42. legjobb fantasy könyv a molyok értékelése alapján

Szunnyadó ​parázs (Szunnyadó parázs 1.) 110 csillagozás

Sabaa Tahir: Szunnyadó parázs

Laia ​rabszolgalány az írástudók népéből. Elias katonanövendék a harcosok közül. Egyikük sem szabad: mindketten a birodalom könyörtelen rendjének rabjai.
A harcosok birodalmában az ellenszegülést halállal büntetik. Akik nem kínálják fel életüket és vérüket a császárnak, azok azt kockáztatják, hogy szeretteiket kivégzik, a birodalom elpusztít mindent és mindenkit, ami és aki kedves számukra.
Ebben a kíméletlen világban él Laia, akit a bátyjával együtt nagyszüleik nevelnek. A kis család szegényesen tengődik napról napra. Igyekeznek kerülni a birodalom figyelmét, hiszen sokszor tanúi lehettek annak, mi történik az olyanokkal, akik szembeszegülnek a hatalommal.
Ám amikor Laia bátyját lázadás vádjával lefogják, a lány nehéz döntésre kényszerül. Az Ellenállás titkos csoportjának tagjai segítséget ígérnek neki testvére kiszabadításához, de cserébe azt kérik, hogy legyen a kémjük a harcosokat kiképző Sötétszirt katonai akadémián, ahová a kegyetlen parancsnoknő… (tovább)

Eredeti mű: Sabaa Tahir: An Ember in the Ashes

Eredeti megjelenés éve: 2015

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Cartaphilus, Budapest, 2016
446 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632665351 · Fordította: Ruzsa Kata

Enciklopédia 9

Szereplők népszerűség szerint

Elias Veturius · Laia of Serra · Helene Aquilla · Darin · Káin · Keris Veturia · Mazen


Kedvencelte 31

Most olvassa 6

Várólistára tette 179

Kívánságlistára tette 189

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
_Eriii P
Sabaa Tahir: Szunnyadó parázs

Szerintem piszok jó sorozat kezdés volt. Nagyon szerettem a könyv hangulatát, nagyon tetszett a világfelépítés. A történet hihetetlenül izgalmas volt számomra, és amit nagyon imádtam benne, hogy az ellenség nagyon keményen játszott. A főszereplőket is megkedveltem, igaz hogy eleinte nem tetszett a szerelmi négyszög, de mint kiderült felesleges volt az aggódalmam. Nagyon szeretem az ilyen sötét hangulatú fantasyket. Nagyon vevő vagyok a következő részekre is…..

1 hozzászólás
>!
Ashriver
Sabaa Tahir: Szunnyadó parázs

„Life is made of so many moments that mean nothing. Then one day, a single moment comes along to define every second that comes after.”

Vannak olyan könyvek, amelyek erős érzelmeket keltenek az olvasóban. Ez is azok közé tartozik. Amelyek boldog izgalommal töltenek el, vagy épp ellenkezőleg, szívszaggatóan kitépik a szívemet és otthagynak kisírt szemmel. A Szunnyadó parázstól azonban dühös lettem. Nem, nem is dühös – egyenesen tomboltam. Pánikba estem. Utáltam. És a rohadt életbe is, imádtam!

Vannak azok az igen ritka könyvek, amiktől a szíved csak úgy dübörög. Az olyan könyvek, amelyek olyan messzire visznek a valóságtól, hogy többször is emlékeztetned kell magad, hogy ez csak kitaláció vagy különben még aludni sem fogsz tudni. Ez a könyv ezek közé az élmények közé tartozik. Egyszerűen minden megragadott benne, az istentelenül hipnotikus környezettől kezdve, a pokolian irritáló szerelmi háromszögig.
Ez már istenkáromlás a részemről, de már az sem érdekel, hogy van benne szerelmi háromszög. (valahol tuti elhagytam az agyam, hogy ilyet mondok) Nem arról van szó, hogy választani kell dögös pasi 1 és dögös pasi 2 között, sokkal nagyobb a tét, és a karakterek olyan jól ki vannak dolgozva, hogy azon kapja magát az ember olvasás közben, hogy érdekli mi lesz a sorsuk. És nem a haját tépi a sok klisétől.

