Aki ​a király hangján szólt: Colin Firth 37 csillagozás

Sandro Monetti: Aki a király hangján szólt: Colin Firth

„Colin ​Firth az a karakter, akiben a nők a férfit imádják, az erősebb nem képviselői a zseniális színészt tisztelik.”
Los Angeles Daily News

Az Oscar-díjas színész körül nincsenek botrányok, nem tombol benne agresszió, nem váltogatja sűrűn partnereit, mégis nők millióinak bálványa, és tehetségét számtalan filmben bizonyította. Sőt, a reflektorfénytől távol több mint húsz éve támogatja a szegények és rászorulók ügyét.
Sandro Monetti tapasztalt és elismert újságíróként szenvedélyesen és nagy beleérzéssel, de a pletykákat kerülve, párkapcsolati és divatszakértőket segítségül hívva írja le annak a pályának a részletes történetét, melynek mérföldkövei voltak az Büszkeség és balítélet, a Bridget Jones naplója, a Mamma Mia!, A király beszéde és a Suszter, Szabó, Baka, Kém.
A kötet nem szűkölködik szórakoztató anekdotákban sem, melyek betekintést engednek a forgatások szüneteibe, s amelyeken keresztül… (tovább)

Eredeti cím: Colin Firth: The Man Who Would be King

Eredeti megjelenés éve: 2011

>!
Athenaeum, Budapest, 2012
272 oldal · ISBN: 9789632932095 · Fordította: Gellért Marcell

Enciklopédia 4


Kedvencelte 1

Most olvassa 5

Várólistára tette 7

Kívánságlistára tette 3

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

entropic P>!
Sandro Monetti: Aki a király hangján szólt: Colin Firth

Vááá!!

Én több ok miatt is pozitívan állok minden könyvhöz, amit olvasok, és bár fikázni sokkal szórakoztatóbb, dicsérni-agyalni igazából sokkal jobban szeretek, de ez most kiakasztott.

Ekkora halom bulvár-gagyi-igénytelen-szánalmas-nevetséges-szennykupaccal nem is tudom, mikor találkoztam utoljára (ennél a Szürke ötven árnyalata meg Ms. Woodiwiss fűzőszaggató-sablon-romantikus regényei is százezermilliószor jobbak, meg még a Világ legbrutálisabb gyilkosai c. könyv is, ami eddigi életem abszolút könyves mélypontja volt).

Bár a szerző állítólag számos alkalommal készített interjút Colinnal (!) (Colinnal, vááá, ez a keresztnevezés megőrjít!), az nyilvánvaló, hogy az interjúk során semmit nem sikerült megtudnia róla. Ahogy @BridgeOlvas írta egy kommentjében egy másik életrajzzal kapcsolatban, itt is kb. az van, hogy ez a Monetti (és nem Sandro – nem vagyok a haverja, nem is akarnék az lenni) a neten nyilvánosan elérhető infók alapján összeállított valamit, aminek se eleje, se vége, se tartalma, meg még undorítóan igénytelenül is van megírva. (Na ezt nevezem károsnak – az indokoltnál talán jobban fel tud húzni, amikor 260 oldal válogatott képzavart meg értelmetlen mondatot olvasok, de szerintem ez KÁROS, mert belemegy a hulladék az agyamba és a végén még én is olyan mondatokat fogok írni.)

Az amúgy kiderül (mert annyiszor el van ismételve, hogy nem lehet nem megjegyezni), hogy Colin Firth talpig úriember, szerény, szeretetreméltó, kedves és barátságos. Húú!!

Meg még kiderül az is, hogy Colin Firth Olaszországban tanulta meg, hogy miért fontos egy férfi számára a réteges öltözködés (miért? én nem tudom). Meg hogy az Oscar-átadó után már nagyon éhes volt, és a mit-tudom-én milyen afterpartin evett egy kis szarvasgombás pizzát. Meg hogy nagyon sokat köszönhet annak, hogy a szülei egészen mesebelien hihetetlenül harmonikus házasságban élnek, és ezért Colin Firth jó mintákat tanult és ezeket használta a saját életében is.

