37. legjobb gyermek- és ifjúsági irodalom könyv a molyok értékelése alapján
100. legjobb ifjúsági könyv a molyok értékelése alapján

Pax 156 csillagozás

Sara Pennypacker: Pax

    „‒ Külön, mégis együtt. Elválaszthatatlanul. Szóval… néhány napja biztosan tudtam, hogy Pax evett. Éreztem. Múlt éjjel megláttam a holdat, és tudtam, Pax is épp azt nézi, ugyanakkor. Gondolod, ha érzem, hogy Pax él, úgy is van?
    ‒ Igen.”

Pax és Peter azóta elválaszthatatlanok, hogy a fiú magához vette az elárvult kisrókát. Ám egy nap megtörténik az elképzelhetetlen: Peter apja bevonul a hadseregbe, és rákényszeríti a fiát, hogy szabadon eressze Paxot.

Nagyapjánál, otthonától háromszáz mérföldnyire Peter rádöbben, hogy az ő helye nem ott van – hanem Pax mellett. Az egyre közeledő frontra fittyet hányva felkerekedik, hogy újra együtt lehessen barátjával. Hajtja a szeretet, a ragaszkodás és a keserűség.

Eközben Pax, míg kitartóan várja, hogy kis gazdája visszatérjen, maga is kalandokba keveredik, és felfedezi a világot.

Szívbe markoló története barátságról, hűségről és arról, hogyan találjuk meg helyünket a világban.

Eredeti megjelenés éve: 2016

Kiadói ajánlás: 10 éves kortól · Tagok ajánlása: 12 éves kortól

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Olvasni jó!

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2018
248 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633998953 · Fordította: Somogyi Eszter · Illusztrálta: Jon Klassen
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2017
248 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633998953 · Fordította: Somogyi Eszter · Illusztrálta: Jon Klassen

Enciklopédia 15

Szereplők népszerűség szerint

François Villon · Vola · Peter


Kedvencelte 28

Most olvassa 6

Várólistára tette 202

Kívánságlistára tette 233

Kölcsönkérné 5


Kiemelt értékelések

>!
Bea_Könyvutca P
Sara Pennypacker: Pax

Pax és Peter, róka és ember története ez a csodálatosan szép könyv. Ha az első mondattal mindent el lehet árulni, én ezennel el is árultam a véleményemet erről a könyvről. Imádtam, ám hatalmas feszültséggel olvastam, mert nagyon drukkoltam nekik.

Nagyon megszerettem Paxot, jó volt, hogy végigkísérhettem, ahogyan rókatársakra talált, majd felelősségteljes rókává vált közöttük. Nagyon izgultam és drukkoltam azért, hogy egymásra találjanak Peterrel, bár a rókabarátaiért is fájt a szívem.

A történet vége, minden dolgok ellenére megfelelő volt, hiteles és torokszorító. Nagyon szép könyv volt, a hűségről, a szeretetről, a barátságról és a kitartásról.

Bővebben: http://konyvutca.blogspot.hu/2017/09/sara-pennypacker-pax.html

>!
ziara
Sara Pennypacker: Pax

Ez még az ötösnél is ötösebb. Az írónő olyan érzékenységgel nyúlt a témához, ahogyan kevesen. Megható volt, jó érzés volt ilyen igazi szeretetről olvasni. Én is így szeretem/szerettem az állataimat, sokszor el is pityeredtem olvasás közben. Köszönöm az élményt! A rókákra más szemmel tekintek ezután!

