Hófehér (Hófehér trilógia 2.) 94 csillagozás

Salla Simukka: Hófehér

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Hófehérke mindig és mindenütt belecsöppen valami elvadult kaland közepébe. Váratlanul. Kéretlenül. Most éppen Prágába vezeti a jó (vagy a rossz?) sorsa a bátor és találékony finn tinédzsert. Aki végigizgulta Salla Simukka írónő krimitrilógiájának páratlanul fordulatos és körömrágcsálósan izgalmas első kötetét, a Vérvöröst, az már tudja: ahol a Lumikki (magyarul Hófehérke) névre hallgató különös leányzó megjelenik, ott egyszerűen elszabadul a pokol. És erről ő általában a legkevésbé sem tehet… Ezúttal a média világának sötét manipulációja és egy veszélyes szekta lesz a főhősnő ellenfele, akit egy vérfagyasztó bérgyilkos űz erdőn-mezőn, metrószerelvényeken és turistahegyeken át. Ráadásul egy „áltestvérrel" és saját homályos gyerekkori élményeivel is meg kell birkóznia. Az akciófilmbe illő jelenetekben bővelkedő, mozgalmas krimi még hagy jó néhány megoldatlan rejtélyt a következő kötetre is. Várjuk csak meg a végét!

Eredeti megjelenés éve: 2013

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Athenaeum, Budapest, 2014
240 oldal · ISBN: 9789632933856 · Fordította: Panka Zsóka
>!
Athenaeum, Budapest, 2014
234 oldal · ISBN: 9789632932897 · Fordította: Panka Zsóka

Enciklopédia 9

Helyszínek népszerűség szerint

Prága


Kedvencelte 2

Várólistára tette 39

Kívánságlistára tette 20

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Mrs_Curran_Lennart P>!
Salla Simukka: Hófehér

Meglehetősen rövidre sikeredett ez a könyvecske. Vagy csak nekem lett túl hamar vége.
Lumikki Prágában nyaral, és persze itt is megtalálja a baj. Mondhatni, hogy nem tehet róla, de végül is nem lenne muszáj segítenie. Az események eléggé felpörögnek és a zűrök között egy kis múltba tekintést is kapunk. Pl. Lumikki nagy szerelméről. Remélem visszatér az illető, ha már ennyi szó esik róla!

AniTiger P>!
Salla Simukka: Hófehér

Az első rész sokkal véresebb, sokkal fontosabbak a párbeszédek és valahogy súlyosabb minden. A második részben Lumikkinek a gondolatai és az emlékei a hangsúlyosak; ráadásul nincsen kifejezetten társasága, magára van utalva egy idegen országban.

Kedvenc: A sztori meglepő ugyan, de nálam igazán Szikra, illetve Szikra és Lumikki kapcsolata vitte a prímet – le is esett rendesen az állam miatta. spoiler

Szerintem nem volt annyira jó, mint az első része, de az adalék történetek, a mesék, a bölcsességek mégis élvezetessé tették a regényt. Nem túlcifrázott vagy túlmagyarázott, hanem pont jó lett. Bevallom, én egy másodpercig sem hittem, hogy Lenka túl normális lenne, de a rész végére meg vagyok róla győződve, hogy teljesen ostoba. Kemény helyzetbe került ez a naiv leányzó, de sosem értettem a hozzá hasonlókat… (Idiótának érzem, na.) Mondjuk Lenka megítéléseben az se segít sokat, hogy ott van Lumikki, aki sosem adja fel és folyamatosan figyel, kételkedik. Lumikki egy nagyon erős, nagyon badass női karakter és rossz fényt vet a gyengékre.

Blog: http://hagyjatokolvasok.blogspot.hu/2015/11/hofeher-tri…

3 hozzászólás
Orsi_olvas>!
Salla Simukka: Hófehér

Egészen más hangulata van ennek a könyvnek, mint az első résznek.
Lumikki egy napsütötte városban, egyedül élvezi a szabadságot és nyugalmat a maffiás kaland után. Elmerül az emlékeiben. Aztán megjelenik valaki a múltból. Egy rég elfeledett alak. De hogy is emlékezhetne rá? – az képtelenség. Pedig egész gyerekkorában érezte a titkot. Amiről nem szabad beszélni. És ezt a hallgatást olyan tökélyre fejlesztették, hogy végül már semmiről sem beszéltek többé.
Pszichológiai szempontból egyébként ezt elég hitelesnek éreztem. A titkok tényleg így működnek a családban: valahogy ott lebegnek a felszín közelében, de már gyerekként megtanuljuk, hogy arról nem kérdezünk.
Közben Lenka története is kirajzolódik lassan. Egy család története, A családé, egy lányé, aki hisz, hinni akar, de még a hiténél is erősebben vágyik a normális életre.

