Apám ​a halálomat akarja 20 csillagozás

Sabatina James: Apám a halálomat akarja

Hogyan ​illeszkedik be zökkenő nélkül egy általános iskolás, pakisztáni kislány egy osztrák falu közösségébe, hogyan érzi magát igazán otthon a linzi középiskolában, az osztrák tinik életmódjában, ami ugyancsak különbözik a muszlim vallás megkövetelte erkölcsi normáktól. Nem is beszélve fundementalista szüleinek szintén az iszlám táplálta könyörtelen kegyetlenségétől, amelyet mindig a vallás nevében követnek el saját gyermekük ellen.Sabatina szerencsétlenségére lány, így gyakorlatilag nem számít embernek, csak egy tárgynak, amellyel kényük-kedvük szerint bánnak a szülök. Sabatinának. nem lehetnek saját vágyai, nem valósíthatja meg álmait, nem lehet maga választotta szerelme és voltaképpen az élete sem az övé, mert a vallás előírásai szerint akár meg is ölhetik, ha nem engedelmeskedik a szülői akaratnak. Sabatina európai szemmel hihetetlen sorsa nem egyedi eset. Újságok rendszeresen adnak hírt arról, hogy a még Európában is elkövetnek a bevándorlók úgynevezett… (tovább)

Eredeti mű: Sabatina James: Sterben sollst du für dein Glück

>!
Művelt Nép, Budapest, 2016
190 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155617010 · Fordította: Dóczy Katalin
>!
Művelt Nép, 2016
190 oldal · ISBN: 9786155617355 · Fordította: Dóczy Katalin

Enciklopédia 11

Helyszínek népszerűség szerint

Ausztria · Pakisztán


Kedvencelte 1

Most olvassa 1

Várólistára tette 16

Kívánságlistára tette 19

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

>!
Carmilla 
Sabatina James: Apám a halálomat akarja

    Nem hiszem, hogy ez a könyv segítene kicsit is megismerni vagy megérteni (nem elfogadni!) az iszlámot. Én még mindig úgy látom, hogy nem a vallás a legnagyobb baj, hanem a tudatlanság és a fanatizmus, azaz a fundamentalizmus. A bemutatott család is nagyon egyszerű emberekből áll, akiknek a szemellenzős együgyűsége törvényszerűen csap át őrjöngő gyűlöletté egy adott ponton. Nem hitegetem magamat azzal, hogy ó, mi mennyivel különbek vagyunk… Ez az illúzió csak addig tart, amíg nem kezd el kommenteket olvasni az ember, vagy nem utazik mostanában vidékre, úgymond „elmaradottabb” helyekre, ahol ő az ismeretlen, az idegen a helyiek számára. Vagy pl. állatvédelemben eltölt egy kis időt, és megismeri a magyarok állattartó kultúrájának átlagos szintjét. Stb. Ha tömegeket felsőbbrendűségre és gyűlöletre kondicionálnak, tudatlanságba taszítanak, mindenütt ugyanaz lesz az eredmény.
    Tetszett, hogy miután Sabatina szakít az iszlám hitével és újjászületik keresztényként, valószínűleg épp az átéltek hatására sokkal intelligensebben éli meg a vallásosságát. Vagyis egy kritikus, önállóan gondolkodó személyiség válik belőle, aki nem vevő többé a dogmákra.
    Pár száz éve még a kereszténység nevében is gyilkoltak (boszorkányüldözés, keresztes háborúk stb.) Az iszlám egy fiatalabb vallás, vagy ha úgy tetszik: elmaradottabb. És innen* nézve tényleg félelmetes és visszataszító.

*Innen = 2018-ban, egy Európai Uniós ország állampolgáraként.

>!
napsugar213
Sabatina James: Apám a halálomat akarja

Ez a könyv magával ragadott,egyszerűen nem tudtam letenni mig ki nem olvastam. Megrendítő még mindig, hasonló könyvek olvasasa. És nagyon tetszett ahogy ezt a két világot és két hitet leirták. Ilyen formátumba még nem olvastam ehhez hasonló könyvet. De nagyon tetszett. És nagyon örülök hogy keresztény katolikus lehetek, egy szabad országban. Ez egy megrendítő történet volt, csak ajánlani tudom hogy még jó sokan elolvassák.