5 hozzászólás
>!
Niitaa P
Sara Pennypacker: Pax

A teljes értékelés elérhető a blogomon:
https://www.niitaabellvilaga.hu/2019/09/gyereksarok-sar…

"Sara Pennypacker Pax című könyve első pillantásra megnyeri magának a gyermeket és a felnőttet egyaránt. Egy édes kis róka ücsörög a borítón, miközben a messzi távolba bámulva vár valamit. A színek harmonikusak, kellemes hangulatot teremtenek. A fülszövegből kiderül, hogy a történetet a szerző világháborús övezetbe helyezte, így tökéletes lehetőséget nyújt arra, hogy felszínesen, de bevezessük az apróságok figyelmébe a történelmet. Engem is elvarázsolt, így nagy szeretettel kezdtem neki az olvasásnak, ám egyáltalán nem arra számítottam, mint amit kaptam.
A történet a kezdeti fázisban aranyosnak ígérkezik. Egy kisfiú elszakad a rókájától, akit kicsi kora óta nevel, majd rájön, hogy számukra mégiscsak a közös jövő van megírva, így útra kel, hogy megkeresse a barátját. Kalandok végtelen sorozata veszi kezdetét, enyhe Lassie hazatér beütéssel, s miközben a fiú halad a célja felé több olyan témát is érint, amivel erősíti az olvasó jelenlétét. Rámutat, hogy mindenki egyedi személyiséggel rendelkezik és hogy nem törvényszerű, hogy magunk is olyanná váljunk, úgy gondolkodjunk, ahogy a szüleink tennék. Érinti a döntések hatalmát, hogy létezik jó és rossz, valamint, hogy minden tettnek következménye van. Emellett pedig kirajzolódik egy homályos kép a világháborúról is, hogy alapvetően mennyi szörnyűséget foglal magába.
Mégis, nem a fiú része volt az, ami számomra növelte az ajánlott korhatárt, hanem azok a jelenetek, amelyeket a rókák szemén át voltak láthatóak. A természet szépségei mellett a kegyetlensége is megmutatkozik. Nem egyszer van, hogy dominanciaharc közben egyikük megsérül, így vérző sebes oldallal üget tovább. Ám ez még elfogadható, életszerű eseménynek hat, s mivel csak néhány szó van rá mindig hagyva, nem megrázó. Ugyanakkor a könyvben a rókák világára is kihat a háború, így történnek tragédiák, fájdalmas események, amik miatt semmiféleképp nem adnám ezt a könyvet egy kisgyermek kezébe sem. Lehet, hogy nyers vagyok, sőt, egy kicsit prűd is, de úgy gondolom, hogy egy spoiler nem való a fiatalok képzeletébe.
Összességében egy informatív mese, aminek sok, pozitív mondanivalója van, de mindenféleképpen csak azon gyerekek kezébe való, akik már eléggé érettek hozzá, nem hat károsan a lelki világukra."

>!
Milli88 P
Sara Pennypacker: Pax

„Az igazságot sokszor akkor a legnehezebb felismerni, ha saját magadról van szó. Mert ha nem akarod igazán megtudni, mindent meg is fogsz tenni, hogy elrejtsd.”

Csodálatos könyv, telis-tele szívszorító jelenetekkel.
Azt hittem, hogy egy kellemes és könnyed ifjúsági könyvet fogok olvasni egy kiskamaszról és a rókájáról. E helyett kaptam egy olyan könyvet, amit sokkal több embernek kellene kézbe vennie. Elénk tárja a háború borzalmait emberre és állatra nézve egyaránt.
Vola, Deres, Borzas és Cingár is nagyon fontos mellékszereplők voltak. Mindannyian segítettek a maguk módján Peter és Pax fejlődésében.

A hétköznapokra is nagyon igaz, „hogy az alma nagyon is messze esik a fájától.”

>!
Hintafa P
Sara Pennypacker: Pax

Pax egy róka. Peterrel évek óta barátok Óvják, védik, szeretik egymást. Most azonban történik valami, amit a róka nem ért. El kell válniuk, úgy tűnik örökre. De vannak dolgok, amik kettőnek tűnnek, pedig valójában egyek, viszont Peter számára ez csak némi idő elteltével derül ki. A történetet ketten, felváltva mesélik.
Pennypacker nem nagyolja el a rókák életének bemutatását. Ügyel arra, hogy mozdulataik, “beszélgetéseik”, testtartásuk, faroklengetéseik élethűek és pontosak legyenek. Gördülékeny stílusban ír, a fejezetek nem túl hosszúak, a szöveg gondozott, a történet íve a szereplők jellemfejlődése egyenletesen halad a megnyugtató végpont felé.

