Aki ​a király hangján szólt: Colin Firth 34 csillagozás

Sandro Monetti: Aki a király hangján szólt: Colin Firth

„Colin ​Firth az a karakter, akiben a nők a férfit imádják, az erősebb nem képviselői a zseniális színészt tisztelik.”
Los Angeles Daily News

Az Oscar-díjas színész körül nincsenek botrányok, nem tombol benne agresszió, nem váltogatja sűrűn partnereit, mégis nők millióinak bálványa, és tehetségét számtalan filmben bizonyította. Sőt, a reflektorfénytől távol több mint húsz éve támogatja a szegények és rászorulók ügyét.
Sandro Monetti tapasztalt és elismert újságíróként szenvedélyesen és nagy beleérzéssel, de a pletykákat kerülve, párkapcsolati és divatszakértőket segítségül hívva írja le annak a pályának a részletes történetét, melynek mérföldkövei voltak az Büszkeség és balítélet, a Bridget Jones naplója, a Mamma Mia!, A király beszéde és a Suszter, Szabó, Baka, Kém.
A kötet nem szűkölködik szórakoztató anekdotákban sem, melyek betekintést engednek a forgatások szüneteibe, s amelyeken keresztül… (tovább)

Eredeti cím: Colin Firth: The Man Who Would be King

Eredeti megjelenés éve: 2011

>!
Athenaeum, Budapest, 2012
272 oldal · ISBN: 9789632932095 · Fordította: Gellért Marcell

Enciklopédia 4


Kedvencelte 1

Most olvassa 4

Várólistára tette 7

Kívánságlistára tette 3

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
entropic P
Sandro Monetti: Aki a király hangján szólt: Colin Firth

Vááá!!

Én több ok miatt is pozitívan állok minden könyvhöz, amit olvasok, és bár fikázni sokkal szórakoztatóbb, dicsérni-agyalni igazából sokkal jobban szeretek, de ez most kiakasztott.

Ekkora halom bulvár-gagyi-igénytelen-szánalmas-nevetséges-szennykupaccal nem is tudom, mikor találkoztam utoljára (ennél a Szürke ötven árnyalata meg Ms. Woodiwiss fűzőszaggató-sablon-romantikus regényei is százezermilliószor jobbak, meg még a Világ legbrutálisabb gyilkosai c. könyv is, ami eddigi életem abszolút könyves mélypontja volt).

Bár a szerző állítólag számos alkalommal készített interjút Colinnal (!) (Colinnal, vááá, ez a keresztnevezés megőrjít!), az nyilvánvaló, hogy az interjúk során semmit nem sikerült megtudnia róla. Ahogy @BridgeOlvas írta egy kommentjében egy másik életrajzzal kapcsolatban, itt is kb. az van, hogy ez a Monetti (és nem Sandro – nem vagyok a haverja, nem is akarnék az lenni) a neten nyilvánosan elérhető infók alapján összeállított valamit, aminek se eleje, se vége, se tartalma, meg még undorítóan igénytelenül is van megírva. (Na ezt nevezem károsnak – az indokoltnál talán jobban fel tud húzni, amikor 260 oldal válogatott képzavart meg értelmetlen mondatot olvasok, de szerintem ez KÁROS, mert belemegy a hulladék az agyamba és a végén még én is olyan mondatokat fogok írni.)

Az amúgy kiderül (mert annyiszor el van ismételve, hogy nem lehet nem megjegyezni), hogy Colin Firth talpig úriember, szerény, szeretetreméltó, kedves és barátságos. Húú!!

Meg még kiderül az is, hogy Colin Firth Olaszországban tanulta meg, hogy miért fontos egy férfi számára a réteges öltözködés (miért? én nem tudom). Meg hogy az Oscar-átadó után már nagyon éhes volt, és a mit-tudom-én milyen afterpartin evett egy kis szarvasgombás pizzát. Meg hogy nagyon sokat köszönhet annak, hogy a szülei egészen mesebelien hihetetlenül harmonikus házasságban élnek, és ezért Colin Firth jó mintákat tanult és ezeket használta a saját életében is.

Meg még sorolhatnám, de minek.

