Gyufaláng 70 csillagozás

S. A. Locryn: Gyufaláng

Nemessy Sándor százados önmaga árnyékaként éli életét a hamvaiból épp újjáéledő Budapesten.
1947 karácsony előestéjén talál rá a hadifogságból szabadult őrmesterre. Szép Tamás tudja, hogy meg kell változtatnia a jövőt, és meg kell mentenie a századost, mindig ez a szándék vitte előre.
Megtalálja-e az elhatározást magában, hogy az érzései szerint cselekedjen? Ha lesz hozzá mersze, vajon hagyják-e neki?
Lehet-e két férfi barátságából több egy bizalmatlansággal átitatott korszakban, amikor a másság főbenjáró bűn volt?

>!
Book Dreams, Gyömrő, 2020
448 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786156155252

Enciklopédia 3

Szereplők népszerűség szerint

Szép Tamás őrmester · Nemessy Sándor százados


Kedvencelte 21

Most olvassa 2

Várólistára tette 52

Kívánságlistára tette 36

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Cync>!
S. A. Locryn: Gyufaláng

Micsoda gyöngyszemre tudok bukkani, ha nem is keresem!
Először ódzkodtam a könyvtől, mert nem állnak közel hozzám a világháborús könyvek, ráadásul a mágikus realizmus számomra mindig kissé idegen volt, főleg a látomásos téma. Ellenben ez a könyv megmutatta, milyen zseniálisan lehet mindezt ötvözni!
Az írásmódba, a stílusba már az első oldalakon beleszerettem. Hogy épp kinek a szemszögéből olvasok, az elején még kissé zavaros volt, de utána már nem okozott problémát.
A második világháború utáni Magyarországot szerintem elég hitelesen mutatja be, az akkori eseményeket, környezetet és embereket, minden nehézséggel együtt.
Történelmi romantikus könyv, viszont nem a felhők felett lebegős, csöpögős fajta, mégis teljességgel magával ragadó, gyönyörűen megírt történet!
Csodálatosan mutatja be a két főszereplőnk, Sándor és Tamás kapcsolatát, ami lassan bontakozik ki, érzelmes, szenvedélyes. Egyik férfi sem tökéletes, amitől talán csak még szerethetőbbek. A visszaemlékezésekből még többet megtudhatunk róluk, ahogy a háború alatti időkről, ezzel csak megerősítve kettejük kapcsolatát.
Tetszett, hogy nem csak a romantikus szálon van a hangsúly, hanem a cselekmény többi része is fontos szerepet kap.
A mellékszereplőket is nagyon kedveltem.
A feszültség az egész könyvben jelen van, a látomások által pedig csak fokozza ezt az érzést, tudod, hogy akármelyik pillanatban történhet valami. Végig izgultam mindenkiért, és nagyon bíztam a boldog befejezésben.
Többször elszorult a torkom, megkönnyeztem egy-egy jelenetet, főleg a könyv végét, ami igazán szép volt!
Néhol fájdalmas, egyáltalán nem szokványos történet, két férfi szerelmével a középpontban, akik köré egy fantasztikus cselekmény lett építve!
A történelmi és meleg könyvek kedvelőinek mindenképp ajánlom, de azoknak is, akik csak most akarnak ismerkedni vele.

3 hozzászólás
Garbai_Ildikó P>!
S. A. Locryn: Gyufaláng

Utazókönyvként került hozzám és ezt itt is köszönöm. Azért szeretek az ilyen könyvekre jelentkezni, mert sok olyan történetet olvastam már így amit én magamtól biztos nem teszek meg. Először itt is csak néztem, hogy a háború, az LMBTQ , mágikus realizmus, a kommunizmus és többek közt a romantikát, hogyan, milyen formában lehet össze gyúrni és egy jó kis történetet kerekíteni belőle. Határozottan kellemesen csalódtam. Vitt magával rendesen. Tele volt érzelemmel, izgalommal és feszültséggel. Sándort és Tamást hamar megkedveltem és izgultam mi lesz a sorsuk. Nem szeretném itt elmondani mi volt de aki egy nem egy mindennapos, szokványos történetre vágyik az semmi esetre se hagyja ki.