>!
Karika81
Sabatina James: Apám a halálomat akarja

Letehetetlen és nagyon elgondolkodtató könyv.
Nem a különböző vallásokat szeretném értékelni. A könyv sem az összehasonlításról szól. Én sokkal inkább kiérzem belőle azt, amit magam is vallok: leginkább az emberi butasággal, tudatlansággal van a gond, vallástól függetlenül. Hihetetlen, hogy ezek miatt miket kell átélni és túlélni embereknek. Azaz megpróbálni túlélni.
Összességében egy izgalmas és érdekes téma kerül feldolgozásra, ami szörnyű, hogy nem egy kitalált történet, hanem valóban megtörtént. A stílus számomra hibátlan. Olyan jól van megírva, annyira szívhez szóló, hogy azon gondolkodom, hogy hogyan lehetne segíteni a hasonló helyzetben lévő embereken.

>!
bluething
Sabatina James: Apám a halálomat akarja

Őszintén mélyen megrendít, hogy a nők helyzete egyes kultúrákban milyen elkeserítő.
Sabatina nagy lelkierőről tesz tanúbizonyságot, hogy ennyi kínt kibír.
Nagyon megrázó egy olvasmány.

>!
Rap4ever8
Sabatina James: Apám a halálomat akarja

Nagyon nyomasztó és megrázó. Mindig dühített a muzulmánok szűk látásköre. Ugyan ők az eltérő vallásúakat hitetlennek nevezeik, de valójában az egész vallásuk és társadalmuk a nők elnyomására és az agresszióra épül, amit ez a könyv is alátámaszt. Gyomorforgató az egész. Ez a férfiaknak nagyon kényelmes, az elnyomott országokban a nők pedig nem elég felvilágosultak, hogy megtalálják a módját, hogyan törjenek ki.

>!
Anita_Janik
Sabatina James: Apám a halálomat akarja

Azon tűnődtem, hogy szinte az összes történet, ami ehhez hasonló, mind ilyen röviden van leírva. Vajon miért? Vagy csak én fogtam ki pont ezeket? Ezek egyszerre borzalmas és ugyanakkor érdekes történetek, főleg egy nem keleten született ember számára,aki ezeket ép ésszel fel sem tudja fogni. Személy szerint elmélyednék egy ilyen könyvben akár hosszabb időre, érdekelnének jobban a kifejtések, hogyan, mit, miért?..stb.? Tekintve, hogy ezek az írók, azzal a céllal alkották meg könyveiket, hogy felhívják a figyelmet a hasonló körülmények között élők sorsára, szerintem jobban kifejthetnék mondandójukat.

>!
Evelyn_Carnahan
Sabatina James: Apám a halálomat akarja

Sok embernek el kéne olvasnia és utána nagyon, de nagyon el kéne gondolkodnia!

>!
brabyka
Sabatina James: Apám a halálomat akarja

Nagyon elgondolkodgató volt a könyv. Engem megdöbbentett…Rengeteg hasonló könyvet olvastam… Ebben a könyvben sem értettem emberek hogy tudják bántani a saját gyermeküket. Szinte le sem.tudtam tenni a könyvet

>!
furacs
Sabatina James: Apám a halálomat akarja

Szemléletformáló olvasmány. Hasonlóan A lány hét névvel-hez ez is egy nő eredeti társadalmából való elszakadását beszéli el saját, valós élményei alapján. Ennek megfelelően nem profi íróról van szó, a hitelessége annál megrázóbb. A történet egyben egy megtérés története is, ami nekem még sokkal közelebb hozta Sabatinát, a lelki vívódásaival, kérdéseivel és válaszkeresésével. Ő nem adta alább az igazságnál, nem elégedett meg kompromisszumos megoldásokkal, hanem tényleg elment a falig, változtatott a sorsán a döntéseivel. Ilyen írásokból jön át leginkább, hogy nekünk itthon milyen kincseink vannak, mennyit ér a szabadságunk, a hitünk, a kultúránk. Mennyire fontos a kereszténységünk, ami sokkal több a magánéletbe utalt egyéni meggyőződéseknél. Az egész világunkat, gondolkodásunkat megalapozza. Nem kellene szégyellni.


Népszerű idézetek

>!
Carmilla 

Gyermekházasságok köttetnek még Európában is, sebhelyekkel borított testeket rejtenek a leplek, és olyan nőkkel is találkozunk, akiknek a férje reggel, munkába menet rájuk zárja az ajtót, és csak este nyitja ki, amikor hazatér. Így a lakás foglyaivá válnak. Napjaik abból állnak, hogy főznek a családra, és lehetőleg sok gyereket szülnek.

10. oldal, Előszó (Művelt Nép, 2016)

>!
Carmilla 

Amit Mohamed több mint ezer éve cselekedett, az számomra itt és most nagyon fontos volt.
    Mivel a próféta ötvenéves korában egy hatéves kislányt vett feleségül, ezért sok szunnita család ezt a példát követve adja férjhez még gyerekkorú lányait.

