A ​könyvlista 673 csillagozás

Sara Nisha Adams: A könyvlista

Ha ​esetleg szükséged lenne rá – így kezdődik az a titokzatos könyvlista, amely sokkal több, mint olvasnivalók gyűjteménye. Elveszett, magányos, tanácstalan lelkek megmentője és összekötője az a nyolc történet, amely szerepel rajta.
    Ki ne érezte volna már, hogy megértésre, szeretetre, elfogadásra vágyik, vagy éppen arra, hogy kiszakadhasson a valóságból? Így van ezzel a nemrég megözvegyült Mukesh is, aki kétségbeesetten igyekszik felvenni az élete fonalát szeretett felesége halála után, és kapcsolatot teremteni könyvmoly kisunokájával; és így érzi Aleisha, a céltudatos, ám szorongással teli fiatal lány is, aki nem élheti kortársai megszokott életét.
    Aleisha egy nap a könyvtárban egy titokzatos könyvlistára bukkan. Ki írhatta? S milyen célból? Vajon mi köti össze a listán szereplő könyveket? Kíváncsiságból belefog az egyik kötetbe, az oldalakat falva pedig rájön, hogy a történet segít enyhíteni a fájdalmán. Amikor a könyvtárba tétován betoppanó… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2021

Tartalomjegyzék

>!
Libertine, 2022
440 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786156512000 · Fordította: Höhn Darinka

Enciklopédia 4


Kedvencelte 139

Most olvassa 60

Várólistára tette 569

Kívánságlistára tette 607

Kölcsönkérné 12


Kiemelt értékelések

Málnika P>!
Sara Nisha Adams: A könyvlista

”A könyvek néha eléggé kiszakítanak a valóságból ahhoz, hogy mire visszatérünk, új nézőpontból tekinthessünk az életünkre.”

A könyvlista óda a könyvekhez, egy fiktív történet által mutatja be a könyvek páratlan erejét és az olvasó közösség összetartását. Kiválóan megragadja, hogy a könyvek hogyan formálják személyiségünket, gyógyítanak, adnak új perspektívát vagy épp inspirálnak.

Sara Nisha Adams regénye a Harrow Road Könyvtár köré szerveződik. A nyári munkát vállaló könyvtáros, Aleisha és az elhunyt felesége könyvét visszahozó Mukesh sem egy nagy olvasó, ám egy titokzatos könyvlista, amely nyolc olvasmányt tartalmaz új világokba repíti őket, miközben felfedezik az olvasás csodáját. A regény jól szemlélteti, hogy az olvasás korántsem menekülés, elbújás az igazi élet elől, hanem éppen egy páratlan lehetőség arra, hogy megnyíljon előttünk a világ. Ráadásul a könyvek szeretete által még igaz barátságok is kötődnek, amit mi is tapasztalhatunk itt a Molyon. Könyvmolyoknak egyértelműen alapmű, ám nagyon szép utótörténet lenne, ha pont A könyvlista ösztönözne embereket arra, hogy rendszeres olvasóvá váljanak.

Edmond>!
Sara Nisha Adams: A könyvlista

Esküszöm, életemben nem sírtam ennyit egyetlen könyv olvasása közben sem, A könyvlista olyan mélyen érintett meg, mint ahogyan még más regénynek nem sikerült.

A történet kilenc fejezetre bontható, mindegyik egy, a listán szereplő regényt dolgozza fel, melyet a két főszereplőnk, Aleiska és Mukesh olvas el, párhuzamokat vonva általa a saját életükbe. A könyvek segítenek nekik, formálják a világlátásukat, a személyiségüket, olvasókká válnak.
A lista nagyrészét már én is olvastam, így a személyes vonatkozások miatt nagyon élveztem a fejezeteket, azok a könyvek, amelyeket pedig eddig még nem ismertem, most mindenképpen el fogom olvasni.
A regény lassabban indult be, de miután összeállt az olvasó fejében a kép, nagyon gyorsan lehetett vele haladni, az utolsó 200 oldalt együltő helyemben pörgettem ki, hosszú oldalakon át ki sem láttam a könnyeimtől, de egyszerűen nem tudtam letenni.
Fájdalmasan gyönyörű, nagyon jól megírt történet, amely rengeteget tanít.

