Törzskávéházamból ​zenés kávéházba 10 csillagozás

Séta a budapesti körutakon
Saly Noémi: Törzskávéházamból zenés kávéházba

A Népszabadság megboldogult Budapest mellékletében 2002 tavaszán cikksorozat indult a Nagykörút régi kávéházairól. Alig vágtam át a Ferenc körútról a József körútra, már rugdalózott bennem a vágy: körbejárni az egészet! Budát is, a Kiskörutat is! De nem elsiratni, hanem igaz valójában megmutatni és föléleszteni nagyapáink és nagyanyáink, polgárok, iparosok, arisztokraták és bohémek jól bevált „napközi otthonát”… Így és ezért kerekedett ki ez a kávéillatú városmesekönyv. Szeretettel teszem kávésok, pincérek, hajdani, mai és leendő vendégek elé, újra létező márványasztalokra, gőzölgő csészék mellé. (Saly Noémi)

>!
Osiris, Budapest, 2019
264 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632763446
>!
Osiris, Budapest, 2005
262 oldal · ISBN: 9633897920

Kedvencelte 2

Most olvassa 4

Várólistára tette 34

Kívánságlistára tette 41

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

>!
szadrienn P
Saly Noémi: Törzskávéházamból zenés kávéházba

Kávéillatú mesék a régi Budapestről, kalandos időutazás tele irodalommal, zenével, történelemmel, néhol kacagtató, vidám anekdotákkal, másutt szívfájdító nosztalgiával.
Saly Noémi tökéletes munkát végzett a fővárosi kávéházak virágzásának és hanyatlásának gazdagon illusztrált, csodálatos kötetbe foglalásával, hihetetlen mennyiségű tényanyagra támaszkodva mégsem száraz, hanem rendkívül szórakoztató, változatos útikalauzt adott az olvasó kezébe. A kávéházlátogatás a századfordulón, és utána még sokáig szinte életforma, az irodalmi alkotás és az újságírás színhelye, politikai pártok és futballcsapatok alakulnak itt, a sakkör megszállott tagjai és az orfeumok üdvöskéi színesítik a vendégkört. Leghíresebb költőink, íróink, tudósaink, operettszerzőink mellett a régi világ legendás vendéglátós, kávés dinasztiái is feltűnnek a könyv lapjain.
Békebeli hangulat, a kultúrtörténeti csemegék, érdekességek finom bája, és a frissen pörkölt kávé aromája lengi be ezt a kiváló kötetet, amit csak ajánlani tudok a korszak szerelmeseinek.

6 hozzászólás
>!
Juci P
Saly Noémi: Törzskávéházamból zenés kávéházba

Kötelező olvasmány mindenkinek, akit egy kicsit is érdekel a régi Budapest a 19. században és a 20. század első felében. Saly Noémi egyrészt elképesztő adatmennyiséget hordott össze ebben a könyvben, de ráadásul mindezt annyira élvezetesen tálalja – mit tálalja, meséli –, hogy ember legyen a talpán, aki félre bírja tenni. Főurak, kasszírnők, újságírók, színésznőcskék, krakéleker, kofák, egymást ugrató műegyetemi hallgatók, költők, tisztes polgárasszonyok, kifutófiúk, akadémikusok, kávésgörlök, fuvarosok, szóval mindenki, mindenki ott volt a budapesti kávéházakban, éjjel-nappal, csak egy gyors feketére vagy egész napra, mert minden ott történt, oda értek el leggyorsabban a hírek, otthonabb volt, mint az otthon. Csodás.

7 hozzászólás
>!
Gregöria_Hill
Saly Noémi: Törzskávéházamból zenés kávéházba

Olvasmányos stílusban van tálalva, ez tény, és nagyon élvezetes is, de annyira informatív, annyira minden egyes bekezdésben van valami hű-hú, hogy nem lehet egyszerűen ledarálni. Meg így sokkoló is… ez az adathalmaz, amit tálal, és mind érdekes.
Én a Bradbury kihívás napi egy esszés szigorúságának köszönhetem, hogy nem csak bele-beleolvastam, hanem haladtam vele. És egyszer csak vége lett! El se hittem, lapoztam és nem volt tovább, csak névjegyzék meg satöbbi.
Olvasás közben többször kimentem terepre és megnéztem az említett emléktáblát vagy csak a házat (legutóbb a Kálvinon az Oroszlánost, igen, ott van). Tényleg én egy komoly olvasó vagyok. Még egy van hátra, az Astoria falán az „itt írta Petőfi a János vitézt” tábla, azt majd még megnézem.
Máskülönben tényleg nagyon tömény, szerencsésebb darabokban olvasni (ahogy meg is jelent, apránként).

3 hozzászólás
>!
Lunette
Saly Noémi: Törzskávéházamból zenés kávéházba

Néha kicsit túlzsúfoltnak érzem. De így vagy úgy, tényleg vérbeli városmesekönyv. Igazából nem is tudod, hogy mit csinálj olvasás közben. Menj sétálni, vagy kezdd elölről! Mert nagyon nehéz egyszerre befogadni.

>!
metahari
Saly Noémi: Törzskávéházamból zenés kávéházba

Lenyűgöző és tulajdonképpen hab a kávéhab tetején… kedve támad az embernek végigjárni egy-két helyet, hogy a saját szemével győződjön meg, hogy mi maradt, mi múlt. Néha vágyom nosztalgia-időutazásra, a múlt századelőre direkt a kávéházi zsongás miatt mennék vissza. Ebből a könyvből akkor remek útikönyv lenne.


Népszerű idézetek

>!
Gregöria_Hill

A hölgyek természetesen szerelmesek és virágot szagolnak, közben gyakran kimennek az oldalhelyiségekbe kissé megigazítani magukat. Itt a hölgyek nem párosan mennek ki, ezek elszánt nők, nem szégyellnek egyedül menni végig a kávéházon.

195. oldal (Vámház körúti Nádor kávéház)

3 hozzászólás
>!
szadrienn P

Mesekönyvfélét tart a kezében, kedves olvasóm, igaz mesék könyvét a régi, kávéillatú Budapestről.

9. oldal

>!
Juci P

Pillanatkép a 21. század elejéről. Kirakatnézegető kamaszlány pillant föl a Hadik emléktáblájára, majd lenézéssel vegyes döbbenettel fordul a barátnőjéhez:
– B…meg, ezek itt kávéztak a cipők között?

186. oldal (Osiris, 2005)

1 hozzászólás
>!
szadrienn P

Az “irodalmi karzaton” zsongott később a Nyugat-asztal: Karinthy paródiájában “irokézek és újság-irokézek” birodalmának szentélye, a Niuggat-barlang… közepén Adyosz, az adióták vallási szektájának bálványa áll, amelyet ha-Tvani, a dúsgazdag irokéz faragott. A szertartásokat Os-Vát, a főpap végzi: két hétben egyszer kinyitnak a balszárnyon egy zsilipet, mire harmincegy verset ad.”

41. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Anette Moldvaer: Kávészenvedély
Kávékedvelők kézikönyve
Szuna Noémi: Kávé
Rob Alcraft: Kávé
Sue Quinn – Carol Wilson: Street Food
Chitrita Banerji: Végigettem Indiát
Baja
Végh Antal: Terülj, asztalkám!
R. Szepessy Ilona: Francia konyha
Bódiné Fekete Éva: A gasztronómia története