46. oldal (Művelt Nép, 2016)

Kapcsolódó szócikkek: Mohamed · próféta
>!
Carmilla 

    Még ha nem is értek mindennel egyet, ami a kereszténység nevében történik, Jézus tanítása, amely szerint a szeretet a legfőbb parancs, egy jobb világ felé vezet minket. Sajnos ezt az üzenetet még nem minden keresztény közösség tette magáévá.

160. oldal (Művelt Nép, 2016)

Kapcsolódó szócikkek: Jézus Krisztus
>!
Carmilla 

    Máig rejtély számomra, hogy olykor miért a szoknyám hossza alapján ítélik meg istenhitemet a keresztények.

160. oldal (Művelt Nép, 2016)

Kapcsolódó szócikkek: hit · keresztény
>!
Carmilla 

    Apám megkövetelte, hogy az alakomat tetőtől talpig befedő ruhákat hordjak, ami problémát jelentett az iskolában, mert az úszáshoz is hosszú nadrágot kellett volna felvennem. Amikor ezt elmondtam a tanárnőnek, csak nevetett, de amikor tényleg tréningnadrágban készültem úszni, elkomorodott.

62. oldal (Művelt Nép, 2016)

>!
Carmilla 

    Pakisztánban a lányok számára is működnek korániskolák. Már sokat hallottam róluk: ott hetente hat napon át reggeltől-estig a Koránt olvassa több száz lány összezsúfolva, egy perc szabadidő nélkül. Nincs más dolguk, mint elmélyedni Mohamed írásaiban.

110. oldal (Művelt Nép, 2016)

Kapcsolódó szócikkek: Korán · Pakisztán
>!
Carmilla 

    A nagynéném leült, és először meg sem tudott szólalni. Végül hoztam neki egy pohár vizet, amelyből ivott egy kortyot.
     – Itt közelben egy lány öngyilkos lett. Felakasztotta magát, mert megerőszakolták. – A nagynéném nem sírt, de láttam rajta, hogy a lány halála nagyon megviselte.
     – Ki erőszakolta meg? Mi van azzal a gazemberrel? – kiáltottam megrendülten.
     – A férfi két utcával odébb lakik, ismerem.
     – Letartóztatta már a rendőrség? – Legalább tudják, ki a tettes, és meg lehet büntetni, gondoltam megkönnyebbülten.
     – Dehogy, ugyan miért? Férfi, akit kísértésbe vittek. A lány a hibás – mondta a nagynéném, és ezzel kiment a szobából.

127. oldal (Művelt Nép, 2016)

Kapcsolódó szócikkek: nemi erőszak
>!
Carmilla 

Az élet egyetlen célja a túlvilág, tanította a mullah, és ez áll a Koránban is.

151. oldal (Művelt Nép, 2016)

Kapcsolódó szócikkek: az élet értelme
>!
Carmilla 

A felső-ausztriai iskolásokhoz hasonlóan a sarleinsbachi gyerekek is letették az úgynevezett kerékpáros vizsgát: a tanár és egy helyi rendőr figyelte, hogyan kerékpározunk, azután közlekedési kérdéseket tettek fel. Aki jól szerepelt ezen a vizsgán, az már tízéves korában egyedül kerékpározhatott.

41. oldal (Művelt Nép, 2016)

>!
Carmilla 

Anyám nem különösebben törte magát, hogy osztrákokkal kerüljön kapcsolatba. Bár már egy éve itt éltünk, még mindig nem volt hajlandó „ezeknek” a nyelvét megtanulni. A bevásárlásnál is mindig vele kellett lennie valakinek a családból, hogy szükség esetén segítsen. Az osztrákok kedvességét ugyan kedvességgel viszonozta, de utána okulásunkra mindig határozottan leszögezte, hogy ezek az emberek tisztátalanok, mert sertéshúst esznek és alkoholt isznak.

43. oldal (Művelt Nép, 2016)


Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Mukhtar Mai: Megbecstelenítve
Malala Juszufzai – Christina Lamb: Én vagyok Malala
Mohsin Hamid: Kétkedő fundamentalista
Benazir Bhutto: A Kelet Lánya
Tariq Ali: A gránátalmafa árnyékában
Mohsin Hamid: Nyugati kijárat
Nabeel Qureshi: Allahot kerestem, Jézusra találtam
Tehmina Durrani: Uram és parancsolóm
Salman Rushdie: Szégyen
Salman Rushdie: Az éjfél gyermekei