Gyufaláng 61 csillagozás

S. A. Locryn: Gyufaláng

Nemessy Sándor százados önmaga árnyékaként éli életét a hamvaiból épp újjáéledő Budapesten.
1947 karácsony előestéjén talál rá a hadifogságból szabadult őrmesterre. Szép Tamás tudja, hogy meg kell változtatnia a jövőt, és meg kell mentenie a századost, mindig ez a szándék vitte előre.
Megtalálja-e az elhatározást magában, hogy az érzései szerint cselekedjen? Ha lesz hozzá mersze, vajon hagyják-e neki?
Lehet-e két férfi barátságából több egy bizalmatlansággal átitatott korszakban, amikor a másság főbenjáró bűn volt?

>!
Book Dreams, Gyömrő, 2020
448 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786156155252

Enciklopédia 3

Szereplők népszerűség szerint

Szép Tamás őrmester · Nemessy Sándor százados


Kedvencelte 15

Várólistára tette 42

Kívánságlistára tette 31

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Cync>!
S. A. Locryn: Gyufaláng

Micsoda gyöngyszemre tudok bukkani, ha nem is keresem!
Először ódzkodtam a könyvtől, mert nem állnak közel hozzám a világháborús könyvek, ráadásul a mágikus realizmus számomra mindig kissé idegen volt, főleg a látomásos téma. Ellenben ez a könyv megmutatta, milyen zseniálisan lehet mindezt ötvözni!
Az írásmódba, a stílusba már az első oldalakon beleszerettem. Hogy épp kinek a szemszögéből olvasok, az elején még kissé zavaros volt, de utána már nem okozott problémát.
A második világháború utáni Magyarországot nagyon hitelesen mutatja be, az akkori eseményeket, környezetet és embereket, minden nehézséggel együtt. Ne csöpögős romantikát várj, mert ez nem az. Mégis egy teljességgel magával ragadó, gyönyörűen megírt történet!
Csodálatosan mutatja be a két főszereplőnk, Sándor és Tamás kapcsolatát, ami lassan bontakozik ki, érzelmes, szenvedélyes, és szerintem ennyire ízléses erotikus leírásokkal még nem találkoztam.
Egyik férfi sem tökéletes, amitől talán csak még szerethetőbbek. Tetszett, hogy a visszaemlékezésekből még többet megtudhatunk róluk, ahogy a háború alatti időkről is, ezzel csak megerősítve kettejük kapcsolatát. A mellékszereplőket is nagyon kedveltem.
A feszültség az egész könyvben jelen van, a látomások által pedig csak fokozza ezt az érzést, tudod, hogy akármelyik pillanatban történhet valami. Végig izgultam mindenkiért, és nagyon bíztam a boldog befejezésben.
Többször is elszorult a torkom, megkönnyeztem egy-egy jelenetet, főleg a könyv végét, ami igazán szép volt!
Ez egy fantasztikus, néhol fájdalmas, egyáltalán nem szokványos történet! Nem is tipikus LMBTQ történet. Nagy szerepe van igen, de inkább csak ez viszi hátán a cselekményt.
A történelmi és LMBTQ könyvek kedvelőinek mindenképp ajánlom, de azoknak is, akik csak most akarnak ismerkedni vele.
A szerző összes további könyvére kíváncsi vagyok!

2 hozzászólás
Garbai_Ildikó P>!
S. A. Locryn: Gyufaláng

Utazókönyvként került hozzám és ezt itt is köszönöm. Azért szeretek az ilyen könyvekre jelentkezni, mert sok olyan történetet olvastam már így amit én magamtól biztos nem teszek meg. Először itt is csak néztem, hogy a háború, az LMBTQ , mágikus realizmus, a kommunizmus és többek közt a romantikát, hogyan, milyen formában lehet össze gyúrni és egy jó kis történetet kerekíteni belőle. Határozottan kellemesen csalódtam. Vitt magával rendesen. Tele volt érzelemmel, izgalommal és feszültséggel. Sándort és Tamást hamar megkedveltem és izgultam mi lesz a sorsuk. Nem szeretném itt elmondani mi volt de aki egy nem egy mindennapos, szokványos történetre vágyik az semmi esetre se hagyja ki.

