Frannie ​Langton vallomásai 36 csillagozás

Sara Collins: Frannie Langton vallomásai

Frannie ​Langton, a hajdan rabszolgasorban élő cseléd ellen brutális kettős gyilkosság a vád: a hatóságok szerint megölte gazdáját, a tudós George Benhamt és annak különc francia feleségét, Marguerite-t. Sorjáznak a terhelő tanúvallomások, melyekben Frannie csábítóként, boszorkányként, mesteri cselszövőként és szajhaként jelenik meg.
Frannie azonban azt állítja, hiába múlik rajta az élete, képtelen felidézni, mi történt azon a végzetes éjszakán. Van azonban valami, amit el tud mondani: saját, kiszolgáltatott és hányattatott életének történetét, mely egy jamaikai ültetvényen kezdődött, ahol gazdája, egy velejéig romlott tudós szörnyű kísérleteiben segédkezett, és amely könnyen lehet, hogy az akasztófán ér véget.
Vallomása megpecsételheti a sorsát, ugyanakkor az igazság olyan bűnöket is leplezhet, melyek borzalmasabbak akár a gyilkosságnál is…
A Frannie Langton vallomásai egyrészt lélegzetelállító első regény, másrészt pedig egy olyan nő jellemrajza is, akinek… (tovább)

>!
Libri, Budapest, 2020
444 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634336419 · Fordította: Gázsity Mila
>!
Libri, Budapest, 2020
448 oldal · ISBN: 9789634337669 · Fordította: Gázsity Mila
>!
Libri, Budapest
ISBN: 9789634794288

Enciklopédia 62

Szereplők népszerűség szerint

Frannie Langton · George Benham · John Langton · Marguerite Benham · Phibbah · Prudence Rattray

Helyszínek népszerűség szerint

London · Anglia · Jamaica · Old Bailey


Kedvencelte 2

Most olvassa 17

Várólistára tette 156

Kívánságlistára tette 230

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

>!
Málnika P
Sara Collins: Frannie Langton vallomásai

”Elegem volt a hallgatásból, a végtelen várakozásból. Abból, hogy tudjam, hol a helyem, és maradjak is meg ott.”

Letaglózó, megrázó, feszültséggel teli, elgondolkodtató és elképesztően zseniális Sara Collis első regénye. Az olvasásra ösztönző, csodaszép virágos borító mögött egy korántsem könnyed történet rejtőzik, amely empatikus befogadást kíván meg olvasójától. A könyv szabadság és szolgaság, dac és elfogadás, harc és teljes feladás problematikáját járja körül, miközben a köztük lévő számtalan lehetőséget is megvillantja. Írásmódja az első oldalaktól kezdve elvarázsol, egyes mondatai többszöri újraolvasásért és továbbgondolásért kiáltanak, ahogy a regény is fogalmaz: “A könyvek kérdésekkel válaszolják meg a kérdéseket, de így sem tudtam betelni velük.”

Frannie-t gazdái, Mr. Benham és Madame meggyilkolásával vádolják, ám emlékezete törli a tragikus éjszaka végzetes perceit, így védve őt a szembenézéstől, azonban hátráltatva a védelmet. Úgy dönt, beszámolót ír életéről, hogy bármi is legyen a tárgyalás kimenetele, biztosan legyen valami, ami fennmarad utána. Az olvasó ezáltal ismerheti meg életútját, hogy a jamaicai rabszolgalány miként kerül Londonba, egy szabad országba, ahol mégis tárgyként átadják, és gazdáinak engedelmességgel tartozó cseléd lesz. A mulatt nő hiába dobja el egészen korán a rabszolgabeszédet és tanul meg írni-olvasni, sorsa eleve elrendeltetett, bőrszíne, neme és származása egy életre kijelöli alávetett helyét a társadalomban. A bátor, eszes Frannie azonban képtelen beletörődni ebbe, elege van belőle, hogy mások mondják meg, hol a helye. Gondolkodik, bújja a könyveket, véleményt fogalmaz meg, gyűlöl és szeret, sőt titkon remél, mindevvel a társadalom elvárásai ellen megy. Az egyszerre elborzasztó és lenyűgöző vallomás mellett a tárgyalás leírása is megjelenik, amely nagyon hiteles, erősen érződik rajta, hogy szerzője korábban ügyvédként dolgozott. A Bíborszín kedvelői egészen biztosan rajongani fognak ezért a megindító regényért, amely egyedi líraiságán egy 19. századi női életutat tár az olvasó elé.

