Az ​Ezeregy éjszaka ízei 1 csillagozás

Közel-keleti konyha mindenkinek
Sabrina Ghayour: Az Ezeregy éjszaka ízei

100 ​modern és könnyen elkészíthető étel a Földközi-tenger déli és keleti partvidékéről

Ha egy ételnek perzsa, török vagy arab neve van, sokan azt gondolják, hogy biztosan nagyon nehéz elkészíteni. Sabrina Ghayour azonban bebizonyítja, hogy a közel-keleti konyhaművészet egyszerű és elérhető, az ételek elkészítésében pedig a legtöbbször semmi nehézség sincs.
Az iráni származású brit szakács nemcsak bemutatja a Közel-Kelet klasszikus fogásait, hanem újrafogalmazza ezeket, s leszámol azzal az előítélettel, miszerint a közel-keleti ételek elkészítése időigényes és bonyolult. Ahhoz, hogy egy étel finom és különleges legyen, nem kell egymillió hozzávaló – sokszor elég néhány fűszer és hasznos tipp arról, mire valók, és milyen sokszínűen használhatjuk őket.

„Hatéves koromban kezdtem el perzsa ételeket főzni, de mivel olyan családban nőttem fel, amelyre a török, az arab, az örmény és az afgán kultúra, illetve gasztronómia is hatott, a repertoárom idővel kibővült… (tovább)

>!
Libri, Budapest, 2018
240 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634333371 · Fordította: Jutai Péter

Enciklopédia 1


Várólistára tette 9

Kívánságlistára tette 24

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Baráth_Zsuzsanna P>!
Sabrina Ghayour: Az Ezeregy éjszaka ízei

Sabrina Ghayour: Az Ezeregy éjszaka ízei Közel-keleti konyha mindenkinek

Húsz évvel ezelőtt szerettem bele egyetlen pillanat alatt az Ezeregy éjszaka hangulatába. Kairóban egy fárasztó nap végén az idegenvezetőnk elvitt bennünket a piacra, és amint megcsapta az orromat az ott sorakozó rengeteg fűszernek az észbontó illata, azonnal tudtam, hogy elvesztem. Aztán pár nappal később egy gyönyörűen békés hajnalon a hajó fedélzetén ücsörögtem a Níluson, isteni édesség és valami fűszeres üdítő ital társaságában (már olyan korai órán is nagyon meleg volt) és rettentően irigyeltem magam (az idillt csak az enyhe gyomorrontás zavarta meg, ami az előző esti lakoma eredménye volt, amelyen természetesen végigkóstoltam minden egyiptomi finomságot, amit lehetett). Hát, valahogy így kezdődött a keleti ízek iránti olthatatlan rajongásom, a rózsavíz és a narancsvirágvíz azóta is hatalmas szerelem nálam, de természetesen nem csak a desszerteket kedvelem, hanem mindenféle ételt, amelyek tobzódnak a különleges fűszerekben. Nálunk Mautner Zsófi szakácskönyveiben találhatóak főként olyan receptek, amelyekbe belecsempészésre kerültek keleti ízek, máshol nem nagyon találkoztam velük, ezért nagyon örültem, hogy megjelent magyarul Sabrina Ghayour könyve, aki a perzsa konyha gyöngyszemeit mutatja meg nekünk, ízesen, zamatosan és ínycsiklandozó szöveggel. Rengeteget lehet tanulni tőle a keleti konyhaművészetről, ételekről, fűszerekről, a sok klasszikus recept (humusz, tabulé, stb.) mellett pedig nagyon sok érdekes és meglepően könnyen elkészíthető finomság lapul meg az oldalakon. Igazi ízorgia, gyönyörű képekkel, az egyetlen problémám nekem az volt vele, hogy kicsit rapszodikus lett a szerkesztés, és az egyes témakörökbe tartozó receptek száma enyhén aránytalanra sikerült (túl kevés desszertet láttam pl. a a sültekhez képest), de ennél több hibát nem tudok felróni ennek a hiánypótló szakácskönyvnek.
A teljes kritika itt olvasható:
https://jusandcalzone.blog.hu/2019/03/22/konyvajanlo_sa…


Népszerű idézetek

janetonic P>!

…és ha van hozzá kebab is, az már csak hab a tortán.

66. oldal, Paradicsomos bulgur

Sabrina Ghayour: Az Ezeregy éjszaka ízei Közel-keleti konyha mindenkinek

Kapcsolódó szócikkek: kebab
4 hozzászólás
janetonic P>!

Nem csak gyönyörűen néznek ki, de az ízük is csodás.

159. oldal, Gránátalmás tabulécsónak

Sabrina Ghayour: Az Ezeregy éjszaka ízei Közel-keleti konyha mindenkinek

14 hozzászólás
janetonic P>!

Egy halom pihe-puha kenyérrel ellenállhatatlan.

36. oldal, Pisztáciás és fetás mártogatós

Sabrina Ghayour: Az Ezeregy éjszaka ízei Közel-keleti konyha mindenkinek

34 hozzászólás
janetonic P>!

Szerintem pörköltet csakis csontos csirkehúsból szabad főzni, mert abban van az íz.

83. oldal, Perzsa csirkepörkölt sáfránnyal, édesköménnyel & borbolyával

Sabrina Ghayour: Az Ezeregy éjszaka ízei Közel-keleti konyha mindenkinek

4 hozzászólás
janetonic P>!

A khúris perzsául azt jelenti, pörkölt.

85. oldal, Diós-gránátalmás csirkepörkölt

Sabrina Ghayour: Az Ezeregy éjszaka ízei Közel-keleti konyha mindenkinek


Hasonló könyvek címkék alapján

André Dominé (szerk.): Francia kulinária
Szabolcs András – Szabolcs-Gyuris Éva: Fánki Főö
Magyar Elek: Az ínyesmester nagy szakácskönyve
Henry Firth – Ian Theasby: Bosh!
Mautner Zsófia: Így főzünk mi
Daniel Stevens: Kenyér
Isabel Allende: Aphrodité
Carla Bardi: Segítség, főzök
Elena Balashova: Modern mediterrán konyha
Antonio Carluccio – Gennaro Contaldo: A két falánk olasz