Conversations ​with Friends 22 csillagozás

Sally Rooney: Conversations with Friends Sally Rooney: Conversations with Friends Sally Rooney: Conversations with Friends Sally Rooney: Conversations with Friends

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Frances ​is a cool-headed and darkly observant young woman, vaguely pursuing a career in writing while studying in Dublin. Her best friend and comrade-in-arms is the beautiful and endlessly self-possessed Bobbi. At a local poetry performance one night, Frances and Bobbi catch the eye of Melissa, a well-known photographer, and as the girls are then gradually drawn into Melissa's world, Frances is reluctantly impressed by the older woman's sophisticated home and tall, handsome husband, Nick. However amusing and ironic Frances and Nick's flirtation seems at first, it gives way to a strange intimacy, and Frances's friendship with Bobbi begins to fracture. As Frances tries to keep her life in check, her relationships increasingly resist her control: with Nick, with her difficult and unhappy father, and finally, terribly, with Bobbi.

Desperate to reconcile her inner life to the desires and vulnerabilities of her body, Frances's intellectual certainties begin to yield to… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2017

>!
Faber and Faber, London, 2018
322 oldal · puhatáblás · ISBN: 9780571333134
>!
W F Howes, 2017
ISBN: 9781510059245 · Felolvasta: Aoife McMahon
>!
Hogarth, 2017
320 oldal · keménytáblás · ISBN: 9780451499059

2 további kiadás


Kedvencelte 3

Most olvassa 1

Várólistára tette 16

Kívánságlistára tette 12

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

entropic P>!
Sally Rooney: Conversations with Friends

Épp egy sikeres önkínzás regényekkel-szériában sikerült olvasnom ezt, de nem baj, ritkán vannak irodalommal-ringatós igényeim. Rooney nem is ringat – és engem jobban pofán csapott ezzel, mint a Normális emberekkel – ott úgy éreztem, túlságosan életkorfüggő minden, és mivel nem vagyok fiatal egyetemista Dublinban, valahogy nem volt tökéletes a szenvedés.

Itt kb. az volt. (Azt leszámítva, hogy a végére elég sok volt már a narrátorból – ennyi öngyötrést nem bírok elhinni. Na mindegy.)
Pedig ez a regény is egyetemistákról szól (meg örökifjú, kötöttségektől mentes harmincasokról), ezt mégis univerzálisabbnak éreztem – az önsorsrontás és az érzelmi nyomor örök, yeah.

Na de hagyjuk az iróniát, úgyis mindenki tudja, hogy akkor ironizálunk, amikor a leginkább találva érezzük magunkat. Úgyhogy most félreteszem az iróniát, és úgy csinálok, mintha nem lenne baromi ismerős ez az összes szerencsétlen játszadozás, amit e regény szereplői űznek egymással és főleg saját magukkal. (Pedig az.)

Miről szól a regény?
Na mégis, miről?
Kapcsolatokról és vonzalmakról, azokról a modern fajtákról, amik a legritkább esetben néznek ki úgy, hogy 1:1, férfi:nő, és bár a valóságban ritkán létező 1:1 felállás is épp elég bonyolult, az 1:2, nő-nő-nő-férfi, 2:1, 2:2, akármi felállások meg aztán végképp bonyolultak, s ezt remekül megmutatja Rooney regénye.
Iszonyat éles szeme van ennek a Rooney-nak és jól látja a nem-hagyományos kapcsolatokkal (bah!) járó…nem a morális buktatókat (szerinte olyanok nincsenek, és szerintem sem), hanem az érzelmieket – hogy milyen marha nehéz bevallani (nemcsak a másik[ak]nak, de saját magunknak is), hogy akarunk valakit. Nehéz, mert muszáj mindent ironikusan csinálni, és azt lehet (és teljesen oké) komolyan mondani, hogy: bébi, csak szexre kellesz, azt viszont nem, hogy: bébi, érzek valamit irántad.

