76. legjobb ifjúsági könyv a molyok értékelése alapján
88. legjobb fantasy könyv a molyok értékelése alapján
92. legjobb romantikus könyv a molyok értékelése alapján

Szunnyadó ​parázs (Szunnyadó parázs 1.) 159 csillagozás

Sabaa Tahir: Szunnyadó parázs

Laia ​rabszolgalány az írástudók népéből. Elias katonanövendék a harcosok közül. Egyikük sem szabad: mindketten a birodalom könyörtelen rendjének rabjai.
A harcosok birodalmában az ellenszegülést halállal büntetik. Akik nem kínálják fel életüket és vérüket a császárnak, azok azt kockáztatják, hogy szeretteiket kivégzik, a birodalom elpusztít mindent és mindenkit, ami és aki kedves számukra.
Ebben a kíméletlen világban él Laia, akit a bátyjával együtt nagyszüleik nevelnek. A kis család szegényesen tengődik napról napra. Igyekeznek kerülni a birodalom figyelmét, hiszen sokszor tanúi lehettek annak, mi történik az olyanokkal, akik szembeszegülnek a hatalommal.
Ám amikor Laia bátyját lázadás vádjával lefogják, a lány nehéz döntésre kényszerül. Az Ellenállás titkos csoportjának tagjai segítséget ígérnek neki testvére kiszabadításához, de cserébe azt kérik, hogy legyen a kémjük a harcosokat kiképző Sötétszirt katonai akadémián, ahová a kegyetlen parancsnoknő… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2015

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Carta Light

>!
Cartaphilus, Budapest, 2016
446 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632665351 · Fordította: Ruzsa Kata
>!
Cartaphilus, Budapest, 2016
448 oldal · ISBN: 9789632665375 · Fordította: Ruzsa Kata

Enciklopédia 9

Szereplők népszerűség szerint

Elias Veturius · Laia of Serra · Helene Aquilla · Darin · Káin · Keris Veturia · Mazen


Kedvencelte 51

Most olvassa 7

Várólistára tette 242

Kívánságlistára tette 230

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

_Eriii>!
Sabaa Tahir: Szunnyadó parázs

Szerintem piszok jó sorozat kezdés volt. Nagyon szerettem a könyv hangulatát, nagyon tetszett a világfelépítés. A történet hihetetlenül izgalmas volt számomra, és amit nagyon imádtam benne, hogy az ellenség nagyon keményen játszott. A főszereplőket is megkedveltem, igaz hogy eleinte nem tetszett a szerelmi négyszög, de mint kiderült felesleges volt az aggódalmam. Nagyon szeretem az ilyen sötét hangulatú fantasyket. Nagyon vevő vagyok a következő részekre is…..

1 hozzászólás
Ashriver>!
Sabaa Tahir: Szunnyadó parázs

„Life is made of so many moments that mean nothing. Then one day, a single moment comes along to define every second that comes after.”

Vannak olyan könyvek, amelyek ezerféle érzelmeket váltanak ki az olvasóban. Na ez is azok közé a könyvek közé tartozik. Az olyan könyveket, amik egyszerre töltenek el boldog izgalommal és tépik ki a szívemet, majd hagynak ott egy sötét sarokban kisírt szemekkel (khm..SJM..khm). Ettől a könyvtől viszont dühös lettem. Nem, nem is dühös – egyenesen őrjöngve tomboltam. Majd pánikba estem. Aztán utáltam. És a rohadt életbe is, de imádtam!

Vannak azok az igen ritka könyvek, amiktől a szíved úgy dübörög, hogy majd kiugrik a helyéről. Az olyan könyvek, amelyek olyan messzire visznek a valóságtól, hogy többször is emlékeztetned kell magadat, hogy ez csak fantázia, nem a valóság, tessék szépen letenni és ideje aludni, de mégsem vagy képes rá. Ez a könyv is ilyen. Egyszerűen minden megragadott benne, az istentelenül hipnotikus környezettől kezdve, a pokolian irritáló szerelmi háromszögig. Igen, még szerelmi háromszög is van benne, amit annyira rohadtul utálok, de itt még ez is tetszett. És mint említettem, ez pokolian irritáló! Ki nem állhatom a szerelmi háromszögeket, de ez a könyv rávett, hogy még azt is megszeressem benne.
Ez már szinte istenkáromlás a részemről, de nem érdekel (valahol tuti elhagytam az agyam, hogy ilyet mondok). Nem arról van szó, hogy választani kell dögös pasi 1 és dögös pasi 2 között, sokkal nagyobb a tét, és a karakterek olyan jól ki vannak dolgozva, hogy azon kapja magát az ember olvasás közben, hogy érdekli mi lesz a sorsuk. És nem a haját tépi a sok klisétől. Vagy, mint én, azért imádkozik, hogy megváltozzon a főszereplő mentalitása, és háremet alkosson. Minek választani, ha mind a tiéd lehet. :D

