Erzsébet, ​a királynő 76 csillagozás

Egy modern uralkodó élete
Sally Bedell Smith: Erzsébet, a királynő Sally Bedell Smith: Erzsébet, a királynő

Amióta ​1952-ben, alig huszonöt esztendősen elfoglalta a trónt, II. Erzsébet királynő példátlan közfigyelem tárgya, de a csillogás és a szóbeszéd ködén át vajon mennyire alkothatunk pontos képet a világ leghíresebb uralkodójáról? A neves életrajzíró, Sally Bedell Smith számtalan interjúra és korábban sosem idézett dokumentumra támaszkodik, amikor egy ritka pillanatra félrelebbenti a fátylat, hogy megismertessen annak a királynőnek nyilvános és magánéletével, aki páratlan tekintéllyel, tapintattal és eleganciával vezette át hazáját és a Nemzetközösséget az elmúlt hatvan év minden háborúján és zűrzavarán.
Az Erzsébet, a királynő minden részletében hiteles, mégis olvasmányos és szórakoztató közelkép egy olyan asszonyról, akit eddig csak távolról, a tévé képernyőjéről ismerhettünk – egy kivételes személyiségről, aki eleven humorérzékkel és mérhetetlen józansággal végzi kötelességét, bármit rójon is rá a munkája és a családja.

Az Erzsébet, a királynő figyelemre méltó és… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2012

Tartalomjegyzék

>!
Alexandra, Pécs, 2022
736 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789635824403 · Fordította: Babits Péter
>!
Alexandra, Pécs, 2016
700 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633571088 · Fordította: Babits Péter
>!
Alexandra, Pécs, 2014
700 oldal · ISBN: 9789633573266 · Fordította: Babits Péter

2 további kiadás


Enciklopédia 1


Kedvencelte 5

Most olvassa 22

Várólistára tette 132

Kívánságlistára tette 116

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

meseanyu P>!
Sally Bedell Smith: Erzsébet, a királynő

Sally Bedell Smith: Erzsébet, a királynő Egy modern uralkodó élete

II. Erzsébet nagy kedvencem és hősnőm, úgyhogy amint megjelent ez a könyv, olvasni szerettem volna. Kicsit elment az idő, mire kézbe vehettem, de jó volt a megérzésem, nekem való, élvezetes könyvet írt Sally Bedell Smith. Nagyon szimpatikus képet fest a királynőről, de az árnyoldalakat sem hallgatja el, úgyhogy nekem objektívnek tűnt. Minden részletre kiterjedően, roppant olvasmányosan, érdekesen ír a szerző, és találó a képválogatás is.

Baráth_Zsuzsanna P>!
Sally Bedell Smith: Erzsébet, a királynő

Sally Bedell Smith: Erzsébet, a királynő Egy modern uralkodó élete

A királynő uralkodik, de nem kormányoz. Az alkotmányos monarchia lényegét II. Erzsébet királynő már hosszú-hosszú évtizedek óta testesíti meg a maga csendes, de határozott módján. Nagyon fiatalon került a trónra, viharos időszakokban kellett újraértelmeznie folyamatosan a királyság intézményét, hogy a nép érezze, értük dolgozik, nem csak felesleges kiadást jelent a számukra. És sikerült neki, a királyi család népszerűbb, mint valaha, pedig nagyon komoly mélypontokat kellett átvészelnie a Windsoroknak, de Erzsébet kötelességtudata és kedves, mégis minden körülmények között méltóságteljes viselkedése meghozta az eredményét. Ma már nem ő kerül a címlapokra, hanem az unokái – Vilmoséknál most jön a harmadik baba, Harry herceg is megnősül végre jövő májusban – , de a háttérből még mindig biztos kézzel irányítja az eseményeket ez a rendkívüli hölgy, akinek az élete úgy nyitott könyv, hogy a lényeges dolgokat sikerült megtartania magának. Mindig is nagy tisztelője voltam az uralkodónak, már megjelenésekor is megvettem és elolvastam ezt a könyvet, amely most, a The Crown 2. évada után újra eszembe jutott, és ismét sikerült rekordidő alatt letudnom a 600 oldalt, annyira olvasmányosan, mégsem felületesen írta meg a szerző a királynő nem hivatalos életrajzát. Akinek tetszett a The Crown, ezt a könyvet is szeretni fogja.
A teljes kritika itt olvasható:
http://smokingbarrels.blog.hu/2017/12/19/konyvkritika_s…

Zama>!
Sally Bedell Smith: Erzsébet, a királynő

Sally Bedell Smith: Erzsébet, a királynő Egy modern uralkodó élete

Részletes, átfogó és olvasmányos. Szerintem ha valaki II.Erzsébetről szeretne olvasni, ez az egy kötet tökéletesen lefed minden vele kapcsolatos dolgot.