anemona P>!
S. A. Locryn: Gyufaláng

A legjobb magyar meleg regény, amit olvastam.
Csak a legalapvetőbb ismereteim vannak kis hazánk történelmének ezen „nagyszerű” időszakából, így a könyv hitelességét nem tudom megítélni. Nekem valószerűnek tűnt, és persze végtelenül elszomorított. Tamás és Sándor szerelme egy csodálatos reménysugár a kilátástalan időkben. Nagyon tetszett, teljesen magával ragadott, minden várakozásomat felülmúlta.
Nem igazán kerestem eddig magyar szerzők LMBTQ könyveit, de ez egy kiváló emlékeztető volt arra, hogy változtassak ezen a szokásomon.

4 hozzászólás
bemese05 P>!
S. A. Locryn: Gyufaláng

Ez is egy csodálatos regény volt az írónőtől! Nem a kedvenceim a történelmi könyvek, de mivel a másik két könyve nagy kedvencem lett, így ezt se hagyhattam ki!
Igazából azon kívül, h kicsit lassan haladtunk a cselekménnyel másba nem tudnék belekötni!
Kedveltem a szereplőket! Tamás és Sándor rendkívüli férfiak! Kevés olyan párt ismerek akik náluk jobban megérdemelnék a boldog befejezést! Nagyon tetszett, ahogyan az első perctől fogva ragaszkodtak egymáshoz már a csatatéren is! Különleges kapocs volt köztük mindig is! Nagyon sok nehézségen átmenetek!
Szerintem leginkább azért volt nehéz olvasnom, mert sajnos a legrosszabb korban játszódik a történet! Nem szeretem az ilyen igazságtalanságokat, amiket kénytelenek kiállni! Olvasás közben többször is összeszorult a szívem a történteken!
Tamás különleges képességge nagyon feldobja a könyvet! Főleg ahogyan nagyon sok bajt megúsznak emiatt!
Ferdinándot pedig imádtam! Az epilóguson el is sírtam magam! ♥

loveQhuay>!
S. A. Locryn: Gyufaláng

Történelmi romantikus regények nem igazán az én asztalom, de gondoltam adok a könyvnek egy esélyt, hiszen bár a második világháború utáni időben játszódik, mégis csak két férfi szerelmét írja le.

Könnyen sikerült emélyednem a történetben és a karakterek is érdekesek voltak. Új volt számomra a 48/49-es Budapestről olvasni, de tetszett minden ahogy az író bemutatta az akkori várost és az életet. Úgy éreztem ott vagyok a szereplőkkel együtt, és velük együtt élem át a történetet – ami néha fájdalmas volt.

Sándor és Tamás története nagyon tetszett, és az a kis mágikus jövőbe látás szál is izgalmas volt. Tamás minden erején felül is, de próbálta megvédeni Sándort a fádjalmaktól és a haláltól is. A háborús visszamlékezések nagyon jók voltak, szerettem belelátni a múltjukba, hogyan is kerültek ilyen közel egymáshoz.

A találkozásuk, azután mikor azt hitték elvesztették a másikat a háborúban, igazán jó volt. Újra látni valakit akiről azt hitted már elvesztetted, és minden tőled telhetőt megtenni azért hogy életben maradjon? Imádtam! Sándor felajánlotta mindenét, még azt a keveset is ami neki volt, hogy megossza Tamással. Nagyon tetszett ahogy ők ketten együtt éltek és egyre jobban újra barátok, majd több lett belőlük. Tamás látomásai érdekesek voltak és nagyon kíváncsi voltam végül hogy módosít a látottakon, és ki kerül ki élve és halva a történetből.

Emil/Ferenc egy jó mellékszereplő volt, jól egyengette főszereplőink útját és segítette őket mindenben amiben tudott.

