Magányos ​utazó (Holger Munch & Mia Krüger 1.) 212 csillagozás

Samuel Bjørk: Magányos utazó

Holger ​Munch veterán nyomozó különös üggyel találja szemben magát: Oslo mellett az erdőben egy felakasztott kislányt találnak, babaruhákba öltöztetve, nyakában tábla: Magányos utazó. Már önmagában a tábla is elég lett volna, de ki és miért öltöztette a holttestet babaruhákba? Az oslói speciális gyilkossági csoport egyik nyomozója, Mia Krüger felfigyel egy fontos részletre: a halott kislány körmébe egy egyes szám van karcolva, amiből arra következtet, hogy nem ő az egyetlen áldozat. Mia rendkívüli nyomozói képességének hála a rendőrség párhuzamot von a gyilkosság és egy hat évvel korábban történt eset között, amelyben elraboltak egy csecsemőt Honefoss városából. Az újszülöttet sosem találták meg. Mia szerint a gyilkosnak köze van az eltűnt gyermekhez, és a jelen történései a rendőrség korábbi kudarcát hivatottak megtorolni. Samuel Bjork krimijében vérfagyasztó titkok nyomába ered, újabb és újabb szörnyűségeket feltárva a norvég múltból, ugyanakkor megteremti napjaink antihősét:… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2013

>!
Athenaeum, Budapest, 2014
488 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632933672 · Fordította: Domsa Zsófia

Enciklopédia 2

Szereplők népszerűség szerint

Mia Krüger · Holger Munch


Kedvencelte 24

Most olvassa 10

Várólistára tette 182

Kívánságlistára tette 123

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

>!
Disznóparéj_HVP IP
Samuel Bjørk: Magányos utazó

„Jo Nesbø-nak annyi!” – hirdeti a könyv hátlapján egy masszív betűkből álló sor.

Én azért megnyugtatnám Jo Nesbø-t. Bár még semmit sem olvastam tőled, Jo, most szólok, hogy nem kell, hogy megremegjen az arany parkertoll a kezedben.

Ez egy ízig-vérig északi krimi/thriller: a nyomozók személyes nyavalyái, depressziója, válása, konfliktusai legalább olyan fontosak, mint maga a megoldásra váró ügy. Mindenki megtört, mindenkinek megvan a maga baja, amit igény szerint megpróbál alkoholba, heroinba, ragasztóba és hasonlókba fojtani, erre egyszer csak előkerül még valami idióta is és nekiáll babaruhába öltöztetett hatéves kislányokat aggatni különböző fákra, bizarr játszmákba megy bele az újságírókkal és a rendőrökkel, és minden egyes áldozat körmébe sorszámot vés…

Az ellenoldalon ott van Mia Krüger, aki éppen öngyilkos akar lenni, annyira bejött neki az élet – egyedül maradt a világon, mint a kisujjam, miután a testvére, Sigrid drogtúladagolásban meghalt, ő pedig lelőtte a dealert, aki tehetett az egészről, mire feloszlatták a különleges egységet, ahol dolgozott. Letargiájából Holger Munch rángatja ki, aki szuper nyomozó, csak éppen a felesége hagyta el a folytonos munkamániája miatt, bánatában pedig jól elhízott, masszívan dohányzik, a lánya nem igazán beszél vele, ellentétben van egy rém cuki hatéves kisunokája.

Arra gondolsz, amire én?

Igen, az igazság az, hogy ebben a könyvben semmi sem véletlen. A kellemesen sötét, hideg atmoszférájú regényben minden kézre játszik a gyilkosnak és a rendőröknek is, nincsenek vakvágányok, még mellékszálak sem, minden mindenkor mindennel összefügg.

Itt már kezdenek megjelenni a negatívumok. Én nem vagyok egy nagy krimiolvasó, de az összes csavart előre láttam, annyira nyilvánvalóan voltak leosztva a lapok. Képletesen szólva: ha előkerült egy tányér, arról bizony nagyon hamar evett is valaki ebben a történetben. Mondjuk ez nem nagy tragédia: a karakterek és az északi hangulat úgy elvitte a hátán az egészet, hogy 4,5 csillagot akartam adni neki.

Csakhogy.

