Így ​emlékezz rám 60 csillagozás

Sabine Durrant: Így emlékezz rám

Lizzie-re ​egy internetes társkeresőn talált rá a szerelem egy sármos és tehetséges festőművész képében, aki nemsokkal azután feleségül is veszi. Imádott kutyájukkal hármasban élnek, minden vágyuk a családalapítás, miközben a férfi művészi karrierje is felívelőben van. Zach sötét és gyötrő emlékeket őriz a gyermekkorából, ezért mindennél és mindenkinél jobban ragaszkodik Lizzie-hez. Még az életénél is jobban.

Azután, egy nap megtörténik az elképzelhetetlen…

Egy évvel férje halálát követően Lizzie elzarándokol a tragikus baleset helyszínére, ahol legnagyobb megdöbbenésére egy csokor virágot talál egy bizonyos Xeniától. Ki ez a Xenia, és mi köze van Zach-hez? Lizzie rajongva szerette a férjét, még akkor is, amikor úgy döntött, elhagyja. De vajon tudta-e kivel él együtt? Mi van akkor, ha az az ember, akivel megosztotta az életét, egészen másvalaki volt, mint akinek látszott. És hová rejtőzhet a múlt elől, ha az újra feltámad, hogy jogos jussát követelje?

… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2014

>!
Erawan, Budapest, 2015
322 oldal · ISBN: 9786155469299 · Fordította: Pap Ágnes
>!
Erawan, Budapest, 2015
400 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155469282 · Fordította: Pap Ágnes

Enciklopédia 13

Szereplők népszerűség szerint

Lizzie Carter · Zach Hopkins


Kedvencelte 6

Most olvassa 2

Várólistára tette 65

Kívánságlistára tette 39

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

Iustitia>!
Sabine Durrant: Így emlékezz rám

Aki valami hasonlót, ugyan kisebb mértékben, de valami igazán ehhez foghatót nem él át, valószínűleg azt nem veszi le annyira a lábáról ez a thriller. Nekem sajnos van tapasztalatom abban, hogy milyen valójában egy ilyen emberrel együtt élni. Áldásos, hogy nem ekkora mélységekben.
Az a legmegdöbbentőbb az egészben, hogy egy ideig az embernek tényleg, de TÉNYLEG nem tűnik fel, hogy valami nincs rendben. Idővel persze kezdenek kiderülni a hazugságok, kezd felszínre szivárogni szilánkonként a valódi jellem, de hónapokat el lehet tölteni úgy, hogy egy ilyen ember bűvkörébe vonva létezünk. Elhisszük, hogy megfogtuk az isten lábát vele, sajnáljuk a pokoli gyermekkora miatt (amiről persze utólag kiderül, hogy teljesen máshogy festette le, mint a valóság). Egy ideig elnézzük az italozást, elfordítjuk a fejünket, mikor lefekvés előtt az éjjeliszekrény fiókjából kettesével-hármasával kerülnek elő az öt perce legurított alkoholra a Frontinok, hiszünk abban, mikor azt mondja, ez csak átmeneti állapot, ez egy nehezebb időszak az életében, mert éppen nincs munkája. A mi támogatásunk nélkül semmire se menne, mi jelentjük számára az életet, nélkülünk mit sem ér a világ neki. Gyanakszik, mert bizonyára nem szeretjük eléggé. Ha tíz perccel később érünk haza a munkából a dugó miatt, meg is csaljuk; és egy ötperces testvéri telefonbeszélgetéstől már elhagyatva érzi magát, hiszen nem ő van a középpontban, ő nem elég nekünk, pótlékra van szükségünk. Van is ideje számontartani mindent, hiszen ahogy a hónapok telnek, világos, hogy nem is keres munkát, sőt kiderül, hogy nem is igazán dolgozott már évek óta – ugye átmeneti állapot –, viszont közben serényen kritizálja a háztartásban élő egyetlen kereső fél, azaz a mi fizetésünk és munkánk. Mert ebből a pénzből így semmire sem lehet menni. Igen, valóban nem lehet, főleg ha még abból is alkohol, meg szerencsejáték, meg Frontin van véve.
És amikor az ember kezd rádöbbenni, hogy miben is él, gyorsan megérzi a másik fél, megváltozik a magatartása. Minden cselekedetével nekünk akarja a legjobbat, minket óv, támogat. Kedves, aranyos, és ő a világ legszánandóbb embere, próbál bennünk lelkiismeret-furdalást ébreszteni, már-már fenyegetőn, hiszen ha mi nem fogjuk a kezét, neki élnie sem érdemes…
Ahogy ezeket a viselkedésformákat, jelenségeket szóról-szóra olvastam ebben a könyvben, eszembe jutott az a borzongás, amit abban az időszakban éreztem. Egyet tudok hozzáfűzni: ha az írónő nem élt sosem egy ilyen kapcsolatban, akkor le a kalappal, hogy ilyen hiteles tudott lenni.