Lanana P>!
Sally Bedell Smith: Erzsébet, a királynő

Sally Bedell Smith: Erzsébet, a királynő Egy modern uralkodó élete

Részletes, de csodálatosan leírt életrajz II. Erzsébet életéről. Mindent kifejt, több szempontból. Nem igazán követtem nyomon a királyi család életét, csak onnantól érdekelt jobban, mikor kijött a sorozat. Akkor viszont eléggé beleástam magam. De ez a könyv még így is sokat adott. Csodálatos élete volt az egész királyi családnak. Sajnos néha a fontosabb teendők elvették az időt a gyerekektől, illetve a külvilág felé mást mutattak, mint a valóság, de így is elképesztő a szervezettségük. Jó, hogy voltak közel álló, megbízható embereik.
Örülök, hogy megvettem a könyvet.

Estel>!
Sally Bedell Smith: Erzsébet, a királynő

Sally Bedell Smith: Erzsébet, a királynő Egy modern uralkodó élete

Micsoda életút. Különös, miért éppen augusztusban jutott eszembe végre elolvasni ezt a könyvet, amit évekkel ezelőtt vettem, de egyáltalán nem bántam meg, hogy most sort kerítettem rá. A mai hírek után úgyis elolvastam volna.
Kevés embert csodálok és tisztelek, de a királynő méltóságával, kötelességtudatával, elkötelezettségével és a humorával kivívta örökké tartó csodálatomat.
Szomorú vagyok, hogy már nincs közöttünk. Ugyanazon a napon születtünk (április 21), ezen a napon mindig eszembe jutott, hogy osztozom a születésnapomon a királynővel.
Valóban úgy lett, ahogy a 21. születésnapi beszédében megígérte: haláláig szolgálta az országát és teljesítette a kötelességeit.
Így a második Erzsébet-kor végére: God save the queen, még így utoljára.

ladybird12>!
Sally Bedell Smith: Erzsébet, a királynő

Sally Bedell Smith: Erzsébet, a királynő Egy modern uralkodó élete

Sosem voltam nagy rajongója az életrajzi könyveknek, mivel mindig úgy gondoltam, hogy azok csak félig-meddig adják vissza az igazságot, hiszen mások szemszögéből van bemutatva amelyek néha hazudhatnak. Itt azért nem tagadom, kaptam egy szép terjedelmes és alapos bemutatást II. Erzsébet életéről. Tettszett, hogy nem aprólékozta el a születésétől kezdve, mert te jó ég akkor lehetett volna 2 ezer oldalas a könyv, de mégis megkaptuk a lényeget szépen elmagyarázva és egyáltalán nem unalmasan, szárazan.
A könyv remekül lett megírva, habár annyi kritikám nekem is van, hogy igaz, hogy itt II. Erzsébet volt a lényeg és természetesen őt nem kritizálhatta az író mégis nem éppen örültem, ahogy Dianát mutatták be a könyvben. Nem akarok csapatjátékos lenni, de eléggé rossz szereplőnek lett bemutatva ebben a történetben, mintha ő lett volna a család minden bajának okozója, pedig Károly sem éppen egy szent.

soksokx_Csilla>!
Sally Bedell Smith: Erzsébet, a királynő

Sally Bedell Smith: Erzsébet, a királynő Egy modern uralkodó élete

Azt hiszem, ez a könyv mindent elmond Erzsébetről amit tudni lehet. Talán picit több személyes dolgot vártam, de hát ugye ezeket csak ő tudhatta. Sally Bedel Smith összeszedett, olvasmányos stílusban írt Erzsébetről. Kellő tisztelettel ami nekem különösen tetszett, nagyon nem díjaztam volna a közönséges bulvárstílust. Kapott abból éppen eleget.
Egy biztos, az alkotmányos monarchia lényegét Erzsébet tökéletesen megértette és művelte. Nagyon jól tudta, hogy ő elsősorban egy intézmény és nem ember, és, hogy mivel tartozik ennek az intézménynek. Hamar megtanulta, mi az ára a királynőségnek és élete végéig tartotta magát hozzá. Kivételes uralkodó volt és azt hiszem kivételes ember is.

