Se ​vas, se tűz (Zenit 3.) 20 csillagozás

S. Kolozsvári Zsófia: Se vas, se tűz

Madeleine ​Magnusson PhD-hallgató a göteborgi egyetemen, botanika szakon. Kanada növényvilágát kutatja, rendszeresen fut, egészségesen étkezik – és metálzenét hallgat. Kedvenc együttesének már évek óta minden koncertjére eljár, akár külföldre is. Egyszerű rajongóból azonban váratlanul önjelölt nyomozóvá avanzsál, mikor kiderül, hogy a zenekar dobosa eltűnt, a rendőrség pedig tehetetlen. Az elején maga is csak tapogatózik, de ez annak is köszönhető, hogy korábban sosem szembesült nehezebb nyomozói feladattal, legfeljebb mások szobanövényeiből következtetett a tulajdonos személyiségére. Az események kicsúsznak a kezéből, és mire felveszi a fonalat, már egy ősi saga szövegét kell értelmeznie, miközben olyan lényekkel találkozik, akik nem férnek bele természettudományos világképébe. De szerencsére nincs egyedül: holland barátnője félelmet nem ismerve segíti az úton, és ha így is csüggedne, a zene mindig lelket önt belé.

A „Se vas, se tűz” elkalauzolja a Zenit sorozat olvasóit… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2012

>!
Alexandra, Budapest, 2012
320 oldal · ISBN: 9632978208

Enciklopédia 1


Kedvencelte 1

Várólistára tette 8

Kívánságlistára tette 6

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

pat P>!
S. Kolozsvári Zsófia: Se vas, se tűz

Ez sem volt rossz, korrekt, de azért nem egészen kiforrott darab. Könnyed, pörgős, szórakoztató, még gondolkodni is lehet rajta, meg izgulni. Egy kicsit. Metál-, viking-, Skandinávia-, mitológia- és botanika-fanoknak.

Dominik_Blasir>!
S. Kolozsvári Zsófia: Se vas, se tűz

Egy kifejezetten pozitív és egy elég közepes összhatású regény után a harmadik Zenit könyv megint korrekten sikerült. Ezúttal a skandináv mitológia keveredik a modern világképpel és a metálzenével, így tulajdonképpen az érdekes és szórakoztató történet már biztosítottnak is tekinthető.

A két idősíkon zajló cselekmény (jelenkor misztikus atmoszférája és a viking-éra kezdete) további pozitívuma, hogy a szálak közötti elválasztóként egy-egy dalszöveg szerepel, remek hangulati elem lett belőlük. A XXI. század eseményei egy korrekt krimit mutatnak, néhány élvezetes fordulattal és gördülékeny előadásmóddal, míg az V. század történései inkább egy klasszikus sagára emlékeztettek, szintén jó volt olvasni.
A karakterek jelentős fejlődésen esnek át az röpke 300 oldal során, a szövegnek van egy kicsit mélyebb rétege is, ami további meglepetés a Balor szeme vérbeli kalandjai után. Sajnos a Zenitről és a háttérben munkálódó hatalmakról továbbra sem tudunk meg sokat, s ugyan egyre tisztább lesz a kép, még mindig az előkészítés és felvezetés fázisában vagyunk.

Úgy érzem, mintha az írónő a sorozat előző két tagjának jobb momentumait sikerült volna ötvöznie, így továbbra is bizakodással tekintek a folytatásra, melyre talán még idén sor is kerülhet.
Bővebben az ekultúrán.

Hanna IP>!
S. Kolozsvári Zsófia: Se vas, se tűz

Olyan, mintha két könyvet olvastam volna az egyik kellemes és varázsos mese, a másik viszont nyomozós urban fantasy, a rosszabbik fajtából, ahol a passzív főhős eleve lehetetlenné teszi, hogy izgulhassunk érte. Az előbbit ajánlom, az utóbbit nem annyira.
Bővebben: http://sfmag.hu/2012/06/28/s-kolozsvari-zsofia-se-vas-se-tuz/

Rena213 >!
S. Kolozsvári Zsófia: Se vas, se tűz

Nekem ez a rész most tényleg bejött. Bár minden résznél azt várom hogy valami nagy csavarral összeáll a kép az elrejtett világról megtudjuk mi hol és hogyan kapcsolódik a történetekben.
Maddy egy tipikus csinibaba volt kinézetre mégis valahogy összelogikázta a rejtélyt és eljutott a hőn áhított céljához. Egyedül at nem értem hogy a leírt infók alapján miért pont azokra jött rá ami tényleg történt. Számomra azért nem voltak olyan egyértelműek a jelek és a logikája. Dehát bevállt és igazából szórakoztató volt a történet főleg a párhuzamos szálak miatt.