Meg még sorolhatnám, de minek.

Még két apróság a könyv színvonalának érzékeltetésére: van egy fejezet, amiben egy mindenféle hollywoodi sztárokat kezelő pszichológusnő elemzi Colin Firth személyiségét, úgy, hogy bevallottan soha nem találkozott vele, hanem kb. annyi köze van a színészhez, hogy elolvasta Mr. Monetti ezen életrajzát – szóval tulajdonképpen valamiféle szövegértési gyakorlatot csinál, de egyrészt ő se jut tovább a közhelyeknél, másrészt viszont mit is várhatnék egy olyan pszichológiai elemzéstől (elemzés, váááá!!), ami ez alapján a könyv alapján készül, amiben az alanyról kb. semmi nem derül ki.

A másik apróság pedig a kedvenc félmondatom a könyvből: „[Colin Firth] az apaságot sem tapasztalta meg, mielőtt megszületett volna a fia.” – komolyan????

Váá, nem is folytatom.

22 hozzászólás
ValerinLanz P>!
Sandro Monetti: Aki a király hangján szólt: Colin Firth

Nem tudom, miért van ennyire lecsillagozva ez a kötet, szerintem egy korrekt életrajz. Felsorolásra kerülnek benne az első próbálkozásai, a filmjei, a színdarabjai, és persze a magánéletébe is betekinthetünk. Az már mondjuk kicsit sok volt, hogy tényleg mindenki csak áradozott róla, de – ugyan nem ismerem személyesen – biztosan meg is érdemli. Egyik kedvenc színészem, és most már tényleg itt lenne az ideje, hogy sorra vegyem azokat a filmjeit, amikhez még nem volt szerencsém.

gaspaka>!
Sandro Monetti: Aki a király hangján szólt: Colin Firth

Pont az hiányzott a könyvből, amiért megvettem… Colin Firth személyisége.

1 hozzászólás
Mrs_Herondale>!
Sandro Monetti: Aki a király hangján szólt: Colin Firth

Ebből a könyvből az egyetlen,ami kiderült,az az,hogy Colin Firthnek meglehetősen unalmas élete van,és az író ráadásul nem tud semmit róla. Mármint…voltak fejezetek,amik tetszettek,érdekes volt arról olvasni,hogy milyen jótékonysági szervezeteknek segít,de a filmekről írt beszámolók kegyetlenül unalmasak voltak,nem is említve a különböző neves hollywoodi akárkik véleményeit Firthről. A végét már el sem olvastam,mikor a pszichológus nő,aki az „elemzését” a könyvben leírtak alapján fogalmazta meg, kifejtette a K komponensű mittudoménmicsodáját,akkor becsuktam a könyvet,hogy köszönöm szépen,nekem ennyi elég volt. Imádom Colin Firthet,ugyan én a Király beszédétől cseppet sem voltam elájulva,de abban is jól játszott. Én Mr. Darcy-ként szeretem és tisztelem.
Egyébként…ez a szerencsétlen író nem is látta a Büszkeség és Balítéletet! Vagy kétszázszor emlegeti azt a pillanatot,amikor Mr. Darcy a testéhez tapadó nedves ingben kilábal a tóból.EZ A JELENET BENNE SINCS A FILMBEN!! Annyit látunk,hogy Firth beleugrik,majd kicsivel később megszáradt ingben sétál a kastély felé. Ez azt jelenti,hogy amitől Colin Firth szexszimbólum lett,azt konkrétan nem is látja a néző. Ha az író esetleg tényleg behatóan tanulmányozta volna könyve főszereplőjének életét,akkor akár ezt is megfigyelhette volna.
A „felfelé ívelő csillagok”-tól,amiktől hemzsegett a könyv,agybajt kaptam.
Egyébként pedig kiadás borzasztó,tele van helyesírási hibákkal,meg elgépelésekkel.És még a Jane Austen idézet magyar fordítása is több helyen hibásan szerepel a könyvben.

