Csillagvizsgáló 20 csillagozás

Sam Wilberry: Csillagvizsgáló

“Nem csak egy Univerzumban létezünk, hanem mi magunk is azok vagyunk.”

Édesanyja váratlan halála kifordítja a négy sarkából Aaron világát. A fiú létrehoz egy blogot, ahol kiírhatja a fájdalmát, ahol önmaga lehet, és szép lassan felépül egy olyan közösség, akiknek mindent elmondhat.

Lehet-e az írott szó valódi gyógyír? Milyen út vezet az önmegvalósításig?

A blogbejegyzéseken keresztül Aaron lelke legyezőként nyílik ki, és mutatja meg az érzéseit, a gyászt, a félelmeket, a kimondatlan titkokat. És amikor rátalál a boldogság, csak egyetlen feladata van: megőrizni azt.

Kiadói ajánlás: 14 éves kortól · Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Szivárványálom, Kecskemét, 2019
268 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786150068770 · Illusztrálta: Hangó Alexandra

Kedvencelte 5

Várólistára tette 37

Kívánságlistára tette 43

Kölcsönkérné 7


Kiemelt értékelések

Nikolett0907 P>!
Sam Wilberry: Csillagvizsgáló

Bővebb értékelés a blogon:
https://www.magyarszerzokkonyveimagazin.hu/2020/06/sam-…

A gyermeki lélek olyan, mint egy tiszta lap. Hogy mi kerüljön rá, nagyban azon múlik, hogy milyen szülők vagyunk, és merre irányítjuk a kis lélek figyelmét. Sokszor azt látom, hogy az élet hétköznapjai beszürkülté teszik a családi létet. Dolgozni kell, befizetni a számlákat, ételt kell tenni az asztalra és sorolhatnám. Csupa olyan tevékenység, mely nélkül nehezen boldogulnánk. Egyhangúvá válik minden és ez által már nem figyelünk úgy egymásra.
Kevés az a családtípus, mely funkcionális, talán írhatom azt, hogy ritka, mint a fehér holló.
Diszfunkcionális családi szerkezet alá sok mindent be tudunk söpörni. Ilyen az özvegységgel járó egyedüli szülő képe. Még akkor is, ha alapvetően minden rendben van. Egy fontos szerep kiesése megtöri a családi idillt és nagyon nehezen pótolható.

Mint olvashattátok, a fülszöveg előrevetíti, hogy egy fiatal fiú korán árva sorsra jut. A kamaszkor küszöbén álló gyermek egy boldognak szánt napon elveszíti a legbiztosabb személyt az életében.
Az ezt követő két évről keveset tudunk meg, de a visszaemlékezések adnak némi támpontot, hogyan is telhetett.

A könyv felépítése nem a megszokott regény, tele párbeszédekkel és eseményekkel.
A formátum egy napló, illetve pontosítok, egy blogjegyzet.

A fent említett fiú, immáron 15 éves. Tombolnak a hormonjai, tele van haraggal és fájdalommal.
Mikor „gyógyulás” címszóval létre hozza a blogját, még nincs kimondottan komolyabb célja vele. Csak túl akar élni és ide menekülni. Ahogy telik az idő egyre többen látogatják az oldalt és ő úgy építi ki a maga világát, szerez barátokat és végül felbukkan egy másik különleges személy is az életében.
A történet egy valóságon alapuló, jellegzetes élethelyzetet mutat be, ahogy az egyedül maradt szülő tovább lép és ezzel felborítja ezt a súlyos, de megszokott katatón életformát….

