Batman ​’89 20 csillagozás

Sam Hamm: Batman ’89

TIM BURTON, a zseniális rendező legendás Batman-mozifilmjeinek (Batman, Batman visszatér) univerzumába kalauzol el ez a hatrészes történet, melyben a megszokott atmoszférában folytatódnak a Denevérember izgalmas kalandjai. A sztorit az eredeti forgatókönyveket is jegyző SAM HAMM írta, akit a magyar olvasók a „Batman: Nincs igazság?” című történet alkotójaként is ismerhetnek.

>!
Kingpin, Budapest, 2022
128 oldal · keménytáblás · Fordította: Benes Attila · Illusztrálta: Leonardo Ito

Enciklopédia 7

Szereplők népszerűség szerint

Selina Kyle (Macskanő) · Alfred Pennyworth · Bruce Wayne · Harvey Dent


Kedvencelte 1

Várólistára tette 4

Kívánságlistára tette 9


Kiemelt értékelések

Razor P>!
Sam Hamm: Batman ’89

Pár évvel ezelőtt olvastam egy hírt, mely szerint a Joel Schumacher-féle ötödik, végül el nem készült Batman-film képregényadaptációt kap, talán pár vázlatot is mutattak. Aztán nagy volt a csend, valamennyire én is megfeledkeztem a dologról, így igencsak meglepődtem, mikor tavaly megláttam a Batman ’89 beharangozóját, ami a Burton-féle két Batman-film történet viszi tovább a Mindörökké Batman és a Batman & Robin történetének figyelembe vétele nélkül.
Megmondom őszintén, nagyon rég láttam utoljára a Batmant és a Batman visszatért, pl. abszolút nem rémlett, hogy Billy Dee „Lando Calrissian” Williams játszott az első filmben, ráadásul Harvey Dentet. Persze a főbb motívumok, szereplők megmaradtak, de volt bennem némi félsz, mennyire fog így működni ez a képregény nekem.
Nos, azt kell mondjam, hogy alapvetően rendben volt, jól olvastatta magát, bár itt-ott mintha nagyobb ugrások lettek volna a sztoriban, illetve a panelezés sem segített mindenhol. Értem én, hogy Harvey elméje megbomlott, de azért az enyémet ne zavarják már össze. :D Cserébe értékeltem a képi és szöveges utalásokat a tágabb Batman-univerzumra, vagy épp egyéb popkulturális dolgokra (pl. Akira).
A történet a Batman visszatér eseményeit követő évben, Halloween éjszakáján veszi kezdetét, amikor Batman megállítja két páncélautó elrablását – persze nem kevés járulékos kár árán. A dolog igencsak zavarja Dent szemét, aki a bűn mellett Batmantől is meg akarja szabadítani Gothamet. A Nemzeti Gárda bevonása azonban egyre nagyobb tünteshullámokat indít el, Harveyt pedig utoléri a jól ismert sorsa és Kétarcként drasztikusabb eszközökhöz folyamodik céljai eléréséhez….
A két főszereplő mellett jelentősebb szerepet kapnak még Barbara Gordon, James Gordon lánya és Harvey menyasszonya, ill. Drake Winston, aki a szokásostól igencsak eltérő módon kezdi a Robin-karriert. Természetesen Jim Gordon is felbukkan, bár eléggé epizódszerepben, mint ahogy a visszatérő Macskanő is „jókor, jó helyen”, a történetet elősegítő eszköznek tűnt.
Képileg elég jól visszaadta a filmek sötét hangulatát ez a történet. A szereplők nagyrészt felismerhetőek voltak, bár Michael Keaton fejét egy-két panelen eléggé érdekesen sikerült lerajzolni, na de láttam már sokkal rosszabbat is ilyen téren.

>!
Kingpin, Budapest, 2022
128 oldal · keménytáblás · Fordította: Benes Attila · Illusztrálta: Leonardo Ito
Rozsomak69>!
Sam Hamm: Batman ’89

Huh. Ez nem lesz egyszerű, de azért megpróbálom jól összeszedni, hogy miért is csak 3,5 csillag ez az egyébként minden tekintetben patinás kötet.

