Murphy 36 csillagozás

Samuel Beckett: Murphy Samuel Beckett: Murphy

„A ​kontrolltábla másnap reggel jelezte Bomnak, miszerint a hipomániást 20 órától kezdve hajnali 4 óráig rendszeres, tízperces időközökben látogatták, utána vagy egy óra hosszat egyáltalán nem, majd egy percen belül hatszor, s aztán megint nem. A látogatásoknak ez az addig még sosem tapasztalt egymásutánisága olyan tartós hatást tett Bomra, mely halála napjáig nem szűnt meg többé elméjét homályosítani. Úgy értelmezte a dolgot, hogy Murphy megőrült, sőt egészen annak megállapításáig merészkedett el, miszerint ez őt nem is lepi meg különösképpen. Ezzel talán az volt a célja, hogy osztálya tekintélyét mentse valamiképpen; saját lelkét azonban egyáltalán nem tudta megnyugtatni. És a Malasztos Magdaléna Mélakórház még ma is részvét, gúny, megvetés és egy kicsinyke félelem vegyülékével emlékezik Murphyre, arra az ápolóra, aki duzzadó vitorlákkal hajózott ki a téboly vizeire. Ez nem vigasz a számára. Nincs is szüksége vigaszra.
Mr. Endon természetesen visszatért cellájába. Mr. Endon… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1938

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Magvető Világkönyvtár Magvető

>!
Cartaphilus, Budapest, 2003
298 oldal · keménytáblás · ISBN: 9639303682 · Fordította: Tandori Dezső
>!
Magvető, Budapest, 1972
272 oldal · Fordította: Tandori Dezső

Kedvencelte 1

Most olvassa 3

Várólistára tette 27

Kívánságlistára tette 17


Kiemelt értékelések

NoirDésirer I>!
Samuel Beckett: Murphy

Ehhez a könyvhöz @Murphy_Watt értékelését ajánlom, mihelyt veszi a fáradságot és megírja azt…

6 hozzászólás
vadvirág>!
Samuel Beckett: Murphy

Letisztogatva, felgyorsítva, megszépítve és megrövidítve: roppant szórakoztató könyvecske…:)

Outwar>!
Samuel Beckett: Murphy

Hangoskönyvként, ír felolvasóval lenne igazán nagy élvezet.Őrült egy könyv.


Népszerű idézetek

Enola87 P>!

– Az vagyok, amit csinálok – mondta Célia.
– Nem – mondta Murphy. – Azt csinálod, ami vagy, egy icipici töredékét csinálod annak, ami vagy, létednek incifinci kis lefolyója csupán minden cselekedeted.

55. oldal

Azazello>!

A nap sütött, más választása nem lévén, bár nem volt alatta semmi új.

(első mondat)

NoirDésirer I>!

A jószívű eső megpróbált nem esni.

72. oldal

Enola87 P>!

Mibe vagy te tulajdonképpen szerelmes? – mondta Murphy. – Belém, úgy, ahogy vagyok. Vágyakozhatsz arra, ami nincs, ez igaz, de csak azt szeretheted, ami van. – Egy Murphytől ez elég szépen hangzott. De hát akkor miért akarsz olyan nagyon megváltoztatni? Megmondom én: azért, hogy ne kelljen többé szeretned – hangja itt úgy felerősödött, hogy már maga ez mindenképpen becsületére vált –, azért, hogy ne fogjon rajtad többé ez az átok, hogy szeretned kell, hogy megszabadulj attól, hogy szeretned kelljen engem.

54. oldal

Enola87 P>!

Ti nők, mindig ugyanazt az átkozott históriát űzitek-fűzitek: nem tudtok szeretni, nincs bennetek semmi kitartás, az egyetlen érzés, amit elviseltek, hogy benneteket éreznek; nem vagytok képesek öt percig se szeretni anélkül, hogy arra ne vágyódnátok: kölykök nyüzsögjenek valami rohadt otthon melegén. Uramisten, de utálom az ilyen porszívó-Vénuszokat, akiknek még a nemisége is konyhai háziáldás.

54-55. oldal

vadvirág>!

– Nagyon félek attól – mondta Wylie-, hogy az élet néven ismert szindróma túlságosan diffúz ahhoz, hogysem enyhülést egyáltalán lehetővé tenne. Mert, ha valamelyik tünetét enyhíteni próbáljuk, jön egy másik, s az rosszabbodik helyette. A pióca lánya: a talány átalánya. Sose módosul hiánya aránya.

72. oldal

vadvirág>!

Murphy szelleme nagy, üres golyónak képzelte magát, mely hermetikusan elzárkózott a rajta kívül lévő világegyetem elől. Ez nem jelent persze elszegényedést, mert semmi olyat nem zárt ki, amit maga nem tartalmazott. Soha semmi nem volt kívül a világegyetemben, nincs és nem is lesz, ami virtuálisan megvalósultan vagy virtuális állapotból valós állapot felé tartva, vagy valós állapotból virtuálisba hanyatlón ne lett volna már Murphy szellemének belső világegyetemében.

117.


Hasonló könyvek címkék alapján

Thomas Mann: József és testvérei
Thomas Mann: A varázshegy
William Faulkner: Eredj, Mózes
Ernest Hemingway: Akiért a harang szól
Knut Hamsun: Éhség
William Faulkner: A hang és a téboly
Flann O'Brien: Úszikkétmadáron
Flann O'Brien: A harmadik rendőr
James Joyce: Ifjúkori önarckép
James Joyce: Ulysses