Mielőtt ​elalszom 397 csillagozás

S. J. Watson: Mielőtt elalszom

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Christine minden reggel idegen ágyban ébred fel, egy idegen férfi mellett. Belenéz a tükörbe, és döbbenete tovább fokozódik: egy középkorú nő arca néz vissza rá. Az ágyból időközben előkászálódó férfi minden reggel elmagyarázza neki, hogy ő Ben, a férje, hogy Christine negyvenkét éves, és két évtizeddel ezelőtt egy szörnyű balesetben szerzett fejsérülése miatt képtelen megjegyezni az új emlékeket. Christine mindennap hihetetlen harcot folytat azért, hogy visszaszerezze emlékeit, vagyis rajtuk keresztül önmagát. Kiderül, hogy semmi és senki nem az, mint aminek látszik, így a nyugodt tempójú, visszafogott történet hamar vérbeli thrilleré változik.

Amnézia címmel is megjelent.

Eredeti megjelenés éve: 2011

>!
Athenaeum, Budapest, 2012
464 oldal · ISBN: 9789632931456 · Fordította: Gellért Marcell
>!
Athenaeum 2000, Budapest, 2011
464 oldal · ISBN: 9789632931302 · Fordította: Gellért Marcell

Enciklopédia 1

Szereplők népszerűség szerint

Mike


Kedvencelte 45

Most olvassa 11

Várólistára tette 280

Kívánságlistára tette 173

Kölcsönkérné 5


Kiemelt értékelések

gabiica P>!
S. J. Watson: Mielőtt elalszom

Láttam korábban a filmet, így egyáltalán nem okoztak meglepetést a könyv eseményei. Ennek ellenére izgatottan olvastam, kíváncsian vártam a fordulatokat, mi, hogyan történik a könyvben.
Alapvetően nagyon érdekes és izgalmas ez az egész, még úgy is, hogy előtte láttam a filmet, és tudtam, hogy mire számítsak. Vártam, hogy mi lesz más, mit hogyan oldanak meg.
Fordulatos volt, eseménydús, és érdekes, mondhatni egyedi. Nagyon tetszett.

Alapvetően nem egy egyszerű történet ez az egész. Nem is tudom elképzelni, hogy milyen lehet így az élet. Nyilván lehettek apró jelek, amelyek ráébreszthették volna Christine-t, hogy valami nincs rendjén, de nehéz úgy, ha nem vagy tisztában azzal, hogy mi történt veled előző nap. Szinte végig együtt izgultam a főhőssel, mikor fog végre beütni a krach, és mikor borul a bili. Úgy érzem, ez tényleg nagyon jól megírt történet, tele fordulatokkal és izgalommal. Az olvasó az elején nem is sejti, hogy mi fog valójában történni.

EssentialHencsi P>!
S. J. Watson: Mielőtt elalszom

Az ötven első randi című film gonosz változata ez a könyv. Illetve a házasság utáni része. Izgalmas volt együtt nyomozni a főszereplővel, agyalni, mi is történhetett, bár a gyakorlott thriller-olvasót nem lepte meg a végkifejlet. Meg az egy kicsit banális is volt, de hát én öreg róka vagyok, nem könnyű a kedvemre tenni. Említették itt a Terápiát és a Vérembert, azt mondom én is, nehéz azokat felülmúlni, de annak, aki éppen ismerkedik a műfajjal, érdemesebb ilyen lájtosabb regénnyel kezdeni, és csak jóval később Robert Pobit olvasni.
Kiegészítés: a filmet inkább hagyjátok ki. spoiler

8 hozzászólás
Judit_Sike P>!
S. J. Watson: Mielőtt elalszom

A könyvből készült filmet már láttam egyszer, és emlékeztem, hogy jó volt, így gondoltam a könyvvel is megpróbálkozom, aztán jó szokásomhoz híven, utána jöhetett megint a film, hogy tudjam hasonlítgatni :D

Szóval a könyv. A sztori egyszerűen megdöbbentő. Már belegondolni is borzalom, hogy reggel felkelek és semmire nem emlékszem. Már az is kellemetlen, ha nem emlékszem, hol a telefonom, vagy nem emlékszem, hogy mi történt tegnap. De ez az élet egy borzalom lehet. Mégis felkel, hihetetlen erővel tovább csinálja. Csak csodálni tudom, én biztos nem élnék tovább így…
Érdekes volt így olvasni az életét, engem nagyon szíven ütött.

