watson: Amnézia
S. J. Watson: Mielőtt elalszom
Paula Hawkins: A víz mélyén
Beth Flynn: Kilenc perc
Mary Higgins Clark: Hová tűntek a gyerekek?
Stephen King – Peter Straub: A fekete ház
Joe Hill: NOS4A2