These ​Rebel Waves (Stream Raiders 1.) 9 csillagozás

Sara Raasch: These Rebel Waves Sara Raasch: These Rebel Waves

Inspired by the Spanish Inquisition, Raasch's duology takes place on the magic-rich island of Grace Loray, which five years ago overthrew its oppressor country, Argrid. Argrid is a country ruled by religion and has an inherent fear of Grace Loray's enchanted properties. So, when an Argridian delegate vanishes during peace talks, the country quickly places blame on Grace Loray's people and their magic.
Trapped in the middle of this reinvigorated war are three teenagers: There's Adeluna, a soldier who helped overthrew Argrid; Devereux, a pirate, or „Stream Raider,” who deals in magic and becomes a target in the Argridian diplomat's abduction; and Benat, the Crown Prince of Argrid and a heretic, who is obsessed with Grace Loray's magic.

Eredeti megjelenés éve: 2018

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
HarperCollins, New York, 2018
ASIN: B07BYYFDV9 · Felolvasta: Kate Rudd
>!
474 oldal · ISBN: 9780062471529

Enciklopédia 3

Szereplők népszerűség szerint

Devereux Bell · Benat Gallego


Kedvencelte 1

Várólistára tette 26

Kívánságlistára tette 13


Kiemelt értékelések

sasviki95 P>!
Sara Raasch: These Rebel Waves

HOLY S****!
Itt ülök, és csak ennyit bírok elsőre kinyögni. Részben azért, mert egy pillanatra azt hittem, hogy hibás példányt kaptam, amiből hiányzik pár száz oldal, mivel ILYEN FÜGGŐVÉGGEL NEM LEHET OTTHAGYNI EGY OLVASÓT! Illetve, mint a mellékelt ábra mutatja, mégis… Szóval aki el szeretné olvasni a könyvet, az 1) legyen felkészülve élete egyik legnagyobb függővégére és 2) ne olvassa el a könyvet addig, amíg a következő része nincs a polcán.

A könyv egyébként lassan indul, szépen bemutatja a történetet, betekintést enged néhány múltbéli olyan eseménybe, amik megdöbbentik az olvasót, elsőre nem tűnnek fontos információnak, de a végére így lesz kerek, egész a történet. Raasch kegyetlenül jól ír. Komoly ott, ahol kell; ott vicces, ahol az olvasó könnyedén tud nevetni (értsd: nem az a szürreális jelenet, mint minden könyvben, hogy csatajelenet, és közben elsütnek egy bugyuta poént; nem, itt szó sincs ilyenről). A stílusa könnyed, élvezhető. A nyelvezete itt-ott régies, és olyan szavakat használ, hogy még nekem is szótár kellett hozzá, de ez csak kb minden 70. oldalon van.

Arról volt szó, hogy egy „Call of the sea” témához köthető könyvet fogok olvasni, according to the august BASC box, ehhez képest kaptunk egy olyan történetet, ahol a tenger, a hajózás, a kalózok jóformán csak azért kellettek, hogy legyen egy 18. századi hangulata a könyvnek. Nagyjából az első 100 oldal után tudtam elvonatkoztatni attól a ténytől, hogy ennek a könyvnek erősen kéne kapcsolódnia a tengerhez, és elfogadtam, hogy ez egy teljesen más történet lesz.
Az elején nagyon lekötött a sztori – mindkettő. Tudniillik, adott a nem annyira nyámnyila, hanem inkább belevaló hősnőnk és a kalóz, akinek a segítségét kéri az egyik oldalról; a másik oldalról pedig egy közeli királyság koronahercege. No de mi is köti össze ezt a két szálat? Nagyon is sok minden, csak ügyelnünk kell a részletekre, és akkor kibogozhatjuk a könyv óriási titkát, amire nekem nem sikerült rájönnöm, és ezt egy perces néma csenddel és tátott szájjal „ünnepeltem”.
Ebből az következik, hogy a könyv utolsó 1/3-a tele van csavarokkal, cselszövésekkel, árulásokkal, meglepő fordulatokkal és mindennel, amire egy olvasó vágyik. Az első 2/3-a kevesebb fordulattal teli, mégis érdekfeszítő és érdekes történetet ígér. De ha valakit elsőre nem kötne le az első 300oldal, az is olvasson tovább, mert a végén csak a fejét fogja fogni, hogy „én erre miért nem gondoltam?”.

Összességében nagyon elégedett vagyok a könyvvel. Kaptunk egy olyan olvasmányt, amiben nem kell megmenteni a főhősnőnket, nem a romantika a fő mozgatórugója, hanem a történet, a sztori. Nem értem, miért húzták le annyian ezt a könyvet. Igazán megérdemli az 5*-t.