tmezo P>!
Sabine Durrant: Így emlékezz rám

Feszültségkeltésből 5★.
Félrevezetésből 5★.
Tele volt titkokkal, hazugságokkal, meglepetésekkel ez a könyv, mégis négyet adtam, mert olyan vontatott volt, hogy sokszor nehezemre esett kézbe venni. Viszont borzasztóan kíváncsi voltam, hogy vajon Zach él, vagy halott.
Elhittem mindent, és ugyanakkor gyanús volt minden. Nagyon jó volt a kivitelezés, mert két szemszög is futott párhuzamosan. Zach a múlbéli dolgokról írt, Lizzie a jelenben kínlódott a bűntudattól. Döbbenetes volt Zach része, a minden apró dolgora kiterjedő mániája, a vádaskodása, a birtokolni akarása.
Lizzie az a típus, aki nem azt teszi, amit gondol, sokkal inkább azt amit mások mondanak, tipikus alárendelt. És Zach ezt a végsőkig kihasználta.

cicus61 P>!
Sabine Durrant: Így emlékezz rám

Hát ez elég érdekes volt. Csak azért adok 4 csillagot, mert jól átvert párszor az írónő. Egyébként eléggé lassú, vontatott és nem hagy marandó emléket bennem. A történet tetszett, csak néztem, hogy mi van, most meghalt Zach, vagy nem. Lizzie-t nagyon utáltam, nem bírom az ennyire tuyi-mutyi nőket, akik hagyják magukat kihasználni. A vége ütött rendesen, de ennyi.

Zanit>!
Sabine Durrant: Így emlékezz rám

Lizzie férje, Zach tragikus módon meghal. Az autóbaleset után egy évvel furcsa dolgok történnek, Lizzie nyomozni kezd. Úgy érzi, egyáltalán nem ismerte férjét, Zach sok dologban hazudott neki. Felbukkan egy titokzatos Xenia, aki virágcsokrot hagy a baleset helyszínén. Ki ez a nő? Lizzie úgy érzi, valaki követi. Zach mégsem halt meg?
A Molyos százalék alapján valami sokkal jobbra számítottam. Lizzie baromi ellenszenves, és határozatlan nőszemély. Pl. spoiler
Az egész történetben nem sok logikát találtam, mindig történt valami, ami felpaprikázott.

ggizi P>!
Sabine Durrant: Így emlékezz rám

Egy kicsit csalódott vagyok. A fülszöveg (vagy saját magam) teljesen megfosztott attól a lehetőségtől, hogy bárminemű feszültséget vagy izgalmat generáljon nálam a történet. spoiler Egy csepp bizonytalanság nem volt bennem, ami azért nem ártott volna. Persze az is lehet, hogy nem a fülszöveg hibája az egész, hanem egyszerűen nem hatott rám a dolog. Jöttek a jelek, de nem tudtak lázba hozni, csak olvastam Lizzie reakcióit, a múlt és a jelen történetszálát, míg a végén azok össze nem értek. Kíváncsiság persze volt bennem a háttérben és a fejekben zajló folyamatokra, de nem nagyon hajtott előre, hogy minél előbb kiderüljenek a titkok. Azt nem mondom, hogy unalmas volt, de még ha a végén voltak is csavarok, amik végre egy kicsit felpörgették az állóvizet, mégsem írták felül a végig érzett érdektelenségemet. Eléggé zavart Lizzie megalázkodó jelleme, és amit Onnie művelt vele (pontosabban, amit ráhagyott Onnie-ra, hogy művelhesse vele), az kimondottan idegesített.