A történet a Tim Burton féle Batman filmek után játszódik. Nem tudom, hogy eredetileg is ez volt e koncepció, de az biztos, hogy a Batman: Forever-ben sok elemet használtak fel vagy pedig vica versa, de ezt inkább amolyan forgatókönyv vázlatból készült sztorinak gondolom és ez esetben inkább az előbbi a valószínű. A cselekmény pedig vélhetően pont emiatt nagyon rossz dinamikával rendelkezik és van benne jó pár logikai bukfenc. A Burton féle Batman filmek hangulatát a fülszövegben olvashatóak ellenére jobban tartalmazza az elő és utó borítóképekben, mint úgy magában a kötetben. Ugyanakkor foglalkozik elég komoly témákkal is és van jó pár elgondolkoztató aspektusa is. Csak ne járná át annyira ez az összevágottság.

Bruce Wayne számomra úgy, mint magánember és úgy, mint Batman sem volt kompetens és igazából karakterfejlődést sem nagyon lehet érezni. Dent karaktere viszont nagyon jól van megírva és az átváltozása is tetszett, még ha az esetlegességet is sokszor feltételezi. Selina teljesen súlytalan és nagyon azt érzi az olvasó, hogy csak azért van benne, hogy ott legyen, de sok lényegi szerepe nincs. Drake kissé vegyes vágott volt, mert tetszettek a motivációi (még ha picit elcsépeltek is azok), de ő pedig túl kompetens, amire igazából egy fél mondatnyi magyarázatot sem kapunk.

A dialógusok egyszerűen gyengék. Nem a fordításra gondolok, hanem arra, hogy sokszor olyan összevisszaságot kapunk, hogy Batman módjára kell nyomoznunk a logikai kapcsolatokat. Ráadásul jó párszor olyan, mintha nem is a karakterhez írt mondatokat olvastam volna.

A képi világa szép, de nem kifogástalan a panelezés pedig nem a legjobban sikerült. És a párbeszédek mellett ez a kötet másik igazi nagy hibája. Ugyanis még ha a rajzolás tényleg nem is nevezhető rossznak, sőt szépen ki van dolgozva, ugyanakkor a Burton filmekre jellemző sötét tónus alig-alig jelenik meg és ez nagyon szomorú.

Összességében mégis merem ajánlani Batman rajongóknak, mert érdemes elolvasni, de szerintem ezek a hibák másoknál is be fognak kavarni. Ugyanakkor mégiscsak szórakoztató olvasmány, viszont végigolvasva az értékelésemet rá kell, hogy jöjjek, hogy nem 1,5, hanem 2 csillag kerül levonásra. Attól függetlenül pacsi a kiadásért a Kingpinnek.

Darth_Revan>!
Sam Hamm: Batman ’89

Batman 89
Ez egyszerűen elképesztő lett. A Batman 89 a DC képregények egy teljesen egyedülálló alkotása, mely folytatja Tim Burton két Batman filmjének cselekményét (Batman, Batman visszatér), úgy hogy közben figyelmen kívül hagyja a stílus és koncepció váltáson átesett két későbbi Joel Schumacher filmet (Mindörökké Batman, Batman és Robin).
A DC már 2015 óta tervezete, hogy készítenek képregényben egy méltó folytatást a két Burton Batmanhez. Sam Hamm írta a képregény sztoriját. Az a Sam Hamm, akinek az első Batman film forgatókönyvét köszönhetjük teljes mértékben, illetve kis részben a Batman visszatér forgatókönyvén is dolgozott. (Azt a szkriptet két másik író is átírta később.) Sikerült továbbvinni a Burtonverzum eseményeit. Eredetileg Tim Burton is egy olyan folytatásban gondolkodott, mely összefésüli az előző két filmet. Nos, ez maximálisan sikerült. Élvezettel olvastam az utalásokat, visszatértek szereplők az előző két filmből. A történet légköre sötét és komor, ahogy Batmenhez illik, kevésbé gótikus, mint Burton filmjeiben, de az atmoszféra így is tökéletesen átjön. Burton több, korábbi elképzelését sikerült belevinni a képregénybe. spoiler Így is kiváló zárást kapott a Burtonverzum ezen szakasza. Érdekesség megjegyezni, hogy a képregény megjelenésével a Batman filmek közül immár hivatalosan is elváltak Tim Burton és Joel Schumacher alkotásai. Burton filmjei a 89-es, míg Schumacheré a 97-es univerzumban játszódnak.
A képregény méltó módon folytatja a Batmant és a Batman visszatért. Több helyen meglepő és fordulatos. Sokszor bennem volt a nem erre számítottam érzés, mégis annyira jól működik, hogy azt nehéz szavakba önteni. Örülök, hogy megvalósulhatott ez a képregény.