Heni_s_BookBar>!
Sam Wilberry: Csillagvizsgáló

A Szivárványálom könyvek kiadó könyvei már jó pár hónapja felkeltették a figyelmemet és most volt szerencsém elolvasni Sam Wilberry-től a Csillagvizsgálót. Az eddigi évek során sajnos kevés LMBTQ műfajú regényt olvastam, ám annál több yaoi mangát vettem a kezembe. De ezentúl mindenképpen szeretnék több LMBTQ műfajú regényt is olvasni.
A kedvenc történet szálam Aaron és a levelező társa közötti barátság kialakulása volt és végig azért rágtam a körmöm, hogy mikor lesz ebből több, mint puszta barátság.
Összességében egy fantasztikus élmény volt és csak ajánlani tudom mindenkinek aki, nyitott gondolkodású, szereti a komoly témát feldolgozó regényeket és persze az LMBTQ műfaj kedvelőinek is!
IMÁDTAM!

Kedvenc idézetek:
„Nem tudná a pontos pillanatot, órát, hiszen a szerelem váratlanul érkezik és véletlenül alakul ki.”

Könyvajánló: https://henisbookbar.blogspot.com/2020/06/sam-wilberry-…

Saci19>!
Sam Wilberry: Csillagvizsgáló

Csupa-csupa köszönetet tudok mondani ezért a könyvért, mert annyira könnyű mégis megérzi az ember a dolgok súlyát. Az év egyik kedvence lesz.
Bővebben, és ajánló itt: https://www.youtube.com/watch…

Kovács_Ági_3 P>!
Sam Wilberry: Csillagvizsgáló

Úgy érzem ez a történet mindenkihez, szól. Annyira egyszerű mondanivalója van mindenkihez, hogy sokszor meg kellett állnom és megkérdeznem magamtól, hogy tényleg egy fiatal srác írta ezeket? Bölcs gondolatok egy 15 éves sráctól, aki édesanyját elvesztette. Őszintén egyáltalán fel lehet dolgozni? Elfogadni? Elengedni? Nem tudom.

Bővebben itt olvashatod:
https://www.hungarybooks.hu/2020/05/sam-wilberry-csilla…

Ana_blogger>!
Sam Wilberry: Csillagvizsgáló

„Egy újabb csodát köszönhetünk a szerzőnek. Rövid volt, lehetett volna még tovább írni, sőt lehetett volna máshogy írni, de nem. Így volt jó, így volt tökéletes. Sam Wilberry az új könyvében egy átlagos tizenöt éves kisfiú útját mutatja be.” – olvasd tovább: https://anablogjaesirasai.blogspot.com/2019/12/sam-wilb…

Tapmacska>!
Sam Wilberry: Csillagvizsgáló

A Csillagvizsgáló igazán bájos, kedves történet. Nagyon jól bemutatja, hogy az ember egy tragédia árnyékában bár folyton befelé figyel, mégis önmagára marad a legkevesebb energiája, így a nagy felismerések is késnek. A könyv szépen, líraian vezet végig a ragaszkodáson keresztül a gyászhoz az elengedésig és a lelkisimeretfurdalással kicsit megfűszerezett továbblépésig".
Öröm volt ezt a regényt olvasni és megnyugtatóan együttérző, nyílt, őszinte írás. Belefészkelte magát a szívembe. :)

levente0415>!
Sam Wilberry: Csillagvizsgáló

Vannak nálam időszakok, mikor csak az olvasásra tudok koncentrálni, és le se tudok tenni egy könvyet a kezemből, de persze ehhez egy olyan könyv is kell, ami meg tud fogni. Szerencsére Sam Wilberry Csillagvizsgáló c. könyve pont ilyen volt. Nem voltak számomra unalmas részek, mindig fenn tartotta a figyelmem a történet, és mindig tudni akartam, hogy vajon ezt követően mi fog történni. Nem is csoda, hogy végül egy nap alatt kiolvastam a könyvet.
Igazából Aaron eléggé magamra emlékeztetett olyan szempontból, hogy Ő is érettebb volt a koránál. Tetszett ahogyan fel voltak vázolva az események, és magának a könyvnek a felépítése is egyedi (vagyis én személy szerint nem találkoztam még hasonlóval). Felnőtt fejjel már néha nehezebben gondolunk bele abba, hogy a tinédzserek is éreznek, csak nem beszélnek róla legfeljebb, de az író nagyon ügyesen mutatja be nekünk Aaron lelki világát, egy meleg tini problémáit, gondolatait, elképzeléseit.
Szerettem ebben a könyvben azt, hogy egy ilyen fiatal karakterre nem akarja ráerőltetni a szexualitást, éppen csak addig megy el, ameddig kell. Véleményem szerint nem is illett volna a történetbe egy ilyen szereplővel.
Kedvencem pedig ebben a könyvben az, ahogyan az író univerzumot a középpontba állítja, és több fő gondolatszálat is eköré épít fel.
Sam Wilberry most sem okozott csalódást, akinek a korábbi írásai is tetszettek, azoknak ez a mű is hasonlóan a szívükhöz fog nőni.