ViraMors P>!
S. Kolozsvári Zsófia: Se vas, se tűz

A helyzet az, hogy meg voltam róla győződve, hogy egy botcsinálta nyomozónővel a főszerepben ez a regény minimum felbosszant, de úgysem fog tetszeni.
A helyzet az, hogy Maddy tényleg elég szörnyű, mint önjelölt nyomozó, néha fogtam a fejemet, hogy mennyire nem veszi észre, ami ott van az orra előtt, és csak sodródik az eseményekkel, a regény mégis tetszett.
Vannak furcsa és esetlen dolgai. A metálhoz negyedannyi köze sincs, mint amennyit reméltem, mégis jól megírt, hangulatos darab. Kellemes és szórakoztató, ráadásul nagyon tetszett, ahogy a történetet a dalokra fűzte fel. Egyrészt jók a dalszövegek, másrészt remekül összekötötték a történet múltbéli, viking szálát a jelen eseményeivel.

Amit viszont egyáltalán nem értek, az a borító. De azt nagyon nem. Majdnem stimmel, és ez benne a legbosszantóbb. Mit keres az az I love rock felirat azon a pólón??? Nem mintha nem láttam volna még gázabb borítót, de attól még bosszant.


Népszerű idézetek

ViraMors P>!

Én azt tanultam meg ennyi idő alatt, hogy legenda bárkiből és bármiből lehet. Marketing kérdése.

ViraMors P>!

– Mi a fene – dünnyögte Nienke. – Megjött a szőke herceg, amit e-bayen rendeltem?

188. oldal

ViraMors P>!

– Madleine? Jól van? – kérdezte Nicklas, és ezzel visszarángatta a valóságba.
– Igen, persze, csak… elgondolkodtam.
– Remélem, nem a vérfarkasokon.
– Nem. Az elfeken.

160. oldal

ViraMors P>!

Maddy úgy érezte magát, mintha Alice-ként az éjszakai Csodaországba pottyant volna, ahol minden kifordult önmagából.

Kapcsolódó szócikkek: Alice Csodaországban
zakkant>!

Vannak két lábban a földön álló emberek, akik nem tudnak mit kezdeni azzal, amikor a saját valóságuk összeomlik. Tapasztalnak valami megmagyarázhatatlant, például ufót látnak, aztán hitetlenkedve mesélik úton-útfélen. Rosszabb esetben megőrülnek. És vannak, akikben mindig is ott lappang egy pici, elfojtott én, egy érzés mondhatni: remény, hogy léteznie kell titoknak a világban.

89-90. oldal

Viki_Szeiman>!

Vannak olyanpillanatok az ember életében, amikor nem akar máshol lenni. Amikor szeretné az élményt megragadni, kabátként magára húzni, belekucorodni és elaludni, hogy maradjon, ameddig csak lehet.

188. oldal

ViraMors P>!

De mintha valaki gátat szabott volna ennek a haragnak. Mintha valaki bonsait akart volna csinálni az ő haragjából, és folyamatosan visszanyirbálta volna.
Különös érzés volt.

173. oldal

ViraMors P>!

A zöld plüssnyulak kajánul vigyorogtak a két lányra, a gyertyák fénye gonosz csillogást költöztetett a szemükbe.

118. oldal

zakkant>!

Vannak olyan pillanatok az ember életében, amikor nem akar máshol lenni. Amikor szeretné az élményt megragadni, kabátként magára húzni, belekucorogni és elaludni, hogy így maradjon, ameddig csak lehet.

188. oldal

zakkant>!

Ezelőtt én is féltem a változásoktól – hadarta. – De most értettem meg valamit, amit a barátnőm, Nienke próbált megtanítani: hogy minden helyzetből ki kell hozni a maximumot.

303. oldal


A sorozat következő kötete

Zenit sorozat · Összehasonlítás

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Fróna Zsófia: Démonok közt
Gaura Ágnes: Attila koporsója
Leda D'Rasi: Mindörökké 1.
Ashley Carrigan: Halál és Gloria
Benyák Zoltán: Az idő bolondjai
Böszörményi Gyula: Gergő és a táltosviadal
Moskát Anita: Irha és bőr
Horváth György: Estvér
A. O. Esther: Frigg rokkája V.
M. G. Brown: Lángoló Rózsaszirmok