anemona P>!
S. A. Locryn: Gyufaláng

A legjobb magyar meleg regény, amit olvastam.
Csak a legalapvetőbb ismereteim vannak kis hazánk történelmének ezen „nagyszerű” időszakából, így a könyv hitelességét nem tudom megítélni. Nekem valószerűnek tűnt, és persze végtelenül elszomorított. Tamás és Sándor szerelme egy csodálatos reménysugár a kilátástalan időkben. Nagyon tetszett, teljesen magával ragadott, minden várakozásomat felülmúlta.
Nem igazán kerestem eddig magyar szerzők LMBTQ könyveit, de ez egy kiváló emlékeztető volt arra, hogy változtassak ezen a szokásomon.

4 hozzászólás
bemese05 P>!
S. A. Locryn: Gyufaláng

Ez is egy csodálatos regény volt az írónőtől! Nem a kedvenceim a történelmi könyvek, de mivel a másik két könyve nagy kedvencem lett, így ezt se hagyhattam ki!
Igazából azon kívül, h kicsit lassan haladtunk a cselekménnyel másba nem tudnék belekötni!
Kedveltem a szereplőket! Tamás és Sándor rendkívüli férfiak! Kevés olyan párt ismerek akik náluk jobban megérdemelnék a boldog befejezést! Nagyon tetszett, ahogyan az első perctől fogva ragaszkodtak egymáshoz már a csatatéren is! Különleges kapocs volt köztük mindig is! Nagyon sok nehézségen átmenetek!
Szerintem leginkább azért volt nehéz olvasnom, mert sajnos a legrosszabb korban játszódik a történet! Nem szeretem az ilyen igazságtalanságokat, amiket kénytelenek kiállni! Olvasás közben többször is összeszorult a szívem a történteken!
Tamás különleges képességge nagyon feldobja a könyvet! Főleg ahogyan nagyon sok bajt megúsznak emiatt!
Ferdinándot pedig imádtam! Az epilóguson el is sírtam magam! ♥

loveQhuay>!
S. A. Locryn: Gyufaláng

Történelmi romantikus regények nem igazán az én asztalom, de gondoltam adok a könyvnek egy esélyt, hiszen bár a második világháború utáni időben játszódik, mégis csak két férfi szerelmét írja le.

Könnyen sikerült emélyednem a történetben és a karakterek is érdekesek voltak. Új volt számomra a 48/49-es Budapestről olvasni, de tetszett minden ahogy az író bemutatta az akkori várost és az életet. Úgy éreztem ott vagyok a szereplőkkel együtt, és velük együtt élem át a történetet – ami néha fájdalmas volt.

Sándor és Tamás története nagyon tetszett, és az a kis mágikus jövőbe látás szál is izgalmas volt. Tamás minden erején felül is, de próbálta megvédeni Sándort a fádjalmaktól és a haláltól is. A háborús visszamlékezések nagyon jók voltak, szerettem belelátni a múltjukba, hogyan is kerültek ilyen közel egymáshoz.

A találkozásuk, azután mikor azt hitték elvesztették a másikat a háborúban, igazán jó volt. Újra látni valakit akiről azt hitted már elvesztetted, és minden tőled telhetőt megtenni azért hogy életben maradjon? Imádtam! Sándor felajánlotta mindenét, még azt a keveset is ami neki volt, hogy megossza Tamással. Nagyon tetszett ahogy ők ketten együtt éltek és egyre jobban újra barátok, majd több lett belőlük. Tamás látomásai érdekesek voltak és nagyon kíváncsi voltam végül hogy módosít a látottakon, és ki kerül ki élve és halva a történetből.

Emil/Ferenc egy jó mellékszereplő volt, jól egyengette főszereplőink útját és segítette őket mindenben amiben tudott.

