Az ​apartman 84 csillagozás

S. L. Grey: Az apartman

Sokkoló ​történet egy házaspárról, akiknek a párizsi nyaralása rémálommá válik

Mark és Steph boldogan él Fokvárosban a lányukkal, egy nap azonban símaszkos emberek törnek rájuk az otthonukban, és bár szerencsére fizikálisan nem bántalmazzák őket, de olyan lelki sérülést okoznak, amiből képtelenek egyhamar felépülni. Az egyik barátjuk külföldi nyaralást javasol egy népszerű lakáscserés applikáció használatával, és úgy tűnik, hogy Mark és Steph ismét boldog lehet: egy közvetlen, művészi beállítottságú párizsi házaspárnak köszönhetően létrejön a csere, és a tökéletes, romantikus utazás… Párizsban azonban semmi sem olyan, ahogy a hirdetésben szerepelt. A dolgok hirtelen erőszakos fordulatot vesznek, és Marknak és Stephnek hamarosan nem csak a házasságukban keletkezett töréssel kell szembenézniük, hanem egy természetfeletti, de nagyon valóságos gonosszal is.

Az apartman az S.L. Grey nevű, dél-afrikai írópáros – Louis Greenberg és A… (tovább)

>!
Agave Könyvek, Budapest, 2017
272 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634193203 · Fordította: Lakatos Anna
>!
Agave Könyvek, Budapest, 2017
272 oldal · ISBN: 9789634193210 · Fordította: Lakatos Anna

Enciklopédia 17

Szereplők népszerűség szerint

dr. Mark Sebastian · Stephanie "Steph" Sebastian

Helyszínek népszerűség szerint

Párizs · temető · Fokváros


Kedvencelte 3

Most olvassa 2

Várólistára tette 62

Kívánságlistára tette 52

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

>!
FairyDust
S. L. Grey: Az apartman

Az olvasásra ismét a könyv boritója vett rá, a sok nyálas-giccses karácsonyi történet után szerettem volna valami horrorisztikusat találni. Ránéztem a polcon erre a könyvre, és az ördögi kulcs meggyőzött.
A könyv kiindulópontja nagyon bejött, komor hangulat, megtépázott házaspár. Nem igazán értem mit keres az a felirat a borítón, hogy romantikus utazából vérfagyasztó rémálom? Egy az egyben félrevezető. Nehogy azt hidd, hogy a cuki-muki párocska majd elmegy a romi nyaralásra, és a gonosz utoléri őket. Bullshit.
Az apartman hangulata ijesztő volt, éjszakai olvasás során jó párszor libabőrös lettem. Azonban nem teljesen értem a szereplők magatartását. Ha nem klappol a szállásod, sőt ijesztőbbnél-ijesztőbb dolgokat találsz a komódban, akkor nem lefekszel aludni, vagy elmész várost nézni hanem csomagolsz és lótifuti. Abszúrd.
A szereplők egysíkúak akár az Alföld. Mark egy puhap*cs. Steph pedig egy hisztérika.
A történetvezetés fájdalmasan lassú és unalmas, feszültséget egyáltalán nem kaptam tőle. Azért olvastam végig, mert tudni akartam mi az isten ez a káosz. A vége pedig egyenesen igénytelen, összecsapott semmiség. A borító és a néhai izgalom/libabőrösség megér 2 csillagot, de amúgy csapnivaló könyv.

