A ​bagoly röpte (Holger Munch & Mia Krüger 2.) 84 csillagozás

Samuel Bjørk: A bagoly röpte

Egy ​tinédzser lány eltűnik az ifjúsági otthonból, ahol nehezen kezelhető társaival élt együtt. Nem sokkal később a HolgerMunch nyomozó által vezetett oslói gyilkossági csoport talál rá a rituális módszerekkel megölt fiatal lány holttestére. Mia Krüger, sztárnyomozó továbbra is heves küzdelmet folytat öngyilkos gondolataival és gyógyszer- illetve alkoholfüggőségével – amit az ügyben való elmélyedése tovább bonyolít. Mia még mindig az ikertestvéréről, Sigridről álmodik, akinek heroin túladagolás miatt bekövetkezett halála továbbra sem hagyja nyugodni. De mégis mi történt valójában Sigriddel?

A nyomozás egyelőre falakba ütközik, amikor egy titokzatos hacker egyszer csak felveszi a kapcsolatot Gabriel Mørkkal, a csapat rendszergazdájával, hogy egy igen felkavaró felvételt mutasson neki a meggyilkolt lány végzetéről. A filmben feltűnik a bagolynak, a halál madarának öltözött tettes bizarr körvonala is.

A bagoly röpte Samuel Bjørk újabb kifinomult és bonyolult,… (tovább)

Eredeti mű: Samuel Bjørk: Uglen

Eredeti megjelenés éve: 2015

>!
Athenaeum, Budapest, 2016
400 oldal · ISBN: 9789632935560 · Fordította: Papolczy Péter
>!
Athenaeum, Budapest, 2016
440 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632931579 · Fordította: Papolczy Péter

Enciklopédia 11

Szereplők népszerűség szerint

Mia Krüger · Helene Eriksen · Holger Munch · Kim Koslø

Helyszínek népszerűség szerint

Oslo


Kedvencelte 5

Most olvassa 5

Várólistára tette 42

Kívánságlistára tette 57


Kiemelt értékelések

>!
mate55 
Samuel Bjørk: A bagoly röpte

A skandinávok krimijeikben szinte minden korábbinál kegyetlenebb tetteket tárnak elénk, amelyeket aztán társadalmi vagy pszichológiai dimenzióban értelmeznek. Aki olvasott már valaha skandináv krimit az tudja, hogy a műfaj legszaftosabb elemét a sokszor megbotránkoztató tabuk beemelése adja. Ez alól Samuel Bjork könyve sem kivétel. És ez a műfajban szinte alapkövetelményként jelentkező társadalomrajz és kritika ezúttal elsősorban egy bizarr gyilkosság, valamint széthullott családi sorsok mindennapjaiba való bepillantáson keresztül nyilvánul meg, A bűnöket nem elmebetegek követik el. De Bjork pszichológiai ismeretei sokkal naprakészebbek annál, mintsem hogy ilyen lapos megoldással akarná kiszúrni a szemünket. Könyvében a bűnöző nem elmebeteg, csak olyan ember, aki azért öl, mert súlyos, feldolgozatlan traumái miatt nem működik a lelki immunrendszere. Egy nyomott atmoszférájú, időutazásos krimi (dráma), traumákkal terhelt és letargikus főszereplőkkel. Ami zavart engem, az a szellemi egészséggel kapcsolatos kérdések túlsúlya, amely a krimi szálat és a történet számos szereplőjét hátrányosan érinti (olykor túlzásnak éreztem bizonyos reakciókat). Az erőssége a két nyomozó közti dinamika, és az egymásnak ütköző személyiségek és munkamódszereik, de a főszereplők (Holger és Mia) karakterfejlesztése a következő részekben mindenképpen szükséges ahhoz, hogy tovább folytassam ezt a sorozatot.

3 hozzászólás
>!
tmezo P
Samuel Bjørk: A bagoly röpte

Hozta az első színvonalát, skandináv hangulatát, és végéig kitartott a titokzatossága is. Érdekes maga a gyilkosság, és az előzményei pedig meglehetősen betegek.
A nyomozás sok szálon zajlik, mindig akad új irány, és ezek során meglepő dolgok kerülnek elő. Munch jó kis fejfájást kap…
Most is több kitérő volt, egy kicsivel kevesebb szereplővel; a magánéleti, családi dolgaik is hangsúlyt kaptak, de most nem ők, hanem Mia zavart. Kicsit sok volt az önsajnálatból, a kínlódásból, a nem tudom mit akarok-ból.

