Vér ​és remény 5 csillagozás

Auschwitz poklától a sikerek csúcsáig
Samuel Pisar: Vér és remény

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Amikor ​a nácik a lengyelországi Białystokból elhurcolják a zsidókat, a 13 éves Samuel Pisar édesanyjának az az ötlete támad, hogy hosszúnadrágot ad a fiára, akit így a munkaképes férfiak közé osztanak be. Ha a szokásos rövidnadrágban marad, őt is elgázosítják Treblinkában, mint anyját és kishúgát.
A majdaneki táborban Samuelben működni kezd a túlélési ösztön, és fanatikus elszántsággal sikerül életben maradnia Auschwitzban és Dachauban. Amikor a tábort felszabadítják az amerikaiak, két megmenekült barátjával együtt Bajorországban élvezik az életet és a merész feketézéssel előteremtett jómódot. Nagynénje Párizsba viszi Samuelt, majd Ausztráliába kerül, ahol ugyanazzal a fanatikus elszántsággal veti magát a tanulásba, és elkezdődik elképesztő sikerekben gazdag életpályája. Harvardi diplomájával az ENSZ-főtitkár kabinetjében dolgozik, majd Kennedy elnök munkatársává válik. Később sikeres nemzetközi ügyvédként hollywoodi filmsztárok, cégbirodalmak, kormányok tanácsadója,… (tovább)

>!
Corvina, Budapest, 2013
270 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789631361766 · Fordította: Pataki Pál

Enciklopédia 2


Most olvassa 1

Várólistára tette 3

Kívánságlistára tette 4


Népszerű idézetek

Amapola P>!

Egyik este, amikor már mindenki lefeküdt, zajt hallottam az alsó szintről. Lementem, a konyhában találtam Bent a nyitott hűtőszekrény előtt.
– Mi van, Benek? Rád jött az éhség? – kérdeztem.
– Nem, nem. Egyébként is fogyókúrázom.
– Hát az rád is fér. Megszomjaztál?
– Nem … csak körülnézek.
Furcsálltam a jelenetet, de nem akartam erősködni. Valamivel később, a fia, Paul magyarázta el, hogy amióta vissza tud emlékezni, Ben soha nem tudott elaludni anélkül, hogy a konyhában megnézze, van-e elég ennivaló a frizsiderben. Bebka, Paul anyja gondosan ügyelt arra, hogy mindig tele legyen. Harminc év telt el azóta, hogy éhezni kellett, de Ben még mindig kényszeresen félt attól, hogy nem lesz mit enni.

226. oldal

Samuel Pisar: Vér és remény Auschwitz poklától a sikerek csúcsáig

Amapola P>!

– Sam, hadd kérdezzek valamit! Mi az anyanyelve?
Felnevettem:
– Nekem olyan nincs!
Meghökkent:
– Figyeljen csak! Milyen nyelven beszél ösztönösen, amikor nem kontrollálja magát? Például álmában vagy… szeretkezés közben?
– Sok ilyen nyelv van. Angolul gondolkodom, franciául szeretkezem, jiddisül siránkozom, németül káromkodom, oroszul énekelek, lengyelül sírok és héberül imádkozom.

144. oldal

Samuel Pisar: Vér és remény Auschwitz poklától a sikerek csúcsáig

Amapola P>!

Az üzleti világban, éppen úgy, mint a diplomáciában, furcsa szövetségek jöhetnek létre. 1939-ben Sztálin simán kezet fogott Hitlerrel, hogy felszámolja Lengyelországot, és ezzel de facto a Führer cinkosa lett a II. világháború kirobbantásában. 1972-ben a Kremlben fogadták Nixont csak néhány nappal azután, hogy az amerikai elnök parancsot adott Hai Phong kikötőjének aláaknázására. 1979-ben a szerencsétlen SALT-2 megállapodás aláírásakor Carter és Brezsnyev megcsókolták egymást a televíziós kamerák előtt; még egy év sem telt el, és esküszegőnek nevezték egymást a Szovjetunió afganisztáni intervenciója kapcsán.
Moszkva folyamatosan szállított villanyerőműveket az ezredesek Görögországának, miközben kommunisták ezrei sínylődtek Athén börtöneiben. A népi demokratikus Lengyelország nyugodtan szállított szenet Franco Spanyolországába, ahol sztrájkoltak az asztúriai bányászok. Es a kommunista országok egyöntetűen ünnepelték a nagytőke arisztokratáit, mintha „a biznisz az biznisz” marxista jelmondat lenne.

227. oldal

Samuel Pisar: Vér és remény Auschwitz poklától a sikerek csúcsáig

Amapola P>!

Melbourne-i egyetemi barátaim velem egykorú fiúk voltak, de igazán jól beszélgetni az apáikkal tudtam. Húszéves koromban tulajdonképpen negyven voltam.
George Bernard Shaw mondta: „Nagyszerű dolog az ifjúság, kár, hogy tapasztalatlan kezekbe került.” Az én esetemben ez a probléma magától megoldódott.

133. oldal

Samuel Pisar: Vér és remény Auschwitz poklától a sikerek csúcsáig

Amapola P>!