3 hozzászólás
>!
EssentialHencsi MP
S. L. Grey: Az apartman

Megint szembemegyek az árral, és azt mondom, hogy ez a könyv nagyon jó! Igaz, a hangulat adott volt, hiszen nem otthon olvastam, hanem egy idegen apartmanban, ahol ki tudja, hány ember járt már előttem.
Ilyennek képzelek egy horrorkönyvet. Van, aki inkább a gore jelenetek miatt olvas/néz horrort, én ezeket az ijesztgetős, misztikus történeteket szeretem jobban. Az egész könyv hangulata annyira nyomasztó, fojtogató, hogy alig kaptam levegőt. És a párizsi lakásban történt események igazán ijesztőre sikerültek. spoiler
A sztori egy ázsiai horrorhoz hasonlít, tehát tényleg elég lassan csordogál, és a szereplők, pontosabban Mark személyisége, előélete a kulcs.
Többet a történetről nem mondanék, akit érdekel, olvassa el, elöljáróban annyit, hogy mindkét főszereplő elég idegesítő, de főleg Mark, mert egy spoiler.
Olvastam a végén, hogy a szerzőpárosnak ez az ötödik horrorkönyve, szeretném kérni az előző négyet is, köszönöm.

4 hozzászólás
>!
Angele P
S. L. Grey: Az apartman

Egy borzongató thriller, kicsit itt ott leült a sztori, az első fele sokkal izgalmasabb volt, pedig a másodiknak kellett volna annak lennie, de nekem azért tetszett, nem volt ez rossz. Ennél sokkal unalmasabb könyvek állnak magasabb százalékokon. Ezt az húzza le, aki nem szereti a szellemgyerekeket több is lehetett volna.
Köszönöm @Lénaanyukája – nak, hogy éjszaka egyedül egy bazi nagy irodában ezt olvashattam. nem mertem elmenni pisilni. Nem volt azért olyan félelmetes, de egy WC világos napsütésben is az.

1 hozzászólás
>!
mate55 
S. L. Grey: Az apartman

Két unalmas karakter száguld egy kísérteties mesén, a szürke víziók portréján keresztül Sarah Lotz: A Hármak és Louis Greenberg írócsapata) szokatlan kortárs horror regényében, mely „ismerős” lehet mindazok számára, akik szeretik a sötét, mélyen zavaró és nyugtalanító kísértetjárta történeteket. Egy traumatikus sztori egy házaspárról, akiknek a vakációjuk rémálomba vezet, melyet a férj és a feleség, (Marc és Steph) váltakozó nézőpontján keresztül mutatnak be. Voltak pillanatok az igazi keménységből, amelyek a tartós, mélyen érző kényelmetlenségből fakadtak, mint pl. az a gondolat, hogy a bánat lehet ajtó, amely lehetővé teszi más borzalmas dolgok befogadását. Mindent egybevetve, egy rémisztő kis horror, amely ötvözi a hagyományos történetmesélő elemeket, a „friss” házaspárok bizonytalanságával és küzdelmével. Amikor látszólag tökéletes életük erőszakos fordulatba kerül, a házasságban bekövetkező repedések egyre szélesebb körűvé válnak, és az idő múlásával egyre sötétebb titkok kezdenek felbukkanni. Elég izgalmas ahhoz, hogy vonzzák és megkönnyítsék a természetfeletti horror rajongóit, de én nem tudtam elképzelni, hogy Mark és Steph egy párt alkossanak. Ez egy furcsa fókusz volt a kapcsolatukkal kapcsolatos problémákra is, amelyek nem adtak hozzá semmit a cselekményhez. És ezáltal így nem működött nekem semmilyen módon.

15 hozzászólás
>!
smetalin
S. L. Grey: Az apartman

Még a történet elején-közepén nem értettem ezt a kevés százalékot itt, hisz érdekes sztori bontakozott ki, kíváncsian vártam, hogy mi lesz, mi fog történni? Na aztán meglett az eredménye a kíváncsiságomnak, a végére értem, ennyi? Ennyi.
Nekem nagyon elment az egész a lelki küzdelmek felé, hogy a férj nem tudta feldolgozni a betörést és ehhez jött még, hogy ismét felerősödött benne a lánya elvesztése. A horrorisztikus elemek, amik megmutatkoztak a könyv közepe táján, nagyon gyorsan el is tűntek, kár érte. Pedig úgy vártam, hogy a zacskó hajból valami jó kis „valami” legyen, vagy a pincében talált dolgokból, vagy az ágy alól nyúljon már ki egy kezecske ami elkapja valaki bokáját, de hiába. Persze értem ezek jelentését, de sokkal jobb történetet is szőhettek volna az egészből, ha egy kicsit jobban kibontják a dolgokat. Amit leszűrtem ebből a könyvből, hogy eddig sem adtam volna a fejem ilyen lakáscsere dologra, de ezután meg pláne nem!:)