Szerettem, hogy minden fontos találkozás magától értetődő természeteséggel vált a főszereplők életének részévé. Ahogy Peter és Pax is elindultak az előttük álló ösvényen az életükbe belépő szereplők mind magától értetődő módon belesimulnak a “díszeltbe”. Nincs is szükség különösebb bemutatásra, a kócos szőrű róka egyszercsak Borzas lesz, a vékony játékos kis alak Cingár, a Petert befogadó madártollakkal díszített hajú nő ki más lehetne, mint Vola (‘volar ‘ spanyolul az jelenti ‘repülni’).

Talán csak Klassen illusztrációiból szívesen láttam volna többet. De csak a gyönyörű illusztrációk iránti szokásos telhetetlenségem mondatja ezt, a szövegben igazából semmi nem indokolja több kép jelenlétét, mert az írónő képi világa könnyen érthető és átható, leírásai hetekkel később is velem maradtak.Kellemes meglepetés volt, hogy Pax és Peter története többféle értelmezésre és továbbgondolásra, beszélgetésre teremt alkalmat.
Folytatás itt: http://hintafa.blog.hu/2017/10/17/sarah_pennypacker_pax

11 hozzászólás
>!
K_A_Hikari
Sara Pennypacker: Pax

„ – Hát akkor most melyik a fontosabb? Az otthonod hiányzik, vagy a rókád?
– A kettő ugyanaz.”
Ez a könyv különleges, egyedi, egyszerűen megszólítja és beszippantja az olvasót.
(…)
Többet kaptam ettől a könyvtől, mint elsőre gondoltam.
Ifjúsági, de az a fajta, ami tanítja az embert.
Kikapcsol, elgondolkodtat, meg is mosolyogtat, amikor pedig a végére érsz, nagyon de nagyon örülnél ha még lenne néhány oldal.
De nincs, úgyhogy a képzeleted maga szövi tovább Peter és Pax történetét.
Egy biztos: idősebb gyereknek, de felnőttek számára is kihagyhatatlan könyv.

Bővebben: http://irasaimtarhaza.blogspot.com/2018/06/sarah-pennyp…

12 hozzászólás
>!
Galagonya33
Sara Pennypacker: Pax

Ez egy olyan életmese, amibe beleremeg a kis szíved.
Mindkét főszereplő Peter és Pax, a róka fejlődésregénye, akik közben erősen hatnak a környezetükre is, nem hagynak semmit-senkit érintetlenül.
Nem csak, sőt elsősorban nem gyerekeknek ajánlom. Ha minden igaz, akkor a rókák egymáshoz való viszonyáról is sokat megtudhatunk belőle.

3 hozzászólás
>!
Dominik_Blasir
Sara Pennypacker: Pax

Ha egy olyan történetet keresel, ami – akárcsak mondjuk a Lassie hazatér – megdobogtatja a szíved, eltölt örömmel és csodálattal az élet nagyszerűsége iránt, nos, akkor rossz helyen keresgélsz. Ha olyan regényt keresel, amiben aranyos rókák élnek át mindenféle könnyed és varázslatos kalandot, nos, akkor rossz helyen keresgélsz. Ha olyan szereplőkről szeretnél olvasni, akik hibátlanok, mindig tökéletesen döntenek, akik nem sérültek vagy lelkileg labilisak, nos, akkor rossz helyen keresgélsz. Ezek a jellemzők talán nagyon sok gyerek- vagy ifjúsági könyvre ráillenek, de a Paxra egészen biztosan nem.
De hogy akkor milyen is valójában, arról itt próbálok mesélni: http://ekultura.hu/olvasnivalo/ajanlok/cikk/2017-05-26+…

>!
Any P
Sara Pennypacker: Pax

Kedves, tanulságos, szívet melengető történet! :)
Pax és Peter kapcsolata, barátsága igazán példamutatò! A szívembe zártam! :)

>!
Ibanez MP
Sara Pennypacker: Pax

„Az emberek miatt nincsen többé családunk.”

