A ​Golden-ház 3 csillagozás

Salman Rushdie: A Golden-ház

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A ​dúsgazdag Nero Golden, amikor az Egyesült Államokba emigrál, úgy gondolja, maga mögött hagyhatja a múltat. „Római” nevet vesz fel, és három fiával együtt Manhattanben kezd új életet. Hogy honnan jött, nem számít, csak az, hogy itt is az élet császára lesz.
Egyik szomszédjuk, az ifjú, filmrendezői ambíciókat dédelgető René azonnal megérzi benne a nagy sztorit: Nero alakja csupa titok – és a fiai is, mindegyik a maga különös módján, remek alakok lehetnek egy első filmben. Csak persze előbb meg kell fejtenie a titkaikat.

René csak megfigyelő akar lenni – mint egy háborús fényképész, aki nem vesz részt a csatákban –, de élete egyszer csak ezer szálon összefonódik a család történetével: a nagy pénz, a művészet, a New York-i elit világával, meg a messziről jött emberek identitáskeresésének egyre bizarrabb történetével. S amikor egy gyönyörű orosz nő is megjelenik a színen, mint Nero új felesége, az Indiából jött család életében és az ő lelkében is minden tragikusan… (tovább)

Eredeti mű: Salman Rushdie: The Golden House

Eredeti megjelenés éve: 2017

>!
Helikon, Budapest, 2018
528 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632279466 · Fordította: Greskovits Endre

Kedvencelte 1

Most olvassa 1

Várólistára tette 17

Kívánságlistára tette 15


Kiemelt értékelések

>!
Daniel_Cserhalmi IP
Salman Rushdie: A Golden-ház

Rushdie előző regénye a Két év, nyolc hónap… nem tetszett, nem is nagyon értettem, miről akart mesélni. Most ez sokkal világosabb. Ugyanakkor Rushdiera mindig is az ún. mágikus realizmus címkét aggatták, és ebben a regényben pont ebből nincs sok. Mondhatni semmi. Van viszont egy csomó minden, amit már ellőtt korábbi regényeiben. Engem az egész kicsit a Szégyenre emlékeztetett. A stílusa amúgy nekem tetszik, és ezernyi ponton látszik, mennyire felkészült a filmvilágból, temérdek utalás van a regényben filmekre és más könyvekre. A sztori ahogy mondtam olyan, mintha egyszer már megírta volna. Persze igazodik a korhoz, van itt gender kérdés, bevándorlás és asszimilálódás, zárt ajtók mögött játékot fejlesztő, zavart személyiségű karakter, és némi politika, ami eléggé jól karikírozza a Trump megválasztása előtti helyzetet. Szóval nem mondanám, hogy ez a legjobb műve, de mindenképp elolvasásra érdemes.


Népszerű idézetek

>!
Leilaa

Isten malmai lassan őrölnek de rendkívül alaposan.

6. fejezet, 80. oldal

>!
Leilaa

Így állunk: szerelmesek vagyunk egymás erősségeibe, de a szerelem tartósabb lesz, amikor beleszeretünk egymás gyengeségeibe is.

26. fejezet 367. oldal

>!
Leilaa

Az élet is, a halál is értelmetlen.

II. Rész 16. Fejezet 205. Oldal

>!
Leilaa

Látni akartalak, hogy lássam, akarlak-e látni.

8. fejezet, 108. oldal

>!
Leilaa

Lenyűgöző – mondta Apu –, hogy az internet, mindannyiunkból filozófust csinált.

II. rész 197. oldal

>!
Leilaa

… ha szökni próbáőlsz magad elől, az a baj, hogy magadat is viszed az útra.

22. fejezet, 322. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Oravecz Imre: Kaliforniai fürj
Helene Uri: Szavak a múltból
Varga Katalin: Barátom, Bonca
András László: Egy medvekutató feljegyzései
Sylvie Germain: Magnus
Diego Marani: Új finn nyelvtan
Pajtim Statovci: Macskám, Jugoszlávia
Iain Banks: A darázsgyár
John Williams: Butcher's Crossing
Majgull Axelsson: Nem vagyok Miriam