Még két apróság a könyv színvonalának érzékeltetésére: van egy fejezet, amiben egy mindenféle hollywoodi sztárokat kezelő pszichológusnő elemzi Colin Firth személyiségét, úgy, hogy bevallottan soha nem találkozott vele, hanem kb. annyi köze van a színészhez, hogy elolvasta Mr. Monetti ezen életrajzát – szóval tulajdonképpen valamiféle szövegértési gyakorlatot csinál, de egyrészt ő se jut tovább a közhelyeknél, másrészt viszont mit is várhatnék egy olyan pszichológiai elemzéstől (elemzés, váááá!!), ami ez alapján a könyv alapján készül, amiben az alanyról kb. semmi nem derül ki.

A másik apróság pedig a kedvenc félmondatom a könyvből: „[Colin Firth] az apaságot sem tapasztalta meg, mielőtt megszületett volna a fia.” – komolyan????

Váá, nem is folytatom.

22 hozzászólás
>!
Violetti
Sandro Monetti: Aki a király hangján szólt: Colin Firth

Fárasztó volt ez az önismétlő bulvárstílus amiben a könyv íródott. Egyik kedvenc színészem Colin, de ez az eredetiséget nélkülöző írás egyáltalán nem méltó hozzá. Végig az volt az érzésem, hogy megrendelésre készült a könyv (csak akkor ne hangsúlyozta volna az író a 20 éves megfigyelését) és a forrása a Google első 50 találatából állt (aminek egy része szintén bulvár, tehát a képzelet szüleménye). Elég sok elírás volt benne, dátumok és nevek egyaránt (Tim Burton például Tom volt). Sokkal többet vártam.

>!
gaspaka
Sandro Monetti: Aki a király hangján szólt: Colin Firth

Pont az hiányzott a könyvből, amiért megvettem… Colin Firth személyisége.

1 hozzászólás
>!
Mrs_Herondale
Sandro Monetti: Aki a király hangján szólt: Colin Firth

Ebből a könyvből az egyetlen,ami kiderült,az az,hogy Colin Firthnek meglehetősen unalmas élete van,és az író ráadásul nem tud semmit róla. Mármint…voltak fejezetek,amik tetszettek,érdekes volt arról olvasni,hogy milyen jótékonysági szervezeteknek segít,de a filmekről írt beszámolók kegyetlenül unalmasak voltak,nem is említve a különböző neves hollywoodi akárkik véleményeit Firthről. A végét már el sem olvastam,mikor a pszichológus nő,aki az „elemzését” a könyvben leírtak alapján fogalmazta meg, kifejtette a K komponensű mittudoménmicsodáját,akkor becsuktam a könyvet,hogy köszönöm szépen,nekem ennyi elég volt. Imádom Colin Firthet,ugyan én a Király beszédétől cseppet sem voltam elájulva,de abban is jól játszott. Én Mr. Darcy-ként szeretem és tisztelem.
Egyébként…ez a szerencsétlen író nem is látta a Büszkeség és Balítéletet! Vagy kétszázszor emlegeti azt a pillanatot,amikor Mr. Darcy a testéhez tapadó nedves ingben kilábal a tóból.EZ A JELENET BENNE SINCS A FILMBEN!! Annyit látunk,hogy Firth beleugrik,majd kicsivel később megszáradt ingben sétál a kastély felé. Ez azt jelenti,hogy amitől Colin Firth szexszimbólum lett,azt konkrétan nem is látja a néző. Ha az író esetleg tényleg behatóan tanulmányozta volna könyve főszereplőjének életét,akkor akár ezt is megfigyelhette volna.
A „felfelé ívelő csillagok”-tól,amiktől hemzsegett a könyv,agybajt kaptam.
Egyébként pedig kiadás borzasztó,tele van helyesírási hibákkal,meg elgépelésekkel.És még a Jane Austen idézet magyar fordítása is több helyen hibásan szerepel a könyvben.

>!
Macooka
Sandro Monetti: Aki a király hangján szólt: Colin Firth

Egy nap alatt elolvastam, mert számomra nagyon érdekes volt, hiszen Colin Firth a kedvenc színészem 10 éves korom óta. Rengeteget megtudtam róla, például azt, hogy nem csak én gondolom így, de tényleg kedves ember :) Nagyon tetszett, hogy sok humoros idézetet emeltek be tőle, és ez hangulatosabbá tette a könyvet. Fél csillag levonás jár azért, mert nagyon nagy a sortávolság, kevés a kép benne, és mert van benne egy viszonylag unalmas rész, egy pszichológiai elemzés Colinról, ami szerintem semmi újat nem mond, csak összefoglalja azt, amit a könyvből már eddig is megtudtunk. Mindenesetre nem bántam meg, hogy megvettem, mivel hatalmas Colin-fan vagyok :P

