Bronzváros (Dévábád-trilógia 1.) 4 csillagozás

S. A. Chakraborty: Bronzváros

Nahri ​sosem hitt a mágiában, de megvan a tehetsége hozzá: a 18. századi Kairó utcáin nem találni nála kiválóbb szélhámosnőt. Ám mindenkinél jobban tudja, hogy amivel a kenyerét keresi – tenyérjóslás, zár-szertartások, gyógyítás –, az egytől egyig szemfényvesztés, bűvészmutatvány, tanulható képesség. Eszköz arra a csodás célra, hogy kizsebelhesse az oszmán nemeseket.
De amikor Nahri véletlenül megidézi maga mellé Dárát, a hozzá hasonlóan dörzsölt és sötéten rejtélyes dzsinn harcost, akkor kénytelen elismerni, hogy a varázsvilág – melyről szentül hitte, hogy csupán a gyerekmesékben létezik – valódi. Mert Dára megoszt vele egy lélegzetelállító történetet: a tűz lényeitől hemzsegő forró, szélfútta sivatagon és a rejtélyes máridok nyughelyének otthont adó folyókon, az egykor szemkápráztató emberi világvárosok romjain és a hegyeken túl – ahol még az égben köröző ragadozó madarak sem azok, aminek látszanak – terül el Dévábád, a legendás bronzváros, melyhez Nahrit eltéphetetlen… (tovább)

Eredeti mű: S. A. Chakraborty: The City of Brass

>!
Agave Könyvek, Budapest, 2019
518 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634194729 · Fordította: Benkő Ferenc
>!
Agave Könyvek, Budapest, 2019
528 oldal · ISBN: 9789634194811 · Fordította: Benkő Ferenc

Most olvassa 5

Várólistára tette 198

Kívánságlistára tette 318

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

>!
Liliane
S. A. Chakraborty: Bronzváros

"…Annyira jó volt ilyen aprólékos könyvet olvasni! Itt éreztem azt igazán, hogy a Bronzváros nagyon az én igényeimnek megfelelően lett megalkotva és elregélve, kb mindent imádtam benne és szó szerint ütős élményben volt részem.

A Fable III óta lenyűgöznek a sivatagi népek és pont ezért, már napok óta gondolkodom azon, hogy ezt a történetet nem is igazán filmen, hanem sokkal inkább játékban látnám szívesen viszont és nagyon remélem, hogy valaki felfigyel erre a világra, mert érdemes lenne. De komolyan! Képzeljétek el, milyen lenne barangolni a Bronzvárosban…"

>!
Lorelei
S. A. Chakraborty: Bronzváros

A Bronzvárosra elsősorban a borítója miatt figyeltem fel, utána pedig tartottam attól, hogy csupán egy újabb klisés történettel fogok megismerkedni. Viszont óriásit tévedtem, ugyanis hatalmas pozitív csalódásban volt részem.

„Nahri egy szegény sorban élő, piti kis szélhámos, aki ál-szertartásokon keresztül igyekszik megkurtítani a nemeseket. Az egyik alkalom félresikerül és megidéz egy nem is akármilyen dzsinnt, a legendás harcos Dárát. Ha nem lenne elég a sokk, hogy ő ténylegesen varázsolt, akkor a rejtélyes és jóképű harcos közli vele, hogy egy kihalt dév család elfeledett sarja és az élete veszélyben forog. ”

„Már az első pillanattól fogva beszippantott a regény hangulata. Egyből éreztem a bőrömön a forróságot és elképzeltem a talpam alatt ropogó homokot. Nahri a kezdetektől egy szimpatikus és belevaló főhősnek tűnt és élvezet volt általa egyre jobban megismerni a háttérvilágot. El sem hiszem, hogy az írónőnek ez az első, debütáló könyve. Hihetetlenül részletes történelmet, kultúrát, mitológiát dolgozott ki. Utólag utánanéztem a dzsinneknek és a ”valóság” remekül keveredett az általa elképzelt világgal. Minden szavát elhittem, azon sem csodálkoznék, ha létező népekről és országokról lenne szó.”

