Megjelenésének várható időpontja: 2020. február 6.

The ​Priory of the Orange Tree 13 csillagozás

Samantha Shannon: The Priory of the Orange Tree

From the internationally bestselling author of The Bone Season, a trailblazing epic fantasy about a world on the brink of war with dragons—and the women who must lead the fight to save it.

A world divided.
A queendom without an heir.
An ancient enemy awakens.

The House of Berethnet has ruled Inys for a thousand years. Still unwed, Queen Sabran the Ninth must conceive a daughter to protect her realm from destruction—but assassins are getting closer to her door.

Ead Duryan is an outsider at court. Though she has risen to the position of lady-in-waiting, she is loyal to a hidden society of mages. Ead keeps a watchful eye on Sabran, secretly protecting her with forbidden magic.

Across the dark sea, Tané has trained all her life to be a dragonrider, but is forced to make a choice that could see her life unravel.

Meanwhile, the divided East and West refuse to parley, and forces of chaos are rising from their sleep.

Eredeti megjelenés éve: 2019

>!
Bloomsbury, London, 2020
848 oldal · puhatáblás · ISBN: 9781408883358 · Megjelenés időpontja: 2020. február 6.
>!
Bloomsbury, London, 2019
896 oldal · keménytáblás · ISBN: 1408883465
>!
Bloomsbury, London, 2019
804 oldal · puhatáblás · ISBN: 9781408883440

4 további kiadás


Enciklopédia 11

Szereplők népszerűség szerint

Ead Duryan · Tané · Arteloth “Loth” Beck · Gian Harlowe · Golden Empress · Kitston Glade · Margret “Meg” Beck · Niclays Roos · Sabran Berethnet · Susa · Truyde utt Zeedeur


Kedvencelte 2

Most olvassa 2

Várólistára tette 46

Kívánságlistára tette 50

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
Nymeria96
Samantha Shannon: The Priory of the Orange Tree

Az első könyvem volt az írónőtől, és bár beletelt egy kis időbe, míg sikerült belerázódnom a történetbe és megkedvelnem a szereplőket, de abszolút megérte elolvasni ezt a könyvet, és részese lenni egy ilyen izgalmas kalandnak.
A történet alapját a jó és a rossz küzdelme adja, de olyan különleges módon bemutatva, hogy egy pillanatra sem lehet unalmasnak nevezni.
A négy nézőpontkarakter közül voltak, akiket kicsit jobban szerettem, mint másokat, ugyanakkor nem tagadhatom, hogy mindannyian fordulatos utakat jártak be, ezáltal mindőjük történetszálát szívesen olvastam.
Végezetül pedig tudom, hogy standalone, de azért én nagyon örülnék, ha lenne folytatása, vagy akár egy előzmény kötete.

>!
Bloomsbury, London, 2019
804 oldal · puhatáblás · ISBN: 9781408883440
>!
Nikolett0907 P
Samantha Shannon: The Priory of the Orange Tree

„All the world is a cage in a young girl's eyes.”

Az első amit megszeretnék említeni, egy hatalmas köszönöm barátnőm felé.
@Demise, mint már oly sokszor megszokhattad megemlítelek, mert ha te nem vagy nem valószínű megismerem a könyvet, nem hogy megveszem.

Ez a kötet fél tégla, ha nem egy egész, önvédelmi fegyvernek sem utolsó.
Aztán ott a belső tartalom, ami számomra tökéletes volt.
Az elejétől a végéig olvastatta magát, nehezen tudtam félre tenni, mikor kellett akkor is folyton visszatértek a gondolataim a cselekményszál felé.

Most írjam azt, hogy tökéletes számomra kívül belül?
Tudjátok mit legyen.

Tökéletes.

Imádtam, imádom, imádni fogom.

