A ​varázslónő és az alkimista (Everless 1.) 7 csillagozás

Sara Holland: A varázslónő és az alkimista

Sempera királyságában idővel fizetnek, amelyet kivonnak a vérből, vashoz kötnek és meg is esznek azok, akik tovább akarnak élni. A tehetős arisztokraták, például a dúsgazdag Gerling-család, halálra adóztatják a szegényeket, hogy évszázadokkal megtoldhassák saját életüket. Senki sem gyűlöli jobban a Gerlingeket, mint Jules Ember, aki tíz éve az apjával együtt a szolgálatukban állt, amíg egy végzetes baleset arra nem kényszerítette őket, hogy éjnek évadján meneküljenek el a fényes kastélyból. Amikor Jules rájön, hogy az apja haldoklik, tudja, hogy vissza kell térnie Everlessbe, időt kell szereznie az apjának, mielőtt örökre elveszítené. Ám a visszatérés Everlessbe több veszéllyel – és kísértéssel jár – mint Jules várta. Hamarosan beletéved a sötét titkok mocsarába, és nem tud választani két testvér között, akikről azt hitte, hogy sohasem fogja viszontlátni őket. Döntéseivel megváltoztathatja a sorsot – sőt, magának az időnek a sorsát.

Eredeti mű: Sara Holland: Everless

Eredeti megjelenés éve: 2018

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Dream Válogatás

>!
Maxim, 2018
336 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632619699 · Fordította: Bihari György

Enciklopédia 3

Szereplők népszerűség szerint

Jules Ember · Liam Gerling · Roan Gerling


Várólistára tette 119

Kívánságlistára tette 182

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

>!
kellyolvas P
Sara Holland: A varázslónő és az alkimista

Ebben a dark fantasy világban idővel fizetsz mindenért. Időt kapsz a munkádért, idővel fizeted az adót, és a büntetésedet is idővel válthatod meg. Így aztán nyilvánvaló, a gazdagok évszázadokig is élhetnek, a szegények viszont apránként felélik az éveiket és kiszáradnak, meghalnak. Kegyetlen, brutális a szegények világa, a gazdagoké viszont fiatalságot és hosszú életet jelent.
Jules a főszereplője a regénynek, aki kovács apjával tíz éve menekül, miután elüldözték őket Everless-ből, ahol tisztességesen éltek a palota becsületes szolgálói között. A lány gyerekként a főurak gyerekeivel játszhatott, különösen Roan, a kisebbik úrfi pajtásaként. Apja figyelmezteti, sose menjen a kastély közelébe se, de esélyük sincs, hogy kifizessék az adójukat, Everlessben meg épp szolgálókat keresnek nagyon magas fizetségért, mert Roan és a királynő fogadott lánya esküvőjére készülnek. A lány az apja tiltása ellenére elszegődik szolgálónak.
E/1-ben meséli Jules a történetet, csupán 17 éves, de nagy súly van a vállán, mindenáron meg akarja menteni az apját, akit nagyon szeret, és tudja, hogy fogytán az ideje. Később döbben rá az olvasóval együtt, mennyi minden nem úgy van, ahogy azt eddig hitte. A származásától kezdve a képességein át egészen addig, hogy kiben bízhat és kiben nem. Még az elmenekülésük oka sem az, amit igazságnak vélt. Rengeteg a fordulat, amikből őszintén szólva egyet sem láttam előre. Megérkezik a királynő és Ina Gold, a nevelt lánya, és a történet tekeredik, szövevényesedik, intrikával és fondorlatokkal találtam szemben magam. Közben Jules képességei tovább alakulnak, és a végére egészen meglepő fejlődésen megy keresztül.
Nagyon érdekes a szerelmi szál, mert egyáltalán nem hangsúlyos és ez sem úgy alakul, ahogy azt vártam, de ott van, hogy aztán még jobban meglepjen ezzel is a szerző a végére. Ebből a szempontból is alig várom a második részt, vajon hogyan folytatódik ami megrezdült a történet végén.
Roan bátyja volt a legnagyobb meglepetés, de erről már tényleg nem lehet spoilerek nélkül beszélni, elég annyi, hogy Liam spoiler.
Nagyon tetszett a világfelépítés, az idő vérhez kötése, mely fémekkel ötvözve megtestesül és fizetőeszközként használható. A varázslónő és az alkimista mítosza ősrégi, az emberek egymásnak suttogják a róluk szóló legendákat. A szerző tökéletesen szőtte bele a történetbe ezeket a meséket, megalapozva a borzongós hangulatot. Tetszett az is, hogy nem csupán a kastélyban történnek az események, más helyszínek is szerepelnek, ami közül kiemelkedően emlékezetes a város, Briarsmoor ahol időzavar keletkezett és 12 órával eltolódott az idő.
Csak dicsérni lehet a szerzőt a magával ragadó, gyönyörű írásmód miatt, a világfelépítés mellett ebben is remekelt. Szinte hihetetlen, hogy debütáló szerzőről van szó. Titokzatos és brutális világot fest le, ahol nem élnék szívesen, de nagyon szórakoztató róla olvasni a biztonságos karosszékemben. Várós a következő rész.