Gyöngyösi_Lilla>!
Sandro Monetti: Aki a király hangján szólt: Colin Firth

Colin Firth egy szent. Colin Firth egy zseni. Colin Firth a megtestesült elegancia, utánozhatatlan filantróp, példás életet élő férj és családapa, minden szerepében tündöklő filmsztár, aki ugyan elkövetett néhány apró hibát, DE NEM ÚGY!!!!
Ezt nem én mondom, hanem ez a könyv.
Sandro Monetti művét nehéz komolyan venni. Színtiszta bulvár. Mindig elborzaszt, amikor kiderül, hogy ilyen arcok vannak vezető hollywoodi újságírói és döntéshozói pozícióban, és Monetti egy újabb rossz példa. Egy olyan valóban szerethető és ügyes színészt magasztal az egekbe, mosdat ki olyankor is, amikor arra semmi szükség, aki a saját lábán is köszöni, megáll. Megtudjuk például, hogy ugyan Firth már Oscar-díjas volt (végre!!!!!), mégsem derogált neki, hogy a következő filmjében nem a főszereplőt játszotta. Fellélegezhetünk.

A könyv három mélypontja:

– amikor egy párkapcsolati szakértő elmondja, hogy Firth milyen ideális pasi (anélkül, hogy ismerné őt)
– amikor egy pszichológus elmondja, hogy Firth milyen kiegyensúlyozott személyiség (anélkül, hogy ismerné őt)
– amikor a szerző összeveti Hugh Grant és Colin Firth magánéletét, és ebből kihozza, hogy Firth mindenben jobb, mint Grant
*facepalm*

Macooka>!
Sandro Monetti: Aki a király hangján szólt: Colin Firth

Egy nap alatt elolvastam, mert számomra nagyon érdekes volt, hiszen Colin Firth a kedvenc színészem 10 éves korom óta. Rengeteget megtudtam róla, például azt, hogy nem csak én gondolom így, de tényleg kedves ember :) Nagyon tetszett, hogy sok humoros idézetet emeltek be tőle, és ez hangulatosabbá tette a könyvet. Fél csillag levonás jár azért, mert nagyon nagy a sortávolság, kevés a kép benne, és mert van benne egy viszonylag unalmas rész, egy pszichológiai elemzés Colinról, ami szerintem semmi újat nem mond, csak összefoglalja azt, amit a könyvből már eddig is megtudtunk. Mindenesetre nem bántam meg, hogy megvettem, mivel hatalmas Colin-fan vagyok :P

Violetti>!
Sandro Monetti: Aki a király hangján szólt: Colin Firth

Fárasztó volt ez az önismétlő bulvárstílus amiben a könyv íródott. Egyik kedvenc színészem Colin, de ez az eredetiséget nélkülöző írás egyáltalán nem méltó hozzá. Végig az volt az érzésem, hogy megrendelésre készült a könyv (csak akkor ne hangsúlyozta volna az író a 20 éves megfigyelését) és a forrása a Google első 50 találatából állt (aminek egy része szintén bulvár, tehát a képzelet szüleménye). Elég sok elírás volt benne, dátumok és nevek egyaránt (Tim Burton például Tom volt). Sokkal többet vártam.

Jagika P>!
Sandro Monetti: Aki a király hangján szólt: Colin Firth

Ilyet még rövid molytörténetem alatt nem tettem: csak azért adok 3 csillagot, mert kedvelem Colin Firth játékát és ő van a boríton. Az írásmű stílusa borzalmas, ellentmondásokkal teli, csapong stb. Az információkat a neten is össze lehet szedni, a többi igénytelen sztorizás…

dorotheaa>!
Sandro Monetti: Aki a király hangján szólt: Colin Firth

Imádom Colin Firth-öt. Sőt én őt tartom az ideális színésznek. Nincsen feltűnési viszketegsége, normális családi életet él, mégis az a fajta brit akiért mindenki odavan.
Amikor megtudtam, hogy kiadnak egy könyvet RÓLA, rögtön mindenhol kerestem, míg végül egy Libri könyvesboltban találtam egy eldugott sarokban. Igazság szerint többre számítottam. Persze így is bele leshettem a múltjába, hogy mégis hogyan lett egy félénk iskolásból Oscar-díjas színész. Úgy éreztem néha, hogy az író maga is tátott szájjal hallgathatta a viccesebb és meglepő sztorikat amit Colin magáról és a családjáról mesélt.
Összegezve nagyon jó könyv, bár én egy kicsit több képet tettem volna bele és nem egy helyre, hanem a sztorik mellé beszúrva.