Élveztem a könyvet. Mit élveztem, egyenesen imádtam. Szerettem a sokféle felépítésű karaktereket, hogy a főhősnő nem az a tipikus badass hősnő, hanem egy lány, aki rettenetesen félt, de szembement az ösztöneivel, hogy megmentse a bátyját. Imádtam ahogy a próféciák használták, az Augurust, akik a próféciákért felelősek. Egyszerűen imádtam.

Remélem, hogy másokat is úgy magába fog tudni szippantani, mint engem.

deen>!
Sabaa Tahir: Szunnyadó parázs

Számomra ez a könyv az idei év nagy favoritja. Elolvastam a fülszöveget, persze, de nem számítottam rá, hogy ennyire megfog, beszippant, hogy ennyire leszek egyszerre dühös és szomorú ugyanakkor elégedett a történet olvasása közben. Laia megmutatja, mi az igazi bátorság, Elias megismeri mi az igazi hűség. Helene megtanulja mit jelent elengedni, Keenan pedig megtanul kételkedni. Mindegyik szereplő hosszú utat jár be, köztük is a két főszereplő, az írástudó Laia és a harcos Elias. Bár másként élnek, mindketten vágynak a szabadságra és bármit megtennének, hogy el is érjék azt. Az írónő egy rendkívül látványos világba kalauzolt el, egy világba, mely kegyetlen, és az elnyomottakat csak a remény élteti. A cselekmény elég szövevényes, tele fordulatokkal és izgalmakkal. Néha nehéz volt olvasni a sok kegyetlenkedést, és tehetetlenül nézni az eseményeket Elias-szal. Mégis magával ragadó volt. A szereplők között izzott a levegő, bár egy kicsit nekem fura volt ez a szerelmi négyszög. Az egyetlen dolog, ami egy kicsit fura volt, hogy a magyarázat arra, hogy miért élnek így az emberek, csak a könyv fele tájékán jelenik meg, addig egy kicsit nehéz megérteni a rendszert. A cselekmény viszont kárpótol ezért is. Remélem jövőre lesz folytatás.

Wandamaci>!
Sabaa Tahir: Szunnyadó parázs

Mind a világ, mind a szereplők rendkívül kidolgozottak. A világ az arab mesevilágot idézte. Sivataggal, karavánokkal, piaccal. Tökéletes volt a hangulat, amit csak fokozotak a mondavilágból megelevenedő teremtmények. Ifritek, dzsinnek gúlok stb. Ezek az apró, finom dolgok tetté tökéletessé.
A történet pedig megdöbbentően jó. Brutális, lebilincselő, kiszámíthatatlan és rendkívül izgalmas. Hiába tűnik sablonosnak, sehol nem volt az. Semmihez nem tudom hasonlítani, aki szereti a műfajt, annak kötelező darab!
Bátran ki merem jelenteni, hogy bármikor leköröz a saját műfajában egy felkapott, túlajnározott könyvet. Bármikor! Ilyenkor mindig vérzik a szívem, hiszen ez a történet is megérdemelné, hogy itthon is népszerű legyen, mivel minden megvan benne, sőt…

Bővebben:
http://wandamaci.blogspot.com/2019/07/sabaa-tahir-szunn…

5 hozzászólás
hpatrik97>!
Sabaa Tahir: Szunnyadó parázs

Őszintén bevallom, számomra ez sokáig egy erős 4 csillagos könyv volt. Majdnem egy hétig olvastam, sokszor nem tudtam hosszabb ideig olvasni, egyszerűen eluntam, elveszítettem az érdeklődést. Aztán a könyv felénél kezdett úgy igazából beszippantani a történet. Az utolsó 140 oldalt egy nap alatt olvastam, itt már lehetetlen volt hosszabb időre letenni, és igazából ez a 140 oldal tornázta fel 4.5 csillagra.