És mivel annyira nem emlékeztem a filmre így végig csak találgatni tudtam, hogy mi is lesz a vége. Azt tudtam, hogy jó volt, de hogy miért is, arra nem jöttem rá. De aztán…
Hát eszméletlen. Ez a befejezés hátborzongató és „aztazegetdejókönyv” érzésem van :D

3 hozzászólás
Nita_Könyvgalaxis>!
S. J. Watson: Mielőtt elalszom

Gondolom sokatok tapasztalta már, milyen az, amikor egy idegen helyen alszol, reggel felébredsz, és hirtelen nem tudod, hol vagy. Aztán persze másodperceken belül eszedbe jut minden kivéve ha másnapos vagy, de az más tészta :P . Na most képzeld el azt, hogy telnek a percek, és te még mindig nem tudod, hol vagy, de azt sem igazán, ki vagy…
A regényben számomra ez volt a legérdekesebb, hogy Christine hogyan birkózik meg ezzel a helyzettel. Végig izgultam és szurkoltam neki, hogy jusson eszébe az élete, hogy újra élhessen. Hiszen akinek nincs múltja, annak jövője sem lehet, nincs mire építenie az életét…

21 hozzászólás
Zanit>!
S. J. Watson: Mielőtt elalszom

Nekem való, izgalmas könyv, szinte letehetetlen. Elképzelni sem tudom, milyen lehet minden nap így felébredni, napról napra megismerni újra önmagad, a környezeted. Rettenetes.
A film már kevésbé tetszett, kár érte, ebből a történetből sokkal jobbat ki lehetett volna hozni.
A borító kicsit csúnyácska, valami színesebbet jobban el tudtam volna képzelni.
Ajánlom mindenkinek!

Lanore P>!
S. J. Watson: Mielőtt elalszom

Talán az a legfőbb oka a 3,5 csillagnak, hogy túl magasra tettem a lécet pszicho-thrillerek terén. Ebben a műfajban nálam pl. a Lélek legsötétje, a Vérember, és a Terápia állnak a csúcson, és ha ahhoz mérem ezt a történetet, akkor sajnos nem tudok többet adni rá. Nem tetszett a fogalmazás, a stílus, és lassúnak, vontatottnak is éreztem, pedig az alapsztoriból sokkal, de sokkal jobbat is ki lehetett volna hozni! Elképzelni sem tudom, milyen lehet úgy felébredni reggelente, hogy nincsenek emlékeim, nem tudom ki vagyok, milyen a múltam, ki fekszik mellettem, és mit keresek ott, ahol épp vagyok. De az a baj, hogy hiába láttam bele Christine fejébe, nem tudtam őt megkedvelni, sem igazán átérezni a gondolatait, nem tudott hatni rám. Volt benne pár logikai baki, és néhány jó csavar is, de összességében nem volt egy lendületes darab, kár érte (vagy értem, aki már nem tud megfelelően értékelni egy közepesebb thrillert).

3 hozzászólás
klaratakacs P>!
S. J. Watson: Mielőtt elalszom

Nagyon jó az ötlet, ez a minden napos felejtés igazi lehetőséget ad a feszültség fenntartására. Míg hozzá nem szokik az olvasó. Ugyanis nekem úgy a felétől nagyon leült a történet, nagyon kis lépésekben haladtunk előre, ugyanazokat a köröket futottuk spoiler. Persze én is gyanakodtam mindenkire, férjre, orvosra, barátnőre és tetszett a végkifejlet is, de kissé elnagyoltnak érzem, hogy hogyan spoiler

Maggie>!
S. J. Watson: Mielőtt elalszom

Ez az a könyv, amit annyira hiányoltam az olvasmányaim közül, mondjuk..a Holtodiglan óta. Persze szeretem az eddigi olvasmányaimat is, de ..mostanában ez hiányzott. Végül is bármerre fordulok, a pszichotriller az én műfajom, ahol a szálak kibogozásra várnak, ahol a végén jön a nagy csavar,és bumm!
köszönöm szépen @ksziszka , hogy kölcsönadtad, imádtam. : ))
Ez volt számomra a szerző első könyve.. hát, nem az utolsó.