Élveztem a könyvet. Mit élveztem, egyenesen imádtam. Szerettem a változatos szerepű karaktereket, és hogy Laia nem volt az a tipikus badass hősnő, hanem egy lány, aki halálosan félt, de szembement az ösztöneivel, hogy megmentse a bátyját. Imádtam a próféciák használatát, és a módot, ahogy Eliasnak meg kellett értenie őket, hogy mit is jelentenek, hogy a helyes dolgot tehesse. Imádtam az Augurust – egy csomó csuklyás szent embert, akik a próféciákért felelősek.
Remélem, hogy másokat is úgy magába fog tudni szippantani, mint engem.

2 hozzászólás
>!
deen
Sabaa Tahir: Szunnyadó parázs

Számomra ez a könyv az idei év nagy favoritja. Elolvastam a fülszöveget, persze, de nem számítottam rá, hogy ennyire megfog, beszippant, hogy ennyire leszek egyszerre dühös és szomorú ugyanakkor elégedett a történet olvasása közben. Laia megmutatja, mi az igazi bátorság, Elias megismeri mi az igazi hűség. Helene megtanulja mit jelent elengedni, Keenan pedig megtanul kételkedni. Mindegyik szereplő hosszú utat jár be, köztük is a két főszereplő, az írástudó Laia és a harcos Elias. Bár másként élnek, mindketten vágynak a szabadságra és bármit megtennének, hogy el is érjék azt. Az írónő egy rendkívül látványos világba kalauzolt el, egy világba, mely kegyetlen, és az elnyomottakat csak a remény élteti. A cselekmény elég szövevényes, tele fordulatokkal és izgalmakkal. Néha nehéz volt olvasni a sok kegyetlenkedést, és tehetetlenül nézni az eseményeket Elias-szal. Mégis magával ragadó volt. A szereplők között izzott a levegő, bár egy kicsit nekem fura volt ez a szerelmi négyszög. Az egyetlen dolog, ami egy kicsit fura volt, hogy a magyarázat arra, hogy miért élnek így az emberek, csak a könyv fele tájékán jelenik meg, addig egy kicsit nehéz megérteni a rendszert. A cselekmény viszont kárpótol ezért is. Remélem jövőre lesz folytatás.

>!
Lomax
Sabaa Tahir: Szunnyadó parázs

Ismeritek azokat a melodramatikus szappanoperákat amikben kiderül, hogy a főszereplő lány szerelme igaziból az ő hatod fokú unokabátyja, és igaziból ő az elnök helyettesének a feleségének a testvére, és ezért nem lehetnek egymáséi a lemenő nap sugarai alatt?
Ez a könyv is ilyen volt.
Nem akarok megint én lenni a Sátán amiért lehúzok egy nagyon magas százalékos könyvet, de ez akkor is számomra egy hülyeség volt. Nem mondom, hogy szörnyen nagy hülyeség, csak tudjátok, úgy egy mezei hülyeség.
Kezdeném a jó dolgokkal, mert azzal előbb végzek: Kezdeném a stílussal, tud írni a nő.
Jó volt az alap ötlet, és most nagyon jóindulatú voltam, mert a tényen kívül, hogy jó volt az alap ötlet, semmi jó dolgot se tudok ehhez kötni. Teljesen megmagyarázatlan, kidolgozatlan, azt se tudtam hányban vagyok és hol, és bár az ötlet jó, ismét egy nem jól előadott ámde jó is lehetett volna történetbe sikerült belenyúlni, ami nekem a speciális vérszemem.
Na de mindegy.
Tettszett még a drámai vonal. Az utolsó 40 oldal kifejezetten megható volt. Már majdnem elcsöppentem. Már majdnem éreztem a kicsordúló könnyeket orcám rózsás bal oldalán.
Na jó, viccet félretéve, tényleg megható könyv, de egyszer megható volt, máskor meg nevetséges, így nem tudtam, vajon sírjak vagy nevessek kínomban. Higgyjétek el, akartam szeretni.
De most jöjjön az örjöngés.
Egy kib nyamvadt szerelmi négyszög. Négyszög.
Az egyik fiúnak tettszik 2 lány is, de nem tudja eldönteni, melyik hogyan, melyik jobban.
Hmm.
Ezért hősünk itt az egyik haját tekerné az öklére, ott a másikat döntené a falhoz. Na de mivan, ha az egyiket csak barátsággal szereti? Akkor a lány meggyűlöli, mert ő nem szerelmes belé? És akkor a lány már nem fog neki segíteni?
A lányok mindig ilyeneken gondolkoznak?
Azért ilyen furák?
Nem drágám, szimplán te vagy nagyon ostoba, s nagyon gyermeteg. Döntsük már el felnőtt férfiként hogy mit akarunk az élettől.
Na de ne sározzuk csak a fiúkat, itt vannak nekünk a lányok is.
Szintén az egyiknek 2 fiú tettszik.
Na de az egyiket a szívével kívánja, de a másiknak meg a testi közelségétől borul lángba.
Miiiiivvaaaan?
Most akkor egy tök borús és sötét világban járunk, ahol minden nap túlélés, vagy a Tuti gimiben?
Na és pontosan ez volt a problémám. Azokat a dolgokat, amik valójában érdekesek lettek volna, mint a Parancsnok, a rabszolgák, az Ellenálás, a kovács, a világ amiben élünk, ezeket hanyagoltuk. A teljesen semmitmondó idegesítő dolgok pedig, mint hogy ki dug hogy ki akar és kivel örök életre szóló testi és lelki teljességet betölteni, az kell nekünk.
A főszereplő hölgyről pedig értem én hogy nem akart az írónő egy nem reális kemény mindennek és mindenkinek neki menő karaktert írni, de amit a csaj csinált, az már túlzás . Hopp egy pók a falon, ordítsunk fel! Ez a nő akármi történt, folyton sikoltozott. Még jó hogy nem egy erotikus regény volt.
Hát igen.
Nekem nem jött át. Nagyon nem. De megértem, akinek igen. Mert a stílus és az alap ötlet, tényleg, nem rossz. Mert nem volt vészes.
Csak szimplán egy elmebetegség.