Izgalmas, néhol fájdalmas, néhol igazán mély romantikus történet ez a könyv. Az írásmóddal néha voltak bajaim, nem volt mindig tiszta kinek a fejében vagyunk éppen, épp ezért az elején sokáig tartott mire tisztáztam magamban hogy melyikőjük Sándor és melyikőjük Tamás.

Kicsit több mint lókét hónapnyi eseményt foglal magában, Karácsony napjától március elejéig. Tetszett az élet amit maguknak kialakítottak, de a folytonos félelem amiben éltek már néha engem is kikészített. Féltem értük helyettük is, amikor Tamás gondolkodás nélkül kilépett az utcára vagy bevásárolni ment, holott nem voltak iratai. Szóval igen, a székem szélén ülve és körmöt rágva olvastam a történéseket, és csak remélni tudtam egy szép és igazságos befejezésben.

A történet lezárása igazán szép volt. Nem hajtottak fejet senki előtt sem és csakis arra koncentráltak, hogy nekik jó legyen, ők boldogok legyenek, nem számít a többi ember vagy épp a megmaradt család mit gondol.

Igazán érdekes és szerethető könyv volt, sokáig foglalkoztatott, hogy hány évesek a szereplőink, és ezt csak a könyv legvégén tudtuk meg (38-40). Tetszett a lezárás is, és összességében minden szerettem ebben a könyvben. Tamás látomásai igazán sokat dobtak a történeten.

Csak ajánlani tudom.

SzemreValó_könyvek >!
S. A. Locryn: Gyufaláng

Régóta szemeztem a könyvvel, így amikor megláttam, hogy lehet jelentkezni utazókönyvre, úgy döntöttem minden további nélkül. Nagyon tetszett a történet. Különleges borítót kapott, mely szerintem visszaadja az egész könyv hangulatát, érzelmi állapotát.

Sándor és Tamás történetét olvashattam. Két ember, akik megélték és átélték a háború viszontagságait és borzalmait. Mindezt nagyon szépen mutatja be az írónő. Két férfi, akik vonzódnak egymáshoz, de ezt még maguknak sem merik bevallani, emellett titkolniuk kell a világ elől. Megannyi érzelmet leírt az írónő a történet során, melyeket érezni lehetett. Ezáltal sokféle érzelmet éltem meg. A maga borzalmaival együtt tetszett. Gyönyörűen megírt, kerek és egész történet. A cselekmény és a karakterek alaposan kidolgozottak, jól felépített történet. Kedvenc szereplőt nem emelnék ki, mert nem tudnék kiemelni egyet is. Sokan közülük a szívemhez nőtt. Köszönöm, hogy olvashattam.

kitti_th P>!
S. A. Locryn: Gyufaláng

Nagyon jól induló könyv, azt is gondoltam az elején, hogy random emberek fognak visszaemlékezni az őrnagyra és a századosra. A mágikus realizmus rész nagyon kellett ennek a történetnek, számomra az vitte előre a történetet. Annyira azonban mégsem kötött le, mint szerettem volna, talán azért, mert sokszor ismétlődésként éltem meg bizonyos történéseket.
Egyébként Juri hova lett?

2 hozzászólás
ThePaleEmpress P>!
S. A. Locryn: Gyufaláng

Utazókönyvként került hozzám, már nagyon vártam, hogy olvashassam és nem csalódtam.*-* Csodálatos volt, izgalmas és szívet melengető. Nagy szükségem volt most erre a történetre, jót tett a befelé forduló, szomorkás hangulatomnak. Kicsit nehezen adom tovább…remélem előbb-utóbb lesz saját példányom is. :)
Update (2023.05.21.): Van már saját példányom, el is olvastam (igaz, most sem gyorsan). A kedvenc részeimnél szamárfület hajtottam, hogy újraolvashassam, ha bármikor vigasztalásra lesz szükségem. Még mindig nagyon szép és izgalmas történet. Szívesen látnám egyszer filmvásznon.

