Salvador ​Dalí titkos élete 45 csillagozás

Salvador Dalí: Salvador Dalí titkos élete Salvador Dalí: Salvador Dalí titkos élete

„Csak ​egyetlen embert nyúznak meg elevenen ebben a könyvben, és az én leszek. Nem szadizmusból vagy mazochizmusból teszem, hanem narcizmusból” – jelenti ki Salvador Dalí e könyv egyik fejezetében, és hinnünk kell neki, mert a XX. század egyik meghatározó művésze e zavarba ejtően őszinte önéletrajzi művének szinte minden lapján lényének és művészetének egyediségét és fontosságát hangsúlyozza.

A szürrealizmust nem is annyira betetőző, mint inkább bevégző, illetve meghaladó Dalí maga is úgy látta, hogy két legfőbb tulajdonsága – őrültsége és zsenialitása – egy tőről fakad, ezért gondolta azt, hogy muszáj „mindennap kicsivel őrültebbnek lennie”, zsenialitását – és szerénységét – pedig legjobban az a kijelentése érzékelteti, mely szerint egyetlen képe többet ér, mint Picasso egész életműve.

Ha ezzel nem is ért egyet mindenki, az vitathatatlan, hogy a festészeten és szobrászaton kívül filmezéssel, ékszerkészítéssel, irodalommal – ráadásul paranoia-kritikával is –… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1952

>!
Helikon, Budapest, 2019
404 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634792727 · Fordította: Balla Katalin
>!
Cartaphilus, Budapest, 2007
372 oldal · ISBN: 9789637448621 · Fordította: Balla Katalin
>!
Cartaphilus, Paris, 2004
370 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789637448621 · Fordította: Balla Katalin

Enciklopédia 1


Kedvencelte 12

Most olvassa 10

Várólistára tette 70

Kívánságlistára tette 76

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

saribo>!
Salvador Dalí: Salvador Dalí titkos élete

Dali nemcsak festeni tudott zseniálisan és egész különös látásmóddal, de ebből a könyvből kiderül, hogy meglehetősen eseménydús és érdekes élete volt, aminek kalandos eseményeit számomra meglepően élvezetes stílusban és nagyon őszintén papírra is tudta vetni.
Gyerekkorától kezdve végigkövethetjük az életét és betekintést nyerhetünk különleges gondolataiba, fantáziálásaiba, megvalósított vagy csak elképzelt extrém ötleteibe. Ifjúkori, bonyolult és különc évein keresztül a festővé válásának stációit is megismerve eljutunk megismerekedéséig élete egyetlen komoly szerelmével Galával, aki elviselte és bátorította Dali összes hóbortját és különcségét és Dali igazi lelki társra lelt benne.

Daliban már gyermekként is megvolt az ambíció hogy valami nagyot alkosson, már ekkor is egy gyerektől meglehetősen furcsa tetteiből, gondolataiból – amiket néha zavarbaejtő őszinteséggel tár az olvasó elé – kezd kibontakozni hogy itt valami egészen különleges ember érik majd felnőtté. Hatéves koromban szakács akartam lenni. Hétévesen Napóleon. Azóta ambícióim egyre nőttek, ahogyan a nagyság iránti rajongásom is. Tanárai sem tudják eldönteni hogy mit is kezdjenek vele: Polémia tárgya lettem. Bolond vagy sem? Vagy csak félig bolond? Rendkívüli ember csak éppen abnormális? . Szülei egész jól viselték fiuk különcségeit, bár ifjúkorában egy nem részletezett konfliktus miatt teljesen összeveszett a már akkor egyedül élő apjával és többi családtagjával, és évtizedek múltán találkozott csak újra családjával. (Vajon mi lehetett ez a konfliktus? Egész extrém részleteket is találhatunk a könyvben más életeseményekről, és ennek fényében még furcsább, hogy mi lehetett az oka a családjával való szakításnak. Annyira túlment már minden határon valamivel vajon, hogy szégyellte amit tett? Érdekes lenne tudni.)
Galával való megismerkedésüktől kezdve már együtt élvezik közös életük nem mindennapi kalandjait, hol fent, hol lent, hol van pénzük, hol nélkülöznek, hol Párizsban vagy Madridban, hol Cadaquésban (Dali gyerekkori vakációinak színhelyén) – de egy az biztos: az életszeretetüket egy pillanatra sem veszítik el. Jó kis bohém, életigenlő történet ez!

