A ​Katona és kora 1 csillagozás

a kezdetek
Sándor L. István: A Katona és kora

Ebben ​a könyvben 1981 decemberében megnyílik egy régi-új színház, a Katona József Színház, amelyről akkor még nem tudni, hogy a 80-as évek legfontosabb kulturális helyszíne lesz – a Katona.
Ebben a könyvben Kádár János végigsétál Budapest belvárosában, s közben felidéződik, hogy milyen volt ez a város a 80-as évek elején. Miközben a Katonába átkerült előadások, a Budapest Orfeum és a Frontátvonulás őszinte tükröt tartanak a kornak és a történelemnek, a szocialista ünnepeken elhangzó beszédek rendületlenül gyűjtik csokorba a kor összes virulens hazugságát.
Ebben a könyvben Aczél György és Pozsgay Imre kultúrharca kiterjed a színházra is: sokan sokféle szellemben támadják azt a munkát, amit Székely Gábor és Zsámbéki Gábor a Nemzeti Színház élén végez, de ez alkalmat teremt a két rendezőnek, hogy megfogalmazzák művészi eszményeiket. Közben a Katona nyitó előadása, a Thália szekerén is azt kérdezi: van-e kiút a folyton jogait követelő provincializmusból.
Ebben a… (tovább)

>!
Ellenfényért / Selinunte, Budapest, 2014
342 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789631203547

Várólistára tette 1

Kívánságlistára tette 2


Kiemelt értékelések

cseri P>!
Sándor L. István: A Katona és kora

Először is: ezt a könyvet szöveggondozó nem látta, bár elvileg van neki olyan. Ha látta, annál rosszabb. Fel nem foghatom, hogy lehetett ilyen igénytelenül kiadni.
A színház világa nagyon érdekel, de ez a könyv kicsit furán állt össze, nem igazán egységes szerkezetűvé. Ami érdekelt volna, a színháztörténet, abból viszonylag kevés van, embert próbáló viszont, amikor egy előadásokat, lengyel filmeket (!) 50+ oldalon keresztül elemez. Ez annak biztos nagyon érdekes, aki annak idején látta mondjuk Cseh Tamástól a Frontátvonulást vagy Kornis Hallelujáját, de így látatlanban egyszerűen sok volt ennyit olvasni róluk. Azt se hiszem, hogy egy színház vagy egy korszak történetét pont ez reprezentálná, inkább tényleg egy összefoglaló történet lett volna érdekes számomra.

5 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Pentelényi László (szerk.): Arcok iskolája
Bódy Gábor: Egybegyűjtött filmművészeti írások 1.
Szűk Balázs (szerk.): ’56, te suhanc
Bogdán Éva (szerk.): A XV. Veszprémi Tévétalálkozó szakmai tanácskozása
Bódy Gábor: Végtelen kép
Király Jenő: Karády mítosza és mágiája
Nánay István: Profán szentély
Pócsik Andrea: Átkelések
Antal István – Deák László – Kodolányi Sebestyén (szerk.): Balázs Béla Stúdió
Karcsai Kulcsár István (szerk.): Filmklub, filmkultúra