>!
Gothic01
S. L. Grey: Az apartman

Ha valakinek kipattanna a fejéből a gondolat, hogy mi lenne, ha nem csak az év legjobb és legrosszabb olvasmányai díjazásának szentelnének kiemelt, nagy felhajtással járó figyelmet, hanem a legmegosztóbbnak is, Az apartman az ötlet megszilárdulásának a pillanatában bezsebelhetné az aranyérmet. Most felmerülhet bennetek, hogy miért olyan nagy szenzáció, ha eltérő véleményeket vált ki egy könyv, amikor rengeteg ilyen kiadvány létezik. De tudnotok kell, jelen esetben teljesen másról van szó, Az apartman egy olvasón belül is sokkoló szakadást idéz elő. A történet során végig ambivalens érzések kísértek, vagy érzékletesen fogalmazva, majdhogynem fojtogattak, felváltva akartam becsapni ezt a regényt, hogy egy életre elfelejtsem minden résztvevőjével, eseményével együtt… és mélyen elmerülni benne. Mintha csak egy végelgyengülés által halálra ítéltetett párkapcsolat kellős közepén találtam volna magamat; a józan eszem azt üvöltötte, hogy ragadjam meg a kilincset és távozzak, egy részem meg maradni akart, megadni a sokadik esélyt a javulásnak, más utópisztikus eszméknek.
A múltban én voltam az a figura, aki hitetlenkedve nevetett, ha egy olyan bejegyzést olvasott, amiben a blogger azt ecsetelte, hogy a java része rossz vicc, mérhetetlen csalódás volt a legutóbbi olvasmánya nyújtotta élménynek, mégis tetszett neki, próbálgatva a jónép polgárpukkasztási küszöbének az elhelyezkedését, esetlegesen a minőségbeli mélység okozta agónia mellett még imádta is. Az ítélkezési szokásrendszerem meglehetős határozottságot és letisztultságot mutatott, élesen elkülönítettem a szeretett könyveket, azokat, amikben felbukkantak hibák, idegesítő nyomelemek, de a pozitívumokból jutott ki több, illetve azokat, amiket egyszerűen a pocsék szó különböző mértékeivel írtam volna le, ha nem éreztem volna beteges örömöt a nagyon hosszú, nagyon kíméletlen lealázásuk felett. A jelenben meg itt állok egy új időszámítás küszöbén, melynek kezdetét Az apartmantól lehet jegyezni, egy komikusan hasonszőrű dilemma súlya alatt vergődve. Olyan „fél kézzel alaposan megruháznám, fél kézzel elismerően vállon veregetném az írót” – módon, miközben nem is örülhetek neki, lévén két szerző közös alkotásáról van szó, felesben el lehet osztani a dicséretet és a nyaklevest. Mivel, noha a történet második fele nagyságrendekkel életképesebbre sikeredett, mint az első, azt a pontok terén tanúsított engedékenységemmel is túlzás lenne kijelenteni, hogy ennek a könyvnek csak a fele volt durván problémás. A lakáscserés ötletet jónak tartottam, de már a kivitelezés kiindulási pontján belegyalogoltam egy akkora logikai katasztrófaövezetbe, hogy ha a darabjai térelválasztó paravánná válhattak volna, kényelmesen kettészelhettek volna velük egy nagyobb egyetemi előadótermet. Skarlát betűt is nyomott számomra az elkövetkezőkre, kiszipolyozott a bensőmből minden sajnálatra, a karaktereknek szorításra való hajlamot, hogy a horrorisztikus elemek táptalaját adó szituációt kedves, retardált hőseink csakis kizárólag a saját hülyeségüknek, felelőtlenségüknek köszönhették. Minimális gógyival tudni lehetett, hogy egy olyan lakással csak a baj lesz, amiről a hirdető egyedül egy rakat külső képet tesz fel, és amiről nem is írt senki véleményt, ők mégis fejest ugrottak ebbe a világ másik felére vezető kiruccanásba, – annak ellenére, hogy mellesleg anyagilag is derekasan le voltak égve – aztán utólag folytatták azt, ami már otthon is nagyon jól ment nekik; a siránkozást. Attól függően, hogy hová fajult kétpólusú hisztériájuk, együtt vagy külön-külön. A főszereplő házaspár majd’ megölt az idióta, atomjaikra hullásukig újra és újra átrágott gondjaikból, természetükből fakadó szerencsétlenségükből és sznob, előítéletes szemléletmódjukból összetevődő „Sebastian klán-tortúrával”, amit akkor sem tudtak erőt, avagy alapvető érettséget véve magukon félretolni, amikor halálos veszély leselkedett rájuk. És ez túl sokáig gyakorolt kártékony dominanciát a valóban érdekes horror vonal felett. Teltek a fejezetek, fogytak az oldalak, Stephanie és Mark egyre elviselhetetlenebbé váltak, pusztán az erőszakolta belém a harci kedvet, hogy a végére érjek, majd megírjam a történetnek a magamét, amiért ilyen szemét módon elbánt velem, mikor még a gyalázatos molyos százalék után is bizalommal fordultam az irányába aztán… valamikor Az apartman második felében elkezdett alakulni… valami. Valami… ami mindent egybevetve, ködös megfogalmazással, de nagyon erős hatást gyakorolt rám, regényen belüli viszonylatban fenomenális, mi több, egy aranybiléta lett, és képes volt fellendíteni az előtte folyó gyászmenetet. Ami kvázi értelmet adott neki, ha tökéletesen indokolttá nem is varázsolta.
Teljes értékelés a blogomon:
https://goodbye-agony.blogspot.com/2018/09/s-l-grey-apa…