senhorita>!
Salvador Dalí: Salvador Dalí titkos élete

Ez nem egy szokványos önéletrajz! Bárki keresne szokványost és normálist ha Salvador Daliról van szó? Bár ő állítja, hogy nem őrült, de aki elolvassa ezt a könyvet, garantáltan kételkedni fog ebben!
Tetszett, hogy ez az önéletrajz nem öregkorban íródott, mert akkor az emlékek még jobban elhomályosulnak és átértékelődik a múlt, megszínesedik, megszépül. Dali amúgy is egy képzeletvilágban élt a valós mellett, mi lett volna ha 80 évesen áll neki könyvet írni?!
Az is kifejezetten tetszett, hogy ő saját maga írta meg az életrajzát. Ez így hiteles és jó. Hihetetlen fickó volt! Mindig sikerült valamilyen érzelmet kiváltani belőlem. Idegesített, megmosolyogtatott, elképesztett (sokszor), megdöbbentett még pedig úgy, hogy a szememet tágra meresztve, számat kicsit kinyitva felejtve néztem mint a luki nyúl.
Legszívesebben azonnal indulnék Barcelonába majd Figuerasba, ahol felnőtt. A képei előtt szeretnék állni és bámulni a furcsaságait.
A könyv vége felé azon gondolkoztam, hogy a suliból többször is kizárták, majd végérvényesen a Madridi Festőművészeti Akadémiáról is, még is értelmes, gondolkodó lény lett belőle, aki Freuddal és filozófusokkal is simán el tud társalogni és hozzá tud szólni a témához. Nálunk aki egyetemet végez is, nem jelenti azt, hogy értelmes ember lesz belőle. Ezt nagyjából tudjuk is, de azért még mindig él az előítélet az iskolázottság terén (is). Dali nem csak festeni tudott, hanem hihetetlen milyen gondolat/képzelet/fantázia világa volt! Öröm volt őt jobban megismerni.

eeszter>!
Salvador Dalí: Salvador Dalí titkos élete

Különös érzés volt betekinteni egy nem mindennapi, zseniális különc gondolataiba. Jó volt olvasás közben felidézni az említett képeit, viszont elég sokszor meghaladta a képességeimet, hogy érdemben követni tudjam az eszmefuttatásait.

Pömpilla>!
Salvador Dalí: Salvador Dalí titkos élete

Nagyon szeretem Dalit, már kiskorom óta. Rengeteg múzeumban jártam a világban, és sok könyvet olvastam, filmet néztem, tárgyakat gyűjtöttem vele kapcsolatban. Vagyis minek a múlt idő?!
Ez a könyv sem okozott csalódást; Dali memoárját nem élete végén írta, mert szerinte az emlékeket ezután kell majd megélnie. Sok új és érdekes infót tudtam meg gyerekkoráról, a háború megéléséről, és Galával való szerelméről. Őrült zsenialitása, az embereket elbutítani vágyása és elborult elméje most is magával ragadott.
Műveit mindenki megérteni akarja,de sokszor ő maga sem tudta mit miért, csak az ostoba arcokat akarta látni. Ellene volt mindennemű politikának, mégis…szerelmével különösen beteges és szép kapcsolata volt.
Dali jóarc…és nem hiába érte el,amit elért.

dodelka>!
Salvador Dalí: Salvador Dalí titkos élete

Salvador Dali… itt is megmutatta művészi valóját, humoros, megdöbbentő, már- már kételkedünk a történetek igazságtartalmában, mégis valahol hiszünk neki,hiszen lehet különbséget tenni a művész benső fantáziája, és a valóságos énje között? Mindenki döntse el maga, én nagyon szerettem!

Niann>!
Salvador Dalí: Salvador Dalí titkos élete

Jó volt úgy olvasni egy életrajzi művet, hogy az maga a hírhedt egyed tollából származik. Nyers és hiteles, és ezt a lehető legpozitívabb értelemben mondom. Bár borzasztóan zavart az a féktelenül áradó egoizmis, de ez magán szoc-problem.

jellemproba>!
Salvador Dalí: Salvador Dalí titkos élete

Új célként tűztem ki, hogy a kedvenc festőimet nem csak ecset, de toll által is megismerjem. Hát ki más lehetne a legjobb kezdés, mint maga Dalí? Bizarr volt olvasni a furcsa dolgait, amelyek számára annyira természetes volt. Mindenesetre egy igazán tüneményesen különleges ember. A könyv olvasása közben néztem a Midnight in Paris című filmet, ahol ő is felbukkan egyszer.

Varga_Zsófia>!
Salvador Dalí: Salvador Dalí titkos élete

Lebilincselő.
De a szerző nárcizmusa egyszerűen elviselhetetlen.

Ez magát az olvasást is nehezíti.


Népszerű idézetek

tataijucc>!