Szeretitek Vukot? (Igeeeeeen!)
Szeretitek A kis herceget? (Igeeeeeen!)
Akkor milyen állat is lehet vajon Pax? (Róóóóóókaaaaaa!)

:-D Amikor egy kihívásban a kihívásgazda választott találomra nekem egy könyvet és a Pax-ot hozta, pislogtam kettőt. Rányitottam a könyv adatlapjára és beleszerettem a borítóba. Hát róóóóka??? Jáááááj, de cuki, kell azonnal! El is fogadtam azonnal a kihívásban, lesz ami lesz alapon, noha a beszerzés még kérdéses volt. De tudtam, hogy ezt nekem el kell olvasni (most is épp a rókás bögrémből teázok) :-D És nagy szerencsémre a hatvani könyvtárban megvolt a könyv! Immáron tehát semmi sem állt Peter és Pax, akarom mondani Peter, Pax és énközém, hogy elolvashassam a történetüket.

A történet elején Peter épp egy erdő szélén hagyja rókáját. Nem tehet mást, apja kényszeríti erre. Persze gyorsan rájön a tévedésére, hogy nem állt ki barátjáért, hiszen gyerekkora óta neveli a rókát, így az nem tud vadászni, sosem volt még egyedül. Mivel Peter apja a közelgő háború miatt bevonul, Peter a nagyapjától indul el a mentőakcióra. A történetben hol őt, hol Paxot követjük nyomon. Peter nem sokáig jut, mert megsérül a lába, s Volá-hoz, egy furcsa, először ijesztő, de jószívű asszonyhoz kerül, akinek mankóval jár, mivel hiányzik egy lába.

„Bondájadta egy bolt ez – kiderült, hogy nem sokra kóstálják a lábamat. Jó lett volna, ha ezt azelőtt közlik, hogy kihajtottak volna aknát szedni. Mert igen szerettem ám a lábamat! Jó kis láb volt az – nem valami híres szépség, de működött, ahogy kell.”

Hamar kiderül, hogy a Vola életének is megvannak a szörnyű pillanatai, s nemcsak ő segít Peternek – fizikailag és lelkileg is –, de voltaképpen Peter is segít neki. Segít feldolgozni azt, amit tett a múltban és elfogadni önmagát, hogy nagyon hosszú idő után továbbléphessen és újra nyitni tudjon a világ és az emberek felé.

„De mi van a többi veszteséggel? Hány gyerek vágyódik hiába bátyja vagy nővére után hónapkon át? Hány jó barát kénytelen örökre búcsút inteni egymásnak? Hány kisgyerek éhezik? Hányat hurcoltak új, idegen otthonba? És ők hány kedves állatot hagytak hátra magára utalva? És ezeket a dolgokat miért nem tartja nyilván senki? "Beszélnünk kellene róla, hogy mi az ára egy háborúnak”, mondta egyszer Vola. Ezek vajon nem éppilyen áldozatok?"

A történet másik felében Paxot, az erdő szélén hagyott kisrókát követhetjük nyomon. Szerencséjére hamar társaságra lel az erdőben, egyrészt Deres, az öreg róka (Karak! :-D), valamint egy testvérpár személyében. Peter illata először taszítja a többi rókát, de Deres elfogadja és megtanítja pár dologra. A háború azonban egyre közelebb ér, s az erdőben élő rókáknak sajnos nem sok esélyük van épp bőrrel megúszni az emberek közelségét.
A történet vége (számomra) nem volt annyira megnyugtató… (ahogy magamat ismerem spoiler ) :-D

„Ez nem csak egy darab fa. Ebben benne vannak a felhők, amik az esőt hozták, ami a fát öntözte, és a madarak, akik rajta fészkeltek, és a mókusok, akik a dióján éltek. És benne van az az étel, amit a nagyszüleim adtak a számba, amitől lett elég erőm kivágni azt a fát, és benne van a fejsze acélja is, amit használtam. És benne van a te barátságod is a rókáddal, ami segített tegnap kifaragni ezt. És már most benne van a történet, amit mellé mesélsz majd az unokáidnak. Ez a sok minden mind-mind más, mégis elválaszthatatlanok.”