>!
Deszy P
Sara Holland: A varázslónő és az alkimista

Nagyon vártam ezt a könyvet, de sajnos nem igazán váltotta be a hozzá fűzött reményeimet.

A világ ötlete tetszett, és amúgy a kivitelezés sem rossz, több lehetőség lenne még benne. A hősnő rendkívüli módon idegesített, ő maga se tudta, mit akart – de azt nagyon.

Kicsit még gatyába kéne rázni, és időt és teret engedni annak, hogy két házimunka között megismerjük jobban a mellékszereplőket is – sajnos így inkább csak lebegtek a levegőben, de nem kötődtem hozzájuk igazán.

A történet nekem lassú volt, és hiába indult be a végére, inkább az a szájíz maradt meg bennem, hogy untam magam. Ami az utolsó 20-30 oldalt figyelembe véve igazán sajnálatos, mert ott kijött az, hogy az ötletek, a csavarok, a pálfordulások, meglepetések igenis benne voltak a könyvek – csak nehézkesen jutottunk el odáig.

Bővebben:
» http://www.deszy-konyv.hu/2018/11/sara-holland-varazslo…

>!
ap358 P
Sara Holland: A varázslónő és az alkimista

A borító és a cím már önmagában kecsegtető volt, mindenképp el szerettem volna olvasni ezt a könyvet. Az eddigi értékelések eléggé vegyesek voltak, így végül félve vágtam bele.
Már az első fejezet után viszont tudtam, hogy ez az én könyvem. Egy igazi ifjúsági dark fantasyba csöppentem, innentől le se bírtam tenni.
Az alapötletet leginkább a Lopott idő c. filmhez tudnám hasonlítani, csak itt egy klasszikus középkori, varázslattal átszőtt környezetbe helyezte az írónő a cselekményt. Sci-fi elemek híján az időt a vérhez kötötte, abból nyerik, azzal adóznak, így a gazdagok szinte örök életűek lehetnek, míg a szegényeknek röpke évek jutnak.
Mindemellett szép lassan egy igazi meseszerű mondakör bontakozik ki, és ez volt az, ami magával ragadott és végig fenntartotta az érdeklődésemet. Tudni szerettem volna, mi lesz belőle igaz, mi az, aminek jelentősége lesz, és pontosan miként állnak össze a darabok.
A karakterek egyszerűek, pont ez által válik könnyeddé és olvasmányossá a könyv. A rejtett utalások szinte kiugranak a lapokból. Akit utálni kellett volna, érdekelt, akit szeretni, azt meg nem tudtam megkedvelni, így végig vártam a pártfordulásokat. Mivel Jules szemszögéből látjuk a dolgokat, így különös volt számomra, miért ennyire lassan veszi észre a dolgokat, de a regény stílusa annyira sodort magával, hogy mindez nem idegesített, inkább fokozta a lelkesedésem: mikor lépnek egy útra a kedvenc karaktereim?
A háttérvilágban akadnak lyukak (pl.: egy beteg ember vére miként hat? Hogyan adózhatnak havonta, ha az adó gyakorlatilag egy vérvétel?).
Az első kötet vége nem éppen úgy alakult, ahogy arra számítottam, ezért is várom már most a folytatást.