Izgalmas, néhol fájdalmas, néhol igazán mély romantikus történet ez a könyv. Az írásmóddal néha voltak bajaim, nem volt mindig tiszta kinek a fejében vagyunk éppen, épp ezért az elején sokáig tartott mire tisztáztam magamban hogy melyikőjük Sándor és melyikőjük Tamás.

Kicsit több mint lókét hónapnyi eseményt foglal magában, Karácsony napjától március elejéig. Tetszett az élet amit maguknak kialakítottak, de a folytonos félelem amiben éltek már néha engem is kikészített. Féltem értük helyettük is, amikor Tamás gondolkodás nélkül kilépett az utcára vagy bevásárolni ment, holott nem voltak iratai. Szóval igen, a székem szélén ülve és körmöt rágva olvastam a történéseket, és csak remélni tudtam egy szép és igazságos befejezésben.

A történet lezárása igazán szép volt. Nem hajtottak fejet senki előtt sem és csakis arra koncentráltak, hogy nekik jó legyen, ők boldogok legyenek, nem számít a többi ember vagy épp a megmaradt család mit gondol.

Igazán érdekes és szerethető könyv volt, sokáig foglalkoztatott, hogy hány évesek a szereplőink, és ezt csak a könyv legvégén tudtuk meg (38-40). Tetszett a lezárás is, és összességében minden szerettem ebben a könyvben. Tamás látomásai igazán sokat dobtak a történeten.

Csak ajánlani tudom.

SzemreValó_könyvek>!
S. A. Locryn: Gyufaláng

Régóta szemeztem a könyvvel, így amikor megláttam, hogy lehet jelentkezni utazókönyvre, úgy döntöttem minden további nélkül. Nagyon tetszett a történet. Különleges borítót kapott, mely szerintem visszaadja az egész könyv hangulatát, érzelmi állapotát.

Sándor és Tamás történetét olvashattam. Két ember, akik megélték és átélték a háború viszontagságait és borzalmait. Mindezt nagyon szépen mutatja be az írónő. Két férfi, akik vonzódnak egymáshoz, de ezt még maguknak sem merik bevallani, emellett titkolniuk kell a világ elől. Megannyi érzelmet leírt az írónő a történet során, melyeket érezni lehetett. Ezáltal sokféle érzelmet éltem meg. A maga borzalmaival együtt tetszett. Gyönyörűen megírt, kerek és egész történet. A cselekmény és a karakterek alaposan kidolgozottak, jól felépített történet. Kedvenc szereplőt nem emelnék ki, mert nem tudnék kiemelni egyet is. Sokan közülük a szívemhez nőtt. Köszönöm, hogy olvashattam.

T_Vicky P>!
S. A. Locryn: Gyufaláng

Az írónővel akkor találkoztam először, mikor karcolt az egyik novellájáról link, amit nagyon szerettem. Mikor megtudtam, hogy megjelenik a könyve, nem volt kérdés, hogy ez nekem kell. Főleg miután megláttam ezt a gyönyörűséges borítót. El se jutottam a fülszövegig, már a kívánságlistámon volt.
És imádtam. Nagyon. És azt hiszem, elvonási tüneteim vannak. Kíváncsi voltam a végére, de nem akartam, hogy vége legyen. Éjjel fejeztem be, délelőtt elolvastam a blogon mindent, amit csak lehetett. Mikor megláttam azt a rajzot Sándorról, hirtelen kedvem lett volna elkezdeni olvasni megint. És most akarok mééég.
Nagyon szerettem Sándort és Tamást egyaránt, a kapcsolatuk kialakulását, ahogy megbirkóztak a problémákkal. Sándor anyukája is aranyos volt. Meg persze a cica. *-* Imádtam a cicát. spoiler Tetszett ahogy a két férfi foglalkozott vele, meg a szomszéd gyerekekkel.
Már készítem a helyet az írónő többi könyvének a polcon. :)

