Magányos ​utazó (Holger Munch & Mia Krüger 1.) 262 csillagozás

Samuel Bjørk: Magányos utazó

Holger ​Munch veterán nyomozó különös üggyel találja szemben magát: Oslo mellett az erdőben egy felakasztott kislányt találnak, babaruhákba öltöztetve, nyakában tábla: Magányos utazó. Már önmagában a tábla is elég lett volna, de ki és miért öltöztette a holttestet babaruhákba? Az oslói speciális gyilkossági csoport egyik nyomozója, Mia Krüger felfigyel egy fontos részletre: a halott kislány körmébe egy egyes szám van karcolva, amiből arra következtet, hogy nem ő az egyetlen áldozat. Mia rendkívüli nyomozói képességének hála a rendőrség párhuzamot von a gyilkosság és egy hat évvel korábban történt eset között, amelyben elraboltak egy csecsemőt Honefoss városából. Az újszülöttet sosem találták meg. Mia szerint a gyilkosnak köze van az eltűnt gyermekhez, és a jelen történései a rendőrség korábbi kudarcát hivatottak megtorolni. Samuel Bjork krimijében vérfagyasztó titkok nyomába ered, újabb és újabb szörnyűségeket feltárva a norvég múltból, ugyanakkor megteremti napjaink antihősét:… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2013

>!
Athenaeum, Budapest, 2014
488 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632933672 · Fordította: Domsa Zsófia

Enciklopédia 4

Szereplők népszerűség szerint

Mia Krüger · Holger Munch · Walter Henriksen


Kedvencelte 26

Most olvassa 11

Várólistára tette 202

Kívánságlistára tette 132

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

Disznóparéj_HVP IP>!
Samuel Bjørk: Magányos utazó

„Jo Nesbø-nak annyi!” – hirdeti a könyv hátlapján egy masszív betűkből álló sor.

Én azért megnyugtatnám Jo Nesbø-t. Bár még semmit sem olvastam tőled, Jo, most szólok, hogy nem kell, hogy megremegjen az arany parkertoll a kezedben.

Ez egy ízig-vérig északi krimi/thriller: a nyomozók személyes nyavalyái, depressziója, válása, konfliktusai legalább olyan fontosak, mint maga a megoldásra váró ügy. Mindenki megtört, mindenkinek megvan a maga baja, amit igény szerint megpróbál alkoholba, heroinba, ragasztóba és hasonlókba fojtani, erre egyszer csak előkerül még valami idióta is és nekiáll babaruhába öltöztetett hatéves kislányokat aggatni különböző fákra, bizarr játszmákba megy bele az újságírókkal és a rendőrökkel, és minden egyes áldozat körmébe sorszámot vés…

Az ellenoldalon ott van Mia Krüger, aki éppen öngyilkos akar lenni, annyira bejött neki az élet – egyedül maradt a világon, mint a kisujjam, miután a testvére, Sigrid drogtúladagolásban meghalt, ő pedig lelőtte a dealert, aki tehetett az egészről, mire feloszlatták a különleges egységet, ahol dolgozott. Letargiájából Holger Munch rángatja ki, aki szuper nyomozó, csak éppen a felesége hagyta el a folytonos munkamániája miatt, bánatában pedig jól elhízott, masszívan dohányzik, a lánya nem igazán beszél vele, ellentétben van egy rém cuki hatéves kisunokája.

Arra gondolsz, amire én?

Igen, az igazság az, hogy ebben a könyvben semmi sem véletlen. A kellemesen sötét, hideg atmoszférájú regényben minden kézre játszik a gyilkosnak és a rendőröknek is, nincsenek vakvágányok, még mellékszálak sem, minden mindenkor mindennel összefügg.

Itt már kezdenek megjelenni a negatívumok. Én nem vagyok egy nagy krimiolvasó, de az összes csavart előre láttam, annyira nyilvánvalóan voltak leosztva a lapok. Képletesen szólva: ha előkerült egy tányér, arról bizony nagyon hamar evett is valaki ebben a történetben. Mondjuk ez nem nagy tragédia: a karakterek és az északi hangulat úgy elvitte a hátán az egészet, hogy 4,5 csillagot akartam adni neki.

