Tizenkét ​éves voltam, felültem a biciklimre, elindultam az iskolába, és… 30 csillagozás

Sabine Dardenne: Tizenkét éves voltam, felültem a biciklimre, elindultam az iskolába, és…

1996. május 28. A tizenkét éves Sabine Dardenne elindul az iskolába, s elrabolja a szörnyeteg Marc Dutroux, aki ekkor már négy gyermeket megölt. Borzalmas élmények várnak rá. De nyolcvan rémséges nap után mégis megmenekül a haláltól, méghozzá különleges körülmények között. Sabine Dardenne nyolc év makacs hallgatás után tudta csak elmondani, hogy mit kellett elszenvednie… Ez a kivételes tanúvallomás végre hallhatóvá teszi az áldozatok hangját, és segít abban, hogy megszűnjön a rettenet, amit az ilyen szörnyetegek bénító ereje teremt.

Tartalomjegyzék

>!
Ikar, Bratislava, 2005
216 oldal · keménytáblás · ISBN: 8055111006 · Fordította: Takács Márta

Most olvassa 1

Várólistára tette 19

Kívánságlistára tette 18

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Blissenobiarella>!
Sabine Dardenne: Tizenkét éves voltam, felültem a biciklimre, elindultam az iskolába, és…

A kilencvenes évek közepén Belgiumban hat fiatal lány eltűnését jelentették rövid időn belül. Az 1995 májusában elrabolt Sabine Dardenne képét az ország valamennyi lakosa megismerhette, ugyanis heteken keresztül szerepelt a címlapokon a tizenkét éves lány kerestetése.
… mindebből ő maga semmit sem sejtett. Elzártan töltötte mindennapjait egy sötét pincében, romlott ételeken tengődve, és folyton rettegésben tartva. Fogva tartója, vagy ahogyan ő nevezte magát „a megmentője”, a korábban más szexuális bűncselekményekért is elítélt Marc Dutroux „a belga szörny” illetve „a belgiumi rém” néven lett közismert.
Sabine nyolcvanegy napot töltött vele, míg a rendőrség ki nem szabadította. Ez alatt az idő alatt Dutroux rendszeresen megerőszakolta, fotókat készített róla, jótevőjeként állította be magát és elhitette vele, hogy szülei nem keresik már. Ily módon teljesen a befolyása alatt tarthatta a lányt.

Ezt a könyvet Sabine írta, 2004-ben. Ennek a 81 napnak a történetén túl elmeséli nekünk későbbi tapasztalatait is. Hogyan küzdött meg a kamaszévekkel mindezzel a háta mögött, milyen problémái adódtak a családjával, majd a per lefolyásáról is sokat ír az utolsó fejezetekben. Utóbbi téma azért érdekes, mert az ügy óriásivá duzzadt, és nem kis politikai jelentőséggel is bírt.

Témájából adódóan eszünkbe juthat Natascha Kampusch 3096 nap című könyve. Sajnos azonban a két könyv között az írás minőségét illetően nagy különbség van. Nem tudom, hogy a fordítás gyenge-e, vagy csak Sabine nem rendelkezik olyan írói tehetséggel… de a 3096 nap, tény és való, magasabb irodalmi színvonalat képvisel szerintem.

Akit érdekel a történet, javaslom tekintse meg ezt a dokumentumfilmet (persze, csak 18 év felettiek!!!):
https://www.youtube.com/watch…
Rendkívül igényes munkának tartom.
A könyvet csak azoknak ajánlom, akiket mélyebben is érdekel a történet, mint engem. Nem bántam meg, hogy elolvastam.

5 hozzászólás
soksokx_Csilla>!
Sabine Dardenne: Tizenkét éves voltam, felültem a biciklimre, elindultam az iskolába, és…

Sabine története megrázó, kegyetlen történet. Sabine 81 napot töltött a „belga rém” fogságában, ez idő alatt a poklot járta meg. Elmeséli fogságát, majd a kamaszéveket, szüleivel való viszonyának alakulását és persze a tárgyalást. Megterhelő volt érzelmileg.