>!
Molymacska P
S. L. Grey: Az apartman

Féltem nekikezdeni, mert nem tudtam, mire számítsak. nagyon megosztó is a könyv, és valljuk be, jó horrort még nemigazán olvastam. Ez nagyon közel volt hozzá, de még mindig nem volt az igazi.
Az olvasásom alatt ki is fejtettük, hogy milyen logikátlanságok vannak az elején. Én személy szerint leginkább azt sérelmezem, hogy két teljesen más hozzáállással rendelkező ember nem tud kommunikálni, pedig sokszor segíthetett volna elsimítani a problémákat. Ilyen volt például a pénz kérdése, de a gyerekhez való viszony is.
Maga a horror, mint elem az egészben számomra megdöbbentő volt. Megdöbbentő, mert házról volt szó, de hát a történet felénél elhagyják ezt a házat, és nem is tudom, mit gondoltam… az biztos, hogy nem gondoltam volna, hogy így tudják folytatni, és a vége tényleg ennyire erős lesz. Sőt, ha belegondolunk, némelyik momentum (mint cselekvés) annyira nem is para, mégis a szerzőpáros azzá tudta tenni spoiler-
Amikor elkezdtem a könyvet, csak akkor derült ki számomra, hogy a szerzőpáros afrikai (juhú) és hogy a helyszín egy része is Afrikában játszódik. Ez is adott hozzá egy kis misztikumot spoiler egy kis egzotikumot, de ennél sokkal többet is. Egy délutánt töltöttem azzal, hogy a könyvben szereplő dolgoknak utánanéztem, és kísérteties, mennyire meg van tervezve a könyvben minden. Egyrészről a nevek beszélő nevek (mindig izgalmas így olvasni valamit), amit először a Petit név miatt kezdtem keresni, majd a Zoé és Mark név is sokad adott a történethez.
A mítosz pedig, a horror forrása nem kis mértékben visszanyúl az ősi afrikai vallásokhoz. Nem csak a szellem, de az élet és halál kérdésével is. Többször megjelenik a samanizmus és a fetisizmus spoiler (csak hogy villogjak a tudásommal :D ). Ha pedig így tekintünk a történetre, sokkal több réteget értünk meg, érzünk át még jobban.
Zseniális könyv volt, el se hiszem mennyire. Örülök, hogy elolvastam, és kicsit kevésbé misztikus helyként láthatom Afrika egy városát is :)

