Timebound ​– Időcsapda (Időcsapda 1.) 47 csillagozás

Rysa Walker: Timebound – Időcsapda

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Amikor Kate Pierce-Keller nagymamájától egy különös kék medált kap ajándékba, majd az időutazásról kezd mesélni neki, Kate úgy érzi, az asszonynak elment az esze. Ám az egész hihetetlen história hirtelen szörnyen valóssá válik, amikor egy a múltban elkövetett gyilkosság veszélybe sodorja Kate evilági életét.
Kate megtudja, hogy a gyilkosság egy még sötétebb terv része, és genetikai adottságát kihasználva visszamegy az időben, hogy kezdetét vegye egy évszázadokon átívelő macska-egér játék.
Az események megváltoztatásáért azonban Kate-nek fizetnie kell – ha sikerrel jár, a fiú, akit szeret, a létezésére sem fog emlékezni. De ha bármennyire is jó szándékkal teszi, van joga megváltoztatni az egész világ sorsát?

Eredeti mű: Rysa Walker: Timebound

Eredeti megjelenés éve: 2012

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2016
400 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789639708556 · Fordította: Varga Tibor

Enciklopédia 4


Kedvencelte 5

Most olvassa 3

Várólistára tette 101

Kívánságlistára tette 114

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

>!
Nikolett0907 P
Rysa Walker: Timebound – Időcsapda

Ez a kis „gyöngyszem” igazán kacifántossá tudott válni, ha egy pillanatra nem figyeltem, vagy elkalandoztam.
Egyszerre szerettem és utáltam, hogy miért magam sem tudom a választ, hiába próbálok rájönni.
Annyi bizonyos nagyon izgalmas volt a cselekménye, kellően szerethető főszereplőkkel, bár Kate néha hozott olyan döntéseket, amikért a legszívesebben megráztam volna.
Most csak nekem volt fura ez a szerelmi háromszög?
Mindenesetre megint nem annak a fiúnak szurkolok akinek gondolom a legtöbben.
Várom a következő részét.

5 hozzászólás
>!
Mrs_Curran_Lennart P
Rysa Walker: Timebound – Időcsapda

Aranyos kis történet volt, fél csillag levonás a fura szerelmi háromszög miatt jár. Jó téma ez az időutazás, csak ez a sok ugrálás a múltba, meg hogy ki, mikor, melyik idővonalon van…Időnként nehéz követni. Marty Mcfly már régen bebizonyította, hogy ha egy kicsit megpiszkáljuk a múltat, akkor megváltozik a jelen. Ezt főhősnőnk is saját bőrén tapasztalta. Mert mi van akkor, ha valaki téged akar kitörölni? Persze itt is egy gonosz jövőbeli tudós világuralmi terveiről van szó, aki meg kellene állítani. Jó sok akció van a könyvben, és ahhoz képest, hogy YA, nem is olyan nyálas. Csak a két lehetetlen szerelem zavart egy kicsit, bár mindkét fiú aranyos volt. Szerintem megér egy olvasást, és a folytatásra is kíváncsi vagyok.

8 hozzászólás
>!
DarknessAngel 
Rysa Walker: Timebound – Időcsapda

Ez aztán nem semmi! Lehet, hogy az eleje még fura, és tiszta kusza a sok információtól, de később… Izgalmas volt, és érdekes, a romantikus részeket imádtam ^-^, de itt aztán nem kalandozhat el az ember figyelme, különben semmit sem fog érteni.
Azért nem akarok senkit sem elijeszteni, mert ugye Kate se nagyon tudja követni a dolgokat az elején, de idővel belerázódik az olvasó. Én legalábbis így voltam vele.Tetszett ez az össze-vissza ugrálás az időben, meg a párhuzamos életek. Igazán érdekes.
Ami egy kicsit furcsa volt, hogy Kate milyen hamar megbízik az emberekben (nagymama, barátnő, Trey) főleg Trey-ben, és csak úgy elkotyogja neki a titkokat. De hát ő tudja. Lényegében jól is alakult minden – majdnem – úgyhogy nem panaszkodom.
Treyt nagyon megszerettem, remélem nem fog vele semmi baj történni.
Kiernant az elején nem tudtam, hogy kezeljem, és miután felbukkant Trey, már nem is nagyon érdekelt, de aztán később… hát, igen. Ez is megváltozott. :D Omg, szerelmi hátomszög ilyen szuper pasikkal. Nem lesz ennek jó vége.
De azt hiszem, én maradok Trey párti. spoiler
Van egy csomó megválaszolatlan kérdés, ezekre remélem a folytatásban fény derül. Nagyon kíváncsi vagyok, mi lesz itt még. Én nem csalódtam a könyvben. :)

