Ébenfekete (Hófehér trilógia 3.) 54 csillagozás

Salla Simukka: Ébenfekete

Az ​utolsó kaland mindig hátborzongatóbb a többinél. Egy krimisorozat utolsó részében viszont mindig fény derül a sokáig rejtegetett nagy titokra is.
Hiába oldja meg két köteten át a legkomplikáltabb bűnügyeket alkalom szülte ifjú nyomozónk, Lumikki, a fő rejtély, a legvéresebb rémálom végig ott lappang a mélyben, nyugtalanítva a vadóc gimnazista lányt, na meg természetesen az olvasót…
Ezúttal végre kiderül a súlyos családi titok. Nem is akárhogy: Lumikkit üldözőbe veszi egy nyomasztó Árnyék, egy rejtélyes zaklató, aki a lány múltjának legapróbb részleteit is ismeri. Nyugodt párkapcsolatát ugyancsak megzavarja valami: betoppan régi szerelme, a nemének megváltoztatására váró Szikra. Amikor pedig az iskolai színpadon el kell játszania „saját magát", azaz Hófehérkét egy alternatív meseátdolgozásban, kezd egészen belegabalyodni a rátörő víziókba.
Nem hétköznapi figurák, nem hétköznapi kalandok. Felforgatják Lumikki életét. De talán éppen erre van szüksége ahhoz, hogy… (tovább)

Eredeti mű: Salla Simukka: Musta kuin eebenpuu

Eredeti megjelenés éve: 2014

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Athenaeum, Budapest, 2015
208 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632932828 · Fordította: Panka Zsóka
>!
Athenaeum, Budapest, 2015
208 oldal · ISBN: 9789632935157 · Fordította: Panka Zsóka

Enciklopédia 2

Szereplők népszerűség szerint

Lumikki Andersson


Kedvencelte 3

Várólistára tette 19

Kívánságlistára tette 23


Kiemelt értékelések

>!
Mrs_Curran_Lennart P
Salla Simukka: Ébenfekete

Hogy ez milyen rövid kis könyvecske volt! Túl hamar véget ért, szívesen olvastam volna még. Jó az írónő stílusa, pörög a cselekmény, a feszültség mértéke is pont jó. Szép lezárása a trilógiának. A titkokra fény derül és Lumikki túlél egy összecsapást a Pszichóval. spoiler

>!
Orsi_olvas 
Salla Simukka: Ébenfekete

Kétségtelenül a trilógia legjobb része!
Nagyon izgalmasra sikerült a cselekmény, kimondottan borzongató volt egy-egy jelenet. Gyönyörű volt, ahogy Lumikki eljátszotta Hófehérkét és közben közelebb került önmagához is.
A múlt titkai fenyegető közelségbe kerülnek: egy gyerekkori emlék, az iskola borzalmai, egy elmúlt szerelem. Lumikkinek valaki segít az emlékezésben, de vajon milyen árat kell majd fizetnie érte?
Nagyon tetszett, ahogy minket is kétségek között tartott az írónő, átéltük Lumikki őrlődését, vele együtt tapogatóztunk a sötétben.
A rejtélyes üzenetek feladóját nem találtam ki, és örülök, hogy meg tudott lepni az írónő.
Lumikki végső választásával elégedett vagyok, szerintem jól csinálta, okos, érett döntés volt.
Nagyon tetszett a sorozat, remélem lesz alkalmam mást is olvasni Salla Simukkától.

>!
Athenaeum, Budapest, 2015
208 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632932828 · Fordította: Panka Zsóka
>!
AniTiger MP
Salla Simukka: Ébenfekete

Úgy néz ki, hogy a jó dolgokból mindig kevés jut, így volt ez most is: a trilógia legrövidebb része volt a legjobb! Tényleg az utolsó rész volt a legparásabb, az előző részek csupán felvezetései lehettek az Ébenfeketének.

A család titokzatos kapcsolata és múltja egyszerűen sokkolt, a zaklató Árnyék kilétét nem találtam el, sőt azt sem tudtam elképzelni, hogyan dönt Lumikki a párkapcsolataival kapcsolatosan. Egyik szálat se tudtam elképzelni, hogyan fogják elvarrni, megoldani! A legjobb talán mégis a bizarr módon tovább gondolt Hófehér adaptáció volt!
Szívesen olvasnám tovább Lumikki történeteit, de az írónő más könyveire is vevő lennék.