>!
pattsims97
Sabaa Tahir: Szunnyadó parázs

Őszintén bevallom, számomra ez sokáig egy erős 4 csillagos könyv volt. Majdnem egy hétig olvastam, sokszor nem tudtam hosszabb ideig olvasni, egyszerűen eluntam, elveszítettem az érdeklődést. Aztán a könyv felénél kezdett úgy igazából beszippantani a történet. Az utolsó 140 oldalt egy nap alatt olvastam, itt már lehetetlen volt hosszabb időre letenni, és igazából ez a 140 oldal tornázta fel 4.5 csillagra.

Nagyon egyedi ez a világ, amit Sabaa felépített. És nagyon jól is építette fel! Tetszik ez a sivatagos, „rómais”, ókori stílus, tetszettek a természetfeletti lények is. Mellesleg úgy egészében elmondható a könyvről, hogy ez a rész csak felépíti a történet alapjait, és csak a következő részekben fog kiteljesedni. Örülök, hogy végül 4 részes lesz a sorozat, mert így bőven lesz ideje az írónőnek kiterjeszteni a világot és a történetet.

Laia-t annyira nem tartottam egyedinek az elején, viszont a történet végére megkedveltem. Elias-t az elejétől kezdve kedveltem, az Ő fejezeteit nagyon szerettem olvasni.

Nagyon kíváncsi vagyok a folytatásra!

>!
Roszka P
Sabaa Tahir: Szunnyadó parázs

Remek történet, végig izgalmas, tele történésekkel. Történet a barátságról, a szerelemről, szeretetről, kegyetlenségről,küzdelemről, gyerekek kiképzéséről gyilkológépekké, hűségről és sok mindenről.Fiatalokról szól, de nem csak fiataloknak. Emberekről, akik a kezdetekben egymás ellenségei, de végül egymást mentik meg követve egy közös célt.
Fantázia világ, jól megírva, remek karakterekkel, élvezhető cselekménnyel.

>!
Sheila_7
Sabaa Tahir: Szunnyadó parázs

Azt hiszem, már februárban ráakadtam 2017 legjobb regényére.
Imádtam! Olyannyira, hogy nálam bekerült minden idők top 4-es mezőnyébe.

Jól felépített, izgalmas, pergő történet, tele emberi kegyetlenséggel. Sabaa Tahir brutális, ámde meseszerűen csodálatos világba kalauzolja olvasóját, megmutatva a mítoszok és az élet legsötétebb oldalát.
Ha romantikára, vagy habos-babos lányregényre vágysz, rossz helyen keresgélsz. Itt nem a szerelemé a főszerep de még a mellék- sem, hanem a véré, a próbatételeké, az elméé és a szabadságé.
A Szunnyadó parázs feszített tempójú, gondosan felépített, szövevényes kaland, míg karakterei egyszerre emberiek és brutális harcosok – ki-ki a maga módján.