7 hozzászólás
>!
kellyolvas P
Rysa Walker: Timebound – Időcsapda

Arra szeretném felhívni a figyelmét a leendő olvasóknak, hogy ezt a regényt lassan, aprólékosan, odafigyelve kell olvasni, ugyanis velem többször is előfordult, hogy nem értettem valamit és teljesen kizökkentem a történet ritmusából. Számomra zavaró volt néhány dolog, és amin nem tudtam túltenni magam, és ez mindig visszacsengett a fejemben. Nem értettem, hogy miért mondott el Kate mindent rögtön a barátnőjének, aki azonnal hitt neki, nem sokkal később Trey is azonnal elhitt mindent. Nem volt kellő oka, hogy Trey egyik pillanatról a másikra ennyire közel kerüljön a lányhoz, tini szerelem ide vagy oda. Nekem túl gyors volt ez a bizalomáradat, akár a nagyit nézzük, akár Connort. Túlírtnak találtam a könyv első felét, túl sok magyarázattal, később viszont beindultak az események, ez már jobban tetszett.
A cselekmény nagyon átgondolt, látszik, hogy a szerző alapos kutatómunkát végzett, az időutazásos részek remekek, izgalmasak. Jó ötletnek éreztem az 1890-es évekbe vinni Kate-et, Chicago az egyik kedvenc városom, és a világkiállítások mindig remek helyszínnek bizonyulnak. Nem tetszett viszont a vallási része a történetnek, olyan volt, mint a mai időkben a szcientológia. A karakterek változatosra sikerültek, Kate számomra nem volt tökéletes, gyakran volt önfejű, igaz tanult a hibáiból. Az időutazások során érdekes, de sokkal hihetőbb volt a karaktere, míg a jelenben bosszantó tudott lenni. Trey hiába aranyos, már-már cuki karakter, nem szerettem az instalove kapcsolatukat, bármennyire is szerelmi háromszög hívő vagyok, itt Kiernan viszi a pálmát, bár nem szerepelt túl sokat, borítékolható, hogy a sorozat folytatásaiban jelentős szerepet kap.
Összességében nem egy átlagos ya regényt kapunk, meg kell találni azt a pillanatot, amikor beszippant a cselekmény, nem szabad feladni az elején a bonyolultságra hivatkozva. Főképp az időutazós téma rajongói körében lesz népszerű, én bár szeretem a témát, a hibákat nem tudtam elnézni, így a közepesnél csak egy kevéssel jobbra tudom értékelni.

1 hozzászólás
>!
eszti123
Rysa Walker: Timebound – Időcsapda

Nem volt szívem erre a könyvre kevesebb csillagot adnom ennél, pedig az értékelási átlagom alapján nem érdemelné meg a 4,5 csillagot. Szerintem mindenki megkedveli ezt a történetet, még ha nem is annyira. Személy szerint én nagyon megszerettem, meg ellenkezőleg is. Sokszor nem tudtam, hogy mi van, annyira összekuszálódott a fejemben, de az azért nyugtatott, hogy Kate fejében sem volt mindig minden teljes egészében érthető. :D Az időutazós téma miatt szerettem volna elolvasni ezt a könyvet, és én teljesen másra számítottam, ez szerintem még az időutazáson belül is különc kis kötet. :))) Jó volt olvasni, de nagyon kellett figyelnem, hogy valamennyire tudjam követni a cselekményt. :D Jó kis könyv volt, de nem lett a kedvencem.

>!
Babó_Buca
Rysa Walker: Timebound – Időcsapda

Egy kicsit kusza volt első ránézésre, egy idő után viszont sikerült feldolgoznom a rám zúduló mennyiségi információt. De Kate se értett belőle többet, ami megnyugtató volt. Karakterekbe talán kevésbé, de hátterében erős könyvről van szó, amiben rengeteg lehetőség rejlik. Lineáris gondolkodásom nem egyszer megrökönyödött, főleg a az alternatív idősíkok rendszerénél, de rendkívül élveztem az olvasását.
Könnyed kikapcsolódásra vágyóknak, akik ezalatt mégis gondolkodni akarnak.

