Értékelések 46

Shouri>!
Sam J. Miller: Orkaváros

Érdekes egy könyv volt, annyi szent! Az biztos, hogy izgalmasnak izgalmas volt, de kicsit túl tömör is. Tetszett a négy fő karakter szála, de túl sok információt szolgáltattak, és emellett még a háttérinfókkal együtt olyan nagy lett az információdömping, hogy kicsit elvesztem benne. Lassabban kellett volna olvasnom, csak időhiány miatt bele kellett húznom, úgyhogy mindenképp újra fogom majd olvasni.
Ami a legjobban tetszett, hogy próbálta fölhívni a könyv a klímaváltozásra a figyelmet, és hogy veszélyben az emberiség. Emellett pedig a világ leírása is elvarázsolt.
Kicsit lassú ugyan a történetvezetés, de ez szerintem nem válik hátránnyá, egyedül az infómennyiség zavart.

mona0618>!
Sam J. Miller: Orkaváros

Megpróbáltam szeretni, többször is nekifutottam, nem erőltettem, komótosan, ha nem ment, odébb raktam. De sajnos a végefelé már tényleg csak az hajtott, hogy végre befejezzem a regényt, mert nem szoktam félbehagyni könyveket.
Sem a szereplőkkel nem tudtam azonosulni, tulajdonképpen mondhatjuk, hogy teljesen elvesztem abban, ki kicsoda, kinek a kije, mi is a szerepe, emiatt pedig szétesett maga a cselekmény is.

6 hozzászólás
kte P>!
Sam J. Miller: Orkaváros

Az Orkaváros egymás közelében élő szereplők életének bemutatásával kezdődik, amely során megismerjük a körülöttük élő embereket és MI-ket, a jövőbeli életmódot, épületeket, kapcsolatokat, az omlás nevű titokzatos betegséget, a várost inkognitóban tulajdonló részvényeseket és a szervezett bűnözést. Sokáig elszigeteltnek tűnnek és sok esemény érthetetlen volt, ez a rész sajnos az ideálisnál tovább húzódott. Az orkabűvölő színre lépésével spoiler közeledtek a szálak, átrendeződtek a kapcsolatok, értelmet kaptak bizonyos korábbi jelenségek. Akciódús részek következtek, fantasztikus eszközökkel a védelem és a támadók oldalán. Izgalmas volt, érzelmileg is bevonódtam és a végkifejlet jól sikerült. A kivitelezésben találtam hibákat, logikai ugrások, meg nem magyarázott részletek miatt maradt bennem űr. Nem írtam meg rövid időn belül az értékelést, ezért már nem emlékszem rájuk pontosan, de sok kérdést megfogalmaztam magamban.

Stamcs>!
Sam J. Miller: Orkaváros

Te jószagúúristen (igen, csak így egybe:D), mennyire gyönyörű már ez a borító? Nem igazán szoktam borító alapján könyvet beszerezni, de ahogy megláttam ezt a kötetet, rögtön elhatároztam, hogy kell a polcomra. Aztán ott a cím is: ORKAVÁROS. Egyszerűen imádom. A cím és a borító a gyönyörű orkával szinte azonnal megvettek. Gyerekkorom óta rajongok a vízivilágokért, a tengeri élőlényekért, ezért nem volt kérdés, hogy meg kell szereznem.
A belseje már ennél összetettebb, komplikáltabb. Ugyanis egy nagyon disztópikus történet tárul a szemünk elé. Adott a jövő, ami a klímaváltozásnak köszönhetően nem éppen kedvező feltételek mellett alakult olyanná, amit ebben a könyven olvashatunk. Maga a város, Quanaaq, az emberiség utolsó mentsvára. Egy lebegő város, hűűű. De ez csak egy a sok jó ötlet közül ebben a történetben.
Rengeteg kreatív és jó ötlettel rendelkezik a könyv, nem számítottam rá, hogy ennyire jó felépítésű világgal fogom magam szemb találni.
A karakterek sokszínűek és egyediek, de valahogy egyikük sem lett a kedvencem. Mindegyikben inkább negatív dolgokat tudtam felfedezni, ha most mondanom kellene egy pozitívat, nem tudnék. Ráadásul a történet valahol elveszett a karakterek keserű gondolataiban és érzelmeiben, ami szerintem sajnálatos.
De a történet és a felépített világkép miatt mindenképpen jár a négy csillag.

kolika>!
Sam J. Miller: Orkaváros

Klímaháborúk utáni élet egy úszóvárosom? Zsúfoltság, a mindennapi élet nehézségei? Igen ezt ígéri a fülszöveg, s ezzel meg is vett. Ezt tetézi a fura társakkal feltűnő idegen nő, akinek céljára igazán kíváncsi voltam. Érdekesnek ítéltem a könyvet, s már vártam, hogy mikor tudom elkezdeni az olvasást. Kezdetben nem is volt semmi probléma, beindult a történet. Kissé szakadozott esemény feltárást kaptam, de azt hittem, hogy csak a különböző szemszögek miatt lehet. Sajnos ezt a szétszakadozottságot végig éreztem, s különböző részek nem tudtak szépen illeszkedni. Még akkor sem, amikor a részletek alapján kiderültek, hogy a szálak egy irányba tartanak. A szálak összeérésével is volt bajom: szerintem eléggé későn kezdte a szerző összefésülni a szálakat.
A nanobotosok és az állatok kapcsolata nagyon tetszett, erről még olvastam volna.
A szereplők jó részével nem bánt kesztyűs kézzel a szerző, helyenként jobban szerettem volna, ha kicsit kevésbé drasztikus végét választott volna egy-egy alaknak.

KatieWR>!
Sam J. Miller: Orkaváros

Cselekményleírást tartalmazó szöveg

Egyértelmű impulzív vásárlás volt a részemről még tavaly nyáron, és lassan bevett szokásom legalább egy évig tartogatni a könyveimet, mielőtt hozzákezdenék az olvasásukhoz, amit rendre megbánok. Mármint a várakozást. Valahogy eddig mindig sikerült néhány oldal beleolvasás után jó könyveket találnom olyan témákban is, amik annyira nem az én világom, és ez már a második ilyen sci-fi.
A négy főkarakterből nekem mindenki szimpatikus volt, még ha nem is elsőre, és érdekes volt látni, hogy mennyire különböző az életszínvonaluk ugyanazon a helyen, szinte csak méterekre egymástól. És jó volt olvasni azt, hogy hogyan derül ki, mi köti össze őket. Érdekes volt látni a titokzatos kórságot, az omlást is, és a mögötte húzódó akaratot is. Igazából, egy olyan helyen, mint Qaanaaq, csak kapkodnám a fejem, hogy milyen lenyűgöző, és pont emiatt a város működéséről szóló leírások is nagyon tetszettek és nagyon érdekesnek tartottam őket.
A szálak összefutása utáni akció pedig izgalmas volt, szorítottam a csapatnak, hogy sikerrel járjanak, és bár a végkifejlet nem egy tipikus happy end, tökéletesen elnéztem, hogy nem az. Egy ilyen történetnek amúgy sem volt rá esélye. Mindenesetre nagyon szerettem olvasni, és örülök, hogy megakadt rajta a szemem :)