Kedvencek: Több kedvencem is akadt a kötetben: az őrült zaklató, a titokzatos múlt és az iskolai Hófehérke színdarab. Imádtam Sampsát is és a családi jeleneteit is, bár lehet azért, mert én is így vagyok a saját családommal. spoiler

Bővebben: http://hagyjatokolvasok.blogspot.hu/2015/11/hofeher-tri…

>!
Athenaeum, Budapest, 2015
208 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632932828 · Fordította: Panka Zsóka
>!
ggizi P
Salla Simukka: Ébenfekete

Ez a kötet is hasonló szinten volt az előzőekkel, nem volt kiemelkedő. Végre fény derült a családi titokra is és nemcsak egy zaklatóval kellett még szembe néznie Lumikkinek, hanem a szerelmi életét is egyenesbe kellett tennie. De leginkább megragadó momentum számomra a Hófehérke mese továbbgondolása volt. Az kimondottan tetszett.

>!
gybarbii
Salla Simukka: Ébenfekete

Azta! Ez a rész eléggé más volt, mint az előzőek… Lumikkinek most nem mással kellett megküzdenie, mint a saját történetével, a család egy sötét emlékével és az Árnyékával… akinek a kilétét sosem találnád el!
Ráadásul Lumikkinek új fiúja van, de hirtelen felbukkan Szikra is, aki nem akar lemondani a lányról, így még a saját érzéseit is tisztáznia kell magával..
Az előző részekben annyira megszerettem Lumikkit, szinte megelevenedett előttem, annyira sajnáltam ebben a kötetben, annyi minden nehezedett rá, annyi mindennel kellett megküzdenie… És mégis annyira megfontolt, okos és talpraesett! Több ilyen „hős” kellene a mai ifjúsági irodalomba!
Oh, és igen, az iskolai színdarab! Egyszerűen zseniális Hófehérke-interpretáció!

>!
Fanolda___Angie
Salla Simukka: Ébenfekete

Az utolsó rész mindent vitt. Tele izgalommal, meglepetésekkel, rejtéllyel, feszültséggel, félelemmel, megnyugvással a sorozat legjobb részévé vált. Az alapszituáció egyszerű ugyan, ám mégis sokkal jobban kivitelezte Salla, mint az előzőeket. Végre meseelemek is kerültek ebbe a történetbe! Most már egy büdös szavam sem lehet. Bár meg kell mondanom némiképp megijedtem, hogy a szerelmi háromszög el fog uralkodni a krimin, ám hál' Istennek Simukka nem vétett ekkora hibát. Összességében sokat fejlődött az írónő. Pár év múlva még jobban fog menni neki, és akkor szívesen olvasok tőle újra. Krimi rajongóknak ajánlom! ;)
Olvasd tovább »> http://fanolda.blogspot.hu/2015/12/salla-simukka-ebenfe…

>!
Felixa P
Salla Simukka: Ébenfekete

Így visszagondolva, bár ez is tetszett, de nem ez a legjobb része a sorozatnak, hanem az első. A titok volt az, amely köré az egész történet épült. Ennek köszönhetően ez a rész figyelemfelkeltőbb és izgalmasabb volt az előzőnél. De éppen ez a feladata egy befejező kötetnek. Minden összegabalyodott szál ki lett bogozva és minden sejtelmes kaland le lett zárva.