Nagyon egyedi ez a világ, amit Sabaa felépített. És nagyon jól is építette fel! Tetszik ez a sivatagos, „rómais”, ókori stílus, tetszettek a természetfeletti lények is. Mellesleg úgy egészében elmondható a könyvről, hogy ez a rész csak felépíti a történet alapjait, és csak a következő részekben fog kiteljesedni. Örülök, hogy végül 4 részes lesz a sorozat, mert így bőven lesz ideje az írónőnek kiterjeszteni a világot és a történetet.

Laia-t annyira nem tartottam egyedinek az elején, viszont a történet végére megkedveltem. Elias-t az elejétől kezdve kedveltem, az Ő fejezeteit nagyon szerettem olvasni.

Nagyon kíváncsi vagyok a folytatásra!

Roszka>!
Sabaa Tahir: Szunnyadó parázs

Remek történet, végig izgalmas, tele történésekkel. Történet a barátságról, a szerelemről, szeretetről, kegyetlenségről,küzdelemről, gyerekek kiképzéséről gyilkológépekké, hűségről és sok mindenről.Fiatalokról szól, de nem csak fiataloknak. Emberekről, akik a kezdetekben egymás ellenségei, de végül egymást mentik meg követve egy közös célt.
Fantázia világ, jól megírva, remek karakterekkel, élvezhető cselekménnyel.

Sheila_7>!
Sabaa Tahir: Szunnyadó parázs

Azt hiszem, már februárban ráakadtam 2017 legjobb regényére.
Imádtam! Olyannyira, hogy nálam bekerült minden idők top 4-es mezőnyébe.

Jól felépített, izgalmas, pergő történet, tele emberi kegyetlenséggel. Sabaa Tahir brutális, ámde meseszerűen csodálatos világba kalauzolja olvasóját, megmutatva a mítoszok és az élet legsötétebb oldalát.
Ha romantikára, vagy habos-babos lányregényre vágysz, rossz helyen keresgélsz. Itt nem a szerelemé a főszerep de még a mellék- sem, hanem a véré, a próbatételeké, az elméé és a szabadságé.
A Szunnyadó parázs feszített tempójú, gondosan felépített, szövevényes kaland, míg karakterei egyszerre emberiek és brutális harcosok – ki-ki a maga módján.

Ha szereted az 1001 éjszaka meséinek világát, Az Éhezők viadala próbatételeit, és a Római Birodalom brutalitását, de mindenek előtt szeretnél egy badass, semmi máshoz nem fogható könyvet, akkor ez a te könyved.

Violet_Finch_PMónika P>!
Sabaa Tahir: Szunnyadó parázs

Mikor várólistára raktam a könyvet,akkor olvastam a fülszöveget…mikor elkezdtem már nem emlékeztem mi állt benne,de nem is akartam megtudni. :)
Emiatt az első három oldal után csak néztem,hogy He?? Na most akkor hol vagyok?? :D :D
Aztán lassan megszoktam ezt a világot.
Laia-t nagyon megszerettem. Igazán hűséges és ragaszkodó a bátyjához. Amiken átment miatta…ráadásul végig homályos volt neki minden….az Ellenállás spoiler és hiába próbált Keenan segíteni neki,nekem Ő se tetszett.
Mikor Elias szemszögéből olvastam a történetet az nagyon izgalmas volt. Tetszett ,hogy ennek a két különböző embernek (Laia-Elias) a szemszögéből olvastam. Mindketten a szabadságot akarja mégis annyira különböznek mindenben.
Helen…Óóó Helen! Belopta a szívembe magát. Hiába hűséges a birodalomhoz (eddig),de a leghűségesebb mégis Eliashoz. Annyira sajnáltam. Tudom,hogy nem lesz sose igaz amit a végén mondott Eliasnak.
Tényleg mindenkit megszerettem. Izzi,Szakácsnő (na Te vajon ki lehetsz?Van egy sejtesem). A Parancsnokra is kiváncsi vagyok,hogy vajon miért lett ennyire kegyetlen.
Kíváncsian várom a folytatást.