„Kérem, próbálja meg észben tartani, hogy a könyvek nem mindig menekülési útvonalak: néha tanítanak is nekünk valamit. Megmutatják nekünk a világot, nem elrejtik előlünk.”

A könyvlista egy olyan regény, amit minden könyvmoly, olvasást szerető embernek el kellene olvasni. Garantálni tudom, hogy be fog találni a könyv és át fogod érezni a sorait!

1 hozzászólás
Csilla‿ P>!
Sara Nisha Adams: A könyvlista

Miért tetszik nekem ez a regény?
Tetszik, mert a könyv szeretetéről, az olvasás közösségteremtő erejéről szól. Arról, hogy olvasni jó!
Tetszik, mert mindezt úgy teszi, hogy annyit mond el az adott könyvről, amennyi feltétlenül szükséges a figyelem felketéséhez – annak aki még nem olvasta.
Ugyanakkor kedvethoz az újraolvasáshoz is, mert esetlegesen más megvilágításba helyezi a szereplőket vagy a könyv mondanivalóját stb…
Tetszik azért is, mert ugyan van benne egy harmat gyenge szerelmi szál, de a fő hangsúly inkább az emberi kapcsolatokon és a barátságon van.
Tetszik, mert egy ritka és nagyon értékes barátság kialakulását mutatja be.
spoiler
Tetszik, mert ez a könyv egyaránt megszólítja mindegyik korosztályt.
Mindezek mellett azonban szeretném azt is megemlíteni, hogy néhány„apróság“ szúrja a szememet. Ilyen pl. hogy az írónő az idős Munkesh(80) alakját esetenként kicsit bugyutának ábrázolja. Én ezzel nem tudok azonosulni.
Remek a sztori indítása, a regény ritmusa de egyszer csak valami számomra érthetetlen okból belassulunk és ezzel egyidőben egy kicsit unalmassá is válik a történet. (Szerencsére sikerül újra felvennünk a megfelelő fordulatszámot.)
Aidanról pedig kevésnek tartom a leírtakat. Szívesen megismertem volna jobban a fiút, a gondolatait.
Ez a regény egyértelműen egy olvasást népszerűsítő könyv.
Azonban ezzel kapcsolatban motoszkál a fejemben egy kérdés. Kimondom úgy, ahogy gondolom. Az olvasást népszerűsítő könyv célközönsége elsősorban éppen az a réteg, aki nem szívesen olvas. Ugyanakkor szerintem elsősorban azok veszik a kezükbe, akik egyébként is örömmel szörföznek a sorok között és azért teszik, mert kíváncsiak arra, hogy másoknak mi a véleménye az általuk is olvasott / vagy még nem olvasott könyvről. Egészen biztos vagyok abban,hogy ezek az emberek már bújják a könyveket. Bátortalanul kérdezem meg: Akiknek a figyelmét szeretné felkelteni azokhoz is eljut ez vagy akár egy ehhez hasonló típusú könyv? Elolvassák? Ugyanis az én félelmem az, hogy nem!spoiler

7 hozzászólás
Linszyy P>!
Sara Nisha Adams: A könyvlista

"– Aleisha – mondta Mukesh kedvesen. – Kérem, próbálja meg észben tartani, hogy a könyvek nem mindig menekülési útvonalak: néha tanítanak is nekünk valamit. Megmutatják nekünk a világot, nem elrejtik előlünk.„

Tudatosan kerültem a könyvmolyságra építő könyveket, mert sokszor hallom, hogy erőltetettek. Na ez a regény nem volt az. Igazi pozitív történet, tele tanulsággal, szeretettel a könyvek és az emberek iránt. A két főszereplőnk teljesen más élethelyzetben van, a nyugdíjas Mukesh elveszítette a feleségét, Aleisha pedig nem tudja élni a tinik tipikus életét az anyja depressziója miatt. Mégis összehozza őket a könyvek világa, ami a legelején mindkettőjüknek nagyon új terep.

Előkerül egy könyvlista, ami több emberhez is eljut és segít nekik kapcsolódni másokhoz, na meg az olvasáshoz. A két főszereplőnk is elkezd a lista szerint közösen olvasni, velük együtt ismerhetjük meg ezeket a történeteket. Én csak hármat nem ismertem, viszont sokat adott az élményhez, hogy a többinél értettem az utalásokat és szerintem egy picit spoileres lehet azoknak, akik esetleg nem ismerik az említett klasszikusokat (mint például a Kisasszonyokat).