>!
P_Nika
S. L. Grey: Az apartman

Nem értem, hogy ez a könyv miért áll ilyen alacsony csillagozáson.
Nekem nagyon tetszett. Végig megvolt a hátborongató hangulata, sokszor a hideg futkosott a hátamon. A szöveg nagyon gördülékenyen van megíra, olvastatja magát. A furcsa és abszurd történések megadták a könyvnek a löketet, szerintem végig izgalmas volt.
Mark spoiler és Stephanie spoiler szemszöge is érdekes volt, nem éreztem azt, hogy az egyiket jobban olvasnám mint a másikat. Ami nálam nagy szó :'D
A vége eléggé homályosra sikeredett, hiányoltam még egy kis Mark szemszöget. spoiler

>!
CheshireCat
S. L. Grey: Az apartman

Nos,megint belefutottam egy megtévesztő feliratba a borítón: „Romantikus utazásból vérfagyasztó rémálom”
Egyik fele sem stimmelt számomra ennek a mondatnak. Mit keres ez ott??!! Van egy házaspárunk, Steph és Mark, akiknek a múltbeli eseményeknek köszönhetően nincsenek igazán romantikus pillanataik, tehát számomra az utazásuk nem mondható semmiképpen sem romantikusnak. El nem mennék sem Párizsba, sem sehova kb. full szegényen. A lakáscsere programon pedig biztos nem választanék olyan helyet, ahol semmiféle értékelést nem találok. De persze-persze, ez nyilván egy könyv, na de akkor is, azonosul az ember. a szereplőkkel, akarva akaratlanul is beleképzeli magát az adott szituációba.
Az apartman. Nos, ha én egy ilyen szállást kapnék, az biztos Isten,hogy nem maradnék ott egy percet sem tovább, nemhogy még napokat. spoiler
Az eleje izgalmas volt a könyvnek, vártam, hogy mik fognak még az apartmanban történni. Gondoltam lesznek valami para dolgok, vagy bármi, de nem…. egyszer csak vége lett számomra az izgalmaknak és megkezdődött a történet második fele. A vége pedig nekem teljesen összecsapott lett.
Steph ragaszkodása a lányához nekem túlzott mértékű volt, viszont Mark hozzáállása kb.semmi. Nyilván a múltbeli események nagyban befolyásolják ezt, na de azért mégis a saját lányáról van szó!
Mark „havernőjét” kifejezetten utáltam. Végig egy mesterkélt nőszemélynek éreztem. Mark egy lecsúszott tanár, aki megfogott magának egy nála jóval fiatalabb csajt, majd hagyta, hogy egyre mélyebbre és mélyebbre csússzon az események hatására, holott szerintem támogatniuk kellett volna egymást mindvégig. Steph egy furcsa csaj, nem nyerte el ő sem a tetszésemet.
A váltott szemszöget viszont nagyon szeretem, ez sokat dobott az értékelésen.
Magamhoz képest gyorsan elolvastam, kíváncsi voltam a végkifejletre
Sok dolgot nem értek a könyvben vagy nem tudom hova tenni az olvasottakat. Később újra elolvasom, hátha több értelmet nyernek számomra a dolgok.