Népszerű idézetek

>!
loci93 IP

– (…) pontosan ott vagyok, ahol lennem kell, és azt teszem, amit kell. Ez az igazi nyugalom.

95. oldal (Könyvmolyképző, 2017)

3 hozzászólás
>!
csokitorta P

Az igazságot sokszor akkor a legnehezebb felismerni, ha saját magadról van szó. Mert ha nem akarod megtudni, mindent meg is fogsz tenni, hogy elrejtsd.

171. oldal

>!
dogwhisperer

(…) bármilyen rosszra fordulnak a dolgok, mindig képesek vagyunk újjáalkotni magunkat.

108. oldal

6 hozzászólás
>!
Citrompor

– Traktorral megyünk a könyvtárba…?
– Traktorral megyünk a könyvtárba.

195. oldal

Kapcsolódó szócikkek: könyvtár · traktor
6 hozzászólás
>!
Szelén P

     Mi az a háború?
    Deres egy percig hallgatott.
     Van egy kór, ami néha megfertőzi a rókát. Elhagyja miatta a megszokott utakat, idegenekre támad. A háború is ilyen betegség, csak az embereké.

62. oldal

>!
Ciccnyog IP

    – Hát akkor most melyik a fontosabb? Az otthonod hiányzik, vagy a rókád?
    – A kettő ugyanaz – felelte Peter, és maga is meglepődött rajta, milyen magától értetődő igazságot mondott.

83. oldal

Kapcsolódó szócikkek: róka
>!
fafinka

– Több mindenem is van, mint feltétlenül szükséges – ült le mellé az asszony. – Például nyugodalmam.
– Mert ilyen csend van?
– Nem. Azért, mert pontosan ott vagyok, ahol lennem kell, és azt teszem, amit kell. Ez az igazi nyugalom.

95. oldal

Kapcsolódó szócikkek: nyugalom
>!
csokitorta P

– Ez nem csak egy darab fa. Ebben vannak a felhők, amik az esőt hordozzák, ami a fát öntözte, és a madarak, akik rajta fészkeltek, és a mókusok, akik dióján éltek. És benne van az étel, amit a nagyszüleim adtak a számba, amitől lett elég erőm kivágni azt a fát, és benne van a fejsze acélja is, amit használtam. És benne van a te barátságod is a rókáddal, ami segített tegnap kifaragni ezt. És most már benne van a történet, amit mellé mesélsz majd az unokáidnak. Ez a sok minden mind-mind más, mégis elválaszthatatlanok. Érted már?

169. oldal

>!
Bea_Könyvutca P

A Golf-áramlat átfolyik egy szalmaszálon is, feltéve, hogy a szalmaszál irányban áll, és nincsenek keresztáramlatok.

92. oldal

>!
dogwhisperer

– De húsz év, csak hogy kitaláltad, ki is vagy valójában? Mármint, annyira csak nem lehet nehéz.
– De igen, ami azt illeti meglehetősen nehéz. Az igazságot sokszor a legnehezebb felismerni, ha saját magadról van szó. Mert ha nem akarod igazán megtudni, mindent meg is fogsz tenni, hogy elrejtsd.

171. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Fekete István: Vuk
Szász Imre: Basa
Michael Morpurgo: A lepkeoroszlán
John Flanagan: Jégföldje
Gimesi Dóra – Jeli Viktória – Tasnádi István: A körző titka
Maggie Stiefvater: A hajsza
Bálint Ágnes: Szeleburdi család
Berg Judit – Kertész Erzsi: A négy madár titka
R. J. Palacio: Az igazi csoda
R. J. Palacio: Csodácska