>!
Barbiianyuja
Salla Simukka: Ébenfekete

A befejező kötet meglepő fordulatot hozott, a leghátborzongatóbb könyv lett a trilógiából, olvasás közben nagyon sok kérdésre választ kaphatunk, amelyek már korábban is felmerültek. Az első könyv elolvasása után még szerettem volna méltó büntetést a Jegesmedvének, de rájöttem teljesen felesleges motívum lett volna. Az Árnyék megjelenése hátborzongató, de az írónő ezt a borzongást nagyon jól tudja oldani Sampsa és családjának történeteivel, s fokozni az iskolai Hófehérke színdarab újszerű értelmezésével. Szikra megjelenése teljesen váratlanul ért, s sokáig nem tudtam eldönteni, melyik fiúnak drukkoljak, de Lumikki fantasztikusan megoldotta, s teljesen el tudtam fogadni ezt a megoldást a magyarázatával. Nagyon tetszett a könyv, gyorsan kellett olvasni (nem lehetett letenni) a sztori miatt. A történeten kívül a borítók is nagyon fantasztikusak.
Imádtam ezt az izgalmas, rejtélyes, aktuális problémákkal és tragédiával átszőtt trilógiát. S egyben sajnálom, hogy csak trilógia volt.

>!
Kovaxka P
Salla Simukka: Ébenfekete

Nem javított az összképen, sajnos. Az előzőeknél is kidolgozatlanabb, rövidke szösszenet. A főhősön kívül semmi és senki sincs rendben. Elfogyott a lendület, az ötlet, az izgalom, maradtak a közhelyek. Na jó, a színdarab tetszett. Kár érte, aranyos tinikriminek indult. Tamperéért megérte elolvasni.


Népszerű idézetek

>!
AniTiger MP

Senki más nem tehet téged boldoggá, sem teljesebbé, csakis te magad.

110. oldal, 11. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: boldogság · Lumikki Andersson
>!
AniTiger MP

A legeslegnagyobb ajándékot kapod tőlem, akkorát, amekkorát még soha senkitől nem kaptál.
Ajándékba adom a múltadat.
Ajándékba adom a titkodat.
Ajándékba adom neked azt, ami valójában vagy.
Ajándékba adom neked önmagadat, teljes valódban.
Végre-valahára.

100. oldal, 10. fejezet

>!
AniTiger MP

    Lumikki szinte érezte Szikra jelenlétét. Olyan erősen érezte, mintha tényleg ott lett volna mellette. És ekkor végre megértette, hogy ez tényleg így van: hogy Szikra mindig vele marad, még akkor is, ha valójában épp nincsenek együtt. Akkor is, ha soha többé nem találkoznak. Mert Szikra az az ember, akinek a kezét Lumikki lélekben megszorítja, amikor megijed az éjszaka sötétjében. Szikra az, akinek a teste felmelegíti, amikor magányosan ül a fotelben, és könyvet olvas. Szikra az, akinek puha keze álomba ringatja, amikor egyedül alszik el.

118. oldal, 12. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Lumikki Andersson
>!
AniTiger MP

    Lumikki az ajándékvásárlást is utálta, mert az egészet fárasztónak, mesterkéltnek és fölöslegesnek érezte. Szíve szerint csak akkor vett és adott volna ajándékokat, amikor ehhez kedvet érzett. Nem törődve a dátumokkal. A karácsonyi ajándékvásárlás most is mindössze egy rituálé volt, amelyet muszáj végrehajtani, mert a szokás ezt diktálja.

57. oldal, 6. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Lumikki Andersson
>!
mmária

Végső soron ezen a világon mindenki egyedül van, és senki sincs egészen egyedül. Minden és mindenki ugyanazokból az alapelemekből született.

206. oldal

>!
zakkant 

Végső soron ezen a világon mindenki egyedül van, és senki sincs egészen egyedül.

206. oldal

>!
AniTiger MP

    Már csak egy őrült zaklató hiányzott az életemből! – mosolyodott el keserűen Lumikki.

32. oldal, 4. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Lumikki Andersson
>!
Orsi_olvas 

És ez most nem bosszú, vagy ilyesmi. Ezt nem miattad teszem. Hanem magam miatt.

110. oldal

>!
zakkant 

Az éveken át tartó csendet nem lehet csak úgy, pár hét alatt megtörni.

199. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Celeste Ng: Amit sohase mondtam el
Simon Kernick: Másodállása: gyilkos
Åsa Schwarz: Halott angyal
Frances Hardinge: Hazugságok fája
Lucinda Gray: Az aranykalitka
Kathy Reichs: Virals – Kincsvadászok
Anthony Horowitz: Mély vízben
J. M. Darhower: Sempre – Mindörökké
Marni Bates: Gyilkos a vonal végén