Bérgyilkosok, média botrány, egy hős és egy láncfűrészes lány.

Kicsit lassabb volt ez a történet, mint az előző, és bár fontos a cselekmény, mégis az igazi történések a múltban játszódnak. Megismerkedünk Szikrával, aki egy év távlatából is kitölti Lukimmi gondolatait, álmait. Látjuk a jég kék szemeket, a mosolyát, halljuk a hangját, érezzük a bőrünkön a közelségét. Mert Szikra ilyen. Erőteljes, élénk, szédítő. Engem nem lepett meg, hogy kiderült a spoiler. Azt viszont nem tudtam megérteni, miért lökte el magától Lumikkit.
Lumikki pihenni indult, de van akit a bonyodalmak bárhol megtalálnak. És bár spoiler Lumikkiben tisztán kirajzolódott egy emlék. Egy emlék egy kislányról spoiler és aki látszólag nyomtalanul eltűnt. Most már csak Lumikkin múlik, hogy kideríti-e az igazságot.

Csoszi>!
Salla Simukka: Hófehér

Már régebben olvastam az első részt, amely nem volt túl meggyőző a számomra, ezért „pihentettem” a sorozatot. Az elején úgy éreztem, hogy még egy kis pihentetés nem ártott volna. Nagyon untam, de közben arra gondoltam, legalább rövid a könyv, gyorsan végzek vele. A történet helyszíne Prága, ahol Lumikki egyszerű turistaként fedezi fel a város szépségeit, látnivalóit. A történet onnantól kezdve érdekelt és kezdett izgalmassá válni, amikor a lány találkozott spoiler Lenkával spoiler. Határozottan jobban tetszett ez a könyv, mint az első rész.

>!
Athenaeum, Budapest, 2014
234 oldal · ISBN: 9789632932897 · Fordította: Panka Zsóka
Barbiianyuja>!
Salla Simukka: Hófehér

A második kötet épp olyan érdekes és izgalmas volt mind az első. azonban teljesen más helyszín, teljesen más történet. Prágáról adott leírás alapján az ember szinte akaratlanul is tervez ide egy turista utat. Most nem a korrupció, a megvesztegethetőség (mint az első könyvben) jelent veszélyt a meggondolatlanokra, s azok hozzátartozójára. Itt a vallási fanatizmus keveredik a pénz és a hírnév, valamint a becsvágy bűneivel. A titok azonban ebben a könyvben sem derült ki. Bár az írónő zseniálisan csepegteti a morzsákat, mintha elárulná, de a kétkedés végig ott van. A meglepő sztori és fordulat a könyvben Lumikki és Szikra kapcsolata, amely különleges, de intenzív érzéseket vált ki még mindig a főszereplőből. Az olvasót elfogadóvá, toleránssá teszi. Bár én egész végig egy beteljesült szerelmet is reméltem, de ezt inkább a Lenka iránti „testvéri” szeretet fogja pótolni. A könyv befejezése sokkal korrektebb, kerekebb, mint az első kötetnél. Már biztosak lehetünk benne, hogy az annyira zárkózott emberek „családjában” bekövetkezik a nyitás időszaka. Várom a folytatást.

Shanara>!
Salla Simukka: Hófehér

„Az apró könyvecske ismét annyi akciót és izgalmat rejt, mint sok más, lényegesen nagyobb méretű, illetve terjedelemre is vaskosabb kiadvány. Mindez nem hátrány, hanem inkább előny, mert a történet lényegre törő, a történetvezetés végig feszített tempójú, nincsenek az események szempontjából fölösleges vargabetűk. Lumikki éles szemének, még élesebb eszének, megfigyelő- és elemzőképességnek köszönheti azt, hogy észrevesz és összekapcsol egymástól független dolgokat, valamint képes a veszélyes helyzetekből is kivágnia magát – ezzel pedig nemcsak a saját, de bizony mások életét is megmenti.