1 hozzászólás
Gyöngyi0309 P>!
S. J. Watson: Mielőtt elalszom

Alapvetően tetszett, nem volt rossz könyv, olvasmányos az írói stílus, érdekes a történet is, viszont a közepe táján nekem egy kicsit kifulladt, úgy érzetem, hogy túlhúzta az író. ettől kicsit ellaposodott. Illetve hamar rájöttem arra, hogy mi történt, kinek lehet hinni, kinek nem, kik kicsoda.
Azért a valóságtól elég elrugaszkodott, nem maga az amnézia, azt simán elfogadom, hogy létezik ilyen, hanem a kórházi események. Furcsa, hogy minden ellentkezés nélkül hazaengedték Christinet Bennel.
Azt hiszem anno a filmet meg akartuk nézni férjemmel, de valamiért elmardt, lehet, hogy pótoljuk valamikor.
Egyszeri olvasásának jó volt, annak külön örülök, hogy ez tényleg pszichothriller, nem olyan, mint amikbe az utóbbi időben néha belefutottam.

mate55 P>!
S. J. Watson: Mielőtt elalszom

Ez egy gyorsan „kivégezhető” könyv, ha az olvasót hajtja a kíváncsiság és van elég ideje. Izgalmas az alapötlet, hatásos az /egyébként három részre tagolt történet/ fonala, néha mégis azt éreztem, hogy a kivitelezés hagy némi kivetnivalót maga után. Az mindenképpen az előnyére szolgál, hogy gördülékeny a történet, viszont az ismétlések néha az agyamra mentek.Összességében: ha szemet hunyunk a zavaró dolgok felett, akkor egy igazán izgalmas thrillerben lehet részünk.

7 hozzászólás

Népszerű idézetek

BoneB>!

Végtére is mi más vagyunk, mint az emlékeink összessége?

205. oldal

1 hozzászólás
Fay >!

Memóriám nincs, de hülye azért nem vagyok.

294. oldal

cassiesdream>!

Kitalálunk magunknak emlékeket. Anélkül, hogy tudnánk róla. Ha elég sokszor mondjuk magunknak, hogy valami így vagy úgy történt, elkezdünk hinni benne, és innen már csak egy lépés, hogy emlékezzünk is rá.

Miamona>!

Az emlékeim tesznek emberré. Nélkülük semmi vagyok.

Judit_Sike P>!

Vannak emlékek, amelyekből inkább nem kérek. Amelyek jobb, ha tényleg soha többé nem térnek vissza.

dianna76 P>!

A dolog iróniája: azt is rendre elfelejtem, hogy nem emlékszem semmire.

328. oldal

cassiesdream>!

Bármit is mond, holnap reggelre úgyis elfelejtem. Egyedül a mai nap az enyém.

Shanara>!

Persze nem könnyű tisztán látni a dolgokat, amikor az ember benne van valaminek a kellős közepében. Csak utólag látjuk a dolgokat annak, amik valójában voltak.

333. oldal (Athenaeum, 2011.)

Miamona>!

Végtére is lefeküdni egy nőnek a férjével, az egy dolog, de a papucsába belebújni – erre soha nem lennék képes.

1 hozzászólás
EgyKönyvmoly>!

Mindketten igyekeztünk úgy tenni, mintha semmi jelentőséget nem tulajdonítanánk ennek az apró részletnek, és épp ezzel bizonyítottuk, hogy mekkora jelentősége van valójában.

260. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Paula Hawkins: A lány a vonaton
Paula Hawkins: A víz mélyén
Robert Galbraith: A selyemhernyó
Helena Silence: Ezüsthíd
Robin O'Wrightly: Kettős kereszt
Karine Giébel: Csak egy árnyék
Dennis Lehane: Viharsziget
A. J. Finn: Nő az ablakban
Yrsa Sigurðardóttir: Emlékszem rád
Jane Corry: Vértestvérek