>!
_Nikki P
Sara Holland: A varázslónő és az alkimista

A fülszöveg (no meg persze a gyönyörű borító!) tette egyértelművé, hogy nekem ezt a könyvet olvasnom kell. Nagyon kevés az igazán kreatív, egyedi történet manapság és az Everless szinopszisában pont ezt sikerült meglátnom, még ha pár évvel korábban már mozikba került is hasonló elemekkel operáló film. (Ezt én máig nem láttam amúgy, ezért is jelentett teljes mértékig újdonságot Sara Holland könyve.) Bár maga az értékelés nagyon nehezen akart megszületni, azt nem mondhatom, hogy ez a könyv hibája lett volna, hiszen abszolút nem okozott csalódást…

…ugyanis tényleg nagyon érdekes világépítésnek lehetünk tanúi. Egy klasszikus fantasykat megidéző környezetben található Sempera királysága, ahol a fizetőeszköz az idő, amelyet a szegények véréből vonnak ki, ezekből érméket készítenek, a nagy részét leadózzák, majd az adóként befolyt időt a gazdagok általában az italaikban feloldva megisszák, meghosszabbítva ezzel már amúgy sem rövid életüket. Ez már önmagában is rettentő ötletes, de ehhez még hozzájön egy komplett mítosz, amely magyarázatot próbál adni az idő ilyenfajta megjelenítésének. Ami számomra kicsit nehézkessé tette magát a könyvet, az pont ez a mítosz volt, az alapötlet ugyanis zseniális, de a kifejtése már inkább homályos volt, kissé nyakatekert és főként darabos: gondolok itt arra, hogy a legkülönbözőbb helyeken és időpontokban lettek elejtve információmorzsák ebből az amúgy sem egyszerű elgondolásból, így összerakni ezt a puzzle-t már nem volt épp a legegyszerűbb feladat. Sok elvarratlan szál és megkezdett gondolat is nyitva maradt, ami reményeim szerint a következő részben azért tisztázódni fog vagy többé-kevésbé kifejtésre kerül majd…

Bővebben» https://nemfelunkakonyvektol.blogspot.com/2018/11/sara-…

>!
Tibi_Sorok_Között_Könyves_Blog
Sara Holland: A varázslónő és az alkimista

Az Everless egy jó, de nem hibátlan regény. A főszereplő a lelke az egésznek, Jules kalandjai sokszor eszméletlenek, és nehéz nem drukkolni azért, hogy célt érjen a lány. Everless világa engem egyértelműen meghódított, nagyon várom a folytatást.

Bővebben a blogon:
▶️ http://sorok-kozott.hu/2018/11/konyvkritika-sara-hollan…


Népszerű idézetek

>!
ap358 P

– Mennyivel könnyebb a gyermekkorban. Akkor még nincsen szerelmi bánat vagy halál, meg más rosszak.

97. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Roan Gerling
>!
ap358 P

… jobb, ha mindig elfoglalod magad valamivel, és nem rágódsz egyedül.

101. oldal

>!
ap358 P

Egyébként is, mit veszíthetek, miután már mindent elveszítettem?

106. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Jules Ember
>!
ap358 P

Ám a képzelet, amely addig tart, ameddig a tudás, elvész a ködben.

108. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Jules Ember
>!
ap358 P

Több eszem van annál, semhogy meséktől rettegjek.

6. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Jules Ember
>!
Real_Aaron_Martin 

Mennyivel könnyebb a gyermekkorban. Akkor még nincsen szerelmi bánat vagy halál, meg más rosszak.

97. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Jules Ember · Roan Gerling

Hasonló könyvek címkék alapján

Sarah J. Maas: A Court of Mist and Fury – Köd és harag udvara
Rick Riordan: Athéné jele
Sarah J. Maas: Queen of Shadows – Árnyak királynője
Mary E. Pearson: Az árulás szépsége
Cassandra Clare: A hercegnő
Patrick Ness – Siobhan Dowd: Szólít a szörny
Jennifer A. Nielsen: The Shadow Throne – Az Árnytrón
John Flanagan: A Tölgylevelesek
Dan Wells: Nem akarlak megölni
Rick Riordan: A kígyó árnyéka