Ha szereted az 1001 éjszaka meséinek világát, Az Éhezők viadala próbatételeit, és a Római Birodalom brutalitását, de mindenek előtt szeretnél egy badass, semmi máshoz nem fogható könyvet, akkor ez a te könyved.

>!
Violet_Finch_PMónika
Sabaa Tahir: Szunnyadó parázs

Mikor várólistára raktam a könyvet,akkor olvastam a fülszöveget…mikor elkezdtem már nem emlékeztem mi állt benne,de nem is akartam megtudni. :)
Emiatt az első három oldal után csak néztem,hogy He?? Na most akkor hol vagyok?? :D :D
Aztán lassan megszoktam ezt a világot.
Laia-t nagyon megszerettem. Igazán hűséges és ragaszkodó a bátyjához. Amiken átment miatta…ráadásul végig homályos volt neki minden….az Ellenállás spoiler és hiába próbált Keenan segíteni neki,nekem Ő se tetszett.
Mikor Elias szemszögéből olvastam a történetet az nagyon izgalmas volt. Tetszett ,hogy ennek a két különböző embernek (Laia-Elias) a szemszögéből olvastam. Mindketten a szabadságot akarja mégis annyira különböznek mindenben.
Helen…Óóó Helen! Belopta a szívembe magát. Hiába hűséges a birodalomhoz (eddig),de a leghűségesebb mégis Eliashoz. Annyira sajnáltam. Tudom,hogy nem lesz sose igaz amit a végén mondott Eliasnak.
Tényleg mindenkit megszerettem. Izzi,Szakácsnő (na Te vajon ki lehetsz?Van egy sejtesem). A Parancsnokra is kiváncsi vagyok,hogy vajon miért lett ennyire kegyetlen.
Kíváncsian várom a folytatást.

>!
Masni3 P
Sabaa Tahir: Szunnyadó parázs

Ez egy nagyon jó első rész volt egy sorozatnak. Izgalmas és brutális. Teljesen beleéltem magam, amíg olvastam.
Laia nagyon bátor. Annak ellenére is, hogy folyamatosan az ellenkezőjét gondolja magáról.
Elias pedig titokzatos és kegyetlenül jó Maszk. spoiler

>!
Amalthya P
Sabaa Tahir: Szunnyadó parázs

A világ, amit Sabaa Tahir megteremtett, csodás és egyben ijesztő. Kicsit lassan indult be a cselekmény, az első fejezetekben – bár volt vér is bőven –, inkább arra megy rá a szerző, hogy megismerjük Laiát és Eliast, vagy inkább a birodalomhoz való hozzáállásukat. Felváltva olvashatunk egyszer Laia, egyszer Elias szemszögéből. Nekem Elias fejezetei sokkal jobban tetszettek, mert az élete Sötétszirten izgalmasabb volt, főleg a próbák elindulása után. Laia ezzel szemben túl sokat koncentrál a félelmeire, és hiába tudja, hogy meg kell mentenie a bátyját, mégis próbál megfutamodni. Önmagával csatározik (szó szerint), és ilyenkor nagyon nem szerettem a fejében lenni. A két szemszög ebben a könyvben nagyon is indokolt: a főszereplőink csak későn ismerik meg egymást, és még azután is külön utakon járnak.
A könyv annyira szerteágazó és sokrétű, hogy olvasás után is rengeteg kérdés maradt bennem. Több szál is elvarratlan maradt, ami félig bosszant, félig izgalomban tart, mert tudom, hogy érdekes dolgok várnak még ránk a következő kötetben.
A Szunnyadó parázs legnagyobb erőssége a világfelépítés. Eleve nem egy szokványos környezetben kap helyet a cselekmény, hanem egy sötét mesékkel átszőtt sivatagban. Nomád népek is járják a vidéket, történeteket mesélnek régi idők lényeiről, a gúlokról, dzsinnekről és ifritekről.
Olvasva a legelső véleményeket, többeknek szemet szúrt a könyvben lévő szerelmi sokszög. Ezt a sokszöget szeretném most tisztába tenni. A Szunnyadó parázsban van ugyan némi romantika, de annyira elhanyagolható, hogy nem is tettem be a „romantikus”-t a címkék közé. Helene szerelmes Eliasba, és egy kicsit a fiúnak is tetszik Helene, de ennyi: ők barátok, és nem érdemes ezt a barátságot feláldozni. Eliasnak jobban tetszik Laia, és a lány sem közömbös iránta, de Laiának tetszik az egyik lázadó is. Nincs olyan romantikus kapcsolat a könyvben, ami egy csóknál komolyabbra fordulna, ezért szerintem nem beszélhetünk Helene-Elias-Laia-Keenan szerelmi négyszögéről. Nem is tudtam volna őket komolyan venni, mert egyik páros között sem éreztem igazi kémiát.
Nagyon ajánlom a könyvet azoknak, akik szeretik a misztikumokkal átszőtt, kegyetlen meséket. Nekem egy nagy élmény volt, határozottan várom a folytatást, hogy újra elmerülhessek ebben a világban.

