A ​menyegző 10 csillagozás

Salamon Pál: A menyegző Salamon Pál: A menyegző

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Salamon ​Pál új, önéletrajzi ihletésű regényének, a Menyegzőnek többrétegű cselekménye a XX. század nagy kataklizmáin vezeti át olvasóját. A történet egy tizenhárom éves zsidó fiúnak és egy tizennégy éves keresztény lánynak az ismert történelem legsötétebb napjaiban fellobbanó szerelméről szól. Az árván maradt fiút a lány családja rejtegeti, de az üldözők rátalálnak és elhurcolják. A kislány utánaszökik. Eszter és Gyuri együtt teszik meg a végzetes vonatutat a koncentrációs táborig, ahol elválasztják őket egymástól, de hat nap alatt kivirágzott szerelmük segít, hogy életben maradjanak.
A táborban ismerkedik meg a fiú a Tanár úrral, akitől megtanulja, hogy a halál előszobájában is lehet egyenes derékkal járni. Ő hagyja a fiúra örökül a kérdést: miért a gyűlölet, a pusztítás az emberi cselekedetek legfőbb mozgatórugója?

Salamon Pált az 1994-ben megjelent, nagysikerű A Sorel ház című regényéből már jól ismeri a magyar olvasó. Prózai korunkban rendkívüli képességgel… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2001

>!
Művelt Nép, 2019
300 oldal · ISBN: 9786155905483
>!
Széphalom Könyvműhely, Budapest, 2001
306 oldal · ISBN: 9639373109

Kedvencelte 3

Várólistára tette 11

Kívánságlistára tette 11


Kiemelt értékelések

>!
farkaszita
Salamon Pál: A menyegző

Egy gyönyörű és egyben hátborzongatóan valóságos emberi történet. Az író a tőle megszokott emberismerettel és iróniával átszőtt nyelvezettel ír. A történet maga jó, de olyan, mintha én is ott lettem volna…

>!
Hajnalcsillag
Salamon Pál: A menyegző

E könyv írója írta azt nekem, hogy miután én már több könyvét is olvastam, nagyon jól ismerhetem Őt. Most érzem azt, hogy tényleg nagyon jól ismerem Őt, és nagyon közel áll a szívemhez. Nehéz így értékelést írni, elfogultság nélkül. Kedvenc könyvem lett, ez is. Azt hiszem ez az a könyve, ami a legjobban tetszett az elejétől a végéig. A kisfiú embertelenül kegyetlen és nehéz sorsát úgy meséli el Salamon Pál, ahogy csak kevesen tudnák ezt megtenni. Minden egyes momentumot átéltem. Izgultam, féltem, szorongtam, reméltem. És Eszter. Igen. Eszter kedvenc, bár több Eszter élt volna akkoriban… Nem akarok cselekményt leírni, úgyhogy itt abba is hagynám az értékelést. Összességében ajánlom mindenkinek akinek tetszett a Sorel-ház.


Népszerű idézetek

>!
mókamanó

– Mégis van veletek valami baj, mert látod, te is okosabb vagy, mint mi, és ezt nem szeretjük.
Mielőtt megszólalt, nagyapám pipadohánnyal kínálta ifjabb barátját: – Nem vagyunk okosabbak, mint ti, hanem kevesebben vagyunk. A sokasághoz tartozni biztonságos és kényelmes is. Csakhogy a kényelem ellustítja a testet és az elmét is. Akik sokan vannak, azoknak nem életbevágó szükség a gondolkodás, mert erővel győzhetnek…

10. oldal, Széphalom könyvműhely

>!
Ardnazil

… amiről igazán kellene, arról nem lehet beszélni. A többiről pedig nem érdemes.

205. oldal

>!
Ardnazil

És hát létezik-e felülmúlhatatlanabb tett, mint felfogni a felfoghatatlant, s alkalmasint mosolyogva kibírni a kibírhatatlant?

6. oldal

>!
Ardnazil

Parancsba adtam magamnak a feledést. Ám azt tapasztaltam, hogy parancsra lehet masírozni, ölni, aggastyánoknak magas marhavagonokba kapaszkodni és meghalni is – de feledni nem.

226. oldal

>!
Hajnalcsillag

„Te vagy az igazi…” – ezzel akartam sugallni, hogy bár egy marék hamuvá lettem, de a lelkem sértetlenül jelen van és szereti őt.

5. oldal

>!
Ardnazil

A hús méltatlan élvezkedéséért a szellem bűnhődik.

55. oldal

>!
Ardnazil

– Ha meggondolod, mindenki művésznek születik, mert a dráma teszi az embert művésszé. Márpedig minden ember az elmúlás drámájába születik. Mégis csak abból lesz igazi művész, aki át is éli a saját drámáját.

238. oldal

>!
Hajnalcsillag

A világnak nappal volt. Nekem éjszaka. Életemben először tapasztaltam azt is, hogy nem csak a test bajai, hanem a szomorúság is fájdalmas.

277. oldal

>!
Ardnazil

Akik sokan vannak, azoknak nem életbevágó szükség a gondolkodás, mert erővel győzhetnek.

10. oldal

>!
farkaszita

Ha csak te kerülsz ki innen élve, akkor gondolkodjál rajta és kutassad, miért a gyűlölet és nem a szeretet uralja az emberi világot.

164. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Bárdos Pál: Stan és Pan
Vadász Ferenc: Ma mások halnak meg
Majgull Axelsson: Nem vagyok Miriam
Affinity Konar: Mischling
Kertész Imre: Sorstalanság
Németh Gábor: Zsidó vagy?
Herta Müller: Lélegzethinta
Vlagyimir Szorokin: A jég
Oleg Pavlov: Orosz trilógia
Lengyel József: Trend Richárd vallomásai