ViveEe P>!
Sabaa Tahir: Szunnyadó parázs

Hát több szempontból kiakadtam a történetre, viszont rossz egyáltalán nem volt, és nagyon kíváncsi vagyok a történet folytatására.
Ami problémám az már kapásból Laia történetének alapszála. Börtönbe vetik a testvérét, és nincs más reménye a kiszabadítására, mint az Ellenállás. Meg is találja őket, erre azok nagy testvériségükben csak annak fejében tesznek ígéretet a kiszabadításra, hogy ha Laia vállalja, hogy rabszolgája lesz a birodalom talán legkegyetlenebb emberének, és kémkedik. Az zárójeles, hogy minden eddigi kémet elkapott ez a személy.
És a lány, akinek semmi képzettsége nincs, nem is túl bátor, és ráadásul nagyon fiatal, mivel ideje nincs, hogy bármennyire is felkészüljön, nulla tudással belemegy… Nem tudom ez az egész alapszituáció annyira kiakaszt. És már az elején olyan dolgokat kell kiállnia, hogy én már a gondolatára vinnyogva bújnék a szőnyeg alá..
Viszont Elias szála nagyon érdekelt, és nagyon rendben volt. Élt egy számára teljesen ideális környezetben, ahonnan 6 évesen kiszakították és bekerült a birodalom legrettegettebb harcosait kiképző, rendkívül kegyetlen iskolába. Innen próbálna szabadulni. Nekem az ő szála nagyon működik.
Sorsuk több szálon összefonódik amikor megkezdődik egy próbasorozat ahol a birodalom legmagasabb pozíciójának birtoklása a tét.
A fantázia, a misztikum a mesének hitt lények szépen szövik át a történetet.
Emellett rám sokszor sokkolóan ható szörnyű dolgok történtek emberekkel. Nem egy könnyed olvasmány a könyv. Bár mindenkinek más az ingerküszöbe, engem elborzasztott szinte folyton.
A romantikus címkét ezen a könyvön sem tartom indokoltnak. Azon kívül, hogy itt van komolyan mondom két rendkívül hormonzavaros és csapongó fiatal, akik összevissza szerencsétlenkednek, hogy most mégis kivel akarnának csókolózni… romantika nem nagyon van.
De szerettem Laia és Elias közös jelenteit.
Szóval bár gondom volt itt rendesen, érdekes történetnek tartom és tényleg szeretném végigolvasni az egészet. Bár a kiadó is ezt akarná..

Amalthya>!
Sabaa Tahir: Szunnyadó parázs

A világ, amit Sabaa Tahir megteremtett, csodás és egyben ijesztő. Kicsit lassan indult be a cselekmény, az első fejezetekben – bár volt vér is bőven –, inkább arra megy rá a szerző, hogy megismerjük Laiát és Eliast, vagy inkább a birodalomhoz való hozzáállásukat. Felváltva olvashatunk egyszer Laia, egyszer Elias szemszögéből. Nekem Elias fejezetei sokkal jobban tetszettek, mert az élete Sötétszirten izgalmasabb volt, főleg a próbák elindulása után. Laia ezzel szemben túl sokat koncentrál a félelmeire, és hiába tudja, hogy meg kell mentenie a bátyját, mégis próbál megfutamodni. Önmagával csatározik (szó szerint), és ilyenkor nagyon nem szerettem a fejében lenni. A két szemszög ebben a könyvben nagyon is indokolt: a főszereplőink csak későn ismerik meg egymást, és még azután is külön utakon járnak.
A könyv annyira szerteágazó és sokrétű, hogy olvasás után is rengeteg kérdés maradt bennem. Több szál is elvarratlan maradt, ami félig bosszant, félig izgalomban tart, mert tudom, hogy érdekes dolgok várnak még ránk a következő kötetben.
A Szunnyadó parázs legnagyobb erőssége a világfelépítés. Eleve nem egy szokványos környezetben kap helyet a cselekmény, hanem egy sötét mesékkel átszőtt sivatagban. Nomád népek is járják a vidéket, történeteket mesélnek régi idők lényeiről, a gúlokról, dzsinnekről és ifritekről.
Olvasva a legelső véleményeket, többeknek szemet szúrt a könyvben lévő szerelmi sokszög. Ezt a sokszöget szeretném most tisztába tenni. A Szunnyadó parázsban van ugyan némi romantika, de annyira elhanyagolható, hogy nem is tettem be a „romantikus”-t a címkék közé. Helene szerelmes Eliasba, és egy kicsit a fiúnak is tetszik Helene, de ennyi: ők barátok, és nem érdemes ezt a barátságot feláldozni. Eliasnak jobban tetszik Laia, és a lány sem közömbös iránta, de Laiának tetszik az egyik lázadó is. Nincs olyan romantikus kapcsolat a könyvben, ami egy csóknál komolyabbra fordulna, ezért szerintem nem beszélhetünk Helene-Elias-Laia-Keenan szerelmi négyszögéről. Nem is tudtam volna őket komolyan venni, mert egyik páros között sem éreztem igazi kémiát.
Nagyon ajánlom a könyvet azoknak, akik szeretik a misztikumokkal átszőtt, kegyetlen meséket. Nekem egy nagy élmény volt, határozottan várom a folytatást, hogy újra elmerülhessek ebben a világban.