Sweetyke>!
Sabine Dardenne: Tizenkét éves voltam, felültem a biciklimre, elindultam az iskolába, és…

Kíváncsian olvastam Sabine történetét. Számomra zavaró volt a sok idézőjeles kifejezés (a "cirkusza, a „dolgai”, "kálvária szoba"). A „kálvária” kifejezést nem hiszem, hogy használják a tizenkét évesek.Talán rosszul fordították le.

EdinaLosonci>!
Sabine Dardenne: Tizenkét éves voltam, felültem a biciklimre, elindultam az iskolába, és…

Mivel az ilyen típusú történetek érdekelnek, így egy gyors könyvnek jó volt: szünetként a nagyobb lélegzetűek között. Lekötötte a figyelmemet, de nem az a könyv, amit az irodalmi értéke miatt emlegetni fogunk (mondjuk ezt nem is vártam tőle).

Bastia>!
Sabine Dardenne: Tizenkét éves voltam, felültem a biciklimre, elindultam az iskolába, és…

Nagyon felkavaró könyv. Ilyesminek soha, sehol nem lenne szabad megtörténni. :( Mindig járj nyitott szemmel, nem csak a saját, de mások biztonsága érdekében is.

Aurora_Serenity_White I>!
Sabine Dardenne: Tizenkét éves voltam, felültem a biciklimre, elindultam az iskolába, és…

Szomorú és megrázó történet volt. Milyen szerencse, hogy megmenekült a lány.
Ami nem tetszett, hogy szerintem kicsit elhúzta a történetet az írónő.

1 hozzászólás

Népszerű idézetek

Blissenobiarella>!

Tizenkét évesen nem tudtam, de most, húszévesen se tudom, hogy működik egy pszichopata. Csak azt tudom, hogy szerettem volna még egyszer találkozni vele, hogy még egyszer a szenébe nézzek.
Tizenkét éves koromban ezt megakadályozták, gondolom, meg akartak védeni tőle. Nyolc évet kellett várnom, hogy ez mégis megtörténhessen.
És akkor ő, ez a sötét állat volt az, aki lesütötte a szemét.

Aurora_Serenity_White I>!

Egyébként most nyolc év után azt gondolom, a kesergés nem vezet sehova. A bűntudat se. Ezektől meg kell szabadulni, s azt kell mondani, hogy ami egyszer megtörtént, még egyszer nem történhet meg; legalábbis remélem.

152. oldal

Aurora_Serenity_White I>!

Eltűnt egy kiskorú lány
145 cm magas, sovány, kék szemű, szőke, félhosszú hajú. Eltűnésekor fekete edzőcipőt, kék farmert, egy hosszú piros, és alatta fehér pulóvert, meg egy széldzsekit viselt. Sabine magával vitte a személyazonossági kártyáját és Kipling márkájú iskolatáskáját. Körülbelül 100 belga frank lehetett nála. Metálzöld színű Dunlop márkájú VTT típusú kerékpárral ment el otthonról, amelynek csomagtartójához egy piros táska volt erősítve.

8. oldal

Wunderkammer>!

… Az ember közölte velem, hogy ezt a pocsék odút kifejezettem az én igényeim szerint rendezte be. És akkor ott volt ez az ágybetét a matraccal, meg ez a képernyő… Nem tudtam elképzelni, hogy mindezekkel egy percig is foglalkozott, de ő állította, hogy nagy sietve mindent kifejezetten nekem barkácsolt össze. Olyan ronda volt az egész, hogy végül el is hittem…

33. oldal

Pity>!

Az ember úgyis mindig azt hiszi, hogy ilyesmi csak másokkal történhet meg, pedig bárkivel megeshet.

Pity>!

A gyerekek egymás között sokkal inkább tekintettel vannak a másikra, mint a felnőttek. Az ő világukban ez sokkal egyszerűbb.


Hasonló könyvek címkék alapján

Ker Dukey – K. Webster: Pretty Stolen Dolls – Ellopott babácskák
Farkas Anett: A 33-as ügy
Jack Ketchum: A szomszéd lány
M. J. Arlidge: Ecc, pecc
John Cure: A lány, akit élve ástak el
Viola Stern Fischer – Veronika H. Tóth: A Mengele-lány
Colleen Hoover: Hopeless – Reménytelen
Melinda Leigh: Egy végső búcsú
Dot Hutchison: Pillangók kertje
Ruby Saw: Csak két lépés Észak