De nem a köteteken van itt a hangsúly, hanem azon, hogy mit ad nekünk az olvasás. Kiszakadhatunk a hétköznapokból, de vonatkoztathatjuk az olvasottakat a saját életünkre is, tanulhatunk belőlük. Emellett megtalálhatjuk a közös hangot látszólag tőlünk távol állókkal, vagy adott esetben a saját unokánkkal. Csodás üzenetet közvetít ez a kötet, de a könyvtár és a könyvek szeretete mellett nagyon kemény témákat dolgoz fel, mint a gyász vagy a depresszió. Az indiai kultúra sajátosságait is bemutatja az írónő, amiről én eddig nem sokat tudtam.

Nagyon szerettem olvasni ezt a történetet, igazán tudom ajánlani minden könyvmolynak, én nagyon örülök, hogy Szabados Ági elhozta nekünk Magyarországra ezt a kötetet. :)
https://youtu.be/7Qs4do9cdfw

Nono_ P>!
Sara Nisha Adams: A könyvlista

Lassú cselekményű, számomra nyomasztó hangulatú regény volt, ami szép komótosan kúszott be a bőröm alá.
Ennek ellenére a regény közepére teljesen elvesztettem az érdeklődésemet a könyv iránt. Pedig az eleje jól indult: érdekes szereplők, furcsa fejezetváltakozások, még furcsább életekkel. Kedveltem Aleishát. Korához képest sokkal komolyabb nehézségekkel kellett megbirkóznia. Így az ő fejezeteit mindig nagyon vártam. Ugyanakkor Mukesh, az idős, gyászoló özvegy nagypapa nem került hozzám közel. Elég sokáig untam az ő történetét..
Majd a fordulópontnál az írónő olyan szépen összekötötte a szálakat, hogy az egész “kép” könnyeket csalt a szemembe és kibillentett ebből a fuldokló tompaságból, ami a szívembe költözött az olvasása során.
Hisz a könyvben tökéletesen megjelenik a mai társadalmunkra jellemző elidegenedettség mellett a olvasás összetartó ereje, ami gyógyír lehet a magánytól szenvedő lelkek számára.
Egy részem csalódott ebben a műben, míg a másik teljesen megérti a magas százalékát a molyon.
Mindesetre egy biztos: a könyvek életet menthetnek. Engem már megmentettek. És Téged?

23 hozzászólás
IrodalMacska P>!
Sara Nisha Adams: A könyvlista

A könyvlista egy ízes-színes, édes-bús könyv az életről, az olvasásról, depresszióról, gyászról és magányról, valamint a barátság és a könyvek erejéről.

Több művet is olvastam már a könyvek szeretetéről, de az arányok ebben a könyvben a legjobbak: a történet középpontjában nem a könyvek állnak, azok pusztán mankói, segítői a szereplőknek és a történet kibontakozásának. Nem öncélú tudáscsillogtatás a könyvcímek fejezetekhez kapcsolása, hanem a gyógyulás eszközei. Szívet melengető kötet hús-vér szereplőkkel, akik a szeretet, az összetartozás (és a könyvek) erejével gyógyulnak.

A történet legfőbb üzenete, hogy mennyire fontos az olvasottakról beszélgetni. A könyvek, a megannyi megélt sors gyorsan és könnyen teremtenek kapcsolatot az emberek között. Többet megtudhatunk egymásról, hiszen mindenki az önmaga sorsát, élethelyzetét hallja ki az olvasottakból, mindenki más aspektusból, más értékrend birtokában közelíti meg egy-egy könyv mondanivalóját, üzenetét.

“A könyvek olyanok, mint a tükör: mindenki azt látja bennük, amit a lelkében hordoz.”
(Carlos Ruiz Zafón)

Sara Nisha Adams gyönyörűen ír a közösséghez tartozás érzéséről, arról, hogy a könyveket interpretálni is könnyebb, ha van kivel megosztani; hát még akkor mi történik, amikor a bánatunkat, a félelmeinket osztjuk apró, pici részekre olyan emberek között, akikhez ha más nem is, az olvasás szeretete köt. Ezzel az üzenettel és azáltal, hogy @szabadosági kiadója, a @Libertine_Könyvkiadó gondozásában jelent meg a könyv magyarul, a „Nincs időm olvasni kihívás!” himnuszává válhat.