T_Vicky P>!
S. A. Locryn: Gyufaláng

Az írónővel akkor találkoztam először, mikor karcolt az egyik novellájáról link, amit nagyon szerettem. Mikor megtudtam, hogy megjelenik a könyve, nem volt kérdés, hogy ez nekem kell. Főleg miután megláttam ezt a gyönyörűséges borítót. El se jutottam a fülszövegig, már a kívánságlistámon volt.
És imádtam. Nagyon. És azt hiszem, elvonási tüneteim vannak. Kíváncsi voltam a végére, de nem akartam, hogy vége legyen. Éjjel fejeztem be, délelőtt elolvastam a blogon mindent, amit csak lehetett. Mikor megláttam azt a rajzot Sándorról, hirtelen kedvem lett volna elkezdeni olvasni megint. És most akarok mééég.
Nagyon szerettem Sándort és Tamást egyaránt, a kapcsolatuk kialakulását, ahogy megbirkóztak a problémákkal. Sándor anyukája is aranyos volt. Meg persze a cica. *-* Imádtam a cicát. spoiler Tetszett ahogy a két férfi foglalkozott vele, meg a szomszéd gyerekekkel.
Már készítem a helyet az írónő többi könyvének a polcon. :)

2 hozzászólás
Niphrendil IP>!
S. A. Locryn: Gyufaláng

Tudtam, hogy ez a könyv tetszeni fog, de hogy ennyire, azt nem sejtettem.
Mindig is vonzottak az olyan könyvek, amiknek főhősei katonák, vagy veteránok. Itt mindkét főhős az. Ráadásul a magyar történelem egy olyan korszakába nyerünk bepillantást, amiről eddig igen keveset olvastam.

Rögtön az elején kiemelném az egyetlen hibát, amit érdemesnek tartok megemlíteni a könyvvel kapcsolatban – aztán jöhet a sok jó –:
Sajnos nagyon sok az elírás, nyomdahiba :( Hol vagytok, valamire való lektorok????

Na de ezt letudva, jöjjön a könyv éltetése:

Nem nagyon szeretem a romantikus regényeket, de ennek ellenére akadnak kedvenceim köztük. A Gyufaláng is ilyen. Szeretem, amikor a szerelmespár két tagja közt – hajdan, vagy jelen állapotban – van valamilyen rangbéli, vagy hierarchiabeli különbség. Itt ugye százados/őrmester a felállás. Mindig szerettem olvasni olyan történeteket, ahol a szerelem az ilyen határokat elmossa. A társadalmi normák felolvadnak az érzelmektől.

Az erotikus jelenetek, bár igen sok volt belőlük, nem zavartak, mert nagyon szépen voltak megírva. Egy percig se éreztem magam kényelmetlenül. A legkevésbé sem voltak ezek a jelenetek tolakodóak.

Az írásmód igazán kellemes, gördülékeny. Jó érzés olvasni.
A mágikus realizmus oldala a történetnek pedig nagyon izgalmas. spoiler
Nagyon tetszettek a kis oldalszálak, problémák és megoldásaik, amikbe Tamás képességei miatt nyertünk betekintést.
Az emlékek és visszatekintések is nagyon szépen illeszkedtek a történetbe. Igazán összeszedett regénnyel van dolgunk.

A kedvenc szereplőm Sándor lett. Igazi nekem való karakter, ráadásul sánta is (fél lába hiányzik), ami nekem ilyen titkos kedvencem férfi főhősöknél, ne kérdezzétek, miért.
A mellékszereplők is nagyon érdekesek voltak. Még a macskát is szerettem, pedig a való életben utálom őket XD.

Ajánlom a könyvet mindenkinek, aki szereti a katona románcokat és az lmbtq témát, valamint nem riad vissza az erotikától.

3 hozzászólás

Népszerű idézetek

FeketeAlex I>!

Normálisnak tűnni normális emberek közt.