Annak idején belülről tapasztalhattam meg a szovjetrendszer sérülékenységét; tízéves voltam, amikor 1939-ben a nácik brutálisan lerohanták Lengyelországot, majd Hitler és Sztálin osztozott a hadizsákmányon, aminek következtében az ország keleti felét a Vörös Hadsereg szállta meg.
Erkélyünkről néztük a szovjet lovasság bevonulását. Jól emlékszem szüleim megkönnyebbülésére. Igaz, hogy az oroszok ezúttal is megszállóként érkeztek, mint már több ízben is az elmúlt századok során … Igaz, hogy a megszállók kommunisták voltak, de apám és anyám azzal nyugtatgatták magukat, hogy a forradalmi eszmék Białystokban sem számítottak idegennek. Igaz, hogy rossz helyzetbe kerültünk, de ezzel megmenekültünk a legrosszabbtól; az oroszok révén elkerültük a nácik uralmát.
Ezért a „szerencséért” nagy árat kellett fizetni. Minden család új személyi igazolványokat kapott. Ha a dokumentumra a „burzsuj” szó volt pecsételve, a családnak el kellett cserélnie a házát „a dolgozó osztályokhoz” tartozókkal, úgy, hogy bútorait ott kellett hagynia.

Amikor a szovjet hatóság megjelent nálunk, apám éppen autót javított, olajos volt a keze. Ezért aztán a „dolgozó” minősítést pecsételték az igazolványára, és az új uralkodó osztály tagjaivá váltunk.

164. oldal

Samuel Pisar: Vér és remény Auschwitz poklától a sikerek csúcsáig

Amapola P>!

A németek többsége rémes szegénységben vegetált, az amerikaiak viszont csak úgy tobzódtak az árubőségben, és iszonyúan pazaroltak.
Jól emlékszem, mennyire elképedtem, amikor először mentem reggelizni a hadsereg kantinjába. Sorban álltak a hatvanszor kilencven centiméteres szögletes fémtálak tele rántottával, aminek a felét a szemétbe dobták, a friss sütésű, érintetlen fehér cipókkal együtt. Nem akartam hinni a szememnek.

98. oldal

Samuel Pisar: Vér és remény Auschwitz poklától a sikerek csúcsáig

Amapola P>!

Egy karton Lucky Strike cigarettáért össze lehetett hozni egy magánytól szenvedő GI-t és egy vendégszerető német Fraut. Az igazi tárgyalási potenciál a kávén, ezen a fenséges, ám el nem érhető árucikken alapult.
Ben konyhai kisegítő állást kapott az egyik amerikai ezrednél. A reggeli készítésekor mindennap a szükségesnél több zacskó kávét szórt a nagy kávéfőzőkbe, így az étkezések után jó sok kávéüledék maradt. Akkor jöttem én a motorral, az oldalkocsiba bepakoltam a zaccal telt zsákokat, majd hazafuvaroztam mindet. A konyhában volt egy öreg kemence, abban kiszárítottam a nedves üledéket, majd az így reciklált kávét kis barna zacskókba csomagoltam. A piacon könnyen túladtunk „igazi brazil babkávé” elnevezésű termékünkön mindenféle értékes tárgyért cserébe.

99. oldal

Samuel Pisar: Vér és remény Auschwitz poklától a sikerek csúcsáig

Kapcsolódó szócikkek: kávé
Amapola P>!

John Kennedy a Capitoliumnál letette az elnöki esküt, és ezzel új generáció vette át az Egyesült Államok vezetését.
Első beszédeit hallgatva a bostoni akcentussal elhangzó mondatokban meglepve fedeztem fel hosszú részleteket a saját elemzéseimből. A Harvardon végzett kutatásaim, amelyek akkoriban nem illeszkedtek a kor domináns áramlataiba, most hirtelen politikai jelentőséget kaptak. Én, akit Európa nem olyan régen hulladékként akart megsemmisíteni, most az amerikai elnöknek sugalltam gondolatokat!
Optimizmusunk ezekben az euforikus napokban az Újvilág úttörőinek derűlátásához volt hasonló: mi is hajlamosak voltunk alábecsülni az előttünk álló hatalmas akadályokat.

160. oldal

Samuel Pisar: Vér és remény Auschwitz poklától a sikerek csúcsáig

Amapola P>!

Nincs abban semmi titokzatos, hogy miért siklott ki a civilizációnk a múlt század harmincas-negyvenes éveiben: a munkanélküliség drámai növekedése, társadalom kettészakadása, az idegengyűlölet és – végső soron – a félelem. Egy félelemmel és gyűlölettel aláaknázott társadalmat fanatikus erők keríthetnek hatalmukba. Amikor a józan észt legyűri a kétségbeesés, a téboly egyenruhát és bajuszt viselő, ördögi megmentőt keres magának. Ha a politika és az erkölcs összeomlik, és a jó szándékú vezetők tehetetlennek bizonyulnak, képtelenek helyt állni, akkor jön el a demagógok, zsarnokok órája, és a bűnbakoké.

8. oldal

Samuel Pisar: Vér és remény Auschwitz poklától a sikerek csúcsáig

Kapcsolódó szócikkek: kétségbeesés
Amapola P>!

Hat évig tartó teljes szellemi bénultság után tudatára ébredtem, hogy zsákutcába került az életem. Hitler a megsemmisítésemet vette tervbe, és tényleg egy nagy semmi lett belőlem. Fizikailag sikerült életben maradnom, most új harc kezdődött: a morális, intellektuális túlélésért.

122. oldal

Samuel Pisar: Vér és remény Auschwitz poklától a sikerek csúcsáig


Hasonló könyvek címkék alapján

Anne Frank – Ernst Schnabel: Anne Frank naplója / Anne Frank nyomában
Váradi Z. Ferenc: Szökőév
Gerald Jacobs: Szentjátékok
Závada Pál: Természetes fény
Anne Frank: Anne Frank naplója
Bruno Apitz: Farkasok közt, védtelen
Katja Kettu: A bába
Marga Minco: Keserű fű
Anatolij Kuznyecov: Babij Jar
Papp M. Zsuzsa: Megtagadva