Kedvenc!♥

10 hozzászólás
>!
heysunny P
Samantha Shannon: The Priory of the Orange Tree

Micsoda egy utazás volt ez! Pokolian hosszú, de annál jobb. Olvastam már Shannontól, a Csontszüretet, az anno nagyon tetszett, de tudom, hogy sokan utálták. Nem emlékszem már, akkor milyen volt az írásmódja – de oh boy, ebben a könyvben teljes mértékben lenyűgözött a gyönyörű prózájával.

Bevallom, eltartott egy ideig, mire sikerült belerázódnom a könyvbe, az egyik legnagyobb erénye ugyanis egyben a legjobb ok lehet a vesztére is: hihetetlenül kiterjedt és színes világot tár elénk Shannon, amibe mi csak úgy belecsöppenünk, rögtön a közepébe, ami azt jelenti, hogy szembejön velünk oldalanként 500 új név, kifejezés, stb. amikről fogalmunk sincs, és elég nehéz velük lépést tartani. Az elején nagyon nyögvenyelősen haladtam, fáradt is voltam nagyon mostanában és az agyam egyszerűen nem fogta fel azt a rengeteg nevet, embert, országot, kultúrát, amiket megneveztek az első pár fejezetben.

De! Hozzá lehet szokni! Bele lehet rázódni, és ó jaj de örülök, hogy nem adtam fel. Egy épp hogy csak nem 900 oldalas könyvnél nagy befektetés összeszorítani a fogaidat és folytatni a 100. oldal után, ha nehézkesen is haladsz vele, de most kivételesen nagyon megérte. Egy idő után észre lehet venni, hogy a könyv mitológiája rengeteg meglévő, létező mitológiából merít, de ezek a familiáris elemek nem bosszantóak, hanem épp hogy segítenek jobban megérteni a szálakat – Shannon pedig bőven csavart rajtuk eleget ahhoz, hogy még így is frissnek és újdonságnak számítson a Nyugatra és Keletre osztott világ.

A narrátorok egytől-egyig szimpatikusak (na jó, talán Roos nem igazán) és egyéniségek, nem tökéletesek, tele vannak hibával, de emberiek. Ami külön plusz pont Shannonnak, az az, végre olvashattam őszinte, szerelem nélküli fiú-lány barátságokról! Nem is egyről, hanem többről! Olyan ritka ez, amikor a fiú-lány barátság egyik fele sem táplál a másik irányába szerelmes érzelmeket, és ANNYIRA boldoggá tett. Illetve, végre úgy éreztem, itt egy író, aki nem próbálja meg minden áron összepárosítani a főszereplőit valakivel. spoiler

Abszurdnak számíthat, hogy két vallás hogy oszthatja meg ennyire az embereket úgy, hogy ugyanazon gyökerekből származnak, de csak körbe kell nézni a saját világunkban – közel sem idegen ez tőlünk. Úgy éreztem, a vallási konfliktus enyhén egy görbe tükör is a mi világunk valláskülönbözeteinek, spoiler Ismét megerősítést kaptunk, hogy még egy több ezer évre visszatekintő ellentét is félretolható, ha közös az ellenség és közös a Nagyobb Cél, hiszen a világ pusztulásának megállítása mindannyiunk érdeme.

A The Priory of the Orange Tree rengeteg már jól ismert high fantasy motívumot vonultat fel: sárkányok, mágusok, legendás, különös képességgel bíró eszközök, titkos szekták, halálos járvány, de mint már korábban említettem, mindez egy olyan felfrissített és egyedi köntösben van tálalva, hogy ha szereted a fantasy-t, akkor garantáltan magába szippant majd a világ. Igen, lassú a könyv és igen, sok oldalon nem történik úgymond „semmi” – én mégsem untam, amint sikerült túllendülnöm a nehézségeken, ugyanis teljes mértékben együttéreztem hőseinkkel, ahogy felkészülnek arra, hogy szembenézzenek a világukat elpusztítani hivatott The Nameless One-nal. Az egész történet a végső összecsapásban teljesedik ki, de útközben több kisebb subplotot is kapunk, ezzel még érdekesebbé és változatosabbá téve az utazást. Imádtam, hogy több szálon, több helyszínről követhettük az eseményeket és azt, ahogyan végül összeértek a szálak és összejöttek hőseink, hogy megmentsék együtt a világot. Tény, hogy úgy gondolom, a vége túlságosan „boldog” – de az elmúlt egy hónapban elég sok grimdarkot olvastam, úgyhogy ez most pont jó volt nekem így.