De azért nem reménytelen ám minden – az az óvatos optimizmus, ami a Normális emberekben is megjelenik, már itt is megvan – s ennek örülök. Én is óvatos optimista vagyok.

Kinek ajánlható ez a regény?

– Érzelmes, ám az érzelmeiket rutinszerűen letagadó és elnyomó embereknek (jó lesz ez a regény intő és tanulságos példának).
– Amatőr és félprofi lélekelemzőknek, akik szeretik szétcincálni és megpróbálni megérteni a bonyolult lelki- és érzelmi állapotokat.
– Azoknak, akiknek tetszett a Normális emberek, mert ez kb. pont olyan, csak szerintem jobb.

Kinek nem ajánlható ez a regény?

– Azoknak, akik szerint a kapcsolatok csak 1:1 alapon létezhetnek, minden más pedig immorális.
– Azoknak, akik hülyét kapnak a lélekkurkászástól és a mindent-túlagyalástól.
– Azoknak, akik cselekményt szeretnének – itt olyan nincs, csak lelkizés és agyalás dögivel.

6 hozzászólás
Teetee>!
Sally Rooney: Conversations with Friends

Nekem nagyon tetszik, amit Sally Rooney csinál. Nagyon érzékletesen ábrázolja az emberek közötti kapcsolatokat, nagy szavak nélkül, éppen az apróságok által – ha egyszer valaki könyvet írna az életemről, akkor azt szeretném, ha így írná meg, mert ezek a semmitmondó(nak tűnő) baráti beszélgetések, csetelések, furcsa eltávolodások és közeledések talán többet mondanak a lényegről, mint az úgymond „nagy pillanatok”.
A főhős Frances, akinek van egy barátnője (akivel egy ideig együtt is járt) Bobbi, és ők így ketten megismerkednek egy hozzájuk képest öreg házaspárral, a harmincas Melissával és Nickkel. Frances és Bobbi ilyen slam poetry-féleségben utazik, Melissa újságíró, Nick pedig színész, és a fiatal egyetemista csajoknak nyilván imponál, hogy ilyen hírességekkel haverkodtak össze.
És persze a helyzet kezd bonyolódni, mert Francesnek megtetszik Nick…
Ez a Frances amúgy olyan csaj, aki élvezi azt, hogy okosabb másoknál, és ezzel is szokta vigasztalni magát, ha valami kellemetlen dolog történik vele, és ezeket a furcsa és új érzelmeket is megpróbálja valahogy az eszével feldolgozni és megérteni, és nyilván csak arra jön rá, hogy mekkora egy lúzer (ez nem spoiler, mert hiszen mindenki erre jön rá, ha túl sokat gondolkozik).
És van történet is, ebből a sok apró részletből kirajzolódik egy egészen határozott történet, amiről nem akarok részleteket elárulni, de szerintem sokat elmond róla, hogy az utolsó 30 oldalt reggel olvastam az ágyon ülve, egyik zoknim már felhúzva, másik még nem, mert nem akartam úgy elindulni dolgozni, hogy nem értem a végére.


Népszerű idézetek

Gretii>!

Anxiety was just a chemical phenomenon producing bad feelings. Feelings were just feelings, they had no material reality.

bagolyfiók>!

I turned all the lights on before I went to bed. Sometimes that was something I did.

16. oldal, 2 (Faber&Faber, 2018)

bagolyfiók>!

And although I could decide to fight with him, and what we would fight about, I couldn´t decide what he would saz and how much it bwould hurt me.

134. oldal, 16 (Faber&Faber, 2018)


Hasonló könyvek címkék alapján

Cecelia Ahern: The Year I Met You
Colm Tóibín: The Blackwater Lightship
Lizzy Charles: Effortless With You
Marian Keyes: Rachel's Holiday
Cecelia Ahern: P.S. I Love You
Cecelia Ahern: Where Rainbows End
Nicolas Barreau: The Ingredients of Love
Laurie Halse Anderson: Wintergirls
Jessica Sorensen: The Coincidence of Callie & Kayden
Cat Clarke: Entangled