6 hozzászólás
>!
Kókuszka P
Sara Collins: Frannie Langton vallomásai

Mindig is ez volt velem a baj. Hogy sosem tudtam, hol a helyem, vagy nem voltam elégedett vele.
A rabszolgaság időtlen témájával foglalkozik, melynek főszereplője Frannie Langton, aki kettős gyilkosság vádjával börtönbe kerül, ítéletére várva írja le kegyetlen és tragikus életét. Frannie provokáló, önpusztító, bonyolult karakter, amennyire taszít, annyira vonz is. Társadalmi helyzete sok visszatetsző dolog megtételére kényszeríti, az életben maradás érdekében. Összetett történet, amely az 1820-as években játszódik, amikor a nők alárendelt helyzetben voltak bőrszíntől függetlenül is. Rengeteg témát érint: rasszizmus, frenológia, kegyetlen kísérletek, megalázások, szexuális visszaélések, nemi identitás, ópium függőség. Sokszor csak lebegtet dolgokat, de a végén minden a helyére kerül. Nyomasztó, a szép borító egy lehangoló és szerintem megosztó cselekményt takar, egyedi stílusban.

1 hozzászólás
>!
Pandalány P
Sara Collins: Frannie Langton vallomásai

A bájos külső egy komoly és érzelmes történetet takar.
Sara Collins bemutatkozó regénye visszarepít minket a régmúltba, és egészen Jamaicáig utazhatunk vele, az 1820-as évekbe. A kötet központi témája a rabszolgatartás, a afro-amerikai rabszolgák sorsa, főszereplője pedig Frannie Langton, a fiatal cselédlány.
Az írónő kiválóan ért ahhoz, hogy főszereplőjén keresztül fontos kérdéseket vessen fel, beágyazva azokat a történet fonalába. A kötet olyan témákat érint (a rabszolgaságon kívül), mint a nők helyzete, a nők jogai, az afro-amerikai nők sorsa és a homoszexualitás. Csupa olyan téma, ami akkor, abban az időben nyíltan nem kerülhetett kimondásra, mert a társadalom egyértelműen és határozottan férfiak által uralt világ volt. Az, hogy egy nőnek joga lehet bármihez is, nem létezett. Itt említeném meg, hogy néha már túlzásnak éreztem azt a dühöt és haragot, ami a lapokból áradt a férfi karakterekből. A könyv erősen férfiellenes, hiszen egy olyan karaktert nem tudok megnevezni a férfiak közül, aki pozitív lenne, miközben Frannie és szinte az összes többi női szereplő elesett, sajnálatra méltó személy. Frannie képviseli mindezeket a nőket és egy tipikus lázadó karakter.
Sara Collins írói stílusa nagyon szép. Ahogyan fogalmaz, ahogy leír dolgokat, nekem igazán elnyerte a tetszésemet és szívesen olvasnék még tőle a jövőben.
Bővebben: https://pandalanyolvas.blogspot.com/2020/04/blogturne-s…

>!
Sapadtribizli P
Sara Collins: Frannie Langton vallomásai

Rövid értékelés:
Hosszú, üres fecsegés.