>!
Jagika P
Sandro Monetti: Aki a király hangján szólt: Colin Firth

Ilyet még rövid molytörténetem alatt nem tettem: csak azért adok 3 csillagot, mert kedvelem Colin Firth játékát és ő van a boríton. Az írásmű stílusa borzalmas, ellentmondásokkal teli, csapong stb. Az információkat a neten is össze lehet szedni, a többi igénytelen sztorizás…

>!
Constance
Sandro Monetti: Aki a király hangján szólt: Colin Firth

Én úgy gondolom, hogy ha már egyszer megírunk valakiről egy biográfiát, akkor azt tegyük igényesen. Tök mindegy, hogy milyen díjakkal rendelkezik az adott személy, mindenkit ugyanúgy megillet a jog, hogy ne valami fércmunkát írjanak róla, hanem egy tisztességes könyvet.
Ez a könyv viszont fércmunka. Nem mondom, hogy kiemelkedően rossz könyv, mert nem az… az Ikernapló-skálán még a 0,25-t sem éri el. De a fogalmazása inkább egy női magazinéhoz hasonlít… eskü azt hittem, hogy a Kiskegyed 270 oldalas különkiadását olvasom, csak fellengzősebb stílusban. Mert hát Sandro Monetti az atyaúristen, aki folyton ott van mindenhol és ő még a díjátadók eredményét is tudja előre. A hitelével is akadtak gondjaim. Nem mondom, hogy nem volt benne újdonság számomra, de ahhoz képest, hogy elvileg a szerző többször is beszélt Colinnal, édeskevés volt ez az információt. Mintha a gugli és a Wikipédia lettek volna hű barátai a kutatásban, nem maga a szóban forgó személy. Túlhangsúlyozza a tulajdonságait is. Akinek ezt a könyvet elolvasva nem esik le, hogy Colin milyen nagyszerű ember, annak nem tudom, mit kell elolvasnia/megnéznie még, hogy ezt megtudja. Sőt, annyira túlhangsúlyozta, hogy Colin milyen überjófej, hogy ha nem kedveltem volna a könyv olvasása előtt, lehet, hogy a könyv miatt nem kedvelném – nagyképűségre hivatkozva. Pedig tényleg szerény és visszafogott ember, de valahogy mesterkélt stílusban írta le mindezt a szerző, amitől egy kissé hamiskásnak tűnik a kép.
Nem tudom, hogy a nagy mértékű elütések kitől származnak, de mikor olyanokat látok, hogy Kristen Scott Thomas, Stellen Skarsgard (nem is egyszer) vagy éppen Tom Burton egy olyan ember tollából, aki elvileg a BBC-nél is dolgozott és illene tudnia az alábbi színészek nevének helyes leírását, kicsit meginog az íróban a bizalmam. De volt itt évszámcsere, meg minden, ami szemnek ingere.
Külön tetszett az a két fantasztikus szakértő, akitől idéztek. Az egyik az alapján teszi szakértő a kijelentéseit, amiket a könyvben olvasott és külön tetszett az a rész, amiben kiemelték, hogy Colint ugyan nem ismeri, de sok más celeb jár hozzá. Tényleg ugyanaz a kettő. Nem is tudom, ennek hogy lehet meg a doktorija…
A másik szakértő pedig az volt, aki talkshowkban mondogatja meg mindig a magáét. Idézném a kedvenc részem: „Két éven át, amíg Meg Tillyvel élt, egyetlen szerepet sem vállalt, inkább ácskodott a környéken. Mégis mit képzelt magáról, hogy ő Jézus Krisztus?” Háromszor olvastam vissza a mondatot, hogy biztosan jól olvastam-e… és még akkor sem hittem el, hogy ilyen létezik. Dafuq? Mivel én nem riadok vissza a szobafestéstől és a kalapálástól/fúrástól, akkor én már mindjárt szobafestőnek és ezermesternek képzelem magam? Miféle gondolatmenet ez? Lehet, hogy utálja, de azért hülyeségeket nem kellene beszélni…
Két hatalmas pozitívum viszont volt a könyvben: megemlítette a szerző a Les Misérables-t, valamint Clark Gable-t kétszer is. Ezért már megérte elolvasni.