Ott van még az az unalomig ismételt közhely, hogy kétféle vallásos ember van: vannak a végletesen hülye, ostoba, neurotikus és hangokat halló emberek, és vannak a biztosítási ügynökből prédikátorrá váló hazug, pénzéhes örökítőanyagládák. Ebből mérhetetlenül kezd már elegem lenni, főleg, ha a történet szempontjából zéró súlyt képvisel, de indokolatlanul sok szó esik róla. Itt egy idősektől pénzt kicsaló szekta bukkan fel, a már említett hangokat halló templomszolga és a biztosítási ügynökből lett gonosz pap vezetésével. spoiler
De ami iszonyatosan betette nekem a kaput, az a gyilkos személye volt. Figyelem, eme spoiler mindent leleplez: spoiler
A minden realitást és motivációt nélkülöző gyilkos mellett a legfőbb gyenge pont – nos, pont az akció. Ez egy 486 oldalas könyv, kb. a 440.-ig négy és fél csillagos értékkel, aztán ott beindulnak az események, és Bjørk vért izzad, hogy csak két csillagot adj rá végül. Mindent megtesz. A leszámolás ékes angolsággal mondva anti-climactic, sőt, sajnos „ilyen-a-mesében-nincs” jellegű, ráadásul az utolsó 40-45 oldal olyan, mintha rátelefonáltak volna szegény szerzőre, hogy 'oké, azt mondtuk, 800 oldalad lesz, de nem, csak 480, úgyhogy fejezzed befelé igényesen', csakhogy igényesen már nem lehetett, így lett az, ami lett: igénytelen.

Nagyon sokat szidtam szegény regényt, pedig nagyon fontos kiemelnem: ez egy kifejezetten, kiemelkedően jó regény. Nem egy irodalmi van történetszerkesztési bravúr, de egy nagyon jó olvasmány, amit szörnyen élveztem is. A 440. oldalig. Ott vagy a gyógyszer fogyott el, vagy a kávé, nem tudom, de nagyon sajnálom, hogy így alakult. Így se vagyok hajlandó három csillagnál lejjebb értékelni, mert a regény hatalmas többsége kimondottan jó szórakozást nyújt. Biztosan el fogom olvasni a második kötetet is.

Jo Nesbø pedig, látatlanban is így vélem, továbbra is nyugodtan hajthatja álomra fejét.

9 hozzászólás
>!
brena
Samuel Bjørk: Magányos utazó

Ahogy @robinson írta: ütős:) ez a legjobb szó rá!Imádtam a szereplőket Holger,Mia,Gabriel mindet felsorolhatnám,Tobias,mindet!És mennyi titok és mennyi szál wááá,csak kapkodtam a fejem!Tuti olvasok még az írótól! Mivel kissé gödörben az olvasási kedvem mostanában, iszonyú lassan olvastam el,szinte 3 oldalanként,így ez rengeteget rontott a könyvön,de megkapja az 5 csillagot,mert jobb időszakomban ez kb 2 napos könyv lett volna!
Imádtam a borítóját!
Várom az író többi könyvét!
Olvassátok!

9 hozzászólás
>!
bokrichard
Samuel Bjørk: Magányos utazó

Visszatértem a skandi krimikhez, és ezzel együtt visszatértem a negatív, depresszív fagyos világba. Új írótól új sorozatkezdéssel ismerkedtem meg, és amit kaptam, az több, mint kecsegtető. Munch és Krüger, (valamint a „gonoszunknak” is) a hangulatot megalapozóan elég elcseszett múltja és jelene van, ami miatt igencsak sérülékenyek, de a két nyomozó talán ezért tud ennyire jól együtt dolgozni. A szocio-, és pszichopatizmus tökéletes mértékben jelenik meg. A könyvben gyerekeket és állatokat is meggyilkolnak, ami tovább növeli a nyomasztóság mértékét. Ennek ellenére „a kiforratlan” jelző találó erre az írásra. A végéig nagyon jó felépítés van, ami mellett bár voltak sajnos felesleges, és megkérdőjelezhető elemek, de ott volt a szeren. Aztán jött a lezárás, ami szó szerint össze lett csapva, és kicsit klisésen gagyi lett. Ezek miatt nem tudok, csak 4-est adni.

Ui.: Nesbonek nem kell félnie, legalábbis az első rész alapján! Folytatás nemsokára!!