Csakhogy.

Ott van még az az unalomig ismételt közhely, hogy kétféle vallásos ember van: vannak a végletesen hülye, ostoba, neurotikus és hangokat halló emberek, és vannak a biztosítási ügynökből prédikátorrá váló hazug, pénzéhes örökítőanyagládák. Ebből mérhetetlenül kezd már elegem lenni, főleg, ha a történet szempontjából zéró súlyt képvisel, de indokolatlanul sok szó esik róla. Itt egy idősektől pénzt kicsaló szekta bukkan fel, a már említett hangokat halló templomszolga és a biztosítási ügynökből lett gonosz pap vezetésével. spoiler
De ami iszonyatosan betette nekem a kaput, az a gyilkos személye volt. Figyelem, eme spoiler mindent leleplez: spoiler
A minden realitást és motivációt nélkülöző gyilkos mellett a legfőbb gyenge pont – nos, pont az akció. Ez egy 486 oldalas könyv, kb. a 440.-ig négy és fél csillagos értékkel, aztán ott beindulnak az események, és Bjørk vért izzad, hogy csak két csillagot adj rá végül. Mindent megtesz. A leszámolás ékes angolsággal mondva anti-climactic, sőt, sajnos „ilyen-a-mesében-nincs” jellegű, ráadásul az utolsó 40-45 oldal olyan, mintha rátelefonáltak volna szegény szerzőre, hogy 'oké, azt mondtuk, 800 oldalad lesz, de nem, csak 480, úgyhogy fejezzed befelé igényesen', csakhogy igényesen már nem lehetett, így lett az, ami lett: igénytelen.

Nagyon sokat szidtam szegény regényt, pedig nagyon fontos kiemelnem: ez egy kifejezetten, kiemelkedően jó regény. Nem egy irodalmi van történetszerkesztési bravúr, de egy nagyon jó olvasmány, amit szörnyen élveztem is. A 440. oldalig. Ott vagy a gyógyszer fogyott el, vagy a kávé, nem tudom, de nagyon sajnálom, hogy így alakult. Így se vagyok hajlandó három csillagnál lejjebb értékelni, mert a regény hatalmas többsége kimondottan jó szórakozást nyújt. Biztosan el fogom olvasni a második kötetet is.

Jo Nesbø pedig, látatlanban is így vélem, továbbra is nyugodtan hajthatja álomra fejét.

9 hozzászólás
Bla IP>!
Samuel Bjørk: Magányos utazó

Mióta olvastam Walhöt, Nesbot és Mankellt igen megkedveltem a skandináv krimit. Olvastam is azóta jó néhányat különböző szerzőktől. Új tag a sorban a jelen kötet szerzője Samuel Björk. Nem csalódtam a művében, kiemelkedő alkotás, nem átlagkrimi. Főként a felvezetés kifogástalan, a megoldás talán egy kicsit elkapkodott. De nagyon szimpatikus karakterek, félelmetes, megborzongató mélységek, elgondolkodtató történet. Igazán emberiek a nyomozók belső küzdelmei…

brena>!
Samuel Bjørk: Magányos utazó

Ahogy @robinson írta: ütős:) ez a legjobb szó rá!Imádtam a szereplőket Holger,Mia,Gabriel mindet felsorolhatnám,Tobias,mindet!És mennyi titok és mennyi szál wááá,csak kapkodtam a fejem!Tuti olvasok még az írótól! Mivel kissé gödörben az olvasási kedvem mostanában, iszonyú lassan olvastam el,szinte 3 oldalanként,így ez rengeteget rontott a könyvön,de megkapja az 5 csillagot,mert jobb időszakomban ez kb 2 napos könyv lett volna!
Imádtam a borítóját!
Várom az író többi könyvét!
Olvassátok!