Hosszabb értékelés:
Végy egy gyilkosságot, mint alaptörtênet. Végy egy nőt, lehetőleg kiszolgáltatottat, mondjuk egy rabszolgát, de azért ő legyen más, legyen mondjuk mulatt és tedd ezt a nőt olvasottá. Nagyon fontos, hogy sok könyvet olvasson! Ha már rabszolgaság: jöhet egy letűnt kor is. Végy szerelmet, ha pikánsabban szeretnéd, meleg szerelmet. Egy csipet emberkínzás és szenvedés (de csak főleg utalás szinten, hogy a gyengébb gyomrú olvasóknak is emészthető legyen), adj hozzá igazságtalanságot és elnyomást, hogy legyen min felháborodni, egy csipet ópium, egy csipet London, egy csipet féltékenység, egy csipet megcsalás, egy csipet bírósági tárgyalás és egy csipet vallomás. Ezeket mind jól rázd össze, majd helyezz rá egy csodaszép borítót: voilà! készen van a bestseller!

Kiegészítés:
Ráadásul tele van kacifántos, túldíszített hasonlatokkal, amik az elején még kikészítettek, aztán már csak mulattam rajtuk*, de a végére már halálosan untam őket**. Ráadásul mesterkélt, nehézkes helyenként az olvasása a könyvnek, de lehet, hogy ez a fordítás hibája is, nem tudom, nem találkoztam az eredetivel, viszont az én példányomban voltak mondatok***, amiknek egyszerűen nem volt értelmük, illetve helytelenek voltak.

Elolvastam, de minek?…

*https://moly.hu/idezetek/1252758
**https://moly.hu/idezetek/1254148
***https://moly.hu/idezetek/1253204

4 hozzászólás
>!
Flora_The_Sweaterist P
Sara Collins: Frannie Langton vallomásai

Adott egy gyönyörű borítójú regény, egy történelmi krimi, ami olyan komoly témákkal foglalkozik mint a rabszolgaság, az emberkísérletek és az emberölés. Adott egy jamaicai származású ügyvédnő, aki kreatív írást tanul, majd megírja az első regényét. A regény díjat is nyer, meg is fogják filmesíteni, és nem kételkedek benne, hogy sokan fogják szeretni és méltatni a művet. Én sajnos nagyon mást kaptam, mint amire számítottam – és amit kaptam, amiatt sokszor a fejemet fogtam olvasás közben.

Collins egyértelműen profitált a kreatív írás tanfolyamból:
– vannak humoros dialógusai
– vannak ügyesen alkalmazott hasonlatai
– jól adagolja az információkat a cselekmény folyamán
– nem hagy elvarratlan szálakat a befejezésnél.

A rabszolgaság bemutatása, illetve az a tudományos-gazdasági-politikai játszma, ami az intézmény fenntartásának vagy megszüntetésének a kérdésével foglalkozik olyasmi, amiről érdemes és szükséges is írni – és a történetnek ez a legérdekesebb aspektusa.

Ami viszont nem stimmel:
– Frannie egyértelműen a 21. század szócsöve, aki modern eszméket vallva elítéli a kort, amibe helyezték
– a mű telis-tele van történelmi pontatlanságokkal spoiler
– úgy mutatja be a homoszexualitást, mintha az a nők esetében egy válaszreakció lenne, egyfajta lázadás a férfiuralom ellen
– egyértelműen férfigyűlölő hangnem

A Frannie Langton vallomásai rabszolga-történetnél több akart lenni, és számomra sajnos a szerző minden ügyes írástechnikai fogása ellenére épp ezzel vált kevesebbé.

Bővebben: https://florathesweaterist.wordpress.com/2020/04/27/sar…

7 hozzászólás
>!
ViviPapp P
Sara Collins: Frannie Langton vallomásai

Bevallom, kedvelem a 19. században játszódó könyveket, mostanában pedig kezdek ráfacsarodni a komolyabb témákra. Így a borítóval együtt minden is közrejátszott abban, hogy a kezembe vegyem és vele kezdjem a májusomat.