2 hozzászólás
Tündérke P>!
S. A. Locryn: Gyufaláng

Utazókönyvként került hozzám, már nagyon vártam, hogy olvashassam és nem csalódtam.*-* Csodálatos volt, izgalmas és szívet melengető. Nagy szükségem volt most erre a történetre, jót tett a befelé forduló, szomorkás hangulatomnak. Kicsit nehezen adom tovább…remélem előbb-utóbb lesz saját példányom is. :)

kitti_th P>!
S. A. Locryn: Gyufaláng

Nagyon jól induló könyv, azt is gondoltam az elején, hogy random emberek fognak visszaemlékezni az őrnagyra és a századosra. A mágikus realizmus rész nagyon kellett ennek a történetnek, számomra az vitte előre a történetet. Annyira azonban mégsem kötött le, mint szerettem volna, talán azért, mert sokszor ismétlődésként éltem meg bizonyos történéseket.
Egyébként Juri hova lett?

Moncsi22>!
S. A. Locryn: Gyufaláng

Ez a könyv a szívemet törte össze, és rakta össze újra, de másképpen. Ez az első LMBTQ+ könyv, amit magyar író tollából olvastam. Bevallom, alig akarom azt elhinni, hogy ez az első könyv, ami megjelent az írónőtől. Látni a regényben azt, hogy benne van a szíve és a lelke. Rengeteg kutatómunkát végezhetett, mert sok hiteles adat szerepel a lapjain. Ez a könyv a második világháború utáni Magyarországot mutatja be, annak minden árnyékával. Ez nem egy szirupos romantikus történet, ami két férfi között bontakozik ki. A kor minden nehézségével, küzdelmeivel együtt tárja elénk az eseményeket, sőt betekintést nyerhetünk a háború alatti időkbe is.
A történet az én szememmel.

Adott egy férfi, név szerint Szép Tamás, aki őrmester volt a hadseregben a háború alatt, s gyengéd érzelmeket táplált századosa, Nemessy Sándor iránt, amit mindenki előtt titkolt. Emellett volt egy másik titka is, amiről senkinek sem beszélt, még Sándornak sem, mindig csak megérzésként utalt rá. Ezek a megérzések látomásokként jelentek meg a szeme előtt, és eléggé nehezen viselte ezeket.
Adott egy másik férfi is, akit Nemessy Sándornak hívnak, aki százados volt a seregben a háború alatt. Sándor nem tudta, mit is érez Tamás iránt, így elkönyvelte az érzéseit, mint barátságot. A háború alatt nagyon jól együtt tudtak működni. Mindenben segítettek egymásnak, amíg nem történt valami a fronton, ami nemcsak Sándor életét változtatta meg.
A háború után Nemessy százados fél lábbal tér haza, mert egyik lábát elveszítette, és műlábat kapott.
Hosszabb értékelést itt találod:
https://www.magyarszerzokkonyveimagazin.hu/2021/02/s-lo…


Népszerű idézetek

Fairymysz>!

Nem vagyok olyan emberek szeretetére szorulva, akik világ életemben csak a kötelességeimről tudtak, de az emberről a kötelességek mögött nem.

Fairymysz>!

– Pedig a világ és az egyház elítél minket.
– A világ és az egyház téved. Nem értik a saját tanításukat. Azt tanítják, hogy Isten a saját képére teremtette az embereket. A férfit és a nőt is. Tehát Isten nem lehet csak férfi, mert ott kell lennie benne a nőnek is. És ott kell benne lennie annak is, ami te vagy. Én abban hiszek, hogy ami természetellenes, az egyszerűen nem létezik.

416. oldal

T_Vicky P>!

– Hiszek neked, Tamás. Ha azt mondod, hogy el kell mennünk, akkor elmegyünk.
Tamás Sándor vállába kapaszkodott. Könnyektől maszatos arcát a nyakába fúrta, miközben próbálta visszanyerni légzése felett az uralmat.
– De van egy feltételem – szorította magához még jobban Sándor.
– Akármi – lehelte Tamás.
– Visszük a macskát is.

132. oldal

Fairymysz>!

[…]Mi a terv? Mit csinálunk akkor?
– Én biztos, hogy a Duna közelébe se megyek aznap éjszaka. Leeresztek minden redőnyt, bezárom a macskát, és a szobám rejtekében leszek majd.
– Remélem, nincs kifogásod társaság ellen… kiválóan tudok csapatban rettegni…

88. oldal

Tímea_Szabó_4>!