>!
Lénaanyukája P
Samuel Bjørk: A bagoly röpte

Négy csillag, de igazából 3,75, hogy egy kicsit árnyaljak. Több furcsaságot is észleltem. A @smetalin kartársnő által említett dolog az egyik, miszerint minden mondat elején leírják a szereplő nevét, akivel az adott cselekmény történik. „Mia sírt. Mia gondolkozott, bevegye-e a gyógyszert. Mia még mindig nem tette túl magat Sigriden.” Vagy „a kerékpársisakos férfi mindenkire gyanakodott. Mert a kerékpársisakos férfi ilyen gyanakvó természetű volt. A kerékpársisakos férfi egy rohadt idegesítő karakter amúgy ebben a könyvben.” idézetek tőlem, a cselekményeket megváltoztattam.
A másik dolog. Hogy mindig pont volt ott. Ahol szerintem vesszőnek kellett volna lennie. Ez azért zavaró. Hosszútávon. De most belegondoltam. Rövidtávon is.
A harmadik pedig, hogy érted, hogy ööö, izé, szóval a szereplők így beszélgettek egymással, érted, ugye, mit akarok mondani, szóval na, hogy nem tudtak egy normális mondatot sem egymásnak elmondani, na érted, enélkül, ööö, figyelj, de úgyis tudod, na, hogy miről beszélek, szóval izé.
A történetszövés ugyanazzal a sablonnal készült, mint A magányos utazó, nem mondom, hogy ugyanaz, de kísértetiesen hasonlít.
A legnagyobb problémám viszont: csak egy hulla van benne. Egy! Egy skandináv krimiben! Botrány! spoiler

7 hozzászólás
>!
robinson P
Samuel Bjørk: A bagoly röpte

Jól ír, jól ábrázol, minden a helyén, gördülékeny és kellően beteg, sötét, csupán a fő motívumok ismerősek. Mégis érdemes, mert beszippant. A fordítás kimondottan remek.
http://gaboolvas.blogspot.hu/2016/05/a-bagoly-ropte.html

1 hozzászólás
>!
smetalin
Samuel Bjørk: A bagoly röpte

Megállapítottam olvasás közben, hogy fejlődött az író. Igaz még egy kicsit az elején túl sokszor írta le a szereplők nevét (értem ez alatt, hogy egy oldalon minden sorban megemlítette kiről is van szó)„de ezt a végére vagy elhagyta vagy megszoktam, de már nem tűnt fel.
A történet: én azt gondoltam lesz több gyilkosság is, nem lett. Egy gyilkosságot nyomoztak ki kedves nyomozóink, na de ebbe az egy rituális gyilkosságba annyi szereplőt vont bele, hogy csak kapkodtam a fejem ki-kivel van, hogyan kapcsolódik az ügyhöz. A végére letisztult, igaz éreztem kicsi összecsapottságot, magyarázhatott volna még egy kicsit, de ha nem hát nem, annyira nem elégedetlenkedem. A sok szereplő is mind megtalálta helyét a történetben, mindenki összekapcsolódott.
Nyomozóink kicsit voltak csak nyűgösek, de annyi nyavalygás nem volt mint előző történetben, ez bizony pozitívum. Az is biztos, hogy van még ebből ahonnan ez jött= lesz még folytatás, és olvasni fogom.

3 hozzászólás
>!
bokrichard
Samuel Bjørk: A bagoly röpte

Lehet, hogy túl hamar olvastam el az első kötet után, de a történetvezetésben deja vu-t éreztem. Sőt nem csak ebben, hanem a hangulatban is. Nagyon sokan szenvednek ebben a könyvben, ami nagyon jó táptalaja a gyilkolásnak. Ennek ellenére kissé furcsálltam, hogy csak 1 gyilkosság volt a könyvben, igaz, az legalább kreatív módon rituális köntösben spoiler öltöztetve. A negatív hangulatról, a skandiságról az előző kötetben leírtakhoz nem akarok semmit hozzátenni, eléggé beszédes az is. Ami furcsa, és nem említettem az elsőben (mert ott is sokszor vetődött fel) Holger mobilszolgáltatói problémái. Szerintem váltania kellene, mert Mia, sőt más is, alig tudja elérni őt a mobilján. Ja, és én Holger helyében a lányát bezárnám valahová, vagy elküldeném máshova, mert már a második kötet, amiben rá hegyeződik ki a végjáték, ami meglepő módon most kevésbé lett összecsapva. Nekem ez utóbbi határozott fejlődés.