ui.: és hála ennek a könyvnek, új kedvenc shipet avattam. spoiler
ui. 2: egy valami volt nagyon off a világban, ez pedig a keleti pisztolyok létezése… annyira nem illettek ebbe a világba szerintem, és indokolatlanok is voltak, de ez csak apróság

>!
Floraholic
Samantha Shannon: The Priory of the Orange Tree

Először a borítóba szerettem bele, aztán tetszett a leírás is, úgyhogy muszáj volt beszereznem!

Kicsit féltem amikor olvastam, hogy LGBTQ románc lesz benne, mert sosem olvastam még ilyet, de nagyon jó volt! A karaktereknek volt idejük megismerni egymást, ami sokszor ritka könyvekben. Amikor végre megcsókolták egymást, nagyon örültem :)

A világ felépítése fantasztikus, a karakterek érdekesek, az írás olvasmányos. Az alapsztori elég kiszámítható volt, semmi nem lepett meg, de Branden Sanderson után kicsit el lehetek kényeztetve ilyen téren. Szerencsére elég nagy fantasy fan vagyok, úgyhogy a tipikus „A nagy Gonosz jön, és össze kell fognunk, hogy legyőzzük” alapséma engem nem tántorít el attól, hogy élvezzek egy könyvet.

Két okért nem adok 5 csillagot a könyvnek:
1, A feléig nem tudott „behúzni”, csak érdekesnek találtam (utána viszont…)
2, A végkifejlet, amit vagy 700+ oldalon vezetett fel az írónő, annyira hamar véget ért, hogy hagyott egy kis hiányérzetet maga után bennem.

>!
rumpelstiltskin
Samantha Shannon: The Priory of the Orange Tree

♦eleinte tartottam tőle, hogy nem fog tetszeni, mert én és az epikus fantasy egy olyan kombináció, ami nagyon-nagyon ritkán működik, és régebben annyin átszenvedtem magam, hogy már-már elhittem, hogy szimplán csak nem működik nálam a műfaj, de nagyon kíváncsi voltam erre, és annyi jó dolgot hallottam, hogy csak elolvastam, és wow
♦már az első fejezettől kezdve odáig voltam az egészért, tetszett, hogy először inkább csak bedobott a cselekménybe, a rengeteg helyszín meg név közé, és akkor kezdte inkább elmagyarázni a politikát/történelmet/mágiát, mikor már érdekelt, hogy mi történik ahelyett, hogy az első 150 oldalban rám zúdítson mindent.
♦elég lassan halad a történet, amit én szerettem, és egyáltalán nem unatkoztam, de talán az egyetlen negatívuma az lenne, hogy a hosszú és részletes felépítéshez képest a vége elég gyorsan le lett zavarva.
♦nagyon tetszett a világfelépítés, érdekes volt olvasni, hogy a különböző vallások hogyan interpretálták ugyanazt az ezer évvel ezelőtti történetet, és ahogy kiderült az igazság.
♦olyan jó volt látni, hogy végre egy fantasy világ, ahol a nők nincsenek elnyomva/kevesebbnek tekintve, hanem némelyik birodalomban ők a tényleges uralkodók, lehetnek harcosok, kalózok, sárkánylovasok etc, anélkül, hogy mondjuk álruhát kéne felvenniük.
♦a karakterek is érdekesek voltak, mint személy, talán Loth volt aki nem igazán érdekelt, viszont az ő fejezetei meg más szempontból voltak érdekesek. Niclays akit viszont nem igazán kedveltem, de egy jól összerakott, nem feltétlenül pozitív szereplő volt érdekes történettel. Tané jelenlétét sokáig nem tudtam hová tenni, utána persze kiderült, de amúgy őt is kedveltem, belátta a hibáit és igyekezett jóvátenni azokat.
♦Sabran annyira jó karakter volt, nagyon jó volt a fejlődésíve.
♦a fő romantikus szálat is szerettem nagyon, slowburn, ami ráadásul úgy kezdődik, hogy a két szereplő nem annyira kedveli egymást, és wow, olyan szép volt. mondjuk azért irritáló volt picit, hogy spoiler
♦sárkányok!!
♦oké, nagyon jó, hogy standalone, de annyira örülnék még több regénynek ebben a világban, főleg, mert már csak itt volt jó pár mellékszereplő, akiket megkedveltem(pl. az Unceasing Emperor, a Donmata Marosa, Margret)

