Ókori ​utak – Ókori utazók 7 csillagozás

Sándor Tibor: Ókori utak – Ókori utazók

Sándor Tibor, az Edutus Főiskola tanára könyvében az ókori utazások és utazók történetét tárja elénk, az egyiptomi és mezopotámiai időszaktól fogva a görög korszakon át a római birodalom periódusáig áttekintve. A kötet színes stílusban, ugyanakkor szinte minden részletre kiterjedően mutatja be többek között a korabeli utazás különféle módozatait, az utakat és útrendszereket, a legkülönfélébb közlekedési eszközöket, a legfontosabb úti célokat, szállás- és üdülőhelyeket, vagy a leghíresebb utazók kalandozásait. Mindezt egykori források – a kor kiváló íróinak, történetíróinak, költőinek munkáiból vett idézetek – színesítik.
Tankönyv a leendő turisztikai szakemberek számára és kultúrtörténeti csemege mindazoknak, akik érdeklődnek az elmúlt korok hétköznapi élete iránt.

>!
Corvina, Budapest, 2012
188 oldal · ISBN: 9789631360547

Enciklopédia 1


Most olvassa 1

Várólistára tette 8

Kívánságlistára tette 3


Kiemelt értékelések

Bogas >!
Sándor Tibor: Ókori utak – Ókori utazók

Tanulság: több ókori szerzőt kell olvasni, és több térkép kell egy utakról, utazásokról szóló könyvbe

langimari>!
Sándor Tibor: Ókori utak – Ókori utazók

Öt csillag mert a könyvet egy percig se untam, mert remekbe szabott idézetek tarkítják antik forrásmunkákból, s az ember kedvet kap ezeket is el-, vagy újraolvasni. (Homérosz, Hérodotosz, Strabón, Pauszaniasz, Vergilius, Seneca, Cicero, vagy ifjabb Plinius) S tetszett azért is, mert a szerző láthatóan tudja, hogy egy könyvet milyen terjedelemben érdemes megírni anélkül, hogy az olvasó belefáradna. Jó volt emlékezni, hogy a kitüntetett ókori helyszíneket többé-kevésbé magam is bejártam, némelyiket alig két hete. Személyes ismerősöm a cumae-i szibilla, gyalog mentem a barlangjába, elhajóztam a szirének szigetei mellett, akárcsak Odüsszeusz, s álltam az Avernus-tónál Aeneas-szal az alvilág bejáratában, egyszóval: élveztem ezt a könyvet.

Eszter_Tóth_12>!
Sándor Tibor: Ókori utak – Ókori utazók

Könnyed olvasmány volt és szórakoztató. Örülök, hogy a kezembe akadt. Külön tetszett, hogy mindegyik fejezetben ókori szerzőktől hozott a mű írója idézetet. És külön öröm volt, hogy ma miközben a múzeumban, ahol dolgozom, épp ezt a könyvet olvasgattam, ellátogatott a könyv szerzője, így tudtam dedikáltatni a könyvet! :)

kmara>!
Sándor Tibor: Ókori utak – Ókori utazók

“Minden út Rómába vezet” – az Ókori utak meg a könyvespolc felé, mert a kényszer erősebb, hogy még többet tudjak általa és vele.


Népszerű idézetek

langimari>!

Hol volt, nevezd meg, kikötő, piac,
Bordély, letérő, menhely, út, ivóvíz,
Város, megálló s vendéglő hol a
Poloska ritkább…? /Arisztophanész/

Kapcsolódó szócikkek: Arisztophanész

Hasonló könyvek címkék alapján

Várkonyi Nándor: Sziriat oszlopai
Spiró György: Fogság
Tony Wolf: A görögök
Alekszandar Fol – Ivan Marazov: Thrákia és a thrákok
Daniel Gimeno (szerk.): Aztékok
François Trassard – Dominique Antérion – Renaud Thomazo: Magánélet a fáraók korában
Antonia Fraser: Amazonkirálynők
Wessetzky Vilmos: Isis és Osiris Pannoniában
Rózsa Péter – Pozdora Zsuzsa (szerk.): Mit kell tudni az ókori Egyiptomról?
Németh György: Ókori gyermekjátékok