2 hozzászólás

Népszerű idézetek

Amalthya>!

– Kétféle bűntudat van – mondom csendesen. – Az, amely teher, és az, amely célt ad az életednek. Hagyd, hogy a bűntudatod hajtson. Hagyd, hogy mindig emlékeztessen, ki akarsz lenni. Húzz egy határt, és soha többet ne lépd át. Van lelked. Talán megsérült, de ott van. Ne hagyd, hogy elvegyék tőled, Elias.

375. oldal, XLI. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: bűntudat · Elias Veturius · Laia of Serra
evienn>!

Az életben annyi jelentőség nélküli pillanat van. Aztán jön egy nap, és egyetlen pillanat meghatározza az összes azt követő másodpercet.

26. oldal, III. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Laia of Serra
Amalthya>!

Laia egy nomád tábortűz vad tánca, Helene egy alkimista fáklyájának hideg kékje.

301. oldal, XXXII. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Helene Aquilla · Laia of Serra
Tímea34 P>!

Sosem fogod elfelejteni őket, évek múltán sem. De egyszer majd eltelik egy egész perc anélkül, hogy rád törne a fájdalom. Aztán egy óra. Majd egy nap. És ennél többet igazán nem is várhatsz.(…)- Jobban leszel. Megígérem.

98. oldal

reta09>!

– Ha eljön az idő, tudni fogod, Elias. Bíznod kell bennem.
– Hogy bízhatnék benned, amikor nem magyarázol meg semmit?

70. oldal, VIII. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Elias Veturius · Káin
Amalthya>!

A harcmező a templomom. Mantrázom a versikét, amit nagyapám a találkozásunk napján tanított, hatéves koromban. Meggyőződése, hogy úgy élesíti az elmét, mint a köszörűkő a pengét. A kardhegy a papom. A halál tánca az imám. A gyilkos csapás a megváltásom.

17. oldal, II. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Elias Veturius
Dudî>!

A harcmező a templomom. A kardhegy a papom. A halál tánca az imám. A gyilkos csapás a megváltásom.

csilla123>!

– Mi történik, ha elkapnak?
– Meghalsz – mondja Mazen egyenesen a szemembe nézve. Tulajdonképpen még becsülöm is az őszinteségét. – Eddig minden Sötétszirtre küldött kémünk lebukott, és meghalt. Ez a küldetés nem gyáváknak való.
Majdnem elnevetem magam. Nem is választhatott volna alkalmatlanabbat.
– Nem reklámozod valami jól ezt a melót.

92. oldal, XI. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Laia of Serra · Mazen
reta09>!

Sötétszirt diákjai eltávozást kaptak, így a hely baljóslatú némaságát csak az én sarum csosszanása zavarja meg.

116. oldal, XIII. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Laia of Serra
reta09>!

A hold sápadt körvonala múlt ködébe vesző árnyként ül fölöttem.

152. oldal, XVI. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Elias Veturius

Hasonló könyvek címkék alapján

Sara Raasch: Hó mint hamu
Marie Rutkoski: The Winner's Crime – A nyertes bűne
Mary E. Pearson: Az árulás csókja
Alwyn Hamilton: A vég hősnője
Erika Johansen: Tear ostroma
Renée Ahdieh: Harag & hajnal
Brent Weeks: Túl az árnyakon
Victoria Aveyard: Vörös királynő
Stephanie Garber: Finale
Veronica Roth: Árnyak és jelek