2 hozzászólás
Kókuszka>!
Sabine Durrant: Így emlékezz rám

A történet az online társkeresés buktatóit boncolgatja, amikor nem tudjuk, kivel hoz bennünket össze a sors. Lizzie jóindulatú, átlagos életet élő, kissé naiv lány, ezzel szemben Zach személyiségzavaros, szociopata. Olyan lányt keres, aki képes megmenteni saját magától. Lizzie minden szempontból tetszik neki. Kapcsolatuk, házasságuk boldognak indul. Zach mértéktelen birtoklási vágya, féltékenysége, eltorzult gondolkodásmódja, dühkitörései, a lelki terror erőszakosságba fordulása azonban mindezt megingatja. Lizzie már szabadulna, lépéseket is tesz, amikor közbejön Zach balesete, de kísért a múlt, Lizzie nem nyugodhat. Újabb és újabb mozaikkockák kerülnek a helyükre. Az írónő a múlt és a jelen összevetésével, a cselekmény lassú kibontakozása ellenére is fogva tartja olvasóit.

tündérrózsa>!
Sabine Durrant: Így emlékezz rám

Eltelt pár nap, mióta befejeztem a könyvet, így kicsit már lenyugodtak a gondolataim, amiket hirtelen felindulásból írtam volna a történetről, de megpróbálom összeszedni őket. Amit biztosan tudok: ez egy szuper lélektani regény. Egy újabb kedvenccel bővült a külföldi Erawan-regények sora. Nem titok, mikor először megláttam a borítón azt az ominózus mondatot Ha elhagysz, ne tudd meg, mit teszek, elég gyerekesnek éreztem, de most, hogy befejeztem a könyvet, úgy érzem, vissza kell vonnom, mert valóban eléggé helytálló.
A történet két fő szálon fut, Zach szemszögéből a múltat, Lizzie-éből pedig a jelent ismerhetjük meg. Ezek persze egy idő után összekapcsolódnak, és kibontakozik a közös életük, választ kapunk minden kérdésünkre. Zach nekem első perctől nem volt szimpatikus – ebben biztos közrejátszott a fülszöveg is, ami ugye elég sejtelmes –, egy arrogáns, önző kullancsnak gondolom. Persze lehet, hogy másként vélekednék, ha csak Lizzie szemén keresztül nézném, de akkor az élmény is teljesen más lenne. Lizzie határozottan szimpatikusabb, de valamiért őt sem sikerült maradéktalanul megkedvelnem. Nem tudnám megmagyarázni, mi zavart benne, de néha elég fura volt.
A történet maga egy kicsit lassú folyású, ugyanakkor végig fent tudja tartani az érdeklődésedet, és ha le is teszed, nem tudsz szabadulni tőle, azon agyalsz, vajon az ismerőseid körében hány ilyen ember lehet. Nyomasztó, szinte fullasztó, egyben zseniális könyv ez számomra hatalmas csattanóval a végén. Amire már nem térek ki, mert akkor jogosan mondhatnátok, hogy poéngyilkos vagyok. :) Olvassátok, én imádtam!

Kyrana P>!
Sabine Durrant: Így emlékezz rám

Ahogy az értékeléseket olvasgattam, kicsit berezeltem olvasás előtt, mert sokaknak nem tetszett a könyv. Örülök, hogy mégis a kezembe vettem, mert nekem nagyon bejött.

Már az első oldalaktól kezdve megfogott a történet, mert 2 idősíkon haladunk, és ezeket a típusú írásokat nagyon kedvelem. Soronként bontakozik ki a cselekmény a jelenben és a múltban is, az én idegeimet igencsak felborzolta, izgalmas, fordulatos, néhol meglepő volt. Igazából sejtettem, hová fogunk kilyukadni, mégis végig fenntartotta az érdeklődésemet a kötet. Nagyon jól leírja, hogy a két főszereplőben mi játszódik le, mik a motivációik, a mozgatórugóik. Akik még sosem voltak a női főszereplőéhez hasonló helyzetben, azokat esetleg zavarhatja a viselkedése, én valamilyen szinten bele tudtam élni magam a bőrébe, bár teljesen más típusú dolgok miatt. Sajnáltam őt, drukkoltam neki, hogy rendeződjön az élete.

A könyv stílusa, a karakterek, a cím, a borító, az alapötlet és a kivitelezés is tetszett, biztos vagyok benne, hogy keresni fogom az írónő köteteit, kedvelem a lélektani thrillereknek ezt a fajtáját.

smetalin>!
Sabine Durrant: Így emlékezz rám

Jó volt egymás után olvasni az írónő könyveit, hisz voltak halvány utalások az előző történetre. Itt is azon a környéken lakott a szereplő, mint a másik könyvben, benne voltak azok a nyomozók, és utalt a gyilkosságra is, de ezek mind csak érintőlegesen voltak jelen, és ez nagyon tetszett. Na akkor a történet: megismerhettünk két embert, egy nőt és egy férfit, akit egymás felé sodort a szél, vagy az internet. Összeházasodtak, az egyik meghal, és itt kezdődik minden! Olvashatunk a múltról, a férfi szemszögéből, és a jelenről a nő nézőpontjából, lassan kibontakozik egy történet,amit mindketten másképp éltek meg! Nagyon jól lett megírva, ahogy a végén a szálak összefonódnak. Kicsit beteg és sötét képet kaphatunk a szereplőről, és végig belengi a történetet a gyanú árnyéka !