9 hozzászólás
bokrichard>!
Samuel Bjørk: Magányos utazó

Visszatértem a skandi krimikhez, és ezzel együtt visszatértem a negatív, depresszív fagyos világba. Új írótól új sorozatkezdéssel ismerkedtem meg, és amit kaptam, az több, mint kecsegtető. Munch és Krüger, (valamint a „gonoszunknak” is) a hangulatot megalapozóan elég elcseszett múltja és jelene van, ami miatt igencsak sérülékenyek, de a két nyomozó talán ezért tud ennyire jól együtt dolgozni. A szocio-, és pszichopatizmus tökéletes mértékben jelenik meg. A könyvben gyerekeket és állatokat is meggyilkolnak, ami tovább növeli a nyomasztóság mértékét. Ennek ellenére „a kiforratlan” jelző találó erre az írásra. A végéig nagyon jó felépítés van, ami mellett bár voltak sajnos felesleges, és megkérdőjelezhető elemek, de ott volt a szeren. Aztán jött a lezárás, ami szó szerint össze lett csapva, és kicsit klisésen gagyi lett. Ezek miatt nem tudok, csak 4-est adni.

Ui.: Nesbonek nem kell félnie, legalábbis az első rész alapján! Folytatás nemsokára!!

3 hozzászólás
Mónika_T P>!
Samuel Bjørk: Magányos utazó

Teljesen véletlenül alakult úgy, hogy ezt a könyvet választottam. Nem volt tervben, csak jött, és hamar meggyőzött.
Csak a stílusa furcsa, a történet a feszült, kicsit akciódúsabb fajtájú skandináv krimi, egy lelkesen tevékenykedő pszichopata sorozatgyilkossal, aki kislányokat öl, és egy remekül összerakott nyomozócsoporttal.

A Magányos utazó több szálon futó történet, aminek köszönhetően sorra bukkannak fel az újabb és újabb szereplők, amit először kicsit nehéz követni. Nagyon nem egyértelmű, hogy kinek lesz fontos a szerepe később.
A két fő szál találkozásánál csalódtam egy kicsit. Valami jelentősebb dolgot vártam.
Ezen kívül sok az apró melléktörténet. Nagyon el lehet veszni a részletekben, ha nem figyel eléggé az ember, mert ezek nem mindegyike bír különösebb jelentőséggel a végkifejlet szempontjából, ám utólag visszagondolva szépen és logikusan beleilleszkedik az egészbe.
Ezzel szemben a lezárás kicsit elkapkodott, és néhány dolog megválaszolatlan maradt.
Nagyjából minden más rendben volt.
A történet abszolút lekötött, a rövid fejezetek miatt csak még inkább olvastatta magát.
A karaktereket szerettem.
A két főszereplő Holger és Mia tipikus skandináv nyomozók a nagyjából szokásos klisés problémákkal, mégis szerethetőek. Mindegyikük másban jó, remekül kiegészítik egymást és nagyon tudnak együtt dolgozni, illetve a többiekkel is.
Plusz pont, hogy nem 1-2 főszereplő old meg mindent, hanem egy elég nagy létszámú, remekül összehangolt csapat dolgozik az ügyön. Egytől egyig mindenki jó fej a maga módján. (Külön kedvenc Gabriel Mørk, az újonc hacker srác.)

Folytatás betervezve!
De azért az, hogy Nesbø-nak annyi, hát az durva túlzás!

KöfférTzitzah>!
Samuel Bjørk: Magányos utazó

Ebben a könyvben minden megvan, ami egy jó krimihez kell: kedvelhető nyomozópáros, részletesen kigondolt és pontosan felépített cselekmény, félrevezető (ám mégsem felesleges) információk hada, pár meglepő fordulat, alkalmankénti függővég a fejezetek végén. Hátborzongató bűntény, rejtélyes indíték, szemfüles elkövető.

