Zariffa 27 csillagozás

Salamon Pál: Zariffa

Harminc ​év körüli elegáns férfi áll nap mint nap Tripoli városában a Corso Vittorio csillogó parfümériája előtt. A kirakatüvegen át a még szinte gyerek kiszolgálólányt nézi. Napok telnek el, mire elszánja magát, és belép az üzletbe. Így kezdődik a múlt század közepe táján az a gyönyörű szerelmi legenda, melynek hősei Zariffa, a líbiai gettó egy nélkülözéssel küzdő zsidó családjának nyolcadik gyereke, és Simone, egy tekintélyes és gazdag család forradalmár hevületű örököse. Zariffa két férfit szeret. Egy arabot és egy zsidót. A bolondnak vélt Mabrukot, aki megmenti az életét, testvéreként imádja, Simonéba, a nála generációval idősebb, titokzatos férfiba halálosan szerelmes. Kettőjük kalandokkal és érzelmekkel teli útja során Zariffa sorsa lesz megmenteni Simone életét. Mégpedig olyan cselekedet árán, amely ellentmond egész addigi neveltetésének, s felülmúlja minden korábbi tapasztalatát és képzeletét. A romantikus meseszövésű, igaz történeten alapuló megindító elbeszélés mindazok… (tovább)

Ulpius-ház, Budapest, 2003
256 oldal · puhatáblás · ISBN: 9639475653

Líbia

Kek P>!
Salamon Pál: Zariffa

Egy Tripoliban, a II. VH-t követő és megelőző pár évben játszódó rövid történet egy zsidó lányról. Bevallom: ennyi volt, ami miatt kézbe vettem. A szerelmi szál engem annyira nem érdekel, de itt a könyvben azért elég lényeges, merthogy ez a beszámoló a lányka afféle utólag rögzített kedves naplócskája. Lányka, mert 8-9 éves talán, mikor kezdődik, aztán 15 múlt, mikor egy iszonyú öreg úriember, a leggazdagabb zsidó család kb. 35 éves fiacskája szemet vet rá, majd el is veszi. No hát kérem, vissza is kapjuk a butácska, tanulatlan tini nyafogását… Engem ez nagyon zavart, annak ellenére, hogy a történet, az eseménysor, amit elmond még érdekes is lehetne, no meg a gettóbeli zsidók és a gazdag elit életvitelbeli különbségei. Pogrom és menekülés, ellenállás és lázadás… No meg az illatszerüzlet, mint a hétköznapok színhelye. Mondom: szerintem a nyelvezet nagyon nincs eltalálva, a sok unalmas, érzelgős ismétléssel engem kifejezetten untatott – ez számomra csak egy közepes, felejthető valami.

Droci P>!
Salamon Pál: Zariffa

A fülszöveg elég becsapós és ráadásul vegyesek az érzéseim. Szerintem jobban is ki lehetett volna dolgozni a könyvet, a karakterek se lettek a szívem csücskei. Többször kicsit vontatott is volt, de kellett egy Z betű az ABC-s kihívásra xD, ezért választottam őt. Fogalmam sincs, hogy milyen apró kapcsán vettem én ezt meg, vagy kaptam, de nem az én könyvem határozottan.
Az elején a túl sok leírás, az alig történés egyfolytában ásításra késztetett, néha percekre el is aludtam olykor a könyv felett. Aztán a vége felé valahogy megjött a fülszöveg szerinti idézet, megtörtént a csoda és tanúi lehettünk egy szerelem lassú teljesülésének. Biztos az volt a baj, hogy kényszerből olvastam, egy kihívás teljesítése végett, és ez rosszat tett a könyvnek és nekem is. Elég kis vékonyka, szóval szánom-bánom bűnöm, de ez az Ulpi könyv se az én olvasási repertoárom éke…

Hajnalcsillag>!
Salamon Pál: Zariffa

Más, mint a többi Salamon Pál könyv, de ez nem baj. Nagyon tetszett. Zariffa nehéz sorsú lány, de keményen küzd, hogy önmaga és családja sorsán valamit javítson. Talpraesett, szerencsés lány. A fülszöveg alapján sokkal szerelmesebb könyvre számítottam, aztán persze nem maradt el a nagy találkozás sem, csak később történt meg, mint én azt gondoltam. Az idős ember kifejezés szerintem nagyon erős túlzás, persze a korkülönbség nem kevés, de akkor is.