Teljes bejegyzés: https://maybeitisaboutthestory.blogspot.com/2019/04/s-c…

>!
Zanbar
S. A. Chakraborty: Bronzváros

Semmi pánik, dzsinnek vagyunk!!!

Szerintem ennyi és kész. Bővebben még ennyi sem.
A kötet olvasása közben, úgy a kétszázadik oldalon kezdett bennem motoszkálni, hogy itten valami nem stimmel. Én ilyet már láttam, tudom mi ez…. és tényleg…ez egy trilógia első része mely nem áll meg a saját lábán.
(Csak a kötet olvasása után kerestem rá, hogy elsőkönyves szerző és egyből kotyvasztott egy reménybeli trilógiát. Mondhatnánk, igen zseniális, írjon bátran, de nem az)
Túláradó érzelmek nélkül, kétségtelen, hogy nem vagyok célközönsége a történetnek, ám ettől az még működhetne. De nem.
– Szörnyű klisé henger az egész. Egy nő, két pasi – még ha a szerelemi háromszöget folyvást igyekszik kerülni az írónő, de akkor is. Képtelen eldönteni, hogy mi a könyv korhatára. 12-esnek túl súlyos, 16-osnak csenevész. Van is szex meg nincs is szex, van is 3 dimenziós karakter, meg nincs is, van is súlyos lappangó múlt, tele sötét ismétlem SÖTÉT titokkal, meg nincs is. Mint a magyar népmesében: Hoztam is meg nem is….
– A sztori véresen kiszámítható kezdve a főszereplő szuper képességeitől a „valami túl egyszerű ahhoz, hogy valóban úgy legyen és tényleg nem úgy van jelenségekig” (van belőle néhány) és hogy az írónő is összetévesztette a szintlépést a karakter fejlődéssel. Kár.
– Kár, hogy nincs kinek szurkolni. Kár, hogy nincs egy nyamvadt karakter sem, aki képes volna ön vagy kultúra azonos lenni – egy muszlim, ismétlem muszlim kultúra nőtagja vadul ellenkezik a többnejűség ellene – igen tudom, hogy nem mindenki ért még ott sem egyet ezzel, de ilyen nyíltan keményen, és lényegében érdemi magyarázat nélkül kiállni ezért minimum kizökkentő vagy inkább csak egy jókora meehh, ha az egész kötetet tekintem. Kár, hogy az írónő nem tudott mit kezdeni az egyetlen kötet fogalmával. A könyv vége felé, ahelyett, hogy éreznénk a lezárás okszerűségét, őt inkább megrémített a dolog ezért magyarázatok és szál elvarrások helyett még rendesen telepakolta az utolsó oldalakat és csak a „Olvassátok el a következő részt” felirat hiányzik a végéről. Hogy az ördögbe nem vette ezt észre senki a kiadónál? – Az eredetinél, tévedés ne essék…
Végül pedig azt kell mondanom, hogy azt hiszem sikerült egy új fantasy éra számomra első kötetét olvasnom. Volt Harry Potter hullám, volt Twilight hullám, volt posztap Y. A hullám és most eljött a Trónok Harca hullám. Mert ez a könyv egy az egyben annak toposzait használja fel, csak nem jól.

>!
Agave Könyvek, Budapest, 2019
518 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634194729 · Fordította: Benkő Ferenc
6 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

J. R. R. Tolkien: A Gyűrűk Ura
Brandon Sanderson: Elantris
Margaret Weis – Tracy Hickman: Az őszi alkony sárkányai
Brandon Sanderson: A királyok útja I-II.
Greg Keyes: Született Királynő
Renée Ahdieh: Harag & hajnal
Alwyn Hamilton: A szultán foglya
George R. R. Martin: Kardok vihara
Szép Zsolt: Kárpát walzer
Rick Riordan: Az Olimposz vére