Kisördög>!
Sally Bedell Smith: Erzsébet, a királynő

Sally Bedell Smith: Erzsébet, a királynő Egy modern uralkodó élete

Egy monumentálisnak tűnő életrajz, amely sok esetben túlon túl részletes, míg máshol gyorsan haladnak az évek. Alapvetően nem tartom rossz szerkesztésnek, hogy a „közismertebb” események (Károly vagy Vilmos esküvője, Diana-Károly válás) nem lettek terjedelmesek, de azért hiányzott, hogy ezekről is megtudjak plusz információkat. A Reagen házaspárral való jó kapcsolat eddig nem volt előttem ismert, így izgalmas volt erről olvasni, ugyanúgy, mint ahogyan az egyes miniszterelnökkel való kapcsolatokról is. Néhány protokollesemény viszont indokolatlanul sok oldalon keresztül „folyt”, így időnként elég unalmassá vált az olvasás. Az is egyértelmű, hogy az írónőnek tényleges belső, személyes információi nem voltak a királynőről.

k_beby P>!
Sally Bedell Smith: Erzsébet, a királynő

Sally Bedell Smith: Erzsébet, a királynő Egy modern uralkodó élete

Volt egy elképzelésem arról, hogy milyen is lehetett II. Erzsébet. A könyv alapján szinte minden bejött. Elkötelezett, odaadó, mindemellett pedig humoros. Nagyon fiatalon került trónra, az évek alatt bebizonyította, hogy nőként is képes egy országot kormányozni. Imádta a lovakat, még 80 éves kora után is lovagolt. Voltak olyan részek, ahol hangosan nevettem. A könyv vége felé Károlyról, illetve Vilmosról és Katalinról is kapunk némi információt.
Összességében egy nagyon jól megszerkesztett könyv. Annak ellenére, hogy terjedelmes és nagyon nehéz, végig élveztem.

pokoanita>!
Sally Bedell Smith: Erzsébet, a királynő

Sally Bedell Smith: Erzsébet, a királynő Egy modern uralkodó élete

Ez az idei második olvasásom a királyi család valamelyik tagjáról, és a Diana hercegnőről szóló kötettel ezt nem is lehet egy lapon említeni. Igazán részletes, összeszedett alkotás, látszik, hogy rengeteg kutatómunkát fektetett bele szerző, még annak ellenére is, hogy már az írásakor nyilvánvaló volt, hogy a királynő életrajzíróját majd csak halála után választják ki.
Rengeteg olyan történet és anekdota szerepel a könyvben, amelyeket már ismertem, ha másból nem is, de a nagysikerű The Crown című sorozatból, kicsit olyan volt eleinte, mint annak a regényes változata – ráadásul a könyv időben sokkal tovább tart mint az említett sorozat.
A könyv (vagy az írónő?) egyedüli hibájának az egyes családtagokkal szembeni elfogultságot tartom: Dianát pl. érezhetően negatívabbnak, Camillát pedig éppen ellenkezőleg, pozitívabbnak próbálja ábrázolni. Ez mindig felveti azt a kérdést, hogy mennyire alakíthatunk ki helyes képet általunk csak az újságok hasábjairól és a könyvek lapjairól ismert emberekről…
A könyv azonban eléri célját: végére érve kicsit közelebbről is megismerhetjük ezt a nagyszerű asszonyt, aki tavalyig többségünknek egész életünkben a brit uralkodót jelentette. Az egyik legmegdöbbentőbb ráeszmélés vele kapcsán számomra az, hogy míg körülötte annyi mindenki lemondott, hosszabb-rövidebb időre elvonult, visszavonult, nyugdíjba ment (hisz megtehette), II. Erzsébet számára ez sohasem volt és lehetett opció: pontosan úgy, ahogyan csodálatos, 21. születésnapja alkalmából elmondott beszédében ígérte. Őfelsége a stabilitást, a békét és a folyamatosságot testesítette meg, a végsőkig tisztelve ősei emlékét és hagyományait úgy, hogy – a saját tempójában – mindig nyitott volt az újításokra is.
A corgik iránti rajongása miatt rokonléleknek tartom, de igazán szeretnék több más dolog miatt is hasonlítani rá. off
Hiányzik egy családnak, egy nemzetnek, az egész világnak, de az emléke örökké élni fog!


Népszerű idézetek

pelika_Bp>!