Miestas>!
Salamon Pál: Zariffa

Meseszép igaz történet a szeretetről, a szerelemről. Salamon Pál szépirodalmi igényességgel meséli el Zariffa történetét.

nalla>!
Salamon Pál: Zariffa

Nagyon tetszett, nem tudtam letenni! Biztos, hogy fogok még olvasni Salamon Pál könyveket.

Kovaxka P>!
Salamon Pál: Zariffa

Könnyen olvasható, szép történet. Kisebb-nagyobb döccenőkkel és elég lassan jutunk el a szerelmi történetig, aztán hirtelen vége is szakad a mesének. Különleges világba kalauzol el a szerző, a gondolatoknak sincs híján, ezért érdeklődéssel olvastam. Ennél azért sokkal jobb regényeket tud írni Salamon Pál, és remélem, még fog is.

geszti>!
Salamon Pál: Zariffa

Ez a könyv több, mint egy szerelmi történet. Nekem talán fontosabb is, hogy tanúi lehetünk egy kislány felnőtté érésének. Meghatározó a helyszín, Libanon, a történelem, a vallási hovatartozás és mindez Salamon Pál gyönyörűen fogalmazott egyszerű, de mély tartalmú mondataival.

Ágota001>!
Salamon Pál: Zariffa

Rögtön a Sorel ház után olvasva kicsit talán csalódás, de egyébként egy kedves, szép történet, szeretetről, elfogadásról, szerelemről, szenvedésről, barátságról, világok közti áthidalható és áthidalhatalan szakadékról.

timuska74>!
Salamon Pál: Zariffa

Engem annyira nem fogott meg. Unalmasnak találtam az elejét, később kezdett érdekelni is a lány sorsa, de annyira mégsem élveztem. A Sorel ház ezerszer jobban tetszett. Lehet, hogy most nem voltam olyan hangulatban, hogy átéljem a történetet.

Salamon Pál: Zariffa

Hosszú felvezetés után a könyv háromnegyedénél egy szerelem kibontakozása, majd elmegy velük a hajó…
bahhhh
Ez nem is lenne baj, csak már megint nem ezt ígérte a fülszöveg.
Négy csillagot kap, de csak a könyv háromnegyede miatt. A szerelmi szálról és az utcai harcokról jobb inkább nem is beszélni…

mazsolafa>!

– Már nem keresek szavakat, mert a legmélyebb fájdalmat és az égig érő szerelmet nem lehet szavakkal kifejezni. A szavakkal kifejezett érzelmek alig többek a semmitmondásnál.

Bár megfogalmazni csak most tudom, de már akkor is éreztem, hogy egy olyan asszony szeretete, aki számára az élet nehéz feladat, sokkal nemesebb, mint olyané, aki bennem könnyebb élete magányának elűzőjét szereti.

mazsolafa>!

– Nagy baj, ha valaki nyomorba születik, de bíborba születni sem maradéktalan öröm, mert ha a megélhetés nem gond, túl sok idő marad a szomorkodásra.

paoloni>!

…az én szememen múlik, milyen a világ, amelyet látok.

Kek P>!

Azzal a szándékkal indultam el, hogy világgá megyek. Szándékomat az hiúsította meg, hogy nem tudtam, merre kell világgá menni.

mazsolafa>!

…úgy látszik, a rend mintha mindig csak arra várna, hogy felbomolhasson.

mazsolafa>!

Az utcán heverő halottak égre meredő szemeire emlékezve értettem meg évek múltán, hogy a mi ésszerű emberi elménk minduntalan ésszerűtlen rémtettekbe torkollik.

Hajnalcsillag>!

Nem simogatott meg. Nem dicsérte szépségemet, amit amúgy sem hittem volna el neki. Nem ígért semmit. Még azt sem, hogyha elfogy a borotvaszappan, tőlem veszi meg a következőt. Józan ésszel fel kellett volna mentenem a csalfaság vádja alól. Mégsem mentettem fel, mert bár nem ért hozzám, és semmit nem ígért, mégiscsak becsapott. Így éreztem, mert bármely érintésénél és szavánál többet mondott a tekintete, amely többet ígért, mint amit bármilyen szó ígérhet.

paoloni>!

…lassan, egyre lassabban közeledtem, időt hagyva a csodának, hogy megtörténhessen.

mazsolafa>!

Úgy hiszem, anyám viselkedése sejtette meg, hogy a tanintézetekben és a könyvekből megszerezhető műveltségnek és a lélek bölcsességeknek vajmi kevés köze van egymáshoz.