Bár igazából nem érzem magam a fő történetszál szempontjából sokkal okosabbnak, illetve informáltabbnak, mint a sorozat első kötetének olvasását követően, de kétségtelen, hogy jól szórakoztam. Vitathatatlan az a tény is, hogy a regény kifejezetten törekszik minél több olvasó megszólítására: skandináv krimi rajongóknak, ifjúsági regényeket kedvelőknek és Prága szerelmeseinek egyaránt ajánlani tudom ezt a történetet, amely akár önállóan, akár a sorozat részeként is élvezettel olvasható. Folytatás? Mindenképp – most már határozottan kíváncsi vagyok azokra a titkokra.”
Bővebben: http://shanarablog.blogspot.hu/2015/02/salla-simukka-ho…

ggizi P>!
Salla Simukka: Hófehér

Hősnőnk újabb kalandokba keveredik, csak most nem a hideg északon (sajnos), hanem a nyári izzadós Prágában. Most is az az érzésem volt, mint az első résznél, hogy Lumikki túl könnyen old meg helyzeteket és túl könnyen vezeti rá magát a helyes következtetésekre, amik miatt kicsit komolytalannak érzem az egészet. Érdekes történet volt kicsit megkapargatva a családi titok felszínét is, de a szerintem leginkább sikerült részek az a szerelmi szál visszarévedezéseinek érzékeltetése volt.

Belle_Maundrell>!
Salla Simukka: Hófehér

Az első rész egy picit jobban tetszett, de ez is nagyon beszippantott, mert egy délelőtt alatt elolvastam. Lumikkit szeretem, de kicsit karakteridegennek éreztem, hogy olyan könnyen megbízott Lenkában, amikor eddig mindenkivel olyan bizalmatlan volt. Persze valamilyen szinten meg lehet érteni, de na. Az tetszik, hogy olyan talpraesett,bár most kicsit sok lett a szuperhősködés, és ha nem tudom, akkor meg sem fordult volna a fejemben, hogy egy tizenéves lányról van szó. Hogy lehet ennyi mindenbe belekeveredni?
A szektás vonal nagyon idegesített, de egyébként jól volt felépítve, csak engem nagyon irritálnak az ilyen hitbuzgó őrültek. spoiler Prága tetszett, mint helyszín, bár én nem szeretnék ilyen mozgalmas nyaralást. :P
Az új szereplők közül csak Jiří volt szimpatikus, Lenka idegesítően buta és hiszékeny spoiler
Kíváncsi leszek a harmadik részre, és hogy milyen sötét titkok lappanganak még Lumikki családjának múltjában. spoiler

Anó>!
Salla Simukka: Hófehér

Íme, egy jó kis karácsonyi ajándék, a sorozat második része!
Mire jó a hörghurut? Ha sok mindenre nem is, de két jó könyv elolvasására (hörgés közben) az utóbbi napokban. Mert tetszett ez a rész is, Lumikkit változatlanul kedvelem. A helyszín ezúttal az „arany Prága” – de jó lenne eljutni oda! – ahol a finn lány sül-fő és tikkadozik, miközben oknyomoz. Bár azért jött ide, hogy az áldott magányt élvezze, ez most is egészen másképp alakul. Futásban, menekülésben itt sincs hiány, s itt is egy lányon próbál segíteni. Közben részletesen megismerjük szerelmének történetét,
gondolatban többször újraéli az együtt töltött időt.
Annyira nem volt ütős, mint az első rész, de azért szerettem.

(Újraolvasva: 2020. július eleje) Sikerült megvennem a trilógiából két részt akciósan, Az első rész nem volt akciós, de a második-harmadik 700 Ft volt együtt, nem tudtam otthagyni.
Persze bosszantó, hogy az első rész nem volt mellettük.
Csak a szekta léte és Lenka hazugsága rémlett, a többire nem emlékeztem. Most talán még jobban tetszett, mint először. Kedvelem Lumikkit, bár időnként idegesít, hogy gyakran fejjel megy a falnak.