Apropó, van itt még valami, amiről beszélnünk kell, és az az LMBTQ címke, ami miatt sokan „Távozz Sátán” módjára olvasás nélkül felrakták eladásra a könyvet a molyra. Nekik üzenem, hogy nem tudom, hogy ki rakta rá az LMBTQ címkét, de ha 5 mondatnál többször megemlítették (tettek semmi, csak verbális említés), akkor már sokat mondtam. Szóval azok is nyugodt szívvel kezdjenek neki, akik emiatt ódzkodtak eddig elolvasni. :)

U.I.: Imádom, hogy párhuzamot vélek felfedezni Grace Loray és Katalónia helyzete között.

spoiler

8 hozzászólás
CrazyTeddy>!
Sara Raasch: These Rebel Waves

Meglepően jó élmény volt, annak ellenére hogy nagyon félre van marketingelve.
A kalózok, sokkal inkább csempészek a könyvben, akik gőzhajókban, növényekben és folyókban utaznak a vitorlások és a rum helyett. A növénymágia inkább csak alkímiaféle, varázserejű főzeteket és kencéket készítenek a szigeten őshonos növényekből. Meleg kalózokról pedig szó sincs, hiszen a meleg szereplőink mind inkvizítorok.
Most hogy ezt mind tisztába tettük nézzük a könyvet.
Ahogy az a fülszövegből is kitűnik a regény sztorija a Grace Loray nevű frissen függetlenné vált sziget és az őt korábban elnyomó Argrid közti politikai viszonyra épít. Egész jól körbejárja a témát, beszélünk itt megélhetési bűnözésről, a kormány felelősségéről az emberek felé, a vallás szerepéről és még rengeteg mindenről. Súlyos témák, amiket jól kezel az írónő, de néha átcsúszik szájbarágósba. Ez le is lassítja kicsit a történetet, ugyanakkor az események súlya és a karakterek fejlődése miatt fontos.
Az egész könyv a karakterek miatt működik. Imádtam, hogy a háború, amit fiatalon átéltek, rajtuk hagyta a nyomát. Mind traumatizáltak és ez komolyan van kezelve, nem csak bedobják néha hogy lehessen szomorkodni rajta. Ezzel együtt mindannyian mennek, megteszik amit tudnak és fejlődnek. Imádtam őket és a laaaaasan kibomló szerelmi szálat. A történet izgalmas és volt benne egy-két csavar, amit még én sem láttam előre. Az írással volt még egy kis problémám, nagyon furán váltogat néha nézőpontot az írónő. Van hogy egy mondaton belül vált, ami zavaró. Mindent összevetve a jobbféle YA fantasyk közé tartozik és kíváncsi leszek a folytatásra.

1 hozzászólás
Sabinomi>!
Sara Raasch: These Rebel Waves

Mielőtt elkezdtem volna olvasni ezt a könyvet, szinte semmi elvárásom nem volt vele kapcsolatban. A könyvet a Fairyloot egyik dobozában kaptam. Sokáig gondolkodtam, hogy megvegyem-e a dobozt, mert Goodreadsen nem voltak túlzottan pozitívak az ARC-os értékelések a könyvről. Bár, a legtöbbnek a legnagyobb gondja a könyvvel az volt, hogy ők meleg kalózt szerettek volna, mivel be volt harangozva, hogy lesz egy meleg karakter, és hogy kalózokról szól a könyv… Végül úgy döntöttem, hogy a fülszöveg alapján szerintem nekem tetszeni fog, mégha az írónő másik hype-olt könyve éppen nekem nem túlzottan nem jött be. Értékeléseket későbbiekben nem olvastam, de láttam, hogy az érékelése csak esik le, és jelenleg is 3.7 körül van, ami nagyon alacsony. Ezután már semmi jóra nem számítottam. Aztán meg kaptam ezt…
A könyv 3 különböző karakter – Lu, Vex és Ben – szemszögéből olvasható. Az egyetlen negatív dolog, amit fel tudok hozni ezzel a könyvvel szemben, hogy eleinte Bent nagyon untam. De általában más könyveknél is unom a teljes bevezetést, itt pedig csak Ben nézőpontja volt, amin gyorsan túl lettem volna, Lu és Vex már az elején elvarázsolt. Egy karater sem volt idegesítő, én mindhármukat végül nagyon megszerettem. Ennek ellenére ki kell emelnem, hogy egyik sem volt valami egyedi, inkább a tipikus erős nehézsorsú YA személyiségek, de engem ez egyáltalán nem zavart. Van egy sablon, ami alapján ezek a könyvek megíródnak, nem is lett volna a könyv az igazi ilyen badass karakterek nélkül…
A könyv legerősebb pontja számomra a világfelépítés. Én imádtam a botanikus mágiát. Nagyon izgalmas volt felfedezni különböző növényeket, és azok hatásait. Ezenkívül Grace Loray is egész izgalmas kis ország. Nekem nagyon tetszett a történelme, a felépítése, a belső harcai.
Másik dolog, ami nagyon tetszett, az a cselekmény. Végig történik valami, tele van izgalmakkal. A fordulatok is nagyon tetszettek, bevallom én nem számítottam rájuk. Van pár véletlen találkozás, de a legtöbb dolgot megalapozottnak goldolom a cselekményben, és inkább szájtátós, „Erre én, hogy nem gondoltam?” típusú fordulatokkal van teli, mint „Most, komolyan?”-félékkel. Én rettentően élveztem.
Ja, tényleg… A borítóról még nem is ejtettem szót… Tudom, nem tartozik a könyvhöz, de ha rossz könyv is lett volna, nem érdekelne, mert annyira gyönyörű nézni. Nekem zöld lapszélű kiadásom van aláírással, de mégis a matt hatású védőborító miatt imádom a legjobban.
Nekem szinte semmi elvárásom nem volt a könyvvel, de rettentően élveztem. Sajnos, más kihívások miatt a felénél abba kellett hagynom, és letenni másfél hónapra, de így is nagyon tetszett… A befejezése rettentően GONOSZ… Szerencsére, napokba már megjelent a befejező kötet, csak még az ideér, sok víz fog lefolyni a Dunán…