>!
Mary_J P
S. L. Grey: Az apartman

Érdekes könyv volt és most nagyon nehezen tudom eldönteni, hogy mennyire is tetszett… Ha abból indulok ki, hogy mennyire olvastatta magát szinte öt csillag, gyorsan végeztem vele, ha azt nézem mindeközben mennyire kötött le… hát már kevesebb. Horrornak kevés volt, de értem én abszolút, hogy miért került rá a címke, viszont én így erősebbet vártam. Ha egy jó thrillernek nézem akkor máris más minden. Szóval ilyen borzasztó ellentétes érzelmeket vált ki belőlem :D Ha a "realitás/ijesztősség' oldalát nézem elég jó, mondhatom, hogy féljünk végül is teljesen elképzelhető, hogy valaki beleőrüljön egy ilyen helyzetbe, de valahogy akkor se kötött le. Kaptam egy családi drámát, gyásszal, félelemmel tele szorongással, egy apát, aki kezdi elveszteni a józan eszét és mindezt megfűszereztük egy csöpp természetfelettivel, de épphogy csak egy csipettel, hogy a kétséget elhintse az emberben.
Lehet, hogy ezt még pár év múlva újraolvasom, csak hogy el tudjam dönteni hova helyezzem magamban


Népszerű idézetek

>!
Angele P

– A viccelődés a kapcsolatok lényeges fokmérője – jelenti ki. – Bonyodalmas jelrendszer, amely kirekeszti a kapcsolaton kívüli embereket, meghittséget, együttérzést, jóformán telepátiát feltételez.

1 hozzászólás
>!
Angele P

A kísértetek kiszívják az ember lelkét a sikoltozásukkal.

>!
mate55 

Újabb üveg borért dülöngélek a konyhába, és közben rájövök, hogy a fejembe szállt az ital.

(első mondat)

>!
Gothic01

Miért kellene a halálnak normális viselkedést kiváltania? Miért kellene bölcsnek és megfontoltnak, érzéketlennek lennem, amikor veszteség ér?

225. oldal

Kapcsolódó szócikkek: dr. Mark Sebastian · gyász · halál · veszteség
>!
Angele P

Az ember nem épül föl egy gyerek halálából. Nem futhatunk el a múltunk elől.

>!
Gothic01

(…) nem néztem hátra, mert ha nem nézünk hátra, akkor nem létezik, ami a nyomunkban van, és nem árthat nekünk.

250. oldal

Kapcsolódó szócikkek: dr. Mark Sebastian
>!
Gothic01

A szél csak úgy süvít a plumsteadi temető fenyőfái között, és a gyereksírok ezúttal is megríkatnak. A repedezett arcú babáktól és a hervadt virágoktól, a megsárgult celofántól és a leeresztett léggömböktől olyan ez a terület, mint a születésnapi buli, ahonnan valami hirtelen tragédia miatt mindenki elment.

224. oldal

Kapcsolódó szócikkek: dr. Mark Sebastian · temető
>!
Gothic01

Rettegéssel tölt el a félelem elengedése – hiszen rendeltetése van: ugrásra készen tart.

11. oldal

Kapcsolódó szócikkek: dr. Mark Sebastian · félelem
>!
Gothic01

Ez a közös függőségünk legalább valami, ami napi szinten összeköt minket – képtelen volnék együtt élni valakivel, aki gyógyteát iszik.

46. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Dot Hutchison: Pillangók kertje
Paula Hawkins: A víz mélyén
Paula Hawkins: A lány a vonaton
Andy Baron: Kárhozottak városa
Josh Malerman: A végzet tébolyult kereke
Niki Tailor: Mindenki hazudik
Darcey Bell: Egy kis szívesség
Anne Rice: Interjú a vámpírral
Stephen King: A ragyogás
S. K. Tremayne: A tűz gyermeke