Mi, ​magyarok a színpadon 13 csillagozás

51 fantasztikus színészlegenda élete
Sal Endre: Mi, magyarok a színpadon

Latinovits, ​Ruttkai, Törőcsik, Sinkovits, Garas, Psota… sokáig sorolhatnánk a huszadik századi magyar színjátszás felejthetetlen alakjait. Könnyedén fel tudjuk idézni csodálatos alakításaikat, még mindig fülünkbe cseng a hangjuk.
De kik voltak ők valójában a színfalakon kívül? Mit éltek meg ezek a tehetséggel és érzékenységgel megáldott emberek mielőtt felgördült volna a függöny? Mennyit tettek hozzá a személyes kudarcok, örömök, bánatok a művészi teljesítményükhöz?
Sal Endre, a népszerű Mi, magyarok könyvek szerzője ezúttal a színművész mögött rejlő emberre irányítja olvasói figyelmét. Az esendő, olykor hibázó, küzdő, szeretetre, elismerésre éhes hétköznapi emberre, aki a tapasztalataiból és az őt ért hatásokból olyan kimagasló művészi teljesítményt tudott felépíteni, ami generációk számára nyújtott és nyújt a mai napig maradandó élményt.
„A sorsomban (…) semmit nem érzek feleslegesnek. Mindent adománynak tartok, mert így mindent feloldhattam-felmutathattam a… (tovább)

>!
Libri, Budapest, 2021
218 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634337638

Kedvencelte 4

Most olvassa 2

Várólistára tette 18

Kívánságlistára tette 28

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Kisördög >!
Sal Endre: Mi, magyarok a színpadon

Sal Endre: Mi, magyarok a színpadon 51 fantasztikus színészlegenda élete

Bevallom, nem vagyok nagy színházrajongó. Ezt az ismeretterjesztő kötet ugyanakkor élvezetes volt olvasni, mert valóban a legnagyobbakról szól, akikről már mindenki hallott (valamennyit). Senkiről sincs terjengős leírás, csak rövid életrajzi bemutatás, amelyen keresztül megismerkedhetünk a színészlegendák legfontosabb szerelmeivel és szerepeivel is. Szerintem ez egy hiánypótló ismeretterjesztő könyv, kiváló alapműveltséget ad a 20. század nagy színészeiről.

krisztin1>!
Sal Endre: Mi, magyarok a színpadon

Sal Endre: Mi, magyarok a színpadon 51 fantasztikus színészlegenda élete

Számomra egy igazán különleges könyv.
A művészek nagy részét ismertem, de voltak olyanok is, akikről eddig még soha nem hallottam.
Sok új információval gazdagodtam, és szörnyű, hogy a nagy részüknek, hiába van ma már nagy neve, sajnos ők is sok szenvedésen mentek keresztül. A gyilkós kór és a politika senkit sem kímélt.
A mai színészgenerációval össze sem lehet hasonlítani őket, kedvem is támadt régi filmeket nézni.

Bobe0402>!
Sal Endre: Mi, magyarok a színpadon

Sal Endre: Mi, magyarok a színpadon 51 fantasztikus színészlegenda élete

Karácsonyi ajándék volt a gyerekeimtől. Mikor a 4 és fél éves unokám megkérdezte, hogy miről szól a könyvem, a menyem azt mondta: „olyan nénikről és bácsikról, akik színészek voltak. A mama talán ismeri őket, mert sajnos sokuk nevét még csak nem is hallottam.”
Ezen elgondolkodtam. Nem csak azért, hogy jaj de milyen öreg vagyok! Hanem azért, hogy ezeknek a fantasztikus színészeknek egy jó részét már a mai 30-40 év körüliek sem ismerik? 1-2 generáció múlva már elsüllyednek a feledés homályában?
Számomra hihetetlen, de így van. És közben a TV adja a tehetségkutatókat, a celebeket, a reklámokat, a rengeteg amerikai film századik ismétlését! Ahelyett, hogy adná a régi, jó magyar filmeket ezekkel a csodás színészekkel a főszerepben! Mert tényleg! Honnan is ismerhetné őket a fiatalabb generáció?
A könyv hozta a Sal Endre írások megszokott színvonalát, élveztem olvasni!
(Sajnos két bakit találtam a könyvben, nem tudom, kinek a hibája. Az egyik kicsi hiba, talán nem is az: Benkő Gyula a fényképen nem nyakkendőt visel, hanem a bőrdzsekiből a pulóvere úgy látszik ki, mintha egy nyakkendő lenne – szerintem. A másik már egy nagyobb hiba: A Szabó Sándort méltató írásban egy helyen Szabó Gyula szerepel.)

1 hozzászólás

Népszerű idézetek

Almost_Zed>!

Imádta a vicceket. Egy alkalommal a híres pályatársával, Bilicsi Tivadarral űzött tréfát telefonon. Azzal hívta fel elváltoztatott hangon, hogy ellenőrzik a vonalat a központból, és arra kérte Bilicsit, mondja azt a telefonkagylóba, hogy marabu. A színész megtette többször is, sőt, még azt is vállalta, hogy a kagylót letéve, pár lépésről kiabálja, hogy marabu. Aztán kijött a sodrából, és belekiáltott a készülékbe: „Most már jól lehet érteni!?” Erre Kiss Manyi már a saját hanghordozásában: „Csak azt nem értem, hogyha annyira marja a bú, akkor minek ordít?”

Kiss Manyi (106. - 107. oldal)

Sal Endre: Mi, magyarok a színpadon 51 fantasztikus színészlegenda élete

Almost_Zed>!

Kocsis L. Mihály – aki könyvet is írt Majorról – említette, hogy a színház érdekében még a saját elvtársait is átejtette. Amikor ugyanis egy Friedrich Schiller-darabot akart a Nemzeti Színházba vinni, fent rákérdeztek, hogy milyen nemzetiségű a szerző? Major azonnal rávágta, hogy kelet-német (tehát szocialista), miközben Schiller 1805 ben meghalt. Hol volt akkor még az NDK…

Major Tamás (122. oldal)

Sal Endre: Mi, magyarok a színpadon 51 fantasztikus színészlegenda élete

Almost_Zed>!

A másik kedvence Párizs volt. Egyszer megesett, hogy egy apró tetőtéri lakást vett ki, amely az Eiffel toronyra nézett. A háziasszony 20 frankot kért a szobáért naponta, majd megjegyezte, csak a kilátás megér vagy tíz frankot. Márkus erre a következőt válaszolta: adja ide tíz frankért, és esküszöm, hogy nem nézek ki az ablakon! Nem járt sikerrel.

Márkus László (126. oldal)

Sal Endre: Mi, magyarok a színpadon 51 fantasztikus színészlegenda élete


Hasonló könyvek címkék alapján

Szilágyi Rita: A színpad nagyasszonyai
Nyáry Krisztián: Így szerettek ők 2.
Kelecsényi László: Latinovits Zoltán
Csoma Mózes: Sövény Aladár, a hazai koreanisztika úttörője
Ungváry Krisztián: Hősök?
Szilágyi Gábor: Stephen Sondheim színháza
John Lukacs: A párviadal
Gergely Jenő – Izsák Lajos – Pölöskei Ferenc: Századformáló magyarok
Csonkaréti Károly: Horthy a tengerész
Zolcer János: Gorbacsov titkai