2 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
Amalthya P

– Kétféle bűntudat van – mondom csendesen. – Az, amely teher, és az, amely célt ad az életednek. Hagyd, hogy a bűntudatod hajtson. Hagyd, hogy mindig emlékeztessen, ki akarsz lenni. Húzz egy határt, és soha többet ne lépd át. Van lelked. Talán megsérült, de ott van. Ne hagyd, hogy elvegyék tőled, Elias.

375. oldal, XLI. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: bűntudat · Elias Veturius · Laia of Serra
>!
Amalthya P

Laia egy nomád tábortűz vad tánca, Helene egy alkimista fáklyájának hideg kékje.

301. oldal, XXXII. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Helene Aquilla · Laia of Serra
>!
evienn

Az életben annyi jelentőség nélküli pillanat van. Aztán jön egy nap, és egyetlen pillanat meghatározza az összes azt követő másodpercet.

26. oldal, III. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Laia of Serra
>!
reta09

– Ha eljön az idő, tudni fogod, Elias. Bíznod kell bennem.
– Hogy bízhatnék benned, amikor nem magyarázol meg semmit?

70. oldal, VIII. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Elias Veturius · Káin
>!
reta09

A hold sápadt körvonala múlt ködébe vesző árnyként ül fölöttem.

152. oldal, XVI. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Elias Veturius
>!
Amalthya P

A harcmező a templomom. Mantrázom a versikét, amit nagyapám a találkozásunk napján tanított, hatéves koromban. Meggyőződése, hogy úgy élesíti az elmét, mint a köszörűkő a pengét. A kardhegy a papom. A halál tánca az imám. A gyilkos csapás a megváltásom.

17. oldal, II. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Elias Veturius
>!
reta09

Sötétszirt diákjai eltávozást kaptak, így a hely baljóslatú némaságát csak az én sarum csosszanása zavarja meg.

116. oldal, XIII. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Laia of Serra
>!
csilla123 P

– Mi történik, ha elkapnak?
– Meghalsz – mondja Mazen egyenesen a szemembe nézve. Tulajdonképpen még becsülöm is az őszinteségét. – Eddig minden Sötétszirtre küldött kémünk lebukott, és meghalt. Ez a küldetés nem gyáváknak való.
Majdnem elnevetem magam. Nem is választhatott volna alkalmatlanabbat.
– Nem reklámozod valami jól ezt a melót.

92. oldal, XI. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Laia of Serra · Mazen
>!
csilla123 P

– Hát te? – kérdezi. – Te mit tennél?
– Gondolom, amit te… – Nem mondhatom meg neki, hogy nem érdekel az uralkodás, és soha nem is fog. Nem értené meg. – Talán csak hagynám, hogy minden menjen a maga útján, amíg én a hárememben szórakozom.
– Ne tréfálj!
– Nem tréfálok – vigyorgok rá. – A császárnak van háreme, nem? Mert ez az egyetlen oka, hogy letettem az esküt… – Meglök, gyakorlatilag le a tetőről, és én kegyelemért könyörgök.

113. oldal, XII. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Elias Veturius · Helene Aquilla
>!
csilla123 P

– Szerinted eljönnek az augurok az avatásra? – kérdezi Hel.
Nem. Akarom mondani. A szent embereknek fontosabb dolguk is van, barlangokba kell zárkózniuk, és báránybelekből kell kiolvasniuk a jövőt.

50. oldal, VI. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Elias Veturius · Helene Aquilla

Hasonló könyvek címkék alapján

Erika Johansen: Tear ostroma
Sara Raasch: Hó mint hamu
Sarah J. Maas: Throne of Glass – Üvegtrón
Mary E. Pearson: Az árulás szíve
Cinda Williams Chima: Lángvető
Victoria Aveyard: Vörös királynő
Joe Abercrombie: Half a King – Az uralkodó
Anna Banks: Nemezis
Naomi Novik: Rengeteg
Gabriella Eld: Remények Jordan számára