Holger és Mia összeszokott, rutinos páros, akik egy ideje már nem dolgoznak együtt, azonban a körülmények miatt újra összefognak, maguk köré gyűjtve egy csapatnyi tehetséges kollégát. Ahogy az a fülszövegből is kiderül: valaki babaruhába öltöztetett kislányokat gyilkol, és csak ő tudja megmondani miért – de ellátja őket tankönyvekkel telepakolt iskolatáskával is, mellé biztosítva a címből ismert „Magányos utazó” feliratú táblát. Közben kapunk néhány jelenetet egyéb szereplőktől is: például egy Tobias nevű 13 éves fiú utána kíván járni, mi is valójában az a keresztény közösség az erdő mélyén, amiről mindenki beszél; Lucas pedig ugyanezen gyülekezet belső köreibe vezet be, megismertetve velünk a vallási fanatizmus veszélyesen elvakult világát.

Mia elveszítette ikertestvérét, így egy szigeten tengeti alkoholmámoros és begyógyszerezett napjait, amik egyre csak fogynak öngyilkossága kiszemelt időpontjáig. Ebben az állapotban keresi és kéri fel Holger, hogy csatlakozzon az új gyilkossági csapat tagjaihoz, arra hivatkozva, hogy a nő tehetsége nagyban hozzájárulna az ügy megoldásához. Holger és Mia munka terén kiegészítik egymást, ahol a nő lassú, ott a férfi gyors, amikor az egyiknek gondolnia kell, a másik cselekszik, és ami a legfontosabb: megbíznak egymásban. Dinamikus páros, akiket nem lehet megállítani, agyuk a legmagasabb fokozaton pörög, gondolataik szárnyalása mindenki másét felülmúlja. Lelkes és profi csapatukkal együtt elindulnak minden lehetséges úton, hogy felderítsék a kislányokat elrabló személy kilétét, felfedezzék mozgatórugóit. Felbukkannak apró nyomok, amiket más nem venne észre, kiderülnek nevek és kapcsolatok, amiket senki sem sejtene, és lassan fény derül arra is, mi az összefüggés a vezérfonal és az időnként felbukkanó egyéb szereplők által meséltek között.

Mint említettem, minden adott egy jó krimihez, de a dolog mégis elcsúszik valahol, sajnálatosan pont a történet végén. A végkifejlet, a csattanó összecsapott és elkapkodott, túl sokszor nyúl bele az írói gondviselés a történetbe, valamint oldódnak meg maguktól olyan dolgok, amik még elképesztően nagy galibát tudnának okozni, s amik közül néhányat ki is kellett volna aknázni. Feltűnően túl sok a jótékony véletlen, ami könnyebbé teszi a szálak elvarrását az emberi életek megmentésével együtt. Mintha az író az utolsó 50 oldalban megunta volna a precíz munka építgetését, majd azzal a felszólalással elintézte volna, hogy „jó ez így, izgi lett, akkor most gyorsan fejezzük be, írnom kell a második részt”. Annyira nem vészes a dolog, de még a lezárás is sietősen történik, nincs egy csepp titokzatoskodás sem, csak a hatalmas sóhaj, hogy végre pont került a mondat végére.

Ha már így a mondat végi pontok szóba kerültek, folytatom ezzel a folyamatosan zavaró hibával: a vessző hiányával. Néhány helyen fokozza a drámai hatást, ha rövid tőmondatok sorozatára fűzzük fel az eseményeket, de nem javasolt ezt majdnem 500 oldalon keresztül eszközölni. A végeredmény így nem egy számos hatalmas drámai szünet után arcul csapó szóözön lesz, hanem egy pár percenként beakadó, olajozatlan fogaskerék. Ha viszont megszokja az ember, akkor ugyanúgy lehet élvezni a könyvet, mint bármelyik másik pörgő cselekményű krimit, ugyanúgy lehet szépen sodródni és dobogó szívvel, felpiszkált érdeklődéssel elmerülni benne. Ez is egy nagyon nagy pozitívum, hogy az író tényleg részletesen kigondolta és logikusan szőtte egybe a szálakat, úgyhogy az unalomtól az olvasás ideje alatt elköszönhetünk.