Igazából délelőtt már befejeztem, de ennek a történetnek ülepednie kellett. Egyben megrázott, lekötött, elképesztett. Undorodtam, Összefacsarodott a szívem, fájt és letaglózott.
Az első 200 oldalt nagyon szerettem, faltam az oldalakat, azonban ezután megrekedtem, ugyanis olyan pontot értünk a könyvben, amely tőlem nagyon nagyon távol áll. És emiatt majdnem le is tettem, nem akartam továbbolvasni. De egyszerre önmagamat is utáltam, hiszen ez azt jelentette, hogy én is fennhordom a szemellenzőmet és nem fogadok semmi mást el, csak a saját nézeteimet. Eltelt egy kis idő, ülepedett az egész és úgy voltam vele, hogy kilépek a komfortzónámból és folytatom.
Bár nem haladtam már olyan jól vele ezután, mint előtte, napok teltek el, volt hogy egy nap alatt csupán 10 oldalt haladtam, de nem bántam. Ennek így kellett történnie.
Maga a könyv elképesztően zseniálisan megírva, felépítve, nem szólva arról, hogy amennyire lassú folyású, annyira szépen építkezik és bontakozik ki minden.

Nem szeretnék semmit sem mondani erről a könyvről, mert félek attól, hogy bárkinek is elspoilerezek fontos momentumokat, így ha idáig eljutottál, csupán azt tudom mondani, olvasdd el, ne add fel, tarts ki Frannie története mellett. Tanulj belőle, ismerj meg magadból is új oldalakat, szívdd magadba és gondolkodj el róla!

>!
Boglinc P
Sara Collins: Frannie Langton vallomásai

Ismét egy könyv, aminek a borítójába szerettem bele, viszont csöppet sem csalódtam benne olvasás után sem.

Hangulatában nekem az Ahol a folyami rákok énekelneket idézte, s nálam mindkettő kedvenccé vált,így ha azt szeretted, szerintem ez is tetszeni fog.

A némileg depresszív hangulatú történetünkben több nehéz téma is helyet kap, mint a rabszolgatartás intézménye, a nők jogai, rasszizmus, eltérő szexuális irányultságok, depresszió, drogfüggőség, vagy éppen az igazságszolgáltatás jogi útvesztői.

Sara Collins mindezt rendkívül izgalmas egésszé gyúrta össze, s köröm rágva várja az ember, miként is fejeződik be Frannie memoárja. Lesz, aki kihúzza szorult helyzetéből és megmenti a bitótól? Ártatlan egyáltalán a lány egy kettős gyilkosságban, amire nem emlékszik?

Bővebben itt írtam róla:
https://booktasticboglinc.blogspot.com/2020/04/sara-col…

Kedvcsináló idézet- és borítógyűjteményért pedig bökj ide: https://booktasticboglinc.blogspot.com/2020/05/sara-col…

>!
Libri, Budapest, 2020
444 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634336419 · Fordította: Gázsity Mila
>!
Kitabu_hu P
Sara Collins: Frannie Langton vallomásai

Wow! Ez a könyv egyszerűen zseniális! ♥ Sötét, nyomasztó, néhol horrorisztikus, végletekig elszomorító, mégis letehetetlen, izgalmas, sokatmondó olvasmány.
Frannie Langtont azzal vádolják, hogy kegyetlenül megölte gazdáit, ám ő ebből semmire nem emlékszik. Saját memoárjából ismerjük meg mind múltját, mind a tragédiához vezető események sorozatát.
Élete első felét egy jamaikai birtokon töltötte rabszolgaként, ahol egyetlen társa Phibbah, a házvezetőnő volt. Ő megpróbálta a fejébe verni, hogy legyen megalázkodó és engedelmes, ám a kislányban már akkor volt valami veleszületett dacolás az elnyomással szemben. Gazdája elkezdi saját tudományába beavatni, ami az elképzelhetőnél is rettenetesebb, embertelenebb. Egy nap magával viszi Franniet Londonba, s minden magyarázat nélkül otthagyja egy családnál.
Itt kezdődik Frannie mélyrepülése, amikor is egy bonyolult viszony miatt nem csak a saját vágyainak,
hanem az ópiumnak is függőjévé válik. Szomorúbbnál szomorúbb események sora veszi kezdetét, amik egyenes úton vezetnek a tragédiához.
Első regényként ez egy fantasztikus történet! A miérteket, az okokat és okozatokat annyira finoman, sejtelmesen adagolja az írónő, hogy egyszerűen nem lehet letenni. Fordulatos, jó pár csavar adja meg a savát-borsát, egy pillanatra sem válik unalmassá.
Lenyűgöző elbeszélés rabszolgaságról, ami nem csupán a farmokon, de akár egy házasságban is fellelhető;
saját magát felemésztő vágyról, függőségről, megtörhetetlen önbecsülésről, és előítéletekről.
Kiderülhet e az igazság annak fényében, hogy sokkal sötétebb, elképesztőbb rémtettek lapulnak a háttérben?
Ne hagyjátok ki, bámulatosan jó könyv!