>!
Lanore P
Samuel Bjørk: A bagoly röpte

Az a fő problémám a könyvvel, hogy maga a krimi szál szinte háttérbe szorult a szereplők magánélete javára, és ez nem tett jót neki. Alapvetően nincs bajom azzal, ha alaposan megismerem a karaktereket, de itt túl hosszúra lett nyújtva, feleslegesnek éreztem jópár fejezetet, és Mia, akit az első részben még kedveltem, itt átment valami nagyon fura változáson, rá sem ismertem. Egy skandináv krimihez képest meglepően kevés volt a hulla cselekmény, alig történt benne valami, persze a vége, ami felpörgött, az ismét a csodával határos módon alakult így, hopp, Mia hirtelen ott termett a megfelelő helyen a megfelelő időben. Nem volt megdöbbentő, nem volt csavaros, nem volt igazán skandináv. A Sigriddel kapcsolatos sirámokat sem tudom hová tenni, próbálom elkézelni, hogy még milyen szálakat akar ebből kihozni az író, de vannak kétségeim… Holger viszont hozta a formáját, őt még mindig bírom, és a végén nagyon sajnáltam, reméltem, hogy nem következik be az, amitől az utolsó fejezetekben tartottam. Viszont, csak hogy jót is mondjak, nem jöttem rá, hogy ki a kis gonoszunk, sejtések voltak ugyan, de majdnem a végéig megtartotta magának ezt a titkot + a megszokott borongós, sötét hangulat is megmaradt. Bízom benne, hogy a harmadik rész ütősebb lesz…

>!
Kókuszka
Samuel Bjørk: A bagoly röpte

Már a „Magányos utazó” is az egyik kedvencem volt. A testes, idősödő Holger Munch gyilkossági nyomozó és a depressziós, démonjaival küzdő, de fantasztikus megérzésekkel rendelkező, Mia Krüger, valamint a már ismerős nyomozó csoport, egy különleges és brutális gyilkosság nyomába ered. A történet több szálon fut, kellően szövevényes, mely elvisz bennünket egy hátborzongató végkifejlethez. A norvég író stílusa magával ragadó. Karakterei kellően sötétek és különlegesek. Borongós hangulatú, jól érzékeltetve amire már a cím is utal: a bagoly, mint a halál madara.

>!
Gregorius
Samuel Bjørk: A bagoly röpte

Néha feleslegesen elnyújtott, de azért soha nem teljesen ellaposodó cselekmény. (kicsit én már unom ezeket a skandináv nyomozócsoportokat: küzdelmüket az alkohollal, a szexxel, a házastársaikkal, a démonokkal. És bizony Nesbo jobb.) Ami igazán figyelemreméltó és torokszorító itt, az maga a bűntény. A lány a mókuskerékben, akit gazdag, perverz milliárdosok figyelnek. Ez már a lélekgyilkosságnak az a formája, ami elviselhetetlen. Amikor egy gyerekkori trauma következményei és a „sötét internet” üzleti lehetőségei találkoznak. Egy nagy jelkép.

2 hozzászólás
>!
PRicsmond
Samuel Bjørk: A bagoly röpte

Mivel pont Karácsonykor fejeztem be így kicsit jobb szívűen csillagoztam:D. @Lénaanyukája, @smetalin ti már leírtátok a könyv hibáit vagyis inkább a fordítás és a szerkesztés hibáit, néha kicsit tényleg zavaró, hogy a mondatok elején mindig leírják a szereplők nevét, de én idővel hozzászoktam, bár kicsit olyan volt, mintha az író gondolkodott volna, hogy mit is írjak, mit is írjak és a nevekkel gyarapította a szavak számát, de utána szépen fokozatosan tartalommal is megtöltötte a sorokat. Mindenesetre nekem jobban tetszett ez a történet, mint az előző rész. Már maga a borító nagyon jó lett, sokkal jobb, mint a norvég kiadás hatalmas gratuláció a grafikusnak és a kiadónak. Maga a történet tökéletes példája annak, hogy nem kell minden fejezetben sorjázni a hullákat, és minél kegyetlenebb gyilkosságokat kiötleni, hogy egy izgalmas és fordulatokban gazdag történetet kapjunk. Érdekes volt ahogy a sok szál összeért a végére, volt egy fiú akit elzárva tartott az anyja a külvilágtól, majd a halála után a hurum kertészetbe vittek, volt a biciklisisakos pasas, a két testvér, Miriamnak az állatvédő akciója és mindnek fontos szerep jutott a történetben mert ha valamelyik is hiányzott volna nem lett volna ilyen magával ragadó a könyv. Munch-ot már az első részben is kedveltem, Mia néhol idegesített kicsit, de nagyon összetett és jól eltalált karakter igaz ki is lóg a csapat többi tagja közül, de mégis ő a mozgatórugója a nyomozásnak, különc és pont ezért szerethető nagyon. Nekem Gabriel karaktere az egyik kedvencem sajnálom, hogy ő most viszonylag keveset szerepelt, de Szkunk szerepe nagyon tetszett. A vége pedig hatalmas volt, nagyon jól ír Bjork, szinte a körmömet rágtam izgalmamban, nagyon drámaira sikeredett. Már a Magányos utazó is nagyon jó volt, de szerintem erre a könyvére még fejlődött is, nagyon jók az ábrázolásai, erősek a karakterei, kellően fordulatos a nyomozás, és ahogy az információkat csöpögteti, én még nem mondanám, hogy olyan jó, mint Nesbo, de ha így folytatja és ha ez a sorozat tartja az erősségeit a norvégok ismét egy krimikirályt tudhatnak majd maguknak.