Ami pedig a borítót illeti, nemcsak a színe emlékeztet a kurkumára, hanem az élettani hatása is: ahogy az indiai sáfrányt „az élet fűszereként” emlegetik, úgy A könyvlista „az élet könyve”.

>!
Libertine, 2022
440 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786156512000 · Fordította: Höhn Darinka
4 hozzászólás
Jagika P>!
Sara Nisha Adams: A könyvlista

Ez a könyv több dolgot is ad. Először is ötletet a jó könyvek olvasásához: tényleg nagyszerű művekből áll a könyvlista off. Másrészt a társas kapcsolatok kialakítását is elősegíti, hisz a közös téma, a könyv nagyszerű alap egy beszélgetés kibontakozásához. Harmadrészt a lelki fájdalmak feldolgozásában is támaszt nyújthat, ami adott esetben a gyászt jelenti. Ezeken kívül még a könyvtárak csodás, megnyugtató világát is felfedezteti, de ami igazán nagyon fontos, az a generációk egymásra találása és segítése.

4 hozzászólás
Kókuszka>!
Sara Nisha Adams: A könyvlista

„A könyvek néha eléggé kiszakítanak a valóságból ahhoz, hogy mire visszatérünk, új nézőpontból tekinthessünk az életünkre.”

A könyvlista két magányos, két generációt képviselő, érzelmi válságban levő ember szívet melengető története. Egy véletlenül felbukkanó, nyolc klasszikus regényből álló olvasmánylistának köszönhetően a könyvek világa magukkal ragadja őket. A könyvek megtöltötték szavakkal a teret, amelyben korábban csend uralkodott. A regény az egyes könyvek alapján részekre oszlik, elmerülve csodás világukban együtt megismerik az olvasás örömét, tudnak nyitni egymás felé, alkalmazni az olvasottakat maguk számára. Gyászról, mentális egészségről, szeretetről, egymásra figyelésről, könyvek erejéről szóló történet igazi csemege volt, csak ajánlani tudom.

bemese05 P>!
Sara Nisha Adams: A könyvlista

Ez egy nagyszerű történet egy meglepő barátságról, a gyász szakaszainak végig kíséréséről, arról hogyan találhatjuk meg a közös hangot újra a rokonainkkal, régi barátainkkal, hogy mennyire magányos dolog egy beteg szülő ápolása és hogy milyen amikor hosszú idő után magára talál az ember.
Végig nagyon tetszett a könyv. Hiába volt szomorú sokszor, mégis jó volt olvasni ahogyan Mukesh feldolgozza a felesége elvesztését és azt is hogy hogyan tud az az apa lenni akinek lennie kell! Nagyon sokat segítettek egymásnak Aleishával, szerettem ahogyan egymásra találtak! Nagyon tetszett ahogyan végig követhettük a könyvlista sorsát és beleláthattunk kicsit azoknak az embereknek az életébe is akiknek a kezei közé került!
Tényleg szuper könyv volt és teljesen megértem, h miért szeretik ennyien, de sajnos a vége miatt nagyon haragszom az írónőre! Tudom, h az első oldalaktól fogva felkészített minket erre, de mégis nagyon fájt, h így alakult és nagyon nagyon sírtam miatta még azután is, h befejeztem a könyvet :'(

dagikám >!
Sara Nisha Adams: A könyvlista

Nem találok szavakat erre a könyvre. Csodálatos volt,zokogva olvastam,főleg az utolsó oldalt,hiszen én is gyász feldolgozás folyamatában vagyok,és mintha hozzám szóltak volna azok a szavak.
Két olvasni nem szerető ember (tinédzser lány és egy idős bácsi) sorsa fonódik össze egy könyvtárban,miután a lány talál egy könyvlistát egy visszahozott könyvtári könyvben. A bácsi a meghalt felesége könyvét viszi vissza,és innen indul el egy a gyönyörű folyamat kezdete,hogyan segít az olvasás túlélni tragédiákat,hogyan okoz örömöt és nyújt segítséget,menedéket. Embereket hoz össze.
Hálás vagyok az írónőnek,hogy megírta ezt a könyvet. Nagyon sokszor fogom olvasni.