FAngie>!
Salla Simukka: Hófehér

Nem mondom, hogy lenyűgözött, de azt igen, hogy megvett magának az írónő. Látok benne potenciált, mint kiderült a második részben, javuló képes. A stílusa, és egy-két bevett szokása is mérséklődött, megváltozott. A minimalizált angol mondatoknak köszönhetően sokkal élvezhetőbb volt maga a könyv. A történet érdekes, eseménydús, cselekményben gazdag. Abszolút pozitívumként tudom elkönyvelni, hogy kiteljesedett a főszereplő, Lumikki személye, lelki állapota. A befejezés jelen esetben korrekt, nem hagy maga után kivetni valót.
Olvasd tovább »> http://fanolda.blogspot.hu/2015/12/salla-simukka-hofeher.html


Népszerű idézetek

Shanara>!

Soha ne fuss senki után. Soha ne könyörögj szeretetért, barátságért vagy bizalomért.

165. oldal (Athenaeum, 2014.)

2 hozzászólás
AniTiger P>!

A titkoknak van egy olyan fontos tulajdonságuk, hogy megszűnnek titkok lenni, ha elmondjuk őket másoknak is. A titok szent és sérthetetlen. Egy titkot nem szabad olyasmivel beszennyezni, hogy elmondjuk valakinek, aki nem érti meg.

149. oldal

Kapcsolódó szócikkek: titok
AniTiger P>!

Az emberek hősökre vágynak. Olyan történeteket szeretnének látni, hallani és olvasni, amelyekben a jó legyőzi a rosszat, Dávid Góliátot, Jézus a Sátánt, a kis hobbitok a hatalmas Szauront. Szeretnék átélni, hogy a hős legyőzi a legyőzhetetlent, megöli a megölhetetlent, elpusztítja a halhatatlant. Olyan történetekre szomjaznak, amelyekben a lehetetlen lehetségessé válik a rettenthetetlen, igazságos hős tettei nyomán.

29. oldal

Kapcsolódó szócikkek: hobbit · hősök · Jézus Krisztus · sátán · Szauron / Sauron
zakkant>!

A sóvárgással nehéz együtt élni. Az ugyanis nem kér engedélyt. Nem nézi az időt és a helyet. Mert végtelen és követelőző, mohó és önző. Hol elhomályosítja a gondolatokat, hol túlságosan is élessé, fényessé teszi őket. A sóvárgás elárulja, hogy feltétel nélkül megadjuk magunkat.

67. oldal

AniTiger P>!

De ez a csönd tompa volt és jeges, fojtogatóan szorította össze az ember tüdejét. Ez a csönd szinte üvöltött, úgy követelte magának a szavakat, hadd töltsék be az ürességet – de egyiküknek sem volt elég szava ehhez.

80-81. oldal

zakkant>!

De vajon a gyerekek megismerhetik-e egyáltalán a szüleiket? Úgy igazán, a legbelsőbb énjüket is? Hisz valójában csak egy kis darabkát, csak egy kis részletet látnak belőlük. Nem tudhatják, hogy milyenek voltak a szüleik gyerekként, hogy miről álmodoztak tinédzser korukban. Még akkor sem, ha a szüleik meséltek nekik erről, mert ezeket a történeteket mindig befolyásolja az a tény, hogy maguk a szülők mesélik el őket a gyerekeiknek.

107. oldal

zakkant>!

Mindennek megvan a maga ideje. Még a mosolygásnak is.

140. oldal

gybarbii>!

Hol volt, hol nem volt, volt egyszer lány, akinek volt egy nagy titka.
Hol volt, hol nem volt, volt egyszer két lány, akik tele voltak titkokkal, melyeket nem mondtak el egymásnak.

144. oldal

gybarbii>!

A férfi három csöngés után felvette.
This is Lumikki Andersson – mondta Lumikki.
Aztán egy pillanatra elgondolkodott, hogy magyarázza el a helyzetét angolul, mert a „Can I spend the night with you?” – kérdés elég félreérthető lett volna.

128-129. oldal


A sorozat következő kötete

Hófehér trilógia sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Helena Silence: Enigma
Holly Jackson: Jó kislányok, rossz viszonyok
Jennifer Lynn Barnes: Örökösök viadala
Carlos Ruiz Zafón: Marina
Adriana Mather: Öld meg Novembert!
Sara Shepard: Pretty Little Liars
Dan Wells: Az ördög egyetlen barátja
Cat Winters: Fekete madarak árnyékában
Robert Beatty: Szerafina és a Fekete Köpeny
C. J. Daugherty: A Cimmeria titka