>!
theodora 
Sara Collins: Frannie Langton vallomásai

Magával ragadó történet a Frannie Langton vallomásai, ami egy olyan történelmi kort és jellegzetességet mutat be, ami az emberiség múltjának egy sötét foltja. Emellett lírai szépséggel mutatja be egy nő nem mindennapi sorsát.

>!
Belle_Maundrell 
Sara Collins: Frannie Langton vallomásai

Fantasztikus első könyv, le a kalappal az írónő előtt.
Engem az első oldalaktól kezdve magával ragadott ez a sötét, nyomasztó és megindító történet. Tényleg hasonlít az Alias Grace-re, de egyáltalán nem zavaró módon, és így is sikerült megőriznie az egyediségét. Nyilván nem akarom összehasonlítgatni őket, de Frannie helyzetéből fakadóan egy teljesen új nézőpontból közelítette meg a témát, nagy hangsúlyt fektetve a rabszolgaság kérdésére is a szimpla úr-szolga viszony és a nők helyzete mellett.
Érdekes volt, hogy magát a rabszolgaságot is milyen sokféleképpen értelmezte a nyilvánvalón kívül. spoiler Megdöbbentő volt szembesülni azzal, hogy nem hivatalosan Londonban is lazán adták-vették az embereket, és hogy mi zajlott a Paradicsom ültetvényen. Örültem is, hogy ebbe nem mentünk bele még mélyebben, ennyi is bőven elég volt. spoiler
Frannie nagyon érdekes hősnő volt, főleg így, hogy szinte az egész életén végigkísérhettük. Nagyon szimpatikus volt a tudásvágya spoiler, és hogy nem nyugodott bele az elnyomott helyzetébe, hanem változtatni akart az életén. Az is érdekes volt, hogy hiába mert nagyobb dolgokról álmodozni, mégis volt benne egy gát, ami a rabszolgaságból fakadt. spoiler Nagyon sajnáltam, amikor elindult egy lejtőn az élete, spoiler érezni lehetett, hogy rossz fordulatot fognak venni a dolgok, és nem csak azért, mert nyilvánvalóvá tette az, hogy a bíróságon találkoztunk vele a regény elején. Érdekes volt, hogy milyen kapcsolatot alakított ki Meggel vagy a többi akalmazottal a házban; Pru egész kellemes csalódás volt a kezdeti viselkedése után.
Marguerite izgalmas karakter volt, de nem igazán zártam a szívembe. Pedig kezdetben olyan ígéretesnek tűnt, spoiler Nekem nagyon úgy tűnt, mintha ő is csak a saját céljaira használta volna Frannie-t, ahogy Cambridge-et is. Sajnáltam amiatt, ahogy a férje bánt vele, de ez még nem jogosította fel, hogy ilyen szeszélyesen játszadozzon másokkal. spoiler
A cselekmény végig lekötött; szeretem az ilyen történeteket, amikor nem lehetünk biztosak benne, hogy a főszereplő valóban bűnös-e. A tárgyalás izgalmas volt, nagyon átjött a feszültség, és látszott, hogy Sara Collins nagyon képben van a témában. (Biztos az ügyvéd múltja miatt.) Előtte is ötletesek voltak a különböző cikkek a gyilkosságról és a jegyzőkönyv részletei.
Negatívumként csak annyit tudnék felhozni, hogy egy-két dolog elég kiszámítható volt, aminek érzéseim szerint meg kellett volna lepnie. spoiler Viszont azért így is sikerült félrevezetnie egy kicsit. spoiler
A befejezés nagyon hatásos, bár én másra számítottam. spoiler Remélem, minél többen megismerték Frannie igazságát is a sok pletyka és vádaskodás után.
Az írónő stílusa magával ragadó, annyira lírai és szép, hogy voltak olyan részek, amikre még egyszer visszatértem, hogy gyönyörködjek még egyet. És idéztem a fél könyvet. A korszak hangulatát is tökéletesen át tudta adni, mind Jamaicán, mind pedig Londonban, és imádtam a kis részleteket, amik mégis olyan sokat adtak hozzá az atmoszférához. Az egész könyv nagyon pontos, elgondolkodtató, és sokszor szinte húsbavágó. Nagyon remélem, hogy Sara Collins még sok zseniális történettel fog megörvendeztetni minket, én biztos tűkön ülve fogom várni. Ha így folytatja, akár az új kedvenc íróm is lehet.