Népszerű idézetek

Linszyy P>!

    – […] néha újra kell olvasni egy könyvet, ha nagyon tetszett! Hogy újra átéld, amit szerettél benne, és új részleteket fedezz fel. A könyvek úgy változnak, ahogy az őket olvasó ember is.

395. oldal, 37. fejezet - Mukesh (Libertine, 2022(

3 hozzászólás
Linszyy P>!

    – Aleisha – mondta Mukesh kedvesen. – Kérem, próbálja meg észben tartani, hogy a könyvek nem mindig menekülési útvonalak: néha tanítanak is nekünk valamit. Megmutatják nekünk a világot, nem elrejtik előlünk.

376. oldal, 35. fejezet - Mukesh (Libertine, 2022)

1 hozzászólás
Málnika P>!

    – […] Senki nem értheti meg igazán, min megy keresztül a másik. De ettől még meg kellene próbálnunk.

126. oldal, 10. fejezet - Mukesh (Libertine, 2022)

bernike46>!

    – […] A könyvek így változnak, ahogy az őket olvasó ember is.

395. oldal, 37. fejezet - Mukesh (Libertine, 2022)

bernike46>!

    – […] Úgy tűnik, mindenki mást visz el magával egy-egy történetből.

191. oldal, 15. fejezet - Aleisha (Libertine, 2022)

Málnika P>!

    […] Mostanában minden reggel elolvasott egy-két fejezetet, az ebédszünetben is folytatta az olvasást, este pedig már nem is tudott úgy elaludni, hogy ne olvasson néhány oldalt, ne látogassa meg újra a szereplőket, akik minden fejezettel egyre valóságosabbá váltak számára.

166. oldal, 13. fejezet - Aleisha (Libertine, 2022)

Edmond>!

    – Jó látni, hogy ilyen fiatal lány olvas – motyogta kicsit később, ahogy Aleisha felé tolt két nejlonszatyrot.
    – Sok fiatal olvas – vágta rá élesen Aleisha. Azokra a tizenévesekre gondolt, akiket sokat látott a könyvtárban: a rózsaszín hajú lányra, aki beugrott néha, a diákra, akinek mindig lógott a cipőfűzője, és még Mia is eszébe jutott.
    – Igen, tudom… csak jó látni. – Vonta meg a vállát a nő. – Az a sok modern kütyü, a mobilok, a videójátékok… ezer éve nem láttam veled egykorú fiatalokat könyvvel a kezükben.
    Aleisha arra gondolt, hogy néhány héttel ezelőttig ő sem hordott magával könyveket – hacsak nem tankönyvet. Ő is ugyanolyan volt, mint a többi tizenéves: a telefonja mindig a kezében, séta közben alig nézett a lába elé, a tekintetét folyton a kijelzőre szegezte.
    – Igaza van. De tudja, az olvasás újra divatba jött!

169. oldal, 13. fejezet - Aleisha (Libertine, 2022)

Marietta_Czibolya>!

[…] A hídon akkor kell átmenni, amikor odaérünk.

161. oldal, 12. fejezet - Mukesh (Libertine, 2022)

Bálint_Icus P>!

    […] – Kérem, próbálja meg észben tartani, hogy a könyvek nem mindig menekülési útvonalak: néha tanítanak is nekünk valamit. Megmutatják nekünk a világot, nem elrejtik előlünk.

376. oldal, 35. fejezet - Mukesh (Libertine, 2022)

Monette P>!

     A könyvek néha eléggé kiszakítanak a valóságból ahhoz, hogy mire visszatérünk, új nézőpontból tekinthessünk az életünkre.

47. oldal, A könyvlista - Chris, 2017 (Libertine, 2022)


Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Lisa Jewell: A föld nyelte el
Lia Louis: Nyolc boldog óra
Sarah Morgan: A mozaikcsalád
Kate Morton: Az órásmester lánya
Louise Bay: Mr. Szépfiú
Papp Csilla: Szerelem újraírva
Beth O'Leary: Az ágybérlő
Lisa Jewell: A fenti lakók
Sarah Morgan: Megtalállak karácsonykor
Beth O'Leary: Otthoncsere