– A szerelem – állítottam – furcsa módon bizonyos gyomortünetekre hasonlít, melyek a tengeribetegséget jelzik, remegéssel és rosszulléttel kísérve, olyannyira, hogy már azt sem tudjuk, szerelmesek vagyunk, vagy hányingerünk van.

Nyolcadik fejezet

6 hozzászólás
Naphta>!

Nem tudom megérteni, hogy az embereknek ennyire szegényes a fantáziájuk, hogy a buszvezetőknek nem támad néha kedvük arra, hogy betörjék a Prisunic áruház kirakatát, hogy útközben felkapjanak néhány ajándékot a családjuknak. Nem értem, nem tudom megérteni, hogy a wc-tartály gyártók nem rejtenek el bombát a tartályaikban, mely felrobban, ha meghúzzák a láncot. Nem értem, miért egyforma minden fürdőkád alakja, miért nem találnak fel olyan taxit, mely drágább a többinél, s a belsejében meterséges eső esne, rákényszerítve az utast, hogy esőkabátot vegyen, miközben kint szép az idő. Nem értem, hogy amikor grillezett homárt rendelek, miért nem egy jól átsütött telefont hoznak, miért a pezsgőt hűtik le, miért nem a telefonkagylókat, melyek mindig langyosak és ragadósak, és sokkal jobban festenének vödörben, jégkockák között. És miért nincs telefon-frappé zöld mentával, homár formában, cobolytokkal a végzet asszonyainak, egy döglött patkánnyal a belsejükben Edgar Poe-nak, pórázon, vagy egy élő teknős hátára rögzítve…

256. oldal

1 hozzászólás
tataijucc>!

Mit tehettem tehát ez év alatt? Egyetlen dolgot, de azt kitartóan: „hamis emlékeket” gyártottam. A valódi és hamis emlékek közti különbség ugyanaz, mint az ékszereknél: a hamisak igazibbnak, ragyogóbbnak látszanak.

Negyedi fejezet - Hamis gyermekkori emlékek

Goofry>!

… az irónia, a gondolkodás elengedhetetlen eleme.

287. oldal

Goofry>!

…a friss esti levegő gyengéden simította végig a fülemet. Magával ragadott a szerelem, s ez alkalommal a fülemnél kezdődött.

78. oldal

7 hozzászólás
Goofry>!

A pszichológiában meghatározhatók a „normális” és az „abnormális” határai, egy élőlény esetében ez már lehetetlen.

209. oldal

Naphta>!

Semmi nem butítja el jobban az embert, mint a modern közlekedési eszközök gyorsasága, semmi sem riasztóbb, mint a rekordok megdőlése. Milyen unalmas lesz, ha majd sikerül egyetlen nap alatt körbejárni a földet! És micsoda katasztrófa, ha sikerül megtenni ugyanezt egy óra vagy egy perc alatt! Ellenben milyen szédítő lenne azt megtudni, hogy a Madrid-Párizs út háromszáz évbe telik. Ez azonban csak amolyan Méliès-féle romantika! Háromszáz év kicsit sok. Az ideális sebesség a postakocsié, mely Goethét és Stendhalt Itáliába vitte. Akkoriban még nem számítottak a távolságok, és hagytak elég időt a szellemnek, hogy magába fogadja a tájakat, a formákat, a lelkiállapotokat.

288. oldal

fosznideszka>!

Csak a perverzitás ad elég erőt ahhoz, hogy ne vegyünk tudomást arról a valakiről,hogy kutyába se vegyük, még akkor is, ha tudjuk, hogy a következő pillanatban mi magunk is készek leszünk kutyaként kúszni felé.

tataijucc>!

Hány forradalomra, hány háborúra lesz még szükség, hogy visszatérjünk az alapvető igazsághoz, miszerint a „szigor” minden hierarchia alapfeltétele, a kényszer maga az öntőforma a formához.

155. oldal, Nyolcadik fejezet

jellemproba>!

Minden reggel gondosan megöntöztem őrültségem növényét.

209. oldal, Kilencedik fejezet


Hasonló könyvek címkék alapján

Ian Gibson: Salvador Dalí botrányos élete
Gilles Néret: Salvador Dalí
Herbert Genzmer: Salvador és Gala Dalí
Szentirmay Katalin (szerk.): Dalí
Bikácsy Gergely: Buñuel-napló
Robert Descharnes – Gilles Néret: Dalí
Robert Descharnes: Salvador Dalí, 1904–1989 a festői életmű
Mayer Marianna: Dalí
Conroy Maddox: Salvador Dalí – A különc zseni
Dalí közelről