(Ui.: A borító meg egyenesen gyönyörűséges, főleg élőben. Imádok gyönyörködni benne. ráadásul nagyon jól passzolt a pihepuha plédemhez is.)


Népszerű idézetek

>!
Málnika P

Az együttérzés cselekvés nélkül nem több puszta eszménél.

288. oldal

>!
Kókuszka P

Úgy tartogattam magamban a haragot, mint kalitka a madarat.

39. oldal

>!
Chill86 P

A regény olyan, akár valami nagy pohár meleg ital, egy vers azonban vastüskeként hatol a fejbe.

16. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Frannie Langton · regény · vers
2 hozzászólás
>!
tizkicsikonyv P

Most azonban, hogy visszatekintek, már látom, hogy az életünk talán egy történet, melyet magunknak mesélünk, s mi magunk vagyunk az olvasók és a felolvasott történet egyszerre.

69. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Frannie Langton
>!
tizkicsikonyv P

Vannak dolgok, amiket nem lehet leírni. Azt a szörnyű magányosságot. Mint a halálban, mint a szerelemben.

432. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Frannie Langton · halál · magány · szerelem
>!
Pandalány

Ha az ember maga alkotja a világát, akkor isten lehet benne.

>!
Pandalány

Mindennél jobban vágytam a vigaszra, melyet a könyv nyújthatott.

>!
Boglinc P

(…) szerintem az olvasás lényege nem az, hogy része legyünk a világnak, inkább az, hogy kevésbé tartozzunk hozzá.

Kapcsolódó szócikkek: Marguerite Benham · olvasás
>!
tizkicsikonyv P

Imádtam ezeket a könyveket. Ha megérinthettem egyet, az olyan volt, mintha a kezemben tartottam volna mindazt, ami megtörténhet a világban, csak még nem került rá sor.

44. oldal

>!
Sapadtribizli P

A szoknyája szétterült az arcomon, mint marhapástétom a kenyéren.

Tizenkettedik fejezet

1 hozzászólás

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Böszörményi Gyula: Nász és téboly
Gail Carriger: Blameless – Szégyentelen
David Mitchell: Felhőatlasz
C. J. Roberts: Seduced in the Dark – Megigézve a sötétben
Csernovszki-Nagy Alexandra: Lina múltja
R. Kelényi Angelika: A lánynevelde 1.
Margaret Atwood: Alias Grace
Stieg Larsson: A tetovált lány
John Marrs: The One – A tökéletes pár
Sara Shepard: Pretty Little Liars