Összességében egy izgalmas, összetett, a végét kivéve szépen felépített nyomozásról olvashatunk, ahol a tökéletlen szereplők belopják magukat a szívünkbe. Az, hogy a klisé néhány elemében jelen van, bocsánatos bűn, mert ezzel sincs baj, ha az egyedi ötleteknek köszönhetően élvezhetőre sikeredik a megvalósítás. Akárcsak a szereplők, a könyv is hordoz magában néhány hibát, nem profi minden elemében, de a jó alap megvan, ezzel pedig biztosítja, hogy az egyszer olvasós krimik közt helytálljon. Aki csak egy egyszerűbb izgalomra vágyik, ahol nem veszélyeztet a szívinfarktus esélye, de a függést kiváltó adrenalinadag biztosított, annak ez a könyv megfelelő szórakozást képes biztosítani.

Zsuzsanna_Makai>!
Samuel Bjørk: Magányos utazó

Nekem tetszett! Nem mondom azt, h az évszázad nagy könyve, de szerintem jó volt. Ami miatt rá esett a választásom, mert norvég. Bármi, ami norvég nagyon érdekel.
Tetszett a csapat. Hogy ez tényleg csapat volt. Nagyon jól mûködô profin összerakott csapat. Jó arcok voltak mind.
A nyilak persze össze-vissza mutogattak, de hát ez egy krimi alapja. Homályosítás, terelés.
Tetszett. Folytatom.
Mi lett a fiúk szûleivel?

1 hozzászólás
gab001>!
Samuel Bjørk: Magányos utazó

A borító egyszerűen gyönyörű, így nem sokat gondolkodtam a könyv megszerzésén. Az olvasással már nem haladtam ilyen gyorsan, de erről egyáltalán nem a könyv tehetett. Nagyon tetszett a hangulata és akárhányszor bekapcsolódtam a történetbe, mindig pontosan emlékeztem az előzményekre. Tetszett, hogy sok szemszögből, s olykor egészen más megközelítésből ismerhettem meg az eseményeket. Sejtettem, hogy a részleteknek jelentőségük van, s vannak szálak, amik esetleg félrevezetnek. Talán ennek köszönhető, hogy nem annyira sokkolt a megoldás, bár mindenképp nagyon agyafúrt módon oldotta meg az író. Ugyanakkor a szereplőket igazán megkedveltem, s nagyon élveztem a nyomozás egyes fázisait is. Szívesen olvasnék még az írótól.

>!
Athenaeum, Budapest, 2014
488 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632933672 · Fordította: Domsa Zsófia
ggizi P>!
Samuel Bjørk: Magányos utazó

Valamiért sose ugrok rá a skandináv krimikre, de mikor végre elkezdem, akkor rögtön elvarázsol az a hűvös és borús légkör és azok a különleges északi nevek – bár ez most nem volt erős benne. Sőt. Meg kell jegyeznem (mint amit a szerző is tett a könyv vége felé), most egy kicsit bezavart a nőknél az a sok M betűs névhasználat (Marianne, Miriam, Marion, Mia…), exfeleség, lány, unoka + kolléga, város, főnök… csak úgy tobzódtunk az M-ekben… biztos valami fétise van az írónak… :))

Maga a történet nagyon jó volt, sokszálas, de könnyen követhető, eleinte nyugisabb, majd a végére igazán pörgőssé váló, végig komor és sötét hangulattal. Bennem is maradtak fenn kérdések, nagyjából mint amiket @Ardena írt, de nekem nem volt annyira zavaró a hiányuk, és teljesen át tudtam adni magam ennek a jó kis depresszív kriminek.
És a borítója gyönyörű!