3 hozzászólás
>!
Zsuzsanna_Makai
Samuel Bjørk: Magányos utazó

Nekem tetszett! Nem mondom azt, h az évszázad nagy könyve, de szerintem jó volt. Ami miatt rá esett a választásom, mert norvég. Bármi, ami norvég nagyon érdekel.
Tetszett a csapat. Hogy ez tényleg csapat volt. Nagyon jól mûködô profin összerakott csapat. Jó arcok voltak mind.
A nyilak persze össze-vissza mutogattak, de hát ez egy krimi alapja. Homályosítás, terelés.
Tetszett. Folytatom.
Mi lett a fiúk szûleivel?

1 hozzászólás
>!
hcs23
Samuel Bjørk: Magányos utazó

Az író által megteremtett hagyományosan sötét, komor északi hangulat, valamint az ehhez melegágyat nyújtó rituális gyerekgyilkosságok testesítik meg a Magányos utazó legnagyobb erősségeit, amelyek egy skandináv krimihez elegendőek – egy jó könyvhöz viszont még nem biztos. A hiányérzetem – mert van – több forrásból is táplálkozik, de számomra főleg kettőből: az egyik a történet, a másik a kivitelezés számlájára írható. Előbbire térek ki először.
Az, h több szálon fut egy cselekmény, abszolút rendben van, kivéve, ha az egyik teljesen felesleges – ráadásul annyira untat, h az ember legszívesebben átlapozná, de nem teszi, mert félő, h akkor nem fogja érteni az összefüggéseket. Én még most sem értem. spoiler És még számos más kérdésem lenne, ahogyan @Ardena-nak is volt, csak ő feltette azokat, én pedig most nem fogom. Andi, utólag is köszönöm szépen, h gépeltél helyettem is.
Ha már a molytársaknál tartunk, @Lénaanyukája is eszembe jutott sokszor, de főleg a regény háromnegyedénél, amikor arra lettem figyelmes, h az általa – nem értékeléseiben, inkább olvasásaiban – leginkább preferált mondatszerkesztést (vagy inkább mondat-nem-szerkesztést) írónk is előszeretettel alkalmazza. @Ákos_Tóth, @Varga_Írisz_Dóra, @gesztenye63, @Kuszma, @szadrienn, igazán ne haragudjatok a személyes megszólításért, de bármelyikőtök írását jobban élvezem, mint ama középső emlegetett részt, de lehet, h nem is azzal volt a baj, hanem a figyelmem lankadásával, ami azt eredményezte, h elkezdtem másra figyelni – olyan dolgokra, amiket addig nem vettem észre. Annyira azért nem rossz a könyv, mint amennyire a fentiek alapján tűnik, de egyelőre nem rohanok a második részért.

15 hozzászólás
>!
robinson P
Samuel Bjørk: Magányos utazó

Iszonyúan sötét, elmebeteg, gonosz. A sok szálból egy izgalmas és kerek, végig olvasmányosan megírt történet kerekedik, Tényleg semmi nem az, aminek látszik. Az emberi butaság, vallási áhítattal, bosszúvággyal kevert nagyon veszélyes elegye. A gyerek karakterek majdnem jobbak, mint a felnőttek. Figyelemreméltó első regény. Ütős.
Blogon többet.
http://gaboolvas.blogspot.hu/2015/01/maganyos-utazo.html

>!
gab001 P
Samuel Bjørk: Magányos utazó

A borító egyszerűen gyönyörű, így nem sokat gondolkodtam a könyv megszerzésén. Az olvasással már nem haladtam ilyen gyorsan, de erről egyáltalán nem a könyv tehetett. Nagyon tetszett a hangulata és akárhányszor bekapcsolódtam a történetbe, mindig pontosan emlékeztem az előzményekre. Tetszett, hogy sok szemszögből, s olykor egészen más megközelítésből ismerhettem meg az eseményeket. Sejtettem, hogy a részleteknek jelentőségük van, s vannak szálak, amik esetleg félrevezetnek. Talán ennek köszönhető, hogy nem annyira sokkolt a megoldás, bár mindenképp nagyon agyafúrt módon oldotta meg az író. Ugyanakkor a szereplőket igazán megkedveltem, s nagyon élveztem a nyomozás egyes fázisait is. Szívesen olvasnék még az írótól.