Népszerű idézetek

Razor P>!

Barbara Gordon: Ha rágyújtasz arra az izére itt bent, anya visszatér a síron túlról, és kiszorítja belőled a szuszt.

89. oldal

Kapcsolódó szócikkek: James Gordon
Razor P>!

Drake Winston: Hű! Nem tetszik ez nekem. Hová visz most?
Bruce Wayne: A tömlöcbe. Húsz évig a falhoz foglak láncolni, de enni legalább kapsz.
Drake Winston: Mr. Wayne! Nem akart soha normális lenni?
Bruce Wayne: Néha gondolok rá. Aztán elmúlik.

83. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Bruce Wayne
Razor P>!

Híradós [a tévében]: Az itt látható járművek a Nemzeti Gárda egységéhez tartoznak, amely a Gotham téren történt tegnap esti zavargások és fosztogatások után érkezett a városba. Elterelik a forgalmat a leszakadt felhajtó körül, ahol egy teherszállító helikopter megpróbált elvinni két páncélautót egy katonai jellegű, merész akció keretében, amelyet meghiúsított a Batman néven ismert álarcos igazságosztó.
Bruce Wayne: Hallod ezt? 31 millió dollár volt azokban a páncélkocsikban.
Harvey Dent: Aha, de 26 millió dollár kárt csinált az épületbe becsapódó helikopter.

12. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Batman · Bruce Wayne · Harvey Dent
Razor P>!

Selina Kyle / Macskanő: Jóságos ég! Még sosem jártam itt lent.
Alfred Pennyworth: Ms. Kyle. Örülök, hogy viszontlátom! El fogja vinni a macskát?

110. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Alfred Pennyworth · macska · Selina Kyle (Macskanő)
2 hozzászólás
Razor P>!

Drake Winston: Mr. Dent, mire végzek magával, a rondábbik lesz a szebbik fele.

115. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Harvey Dent
Razor P>!

Alfred Pennyworth: Most, hogy Ms. Kyle újra felbukkant… [A macska Alfred nyakába ugrik.] …vissza fogja kérni a macskát?
Bruce Wayne: A macskával nincs semmi gond, Alfred.
Alfred Pennyworth: Nincs, uram. Semmi gond.

56. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Frank Miller: Fenegyerek: Halál a Vezérre!
Brian Michael Bendis: Oltalmazók 2.
Mathieu Gabella – Paco Roca – Alessandro Bilotta – Benjamin von Eckartsberg – Stepan Kopriva – Tomasz Kolodziejczak – Ertan Ergil – Alberto Chimal – Carlos Estefan – Inpyo Jeon – Xu Xiaodong – Lu Xiaotong – Kirill Kutuzov – Egor Prutov – Okadaya Yuichi: Batman: A világ
Stjepan Šejić: Harleen
Scott Snyder: Batman – A Baglyok Bírósága
Brian Michael Bendis: Fenegyerek 9. – Tízparancsolat
Sean Murphy: Batman: A Fehér Lovag átka
Mark Millar: Kick-Ass – Ha/Ver 2.
Bill Mantlo: Köpeny és Kard: Árny és fény
Frank Miller: Batman: Az első év