Könyvmánia P>!
Sabine Durrant: Így emlékezz rám

Felemás érzéseim vannak a könyvvel kapcsolatban. Egyrészt tetszett a történet, a szereplők kidolgozottsága, a történet kuszasága és összefonódása, de ugyanakkor egy kicsit hiányérzetem is van, melynek okát nem igazán tudom megmagyarázni, mivel a végén az író külön odafigyelt arra, hogy az összes részletre kitérően magyarázatot adjon az ok-okozati összefüggésekre és a miértek megválaszolására. Szörnyű, hogy milyen emberi sorsok, érzelmek, szenvedések lapulnak egy-egy hétköznapinak tűnő ember életében és tényleg elgondolkodtató, hogy az első benyomás csak a felszínt kapargatja, vagy épp annak egy parányi mikroszkopikus részét. Az biztos, hogy nem bántam meg, hogy elolvastam a kötetet, mert az a borzongás, feszültség, melyet közvetít odabilincselt a könyv lapjaihoz… :-)


Népszerű idézetek

tündérrózsa>!

Akik egyetemet végeznek, orvosit vagy mást, azt hiszik, mindent tudnak, aztán sokszor még csak halvány fogalmuk sincs.

73. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Zach Hopkins
3 hozzászólás
tündérrózsa>!

Igenis lehet egyszerre szeretni és gyűlölni valakit. Lehet annyira sajnálni, hogy a gyomrod összeszorul tőle, és annyira neheztelni is rá, hogy meg tudnád ütni. Lehet valaki egyszerre a legjobb és a legrosszabb is, ami valaha történt az életedben.

19. oldal

Kapcsolódó szócikkek: gyűlölet · Lizzie Carter · szeretet
tündérrózsa>!

Az ember vagy elmenekül egy nagy hullám elől, vagy fejest ugrik bele.

303. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Lizzie Carter
1 hozzászólás
tündérrózsa>!

Ha az ember elveszít egy közeli személyt, függetlenül attól, hogy milyen is volt a kapcsolat, az a bizonyos hiányérzet sosem múlik el. Teljesen sohasem.

394-395. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Lizzie Carter
tündérrózsa>!

Az emberek szeretik megmondani másoknak, hogy mit csináljanak.

322. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Zach Hopkins
tündérrózsa>!

A bőrömben nem egyetlen személy lakik, a fejemet sem egyetlen egyszerű érzés tölti ki. Szinte óránként változik minden. Egyszer nyomoréknak érzem magam, önvédelemből összegörnyedek, legszívesebben magam köré kulcsolnám a karjaimat, labdává gömbölyödnék, és bezárulnék. Máskor viszont át tudnék törni egy téglafalon, kilépnék a világ elé, aztán kitárt karokkal és szívvel az ég felé kiabálnék.
Egyszer azt érzem, hogy félek valaminek a bekövetkeztétől, aztán meg csalódott vagyok, hogy mégsem történt meg.

212-213. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Lizzie Carter
tündérrózsa>!

A munka elég unalmas tud lenni, csak keveseknek adatik meg, hogy azt csinálják, amit szeretnek, és még akkor is alá vannak rendelve másoknak.

251. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Lizzie Carter · munka
tündérrózsa>!

Bárcsak kiszökhetnék a saját agyamból.

291. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Zach Hopkins
tündérrózsa>!

Amikor valaki azt mondja, hogy érti, amit a másik mond, az általában azt jelenti, hogy oda sem figyel.

350. oldal

tmezo P>!

Az ember halálra kínozhatja magát a sok „volnával”.

Kapcsolódó szócikkek: Lizzie Carter

Hasonló könyvek címkék alapján

Anders de la Motte: Halálos ősz
Nora Roberts: Biztos menedék
Michel Bussi: Fekete vízililiomok
Lisa Jewell: A fenti lakók
Lucy Foley: Lakás Párizsban
Anna Jansson: Nélkülük
Farkas Anett: A 33-as beteg
Ludányi Bettina: Kettőnk titka
Guillaume Musso: Egy párizsi apartman
Alex Michaelides: Néma tanú