Jermi_Zsuzsanna>!
Sam Wilberry: Csillagvizsgáló

Amikor azt olvassa az ember, hogy ez egy könnyed ifjúsági elmélkedős regény, akkor arra számít hogy pikk pakk végez vele, kikapcsolja őt a hétköznapi gondokból.
Habár részleteiben találkoztam a regénnyel, egyben most olvastam először.

Mivel én is átéltem, amit Aaron, rengeteg dologban tudtam vele azonosulni.
Tony vitt mindent, imádtam, a támogatását, a megértését és a karakterét. Jött, látott, felszabadított.
Apa reakciója számomra kissé érthetetlen, bár visszatekintve Tania talán az ő Tonyja volt, annak ellenére, hogy számomra túl hamar jött. Itt is megmutatkozik, hogy apa és fia mennyire hasonlítanak, annak ellenére, hogy nem is veszik észre.
Nagyon tetszettek az elmélkedős részek, a baráti társaságnál mondanám, hogy több szerepet is el tudtam volna képzelni nekik, de ez a blog Aaronról szólt, az érzelmeiről, a harcairól és a démonairól, nem pedig az életéről.

Sam valami olyat alkotott, amire nagyon kevés kortárs író képes. Kilépett a saját skatulyásdobozából. Aki olvasta a Rush című regényét (aki még nem, az pótolja), könnyen várt hasonló tabutémát ebben is. Még sincs benne, amennyire a Rush-ban a társadalmi tabukat döngette Sam, a Csillagvizsgálóban annyira az egyik leghétköznapibb történést dolgozta fel. Egy édesanya elvesztésének feldolgozása, a gyász folyamata, a hétköznapi életben való boldogulás a tinédzser és a felnőtt lét szempontjából. Annak külön örülök, hogy kiderült, hogy az Apa elfogadta végül azt, amit a saját testvérnél nem tudott. Ezt jelenti részben szülőnek lenni.

A fogalmazásmód, a szókincs, a zsonglőrködés a szavakkal, kifejezésekkel egyszerűen zseniális és Sam egyik védjegye. Nagyon kevesen képesek úgy használni a szlenget, a szépirodalmi és idegen kifejezéseket, mint ő.

Fairymysz>!
Sam Wilberry: Csillagvizsgáló

Nem volt jó, de nem is volt rossz.
Van valami a könyvben, ami a sok hibája ellenére is elérte, hogy végigolvassam.
Aaron nekem már sok volt: túl sok a nyavalygás, túl sok a nyivákolás. Időnként teljesen irracionálisan viselkedett.
És valahogy nem volt egyensúlyban a történet. Túl sok volt apu új nője miatt a nyervogás, míg a Tonyval való kapcsolatának kialakulása villámgyorsan le lett tudva és már ott is volt a könyv vége.
Kár.