>!
edanka87
Samantha Shannon: The Priory of the Orange Tree

Összességében négy és háromnegyed csillagot adnék a könyvre (bár háromnegyedet nem enged a rendszer, csak felet). Nagyon jó könyv volt, már az első mondatától kezdve izgalmas, fordulatokban gazdag. Amint az ember átrágja magát az elején, és átlátja, hogy a szereplők nagyjából kik és hogyan kapcsolódnak egymáshoz, letehetetlenné válik a könyv. A cselekmény több szálon fut, melyek fokozatosan bontakoznak ki, nem túl lassan, de nem is gyorsan. Egyre több szereplőt, múltbeli és jelenkori eseményt ismerhetünk meg (külön tetszett, ahogyan pl. a főgonosz múltjának – születésének és legyőzésének – történetét a jelenkori eseményekbe ágyazottan ismerhettük meg). Az elvarratlan szálakkal az írónő kellőképpen fenntartja a figyelmet, de ezek kibontásával nem vár a végtelenségig. A leíró és a párbeszédes részek arányát teljesen ideálisnak találtam.
Queen Sabran személye sokáig egy rejtély volt számomra. A hidegség maszkja mögött nem/nehezen lehetett látni, hogy milyen is ő valójában, vannak-e egyáltalán érzései, gondolatai. Nekem kicsit úgy tűnt, mintha nem is lenne személyisége. Persze ez aztán változott.
Tanét nagyon megkedveltem, az önfejű makacsságával (mely sokszor másokat is veszélybe sodort), és nagyfokú igazságérzetével. Pont ezért éreztem az ő szálát elvarratlannak, befejezetlennek, picit talán a karakteréhez méltatlannak is.

Ami miatt hiányzik az a negyed csillag:
– a romantikus szál alkalmanként egy nagyon picit elvitte a fókuszt a történet gerincét adó jó és rossz közötti küzdelemről
– keveselltem a sárkányokról szóló részeket (de lehet, hogy ezt csak az én abszurd ragaszkodásom miatt érzem ezek felé a bölcs teremtmények felé)
– vannak olyan lények, kifejezések, melyek nem szerepelnek a könyv végén lévő szómagyarázatban, ezt hiányoltam.
– nagyon örültem a térképnek, azonban számomra nem derült ki belőle, hogy a Kelet és a Nyugat egymáshoz való viszonya milyen, mármint hogy mekkorák a távolságok, egymáshoz viszonyítva hogyan helyezkedtek el. Illetve több olyan város, folyó neve szerepelt a térképen, amik a történetben nem jelentek meg, viszont hiányozott néhány olyan, melyről volt szó a történetben. Ez kicsit zavaró volt.
Mindezek mellett csak ajánlani tudom a könyvet, nagyon magával ragadó.