74. oldal

FeketeAlex I>!

– És te a világgal is szembe mész, ha úgy alakul.
– Érted? Gondolkodás nélkül.

400. oldal

FeketeAlex I>!

Szeretnék támasz lenni neked. Engedj közel, kérlek.

102. oldal

FeketeAlex I>!

Nem az az ember jött haza a frontról, aki először útnak indult oda.

16. oldal

FeketeAlex I>!

– Pedig a világ és az egyház elítél minket.
– A világ és az egyház téved.

416. oldal

FeketeAlex I>!

– Nem csókoltál még meg soha senkit? Mennyi is vagy? Harminckilenc?

99. oldal

FeketeAlex I>!

– Én biztos, hogy a Duna közelébe sem megyek aznap éjszaka. Leeresztek minden redőnyt, bezárom a macskát, és a szobám rejtekében leszek majd.
– Remélem, nincs kifogásod társaság ellen… kiválóan tudok csapatban rettegni…

88. oldal

FeketeAlex I>!

Akármi is folyjék a jövőben ebben az országban, felháborító, hogy hősökkel ilyen történhet.

69. oldal

FeketeAlex I>!

– Egyébként sem tudom, kinek kellene egy nyomorék…
Tamásból majdnem kibukott a tiltakozás, hogy Sándor neki egész biztosan kell. Olyan módokon is, amit ő elképzelni sem tud.

76. oldal

FeketeAlex I>!

Nem is értette, miért zavarják olyan apróságok, hogy emberek minek hívják magukat.

126. oldal


Népszerű triviák

S_A_Locryn I>!

Gondoltam, érdekes lehet, hogy mennyi utánajárást igényelt a Gyufaláng. Ezeket szedtem össze nagyvonalakban.
Ilyen volt például:
– Az LMBT emberek helyzete a második világháború után (általánosságok és törvénykezések)
– Budapest állapota, az újjáépítés üteme a háború után (például üzemelő kórházak)
– Az államforma átalakulása
– Lehetőségek az ország elhagyására

[salocrynwrites.com]

Kapcsolódó könyvek: S. A. Locryn: Gyufaláng

S. A. Locryn: Gyufaláng
S_A_Locryn I>!

Van pár érdekesség, a Gyufaláng két főszereplőjével kapcsolatban, ami csak említés szintjén került elő a könyvben. Ilyen néhány (talán nem is annyira) apróság Tamás és Sándor családjáról. Illetve arról, hogy a regény leghűségesebb bétaolvasója hogyan is képzelte el őket. Ha olvastátok a könyvet, de szeretnétek még pár dolgot megtudni Tamásról és Sándorról, vagy ha még nem, de érdekel titeket, hogy kikről is szól a könyv, a lenti linken sok-sok érdekességet megtudhattok róluk.

[salocrynwrites.com]

Kapcsolódó könyvek: S. A. Locryn: Gyufaláng

S. A. Locryn: Gyufaláng
S_A_Locryn I>!

Készítettem egy képzeletbeli interjút a Gyufaláng főszereplőivel, amiben olyan dolgokról is mesélnek, amik nem derülnek ki a regényből. Ha szeretnétek pár érdekességet megtudni Tamásról és Sándorról, mindenképpen olvassátok el beszélgetést velük a lenti linken.

[salocrynwrites.com]

Kapcsolódó könyvek: S. A. Locryn: Gyufaláng

S. A. Locryn: Gyufaláng

Hasonló könyvek címkék alapján

Rácz-Stefán Tibor: Kapcsolatpróba
Rácz-Stefán Tibor: Nincs hozzád hasonló
Megyeri Judit: Holttest az Ambróziában
Paullina Simons: A bronzlovas
Erin Morgenstern: Csillagtalan Tenger
Ella Frank: Robbie
B. E. Belle: Megtörtek
Lisa Kleypas: Az ördög télen
Karády Anna: A füredi földesúr
Carlos Ruiz Zafón: A mennyország fogságában