– Te meg mikor másztál ide közénk? – kérdezte tőle Sándor.
A macska ezt úgy vette, hogy neki továbbra is minden joga megvan a két férfi testének melegében feküdni, így kényelmes a hátára fordult, és elnyúlt köztük. Két mellső mancsát kettejük összekulcsolt kezére emelte. Groteszk módon olyan látványt keltett, mintha a macska a világ ellenében áldását adná rájuk.

108. oldal

shadowhunter1975 P>!

Tényleg mesélnem kellene róluk? A századosról és az őrmesterről?

(első mondat)

T_Vicky P>!

– Nem számít. Azt gondolnak, amit akarnak.
– És te a világgal is szembe mész, ha úgy alakul.
– Érted? Gondolkodás nélkül.

400. oldal

Fairymysz>!

[…]Tamásnak nem tetszett, ahogy Bence az öccsére nézett. Majd meg is szólalt, és összeszidta a kisebbet.
– Ne sírj! – dorgálta meg. – A férfiak nem gyengék. Nem sírnak.
– Ez nem igaz, Bence – mondta neki halkan Tamás. – A férfiak is sírnak. És nem lesznek tőle kevésbé férfiak. Csak a szívtelenek nem sírnak.

302. oldal

anemona P>!

– Ne feltételezz természetfelettit ott, ahol emberi gonoszság is lehet – fújt ki egy nyugtalan lélegzetet Tünde.

278. oldal

Fairymysz>!

[…]az újjáépítés malmai mindennél lassabban őrölnek Magyarországon.


Népszerű triviák

S_A_Locryn IP>!

Gondoltam, érdekes lehet, hogy mennyi utánajárást igényelt a Gyufaláng. Ezeket szedtem össze nagyvonalakban.
Ilyen volt például:
– Az LMBT emberek helyzete a második világháború után (általánosságok és törvénykezések)
– Budapest állapota, az újjáépítés üteme a háború után (például üzemelő kórházak)
– Az államforma átalakulása
– Lehetőségek az ország elhagyására

[salocrynwrites.com]

Kapcsolódó könyvek: S. A. Locryn: Gyufaláng

S. A. Locryn: Gyufaláng
S_A_Locryn IP>!

Van pár érdekesség, a Gyufaláng két főszereplőjével kapcsolatban, ami csak említés szintjén került elő a könyvben. Ilyen néhány (talán nem is annyira) apróság Tamás és Sándor családjáról. Illetve arról, hogy a regény leghűségesebb bétaolvasója hogyan is képzelte el őket. Ha olvastátok a könyvet, de szeretnétek még pár dolgot megtudni Tamásról és Sándorról, vagy ha még nem, de érdekel titeket, hogy kikről is szól a könyv, a lenti linken sok-sok érdekességet megtudhattok róluk.

[salocrynwrites.com]

Kapcsolódó könyvek: S. A. Locryn: Gyufaláng

S. A. Locryn: Gyufaláng
S_A_Locryn IP>!

Készítettem egy képzeletbeli interjút a Gyufaláng főszereplőivel, amiben olyan dolgokról is mesélnek, amik nem derülnek ki a regényből. Ha szeretnétek pár érdekességet megtudni Tamásról és Sándorról, mindenképpen olvassátok el beszélgetést velük a lenti linken.

[salocrynwrites.com]

Kapcsolódó könyvek: S. A. Locryn: Gyufaláng

S. A. Locryn: Gyufaláng

Hasonló könyvek címkék alapján

Carol Souya: Évszakok
V. E. Schwab: Addie LaRue láthatatlan élete
Rácz-Stefán Tibor: Nincs hozzád hasonló
Böszörményi Gyula: Szer'usz világ
Karády Anna: A füredi földesúr
Paullina Simons: A bronzlovas
Erin Morgenstern: Csillagtalan Tenger
Jud Meyrin: Lowdeni boszorkányhajsza
Papp Csilla: Szerelem újraírva