>!
Aglareth
Samantha Shannon: The Priory of the Orange Tree

Annyira vártam ezt a könyvet, az első megemlítés óta, és amint lehetett, rögtön elő is rendeltem. A vigyor az arcomon levakarhatatlan volt, mikor végre meghozta a postás. spoiler
Egyáltalán nem azt kaptam, amire számítottam. !!! spoiler !!! A karakterek nem voltak eszmeiek, de éppen ezért sokkal közelebb éreztem őket magamhoz. Nagyon emberiek voltak, és nem abban rejlett a legyőzhetetlenségük, hogy emberfelettiek, tökéletesek voltak, hanem éppen emberségük magukévá tételében. Tané személyét éreztem a legközelebb magamhoz, és ez nagyon sokat hozzátett az élményhez számomra. A két nő szerelmi kapcsolata nagyon új volt nekem, (igaz, hogy nem sok LGBTQ+ könyvet olvastam, de úgy érzem, nem ezért) valami elképesztő egyensúly volt közöttük, ami kissé hihetetlennek hatott, de nagyon tetszett közben. A női karakterek összességében fantasztikusak és jól felépítettek, nagyon sok megközelítésből találkozhatunk velük, ami teljessé és színessé tette a történetet haha, még jó, hát feminista mesterműről beszélünk, vagy mi. A szálakat rendszerint megcsavarta az írónő, és a sztori folyama sem a megszokott mederben csörgedezett, ami felfrissítő volt, hiába vehetőek észre benne a különféle mitológiákból kölcsönzött elemek. Nagyon örültem, hogy nem a szerelmi szálak kapták a legtöbb hangsúlyt. A világ felépítése is nagyon tetszett, bár személyes véleményem szerint lehetett volna kicsit hosszabb a történet ahhoz, hogy igazán kibonthassa az egészet. Viszont gyönyörűen összeért minden szál és kerek lett a végére. Pluszpont, hogy a könyv végén – ahogy azt Samanthától megszokhattuk – egész függelék tartalmazza az „idegen” szavakat, és e könyv esetében a szereplőket, sőt még az idővonalat is megtalálhatjuk, így teljesen átláthatóvá válik az egész, ha esetleg olvasás közben megzavarna a rengeteg új információ. Szerettem a lényeket ebben a világban, pláne az ichneumonokat, és nem titok, hogy Aralaq kedvenccé vált. Sok inspirációt találtam a történetben, amiért külön köszönet jár Samanthának.
Végül is az egyetlen problémám a könyvvel, hogy a gyönyörű borítón lekopnak a kék betűk a túl sok fogdosástól, így kénytelen voltam pár alkalom után levenni a borítólapot, hogy ne sérüljön tovább, mert a többi része viszont kék lett tőle.


Népszerű idézetek

>!
heysunny P

I do not sleep because I am not only afraid of the monsters at my door, but also of the monsters my own mind can conjure. The ones that live within.

Kapcsolódó szócikkek: Sabran Berethnet
>!
Nymeria96

“You can find beauty anywhere.”

630. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Gian Harlowe
>!
Nymeria96

“All legends have truth in them.”

433. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Golden Empress
>!
Nymeria96

“Reading,” Ead said lightly. “A dangerous pastime.”

21. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Ead Duryan
>!
Nymeria96

Dragon and rider had to share one heart.

283. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Tané
>!
heysunny P

All the world is a cage in a young girl's eyes.

Kapcsolódó szócikkek: Ead Duryan
>!
Nymeria96

That is the problem with stories, child. The truth in them cannot be weighed.

109. oldal

>!
Nymeria96

“There is great power in stories.”

21. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Ead Duryan
>!
Nymeria96

“All stories grow from a seed of truth,” Truyde said. “They are knowledge after figuration.”

21. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Truyde utt Zeedeur

Hasonló könyvek címkék alapján

Sarah J. Maas: Kingdom of Ash
Joan He: Descendant of the Crane
J. R. R. Tolkien: The Lord of the Rings
Greg Keyes: The Born Queen
Brandon Sanderson: The Way of Kings
Brandon Sanderson: Elantris (angol)
Jean Lowe Carlson: Blackmark
Anthony Ryan: The Waking Fire
J. R. R. Tolkien: The Hobbit
Robin Hobb: Fool's Assassin