Habár teljes bizalommal fordult az általános és szakorvosokhoz, II. Erzsébet mélyen hitt a homeopátiás készitményekben – még jóval ezelőtt, hogy divatba jöttek volna –, és anyjával együtt vallotta: azok „nem ártanak, viszont akár használhatnak is”

276. oldal

Sally Bedell Smith: Erzsébet, a királynő Egy modern uralkodó élete

pokoanita>!

Az emberek felébredtek, és felismerték, hogy őfelsége a stabilitás, a béke, a folyamatosság és a nyugalom a vész közepette, és a derű, ha rosszul mennek a dolgok.

486. oldal

Sally Bedell Smith: Erzsébet, a királynő Egy modern uralkodó élete

Boglarina>!

Károly alig töltötte be a harmadik évét, amikor anyja a trónra került, Anna pedig még csak tizennyolc hónapos volt […]. A modernség felé tett első gesztusként II. Erzsébet felhagyott a tradícióval, és nem követelte meg kisgyermekeitől, hogy találkozásaik alkalmával fejet hajtsanak vagy pukedlizzenek előtte.

94. oldal

Sally Bedell Smith: Erzsébet, a királynő Egy modern uralkodó élete

Merci20>!

A Buckingham-palotában tartott egyik 2007-es kerti partin a királynő olyan szabványos kérdéseket tett fel vendégeinek, mint hogy „Messziről jött?” Az egyik bemutatás során egy asszony visszakérdezett: „Ön mivel foglalkozik?” Amikor barátai társaságában néhány nappal később felidézte ezt az alkalmat, II. Erzsébet arra is emlékezett, hogy „sejtelme sem volt arról, mit feleljen”. Évek óta találkozott a legkülönfélébb emberekkel, de ezt a kérdést még sosem tették fel neki.

15. oldal

Sally Bedell Smith: Erzsébet, a királynő Egy modern uralkodó élete

Steph>!

Mindazonáltal a beszéd végén elhangzó személyes fogadalom – „ünnepélyes elköteleződés” – lett Erzsébet vezérlő csillaga. „Most pedig szeretném elkötelezni magam – szólt tapintható beleérzéssel. – Nagyon egyszerű. Megfogadom mindnyájuk előtt, hogy egész életemet, legyen akár hosszú, akár rövid, az önök szolgálatára áldozom, és annak a nagy birodalmi családnak a szolgálatára, amelyhez valamennyien tartozunk.”

58-59. oldal, Kettő - Egy összeillő pár (Alexandra, 2022)

Sally Bedell Smith: Erzsébet, a királynő Egy modern uralkodó élete

Kapcsolódó szócikkek: II. Erzsébet
pokoanita>!

Lyndon Johnson elnök „kis hölgynek” szólította a hercegnőt, és olyan tanáccsal szolgált a boldog házasságot illetően, ami a királyi pár ismeretében aligha lehetett volna alkalmatlanabb: „Először is, a nő hadd higgye, hogy megvan az akarata. Másodszor, legyen is meg.”

298. oldal

Sally Bedell Smith: Erzsébet, a királynő Egy modern uralkodó élete

Lanana P>!

Amikor felhívja Thomast, a vadászkíséret vezetőjét, sietve közli vele: „Sajnos ostobaságot csináltam, eltört a féltengely a folyóban.” „Biztos, asszonyom?”, kérdi Thomas. „Hogyne lennék biztos benne – feleli a királynő. – Az első, nem a hátsó. Nincs négykerék-meghajtás. A háború idején szerelő voltam.”

50. oldal

Sally Bedell Smith: Erzsébet, a királynő Egy modern uralkodó élete

pokoanita>!

II. Erzsébet konok elszántsággal és céltudatossággal teljesítette kötelességét; anélkül növelte befolyását, hogy hatalomra tört volna, és hallatlan népszerűsége ellenére sikerült megőriznie uralkodói alázatát, hogy jöjjenek bármilyen idők, jók vagy rosszak, alattvalói elé terítse a boldogság szőnyegét.

Sally Bedell Smith: Erzsébet, a királynő Egy modern uralkodó élete


Hasonló könyvek címkék alapján

Matthew Dennison: A királynő
Carolly Erickson: II. Erzsébet
Andrew Morton: Erzsébet és Margit
Clive Irving: Az utolsó királynő
G. J. Meyer: A Tudorok
Sonya Newland: Császárok, királyok és királynők
Joséphine Dedet: Géraldine
Lytton Strachey: Viktória királynő
Andrew Morton: A királynő
Brigitte Hamann: Erzsébet királyné