kávésbögre P>!
Sara Raasch: These Rebel Waves

Ki fogok lógni a sorból, kövezzetek meg, de nekem nagyon nem tetszett. Végigszenvedtem az egészet. A három főszereplő közül egyikőjük sem nőtt a szívemhez, Lu kifejezetten idegesített (én vagyok a kemény csaj, hobbiból seggeket rúgok szét). A történet untatott, valahogy ezek a konspiratív polgárháborús sztorik messze nem a zsánereim. Nagyon lassan indult be, kb. a 100-150. oldal körül picit kezdenek felpörögni az események, és összeérni a szálak, de ez a felpörgés is max. 30%-os volt, gyenge erőlködés ez inkább.

Kaosmagier>!
Sara Raasch: These Rebel Waves

Az írónő másik könyvéhez képest ez sokkal jobban tetszett.
Izgalmas, fordulatos történet, érdekes varázsvilággal. Mondjuk a növények felhasználása kicsit furi néha spoiler, de összességben érdekes a technológia.
A karakterek érdekesek, szerethetőek, nagyon tetszett a köztük levő interakciók, kapcsolatok :)
A vége elég idegesítő, nem szeretem az ilyen hirtelen végű könyveket. Most várhatom a következő részt, ami csak jövőre jön ki T-T

Szabó_Ági>!
Sara Raasch: These Rebel Waves

Hűha! *-* Nagyon hűha! Adott egy gondosan, aprólékosan felépített világ, ami beszippant és elgondolkodtat. Mindig megdöbbent, könyvben és a valóságban is, hogy mit tud tenni a fanatizmus (vallási és egyéb) egy országgal vagy az emberekkel. Lassan indul a történet, de így megismerjük a világot, a szereplőket, de aztán jönnek szépen a fordulatok, az apró hiányzó mozaikkockák – amiktől felszisszen az ember. És ez A FÜGGŐVÉG…! Ez kínzás!!! Hol a folytatás?!


Népszerű idézetek

sasviki95 P>!

Vex wanted nothing more than to keep stomping around the sanctuary's streets like a madman, but he made himself stop. He needed to think like Lu. Where would a politician-assassin-botanical-magic-expert go when she thought she'd been betrayed?

292. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Adeluna Andreu · Devereux Bell
sasviki95 P>!

Benat Gallego was thirteen when he watched his uncle and cousin burn to death.

(első mondat)

Kapcsolódó szócikkek: Benat Gallego

A sorozat következő kötete

Stream Raiders sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Sarah J. Maas: Empire of Storms
V. E. Schwab: A Gathering of Shadows
Rainbow Rowell: Carry On
Melissa Grey: The Girl at Midnight
Leigh Bardugo: Crooked Kingdom
Cassandra Clare: Lord of Shadows
Natalie C. Parker: Seafire
Jessica Cluess: House of Dragons
Roseanne A. Brown: A Song of Wraiths and Ruin
Maria V. Snyder: Magic Study