Rongyos ​királyság 4 csillagozás

Saláth Barbara: Rongyos királyság

A novellák a múltból haladnak a jelen felé, hogy a kötet második részében a jövőbe repítsék az olvasót. Az elgondolkodtató, helyenként humoros történetek között, a díjnyertes munkák mellett helyet kaptak olyanok is, amelyek első ízben kerülnek a nagyközönség elé.

>!
Szív-titkok-könyv, Debrecen, 2018
258 oldal · ISBN: 9786155752223

Várólistára tette 4

Kívánságlistára tette 2


Kiemelt értékelések

>!
Lang_Tünde IP
Saláth Barbara: Rongyos királyság

Mivel már olvastam az írónő romantikus krimijeit – amelyeken nagyon jól szórakoztam –, megjelenés után rögtön letöltöttem a novelláskötetét is. (Az E-Z Könyv kiadó oldaláról ti is letölthetitek ingyen.)
Nagyon tetszett a könyv felépítése: az első novella a 20. század első felében játszódik, majd haladunk a jelenkor felé, a második felében pedig teljesen más jellegű sztorik, pontosabban sci-fik kaptak helyet, amelyekben ugyanolyan biztosan mozog az írónő, mint az első részben szereplőkben. A történetek változatosak, hol a lelkemet érintették meg, hol elgondolkodtattak. A futurisztikus novellák olvasása közben elámultam a szerző fantáziáján és tudományos ismeretein, egy pillanatra sem ingott meg a hitelessége a szememben.
A helyesíráson és a tördelésen itt-ott lehetett volna még csiszolni, a végén lévő reklámok mennyiségén pedig csökkenteni, de az élményt nem rontották.
Öröm ilyen gazdag szókinccsel megírt, érdekes történeteket olvasni!
Ilyenkor jön az a rész az értékeléseimben, hogy kinek ajánlom. Hmm, a sci-fi rajongóknak mindenképpen, egyébként mindenkinek!

>!
Zoltán_Körmendi I
Saláth Barbara: Rongyos királyság

Móriczi és Vass Albert-i magasságok.
Tetszett.
Köszönöm az élményt.

>!
Magdileona
Saláth Barbara: Rongyos királyság

Érdekes, változatos témájú novellák, időnként versekkel tűzdelve.
Hozzám közelebb állnak a régebbi, illetve jelen korban játszódó, jól megírt reális történetek. Természetesen a kaland- illetve sci-fi írások is figyelemfelkeltőek, időnként roppant meglepőek, fordulatosak; tetszettek. A hepiend nem jellemző, inkább a borúsabb, illetve főleg nyitott lezárás, gondolatokat ébresztő, megoldást váró, tovább gondolkodást kívánó történetvégek.
A szerkesztés, tördelés nem tetszett; ha nem is kezdődik minden cím új oldalon, de az áttekinthetőség kedvéért be kellene tartani a címeknél a 2+1 üres sort, illetve, hogy címek ne kezdődjenek tükör alján. Az egységesítés is fontos (szövegrészek szerepük szerint azonos típus-méret egy könyvön belül), valamint helyesírási szarvashibák, pl. valaminek a fogja – foglya helyett… De mindezekért csak egy csillagot vontam le, mert a tartalom jó.


Népszerű idézetek

>!
Lang_Tünde IP

‒ Tavaszváró hagyományunk a kiszebáb égetés. Ez úgy zajlik, hogy fogunk egy kiszolgált ciroksöprűt, arcot rajzolunk neki, és a gyerekek az összes rosszat, amitől meg akarnak szabadulni, ráaggatják.
‒ Peti Zsoltikától akar megszabadulni ‒ mondja Peti anyukája csak félig viccesen.
Kuncogunk. Akik nem hallották a megjegyzést, irigykedve nézik a jókedvünket.
‒ Persze, nem a tárgyakat akasztjuk a bábúra…
‒ Zsoltika megmenekült ‒ veti közbe az apuka a hátunk mögött.

Szülői értekezlet

>!
Lang_Tünde IP

Nem lehet akárkiből szakavatott hulla.

A Darwin-díjas Ali és a postahivatal

>!
Lang_Tünde IP

Fülöp ettől a résztől félt a legjobban, de a vegyszerek annyira eltompították az érzékeit, hogy az sem zavarta volna, ha apró manócskák korcsolyapályának használják a szaruhártyáját.

A legélesebb látás

>!
Lang_Tünde IP

‒ Dehát halál nem létezik! Az életünk nem más, mint a világunkat körülzáró membránra fröccsenő információ, amit a főnök fermionokba és bozonokba kódolt. És mi az, amit soha nem tehet az információ a világegyetemben? ‒ kérdezte diadalmasan a paca.
‒ Az információ sosem vész el ‒ idézte fel az axiómát Mihály.
‒ Ezért mondom azt, hogy halál nem létezik.

Öröklét

>!
Lang_Tünde IP

Hosszú hónapok óta próbálta nem megtalálni ezt az áramlatot. Mert bár számításai alapján léteznie kell, reményei szerint ő mégiscsak egy csapnivaló matematikus.

Az ördög tengelye


Hasonló könyvek címkék alapján

On Sai: Esővágy
Kelemen Zoltán: Első 21 novella
Kuczka Péter (szerk.): Robur 6.
Anthony Sheenard (szerk.): Birodalmi osztag
Prax Levente: Tisztuló égbolt
Czinkos Éva – Ripp Gábor (szerk.): 100 mini történet
Bihon Tibor (szerk.): Ragálykommandó
Ta-mia Sansa: Forradások
Kuczka Péter (szerk.): MetaGalaktika 1.
Harrison Fawcett: Best of Brett Shaw