>!
Athenaeum, Budapest, 2014
488 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632933672 · Fordította: Domsa Zsófia
>!
ggizi P
Samuel Bjørk: Magányos utazó

Valamiért sose ugrok rá a skandináv krimikre, de mikor végre elkezdem, akkor rögtön elvarázsol az a hűvös és borús légkör és azok a különleges északi nevek – bár ez most nem volt erős benne. Sőt. Meg kell jegyeznem (mint amit a szerző is tett a könyv vége felé), most egy kicsit bezavart a nőknél az a sok M betűs névhasználat (Marianne, Miriam, Marion, Mia…), exfeleség, lány, unoka + kolléga, város, főnök… csak úgy tobzódtunk az M-ekben… biztos valami fétise van az írónak… :))

Maga a történet nagyon jó volt, sokszálas, de könnyen követhető, eleinte nyugisabb, majd a végére igazán pörgőssé váló, végig komor és sötét hangulattal. Bennem is maradtak fenn kérdések, nagyjából mint amiket @Ardena írt, de nekem nem volt annyira zavaró a hiányuk, és teljesen át tudtam adni magam ennek a jó kis depresszív kriminek.
És a borítója gyönyörű!

>!
tmezo P
Samuel Bjørk: Magányos utazó

Tipikus skandináv történet és nagyon jó.
Sok apró történet összefűzve, és a végére derül ki igazán, hogy mindennek jelentősége van. Félrevezetett, de nagyon.
Végig izgalmas, feszültséggel és titokzatossággal teli. Nagyon jól szerkesztett, ezt bizonyítja, hogy bár sok szereplője van a történetnek, ami eleinte zavaró, és mindnek szerepe van, a végére szépen a helyükre kerülnek.
Ami kicsit bosszantott, hogy néhol úgy éreztem, elveszünk a részletekben. Elnyújtott, bár ezzel fokozta is a feszültséget, én néhány oldalt azért átugrottam volna. :)

>!
Kkatja P
Samuel Bjørk: Magányos utazó

Szuper volt!
Bjørk maximálisan tartotta a feszültséget a végkifejletig, pörgős történet, hamisítatlan skandináv krimi stílusban. Nagyon egyben volt a sok szál is, bár egyik-másik picit szimplán lett lezárva, de belátom, nem lehet minden tökéletes. Pont olyan volt mint ez az élet, kemény és szenvedésekkel teli, amiben próbáljuk megtalálni a szép és értelmes dolgokat és segíteni a másik emberen, ahogyan az a képességeitől kitelik.
Szimpi volt Holdfény Mia, minden öngyi és iszákos megmozdulásával együtt is szerethető és szomorúan érthető maradt.
Szívesen olvasok még tőle, remélem lesz még nálunk könyve vagy akár a hallgatnám is, hiszen Samuel Bjørk nemcsak regényíró, hanem színdarabíró és zeneszerző-énekes is – aki eddig hat albumot adott ki, két regényt és öt színdarabot írt, valamint, ha ez mind nem lenne elég, Shakespeare-t is fordít.
Szóval van benne spiritusz, OLVASSÁTOK, krimirajongók! :)

>!
Athenaeum, Budapest, 2014
488 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632933672 · Fordította: Domsa Zsófia
1 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
mate55

Az Istenhez vezető út az ördögön keresztül vezet.

110. oldal

>!
Kkatja P

    Egy tárolóban víz van. A víz mennyisége minden percben duplájára nő. A tároló egy óra alatt megtelik. Mennyi idő kell ahhoz, hogy félig legyen tele?

33. oldal

9 hozzászólás
>!
mate55

Mindig tedd azt, amiről azt hiszed, nem vagy rá képes. A bánat olyan növény, ami csak akkor él, ha locsolják, te döntöd el, hagyod-e elpusztulni vagy sem.

139. oldal

>!
Judit_Sike P

A rohadt életbe, az emberek sosem vállalják a felelősséget azért, amit csinálnak.

>!
Judit_Sike P

Minek a felnőtteknek gyerek, ha nem tudnak jól bánni velük?

>!
Judit_Sike P

Sokan szeretnének egy millió koronát kapni, és gyanús szomszédja bárkinek lehet.

>!
Judit_Sike P

– Miben higgyen az ember, ha már nem hisz Istenben? – kérdezte Rakel.


A sorozat következő kötete

Holger Munch & Mia Krüger sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Kati Hiekkapelto: Kolibri
J. A. Redmerski: Megölni Sarait
Scott Pratt: Egy ártatlan ügyfél
Angela Marsons: Ördögi játszmák
Marie Force: Végzetes viszony
Ingar Johnsrud: Követők
Yrsa Sigurðardóttir: Örvény
Stefan Ahnhem: A fantom
Kristina Ohlsson: Vétkesek
Karin Fossum: Elszabadul a pokol