„Dali zseni”- hirdeti Dali. Ha akadna netán, aki kételkedik ebben, arra a Mester jelen munkában összegyűjtött Gondolatai derakasan rácáfolnak. Akár festészetről, akár életéről, akár a vallásról, akár a szerelemről, a dalista ingerkedések sisteregve villanak fel, meglepőek és ellenállhatatlanok. A „század legnagyobb fantáziájának” humora hasonlít személyiségére: hóbortos, megsemmisítő és megzavar. „A bolond és köztem csupán egyetlen egy a különbség. Éspedig az, hogy én nem vagyok bolond”- hangoztatja a festő. Ítéljék meg maguk . Az öndicsőítés zsenije azonban kiáll nézetei mellett: „Egy valami bizonyos: hogy minden, de minden, amit itt mondok, teljességgel az én hibám, és kizárólag az én hibám.”
Gondolatok és adomák 11 csillagozás

Eredeti megjelenés éve: 1995

saribo>!

Elég vegyes kotyvalék ez a könyv. Vannak benne extrém és érdekes gondolatok ugyan, de valahogy úgy vannak összeszedve hogy a teljes kép inkább a Dali fejében dúló zűrzavart valószínűsíti, mint a termékeny zseni gondolatait. Némelyik gondolatmenetet nem is nagyon értettem, annyira zagyva volt. A végén levő novelláknak hívott írásokat sem értettem, mik voltak ezek, talán újságcikkekből összeollózott szemelvények? A Salvador Dali titkos élete című könyv sokkal jobb, az hűen és élvezetesen közvetíti Dali gondolatait.
fülcimpa>!

Az érzékiségem a szememen át hatol be, s az ecsetem hegyéről csöpög le, akár a szerelem.