Annamarie P>!
Sandro Monetti: Aki a király hangján szólt: Colin Firth

Én még életemben nem értékeltem egy csillagra könyvet. De komolyan mondom, hogy ez kerek perec kiverte nálam a biztosítékot. Egy nyolcadik osztályostól sem fogadnék el egy ilyen csapnivaló dolgozatot.
Most soroljam a bajaimat?
-logikátlan (filmeket vesz sorra a szerző, közben kihagy egy párat, majd utal rájuk)
-gusztustalanul felnagyít dolgokat, arányát veszti a könyv, és közben belemászik totálisan intim területekre (Colin helyében nem engedtem volna kiadni)
-Egyébként szerintem, nem olvasta sem Colin, de még egy lektor sem, mert iszonyatos hibák vannak benne (Egy helyen 2007-re tette az Oscar-díj átvételét)
-Amikor a fejemet a falba vertem, és örjöngve mászkáltam a házban (épp nyaralok) az az a mozzanat volt, amikor kedvenc filmem (Az angol beteg) főszereplőjét, az Afrika kutató Almássy grófot, „fess pilótának” nevezte. Könyörgöm, egyszer vezetett repülőt, amikor halott szerelmével, a nő után akart halni.
Az egész könyv annyira felháborító, hogy teljesen értetlenül állok a kiadó, a fordító előtt. Mert ez angolul sem lehetett egy felemelő szerzemény. Mázas, csöpögős, logikátlan. Persze volt egy-két elhullajtott morzsa, amiről nem hallottam eddig, de aztán schluss. Nagyon nem tetszettek az olyan részek, és erre készüljön fel mindenki, aki azt tervezi, hogy elolvassa a könyvet, amikor a szerző, (én csak firkásznak hívtam) fejezeteket szán a neves színész pszichológiai elemezgetéseire… Na és az eredmény, amit kihoznak ebből. Sőt, még egy párterapeuta is elemzi Colin és Livia (a feleség) egymásra találását…(Haj, babám!)
A kartonált fülön látható szerző képétől pedig felment bennem a pumpa.
Nem folytatom, mert csak felhúzom magam. Egyszerűen borzasztó, csapnivaló, ponyvának sem nevezhető firkálmány. Nem ezt érdemelte volna Colin Firth!

17 hozzászólás

Népszerű idézetek

Deszy P>!

Firth Shakespeare-t játssza egy emlékezetes jelenetben, amelyben a címszereplő (Rowan Atkinson) egy jól irányzott jobbegyenessel padlóra küldi a Bárdot, a következő indoklás kíséretében: „Ezt az elkövetkező négyszáz év nebulóinak nevében adtam. Van fogalmad róla, mennyi szenvedés okozója leszel?” Aztán, amikor az író megpróbál feltápászkodni, Fekete Vipera egy pontos rúgással újra földre küldi, mondván: „Ezt pedig Kenneth Branagh végtelenített, vágatlan, négyórás Hamletjéért kaptad.”

3 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Latinovits Zoltán: Ködszurkáló
Antal Imre: Pami
Marlon Brando: E dalra tanított anyám
Monique Chapelle: Gérard Philipe
Donald Spoto: Marilyn Monroe
Brian J. Robb: Johnny Depp – Egy modern lázadó
Nick Yapp: Barbra Streisand
Bujtor Anna – Bujtor István – Dalia László – Gajdó Tamás – Szegő András – Váczy András – Vig György: Bujtor
Charlie Chaplin: Életem
Gérard Depardieu: Ez már csak így volt