Madonna ​prémkabátban 1 csillagozás

Sabahattin Ali: Madonna prémkabátban

Egy ​minden normát felrúgó, lefegyverzően őszinte nő és egy zárkózott, török fiatalember szerelme az 1920-as évek szabadon pezsgő Berlinében.

„Egy nap azután minden véget ért. Olyan egyszerűen és olyan durván, hogy első pillanatban fel sem fogtam a súlyát. Csak meg voltam lepve, kicsit szomorkodtam, de nem gondoltam, milyen nagy és megváltoztathatatlan hatást gyakorol az egész hátralévő életemre.”

Ez a meglepően modern, romantikus török kisregény több mint 70 évvel a születése után idén váratlanul, de megérdemelten vált néhány hónap alatt világsikerré: több mint 20 nyelven most adták ki először, milliós példányszámban fogy. Törökországban is reneszánszát éli, mai „Rómeó és Júlia” történetként rajonganak érte. A finom szerkezetű mű korát messze megelőzően tekint az úgynevezett „férfias” és „nőies” jellemvonásokra, így gender-regényként is olvasható.

„Én másféle szerelemre várok. Az minden logikát nélkülöző, leírhatatlan és megmagyarázhatatlan valami. A… (tovább)

Eredeti mű: Sabahattin Ali: Kürk Mantolu Madonna

>!
Európa, Budapest, 2018
224 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634058830 · Fordította: Tasnádi Edit

Most olvassa 2

Várólistára tette 12

Kívánságlistára tette 32


Kiemelt értékelések

>!
Bernie
Sabahattin Ali: Madonna prémkabátban

A Madonna prémkabátban mind stílusában, mind üzenetében, különös tekintettel a nemi szerepekre, kétségkívül évtizedekkel előzte meg korát, így 1943-as publikálását követően nem szerzett magának azonnali zajos hírnevet. A könyv olvasása közben érzelmek teljes palettáját éltem át. A mindent elsöprő boldogságtól a végzetes szomorúságig.
Ali Sabahattin 75 évvel ezelőtt írt brilliáns kisregénye 2013-as törökországi újabb kiadását követően vált szinte egyik napról a másikra első számú bestsellerré. A szerző nem kisebb formátumú írót utasított ezzel maga mögé a rangsorban, mint a Nobel –díjas Orphan Pamukot.
A történet főhőse, Raif effendi az olvasóval történő első találkozásra Csehov csinovnyikjára emlékeztet, aki nem több egy meghasonlott, szervilis, mindenki által földbe taposott hivatalnoknál, akit még családja is teljes mértékben kihasznál és semmibe vesz. Az első néhány oldalt követően azonban egy teljesen más karakterrel találjuk magunkat szembe, egy jobb sorsra érdemes, török családból származó fiatalemberrel, aki berlini tanulmányútja során találkozik álmai asszonyával. A katarzist kiváltó sorsdöntő találkozás elemi ereje és tragikus következményei, olyan intezitású érzelmeket vált ki, amivel már évtizedek óta nem találkozhattunk az irodalomban.


Hasonló könyvek címkék alapján

Orhan Pamuk: Furcsaság a fejemben
Orhan Pamuk: A piros hajú nő
Nermin Bezmen: Kurt Szejt és Murka
Ayfer Tunç: Egy elmegyógyintézet majdnem hiteles rövid története
Mario Levi: Isztambul tündérmese volt
Demet Altınyeleklioğlu: Ibrahim és Hatidzse
Yaşar Kemal: Az Ararát legendája
Elif Shafak: A város tükrei
Orhan Pamuk: A fehér vár
Nemere István: Halj meg helyettem!