A ​császár / A sahinsah 9 csillagozás

Ryszard Kapuściński: A császár / A sahinsah

A szerző Etiópiában a katonaság hatalomátvétele után élete kockáztatásával felkereste Hailé Szelasszié különböző magas beosztású hivatalnokait (a kutyapisifeltörlőtől a miniszterig) Az ő vallomásaik alapján született első könyve, A császár. A szerző a hatalom mechanizmusáról írt trilógia első részének tekinti, A sahinsah Iránról szól, a sah bukása idején, és ugyancsak világsiker. A zsarnok hibáinak százféle fajtájával ismertet meg bennünket, az uralkodó szinte abszurd hozzá nem értésével, a valóságtól való elrugaszkodásával és azzal a riasztó ténnyel, hogy a kegyetlenség ebben az országban történelmi hagyomány. Kapuscinski nem ír le semmit, amit nem volt alkalma saját bőrén tapasztalni. Innen ered prózája roppant szuggesztivitása.

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Európa Zsebkönyvek

>!
Európa, Budapest, 1987
304 oldal · ISBN: 9630739895 · Fordította: Gimes Romána, Nemere István

Kedvencelte 1

Most olvassa 1

Várólistára tette 13

Kívánságlistára tette 1


Kiemelt értékelések

>!
ddani P
Ryszard Kapuściński: A császár / A sahinsah

Ez a könyv úgy lett félbehagyva, hogy igazából két kisebb dokumentumregény egyben, és az elsőt elolvasva most félreteszem, mert azt hiszem err emég egy iráni sah története már sok lesz egyszerre.
Hogyhogy? Hát, van ez a dolog a szerteágazó zenei ízlésemmel, és Kapuscinski éppen A császár című kiváló írásával egy rég várakozó tyúkszmem karatézta telibe, hogy csak nyekkenek. Az persze eddig is bizarr és magyarázatra szoruló pontja volt a reggae, dub, jungle (stb) zenék nem kannabiszra és-vagy elnyomó hatalommal és propagandával szembeni ellenállásra (!) buzdítás mellett ez a misztikus Haile Selassie I RasTafar kultusz, és ugyan vallom, hogy mindig jobb tudni, azért valahol mégis elszomorít. Ez az etióp király, akit Jamaikában egy fekete lázadó lelkész zavaros bonyolult prófétai ideológiája az emancipció és az afrikai gyökerekhez visszatérés mellé a kopt istencsászár őszentségének bálványozását is odatette. Azóta is fohászkodnak hozzá kábé minden jamaikai MC-zés során, és asszem erről a vonalról én végleg leiratkozom.
Selassie császár sima diktátor volt, az autokrata személyikultuszos, titkosszolgálatos, palotai intrikás fajtából, mint részletesen és elragadó, cinizmust súroló részrehajlással megemlékeznek róla hajdani szolgái. Ahogy a nyugati világ, nyilván Jamaika ébredő népe is az uralkodói imidzs hatása alá került. Az udvari korrupció, a lojalitás és paranoia totális voltát utólag könnyű beazonosítani és elhelyezni a világ diktátori panteonjában. Bár a könyv szinte kizárólag az uralkodói palota életére fókuszál, a történelmi esményekről ilyen a nézetből is jó képet alkothatunk. Az egomán mesevilágban uralkodó császár mindent megtett a személyi kultuszának zavartalan folytatásáért, miközben a legaljasabb udvaroncai kezére adta a nép elnyomásának, kizsigerelésének és gazdasági spekulációval egybekötött éheztetésének minden csipcsup részletét. A császár saját mítoszát valahogy az eseményekkel párhuzamosan fenntartja, miközben néhány kellemetlenkedő egyetemista és külföldi tudósító néhanap rámutat az éhező százezrekre és az udvari pompa, valamint a diadalmas látványtervek építésének embertelen árára.
Azt hiszem nem mindegy, hogy egy mesebeli isteni császár dicsőségét énekli meg valaki, vagy pedig egy újabb modernkori fáraót. Részemről megelégedéssel tettem le egy jól megírt és szerkesztett, interjúkból és áthidaló kommentárokból álló könyvet, és aggódva tekintek a zenehallgatásom elkerülhetetlen átalakulása felé, miközben lassan belenyugszom, hogy hiába is próbálnám felfogni, mégis hogy a francba gondolhatotta ezt Bob Marley és a többi derék rasztafári…

>!
Ocuka_Úr
Ryszard Kapuściński: A császár / A sahinsah

Mint mindig: nagyszerű. Sokat lehet belőle meríteni a tanításhoz, és azért itt-ott erősen elfogult, nagyon jó képet ad a hatalom megragadásának és megtartásának görcsös kényszeréről. Bemutatja, hogy a neten keringő képek, amelyek a sah „nyugati felvilágosultságát” hivatottak szembeállítani a mai állapotokkal, talán mégsem volt annyira nagyszerű.


Hasonló könyvek címkék alapján

Vincent Meylan: Farah, iráni hercegnő
Marjane Satrapi: Persepolis – Gyerekkorom Iránban
Makai György: Khomeini Iránja
Christopher Hudson: The Killing Fields
Rafik Schami: Die dunkle Seite der Liebe
Moses Isegawa: Afrikai krónikák
Zarah Ghahramani: Vallomás korbácsütésre
Sara Harris – Barbara Mosallai Bell: Hercegasszony voltam Teheránban
Ken Follett: Teherán
Ishmael Beah: Gyerekkatona voltam Afrikában, amíg ti játszottatok