ValerinLanz P>!
Sam Wilberry: Csillagvizsgáló

Ezzel a kötettel egy teljesen másik oldaláról ismertem meg Samet. Eddig azért az erotikus jelenetek nagy szerepet kaptak az írásaiban, itt viszont sokkal inkább az érzelmekre, a gondolatokra helyezte a hangsúlyt. A történet elbeszélője Aaron, aki máig nem tudta feldolgozni szeretett édesanyja váratlan halálát. Blogolásba kezd, hátha ezzel ki tudja tölteni a lelkében keletkezett űrt, na meg a szünidő unalmas óráit. Mielőtt kicsit hihetetlen lett volna az, hogy Aaron milyen választékosan beszél, Sam erre is magyarázatot adott – a srác nagyon sokat olvas. Aaron néha kicsit túlment a határon nálam, már ami az anyja halála miatti nyüszögést illeti, és sajnos emiatt kevesebb idő maradt például arra, hogy rendesen bemutassa a barátait. Rendben, az ő blogja, az ő érzelmei, de talán kicsivel több akció nem ártott volna meg a könyvnek.
A kötet második fele – vége fogott meg inkább, azt szinte egyben sikerült végig is olvasnom. Nyilván azért, mert belépett a képbe Toby. *-* Sajnos róla sem hallhattam eleget, de főleg azért vagyok mérges, mert nem kaptunk meg tőle egy bizonyos második levelet, illetve Aaron biztos megkapta, de mi nem olvashattuk. spoiler Szóval sajnos volt itt néhány kihagyott lehetőség, az én ízlésemnek kicsit sokat rinyáltunk, sokat bosszankodtunk az apánk új nője miatt, de a vége azért aranyos lett.
Továbbra is figyelemmel fogom kísérni Sam munkásságát, kíváncsian várom, mit hoz nekünk legközelebb.


Népszerű idézetek

Nikolett0907 P>!

(…) gondosan meg kell válogatnom, kiben bízom meg, és mennyi információt adok ki magamról.

8. oldal

Nikolett0907 P>!

A szülő néha fejben kiépít a gyerekének egy jövőképet. De mi a biztosíték, hogy bárki is arra vágyik, amit valaki más gondol ki neki?

180. oldal

Nikolett0907 P>!

(…) ahogyan megmentünk másokat, úgy megmenthetjük saját magunkat is a félelemtől.

180. oldal

Ana_blogger >!

Ha valaki megérint, felkavar és megmozgatja a lelkivilágod és a szíved, az apró tulajdonságok felröppennek, és bátran hírdetik: ez vagyok én, csak ez. Nem tudsz fiú helyett lányt szeretni. Sem fordítva. A szeretet néha olyan hírtelen történik, hogy nem lehet rendszerbe foglalni, sem keretek közé szorítani.

138. oldal

Szivárványálom KU>!

Százmilliárd neuron dolgozik azon, hogy amire emlékeznem kell, emlékezzek.

(első mondat)

Kovács_Ági_3 P>!

Hiányzik. Látni akarom a mosolyát, ismerni a gondolatait, ránevetni és visszakapni az ölelését.

Kovács_Ági_3 P>!

Ha a jó szerencse mellénk áll és szép éveket élünk meg, az életutunk végére ez be is következik: mint egy szekrény, épek, összerakottak, stabilak vagyunk. Telepakolva emlékekkel, jókkal és rosszakkal egyaránt.

Ana_blogger>!

Csak később határoztam meg, hogy az Univerzum valójában a lelkivilágom metaforája.

229. oldal

Nikolett0907 P>!

Az emberiség kezében van a Föld jövője.

157. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Marni Bates: Itt a vége, lúzer véle!
Leiner Laura: Valahol
Leiner Laura: A Szent Johanna gimi 5. – Remény
Anita Gayn: Senkinek sem kellesz!
Leiner Laura: Maradj velem
Leiner Laura: Bábel
Leiner Laura: Akkor szakítsunk
Rácz-Stefán Tibor: Fogadj el!
Jennifer L. Armentrout: White Hot Kiss – Perzselő csók
Meg Cabot: A neveletlen hercegnő naplója 10. – Mindörökké hercegnő