>!
dorotheaa
Sandro Monetti: Aki a király hangján szólt: Colin Firth

Imádom Colin Firth-öt. Sőt én őt tartom az ideális színésznek. Nincsen feltűnési viszketegsége, normális családi életet él, mégis az a fajta brit akiért mindenki odavan.
Amikor megtudtam, hogy kiadnak egy könyvet RÓLA, rögtön mindenhol kerestem, míg végül egy Libri könyvesboltban találtam egy eldugott sarokban. Igazság szerint többre számítottam. Persze így is bele leshettem a múltjába, hogy mégis hogyan lett egy félénk iskolásból Oscar-díjas színész. Úgy éreztem néha, hogy az író maga is tátott szájjal hallgathatta a viccesebb és meglepő sztorikat amit Colin magáról és a családjáról mesélt.
Összegezve nagyon jó könyv, bár én egy kicsit több képet tettem volna bele és nem egy helyre, hanem a sztorik mellé beszúrva.

>!
Annamarie P
Sandro Monetti: Aki a király hangján szólt: Colin Firth

Én még életemben nem értékeltem egy csillagra könyvet. De komolyan mondom, hogy ez kerek perec kiverte nálam a biztosítékot. Egy nyolcadik osztályostól sem fogadnék el egy ilyen csapnivaló dolgozatot.
Most soroljam a bajaimat?
-logikátlan (filmeket vesz sorra a szerző, közben kihagy egy párat, majd utal rájuk)
-gusztustalanul felnagyít dolgokat, arányát veszti a könyv, és közben belemászik totálisan intim területekre (Colin helyében nem engedtem volna kiadni)
-Egyébként szerintem, nem olvasta sem Colin, de még egy lektor sem, mert iszonyatos hibák vannak benne (Egy helyen 2007-re tette az Oscar-díj átvételét)
-Amikor a fejemet a falba vertem, és örjöngve mászkáltam a házban (épp nyaralok) az az a mozzanat volt, amikor kedvenc filmem (Az angol beteg) főszereplőjét, az Afrika kutató Almássy grófot, „fess pilótának” nevezte. Könyörgöm, egyszer vezetett repülőt, amikor halott szerelmével, a nő után akart halni.
Az egész könyv annyira felháborító, hogy teljesen értetlenül állok a kiadó, a fordító előtt. Mert ez angolul sem lehetett egy felemelő szerzemény. Mázas, csöpögős, logikátlan. Persze volt egy-két elhullajtott morzsa, amiről nem hallottam eddig, de aztán schluss. Nagyon nem tetszettek az olyan részek, és erre készüljön fel mindenki, aki azt tervezi, hogy elolvassa a könyvet, amikor a szerző, (én csak firkásznak hívtam) fejezeteket szán a neves színész pszichológiai elemezgetéseire… Na és az eredmény, amit kihoznak ebből. Sőt, még egy párterapeuta is elemzi Colin és Livia (a feleség) egymásra találását…(Haj, babám!)
A kartonált fülön látható szerző képétől pedig felment bennem a pumpa.
Nem folytatom, mert csak felhúzom magam. Egyszerűen borzasztó, csapnivaló, ponyvának sem nevezhető firkálmány. Nem ezt érdemelte volna Colin Firth!

17 hozzászólás
>!
bagie P
Sandro Monetti: Aki a király hangján szólt: Colin Firth

Már többen leírták előttem: ez nem sikerült túl jól…sőt…
Attól persze még Colin Firth-öt imádom, csak találni kell egy másik könyvet, amelyből jobban megismerhető :)


Népszerű idézetek

>!
Deszy P

Firth Shakespeare-t játssza egy emlékezetes jelenetben, amelyben a címszereplő (Rowan Atkinson) egy jól irányzott jobbegyenessel padlóra küldi a Bárdot, a következő indoklás kíséretében: „Ezt az elkövetkező négyszáz év nebulóinak nevében adtam. Van fogalmad róla, mennyi szenvedés okozója leszel?” Aztán, amikor az író megpróbál feltápászkodni, Fekete Vipera egy pontos rúgással újra földre küldi, mondván: „Ezt pedig Kenneth Branagh végtelenített, vágatlan, négyórás Hamletjéért kaptad.”

3 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Latinovits Zoltán: Ködszurkáló
Antal Imre: Pami
Marlon Brando: E dalra tanított anyám
Monique Chapelle: Gérard Philipe
Donald Spoto: Marilyn Monroe
Brian J. Robb: Johnny Depp – Egy modern lázadó
Nick Yapp: Barbra Streisand
Bujtor Anna – Bujtor István – Dalia László – Gajdó Tamás – Szegő András – Váczy András – Vig György: Bujtor
Charlie Chaplin: Életem
Gérard Depardieu: Ez már csak így volt