hcs23>!
Samuel Bjørk: Magányos utazó

Az író által megteremtett hagyományosan sötét, komor északi hangulat, valamint az ehhez melegágyat nyújtó rituális gyerekgyilkosságok testesítik meg a Magányos utazó legnagyobb erősségeit, amelyek egy skandináv krimihez elegendőek – egy jó könyvhöz viszont még nem biztos. A hiányérzetem – mert van – több forrásból is táplálkozik, de számomra főleg kettőből: az egyik a történet, a másik a kivitelezés számlájára írható. Előbbire térek ki először.
Az, h több szálon fut egy cselekmény, abszolút rendben van, kivéve, ha az egyik teljesen felesleges – ráadásul annyira untat, h az ember legszívesebben átlapozná, de nem teszi, mert félő, h akkor nem fogja érteni az összefüggéseket. Én még most sem értem. spoiler És még számos más kérdésem lenne, ahogyan @Ardena-nak is volt, csak ő feltette azokat, én pedig most nem fogom. Andi, utólag is köszönöm szépen, h gépeltél helyettem is.
Ha már a molytársaknál tartunk, @Lénaanyukája is eszembe jutott sokszor, de főleg a regény háromnegyedénél, amikor arra lettem figyelmes, h az általa – nem értékeléseiben, inkább olvasásaiban – leginkább preferált mondatszerkesztést (vagy inkább mondat-nem-szerkesztést) írónk is előszeretettel alkalmazza. @Ákos_Tóth, @Varga_Írisz_Dóra, @gesztenye63, @Kuszma, @szadrienn, igazán ne haragudjatok a személyes megszólításért, de bármelyikőtök írását jobban élvezem, mint ama középső emlegetett részt, de lehet, h nem is azzal volt a baj, hanem a figyelmem lankadásával, ami azt eredményezte, h elkezdtem másra figyelni – olyan dolgokra, amiket addig nem vettem észre. Annyira azért nem rossz a könyv, mint amennyire a fentiek alapján tűnik, de egyelőre nem rohanok a második részért.

15 hozzászólás

Népszerű idézetek

mate55 P>!

Az Istenhez vezető út az ördögön keresztül vezet.

110. oldal

Kkatja P>!

    Egy tárolóban víz van. A víz mennyisége minden percben duplájára nő. A tároló egy óra alatt megtelik. Mennyi idő kell ahhoz, hogy félig legyen tele?

33. oldal

9 hozzászólás
Judit_56 P>!

Az élet néha akkor is kemény, ha valaki normális.

Chivas>!

Sokan azt hiszik, végzettség kell ahhoz, hogy dolgozhass. Pedig csak papírok kellenek. Azokat meg nem nehéz hamisítani. Csak ajánlások kellenek. Azokat sem nehéz hamisítani.

mate55 P>!

Mindig tedd azt, amiről azt hiszed, nem vagy rá képes. A bánat olyan növény, ami csak akkor él, ha locsolják, te döntöd el, hagyod-e elpusztulni vagy sem.

139. oldal

Judit_56 P>!

A rohadt életbe, az emberek sosem vállalják a felelősséget azért, amit csinálnak.

Judit_56 P>!

Minek a felnőtteknek gyerek, ha nem tudnak jól bánni velük?

Judit_56 P>!

Te jó ég, a felnőttek néha milyenek tudnak lenni.

Judit_56 P>!

Sokan szeretnének egy millió koronát kapni, és gyanús szomszédja bárkinek lehet.

Judit_56 P>!

– Miben higgyen az ember, ha már nem hisz Istenben? – kérdezte Rakel.


A sorozat következő kötete

Holger Munch & Mia Krüger sorozat · Összehasonlítás

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Stieg Larsson: A tetovált lány
Jo Nesbø: Kés
Karen Rose: Közelebb, mint hinnéd
Ker Dukey – K. Webster: Pretty Lost Dolls – Elveszett babácskák
Guillaume Musso: Egy párizsi apartman
Kylie Brant: Csinos kis táncoslányok
Kőhalmi Zoltán: A férfi, aki megølte a férfit, aki megølt egy férfit
Monika Feth: Az eperszedő
Sienna Cole: Elmejáték
J.D. Barker: Az ötödik áldozat