Népszerű idézetek

>!
mate55 

Anyának igaza volt. Az emberek rothadnak belül. Az állatokkal nincs semmi baj. Csak élnek a természetben.

490. oldal

>!
tmezo P

Ha az ember kapni akar valamit, akkor adnia is kell, nem igaz?

98. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Helene Eriksen
>!
robinson P

A hűvös, kora októberi szombaton a nap elragadó fényben fürösztötte a tájat, lágy fénysugarak hullottak a sárga és piros őszi falevelekre, melyek készültek lepotyogva helyet szorítani a télnek.

14. oldal

Kapcsolódó szócikkek: falevél
4 hozzászólás
>!
robinson P

– Isten éltessen – mondta Munch mosolyogva, és megsimogatta unokája haját. – Milyen érzés hatévesnek lenni?
– Igazság szerint semmi különös, majdnem pont olyan, mint tegnap, amikor ötéves voltam – jött a koravén válasz, és Marion le sem vette a szemét az ajándékról. – Kinyithatom most rögtön, nagypapa? Na, kinyithatom?

25. oldal

Kapcsolódó szócikkek: ajándék · Holger Munch
>!
robinson P

Valamiért nem félt. Szinte könnyednek érezte magát. A rettenet csak később jött, ebben a pillanatban vidám volt, akár egy szabad pillangó, teljesen egymaga a gondolataival a csodaszép, illatos erdőben.

10. oldal

>!
robinson P

Péntek este Oslóban. Összehúzta magán a kabátot, és lehajtott fejjel haladt az utcákon. Nem bírt a járókelők szemébe nézni. Nem akarta látni azt a normalitást, aminek ő soha nem válhat a részévé.

279. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Mia Krüger · normalitás · Oslo
>!
robinson P

A nyomozó rágyújtott, látta hideg ujjait az izzó cigarettavég narancsszínű fényében, és megint elfogta az érzés, amely az utóbbi időben oly sokszor, miszerint idefent csak véletlenül élnek emberek. Ennyire északon. Történelmi tévedés. Baki. A norvégok olyan emberek leszármazottai, akik annak idején valahol eltévedtek.

148. oldal

Kapcsolódó szócikkek: cigaretta
>!
tmezo P

– Értem – bólintott komolyan Mia. – Vagyis mindössze tíz norvég faj létezik? Bagolyfaj?
– Törpekuvik, gatyáskuvik, réti fülesbagoly, karvalybagoly, uhu, erdei fülesbagoly, macskabagoly, szakállas bagoly, uráli bagoly, hóbagoly, és a gyöngybagollyal tizenegy, amit már többször megfigyeltek, de természetesen nem fészkel nálunk.

258. oldal

Kapcsolódó szócikkek: bagoly · Mia Krüger
>!
robinson P

Ludvig kiderített valamit a tollakról.
– Mit? – kérdezte Mia, és felállt.
– A tollakról a helyszínen – tette hozzá Munch. – Bagolytollak.

117. oldal

Kapcsolódó szócikkek: bagoly · Holger Munch · Mia Krüger
>!
mate55 

Kiverte tőlük a hideg veríték, hiába volt meleg a paplan alatt. De jól érezte itt magát. Főleg a könyvek miatt.

419. oldal


A sorozat következő kötete

Holger Munch & Mia Krüger sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Jo Nesbø: Police
Jørn Lier Horst: Nárcisz akció
Ingar Johnsrud: Kalüpszó
Karin Fossum: Elszabadul a pokol
Bernhard Borge: Az éjszakai ember
Jo Nesbø: Macbeth
Hanne Ørstavik: Vágy
Lars Kepler: A bosszúálló
Stieg Larsson: A lány, aki a tűzzel játszik
Yrsa Sigurðardóttir: Örvény