www.egy-lany-blogja.blogspot.com/2016/12/idosikok-tomke…

>!
tündérrózsa P
Rysa Walker: Timebound – Időcsapda

Karácsonyra kaptam ezt a könyvet, de mivel több olyan véleménybe is belefutottam, hogy túl kusza/érthetetlen/bonyolult, nem igazán akarózott belekezdeni. Mígnem megkaptam a kezdőlökést. Bonyolultság ide vagy oda, mégiscsak kíváncsi voltam. Szerencsére pozitívan csalódtam. Sokkal rosszabbra számítottam. Igaz, hagy némi kívánnivalót maga után, de nem annyira szörnyű, mint amennyire hagytam magam riogatni. Számomra elég érthető volt, bár az is igaz, ha nem figyel oda az ember, könnyen elvesztheti a fonalat.
Figyelemfelkeltően indul, főleg a kulcs érdekelt, de aztán kicsit lapossá válik, mert hősnőnk sokáig szinte semmit nem csinál. Őszintén szólva nem tudtam maradéktalanul megkedvelni. Kicsit hullámvasút az egész, mert túl lassú, ugyanakkor túl gyors is. Ott van mindjárt a szerelem… spoiler. Egyébként Trey szimpatikus, de Kiernan kiléte jobban izgatja a fantáziámat naná!.
Aztán a vége felé végre jobban felpörögnek a dolgok, tényleg minden csupa izgalom, bár sejthető a végkifejlet.
Ami egyáltalán nem tetszett az a spoiler vallás. Most komolyan kellett ez bele? Ráadásul ők a szíristák… Tényleg? Szíristák? Ráadásul Szírusz helyett folyton Szíriuszt olvastam, vagyis állandóan a Harry Potter járt az eszemben tőle.
Ami miatt mégis várom a folytatást: imádtam Little Mickie részeit. És a naplókat. Na, olyan naplókat én is szívesen fogadnék. Alig várom, hogy többet tudhassak meg Mickről spoiler.

>!
Snow_White P
Rysa Walker: Timebound – Időcsapda

Imádom az időutazós történeteket, mert gondolkodásra késztetnek. Nem csak szimplán olvasom a könyvet, hanem kicsit meg kell erőltetni magamat, hogy összerakjam a logikai történéseket. Az a nagy helyzet azonban, hogy ennél a könyvnél több helyen is elvesztettem a fonalat a sok időbeni ugrálás, és párhuzamos idővonalak miatt.
A témaválasztás tehát nálam alapból csillagos ötös, maga a cselekményszál is megfelelő, végig izgalmas, pörgős, de ami nagyon levont az olvasásélményből az a kuszaság, ami az egész regényt jellemezte. Prudence és Kiernan szála például az, amit egyszerűen nem bírtam ésszel felfogni, és összerakni. A másik, ami nagyon zavart, hogy szinte semmit sem tudunk meg a karakterekről, sem a külső, sem a belső tulajdonságok vonatkozásában. Oké egy YA regénytől nem várom el, hogy részletekbe menő karakterábrázlást nyújtson, de azért az minimális elvárás lenne, hogy legalább azt tudjuk hogyan néznek ki. Kate-ről is csak annyit tudunk meg a regény közepe táján, hogy sötét haja van és zöld szeme. Trey-ről meg például semmit. Egyébként örülök, hogy a szerelmi szál nem eltúlzott, kimondottam cuki volt. Összegezve azt godolom, hogy ez az első rész nem volt egy katartikus élmény, de nagyon sok lezáratlan szál maradt, ami felkeltette a kíváncsiságom, így mindenképpen beszerzem majd a folytatásokat, ha aktuális lesz.

>!
jehuka P
Rysa Walker: Timebound – Időcsapda

Nagyon szeretem az időutazós történeteket, elsősorban ezért kezdtem bele ebbe a könyvbe. Kicsit hajaz az Időtlen szerelem trilógiára, spoiler de mivel a története már egészen más, ez nem volt zavaró. Kifejezett pozitívumként értékeltem, hogy az írónőnek elfogadható módon sikerült megoldania nagy időutazás-paradoxont spoiler Sokkal jobban oda kellett volna figyelnem ahhoz, hogy meg tudjam állapítani, hogy minden ponton következetes-e, de így első olvasatra annak tűnt.
Furcsa volt viszont, hogy Kate olyan felszabadultan mesél boldog-boldogtalannak az időutazási képességéről, és azok láss csodát, szinte egyből hisznek is neki. Kate és Trey románcát is kissé gyorsnak találtam. Pozitívumként értékeltem viszont, hogy egy újfajta, nem hétköznapi spoiler látszik kibontakozóban, aminek nagyon kíváncsi lettem a végkimenetelére. Remélem megjelenik majd a folytatás.

>!
Fummie
Rysa Walker: Timebound – Időcsapda

A könyv fele nagyjából semmiről nem szól, csak hogy az ügyeletes elmebajosunk gyakorolja az időugrást, meg találkozgat Treyjel, akivel teljesen komolyan gondolja a halálos szerelmet. A végére már-már azt hittem, meg fogom érteni az egészet, és volt egy elég izgalmas jelenet is, de aztán persze a lezárás mindent elrontott.
Érdekes lehetne még a főgonosz szála, aki visszament az időben, hogy egy saját vallást alapítson, és bár úgy tűnik, mintha az írónő ehhez a szcientológiából vett volna át néhány (sok) dolgot, sajnos ez a szál is teljesen lényegtelen lesz, mert úgyis csak arra megy rá, hogy Kate éppen melyik sráccal smárol és miért.

Bővebben: http://fummiekonyvtara.blogspot.hu/2017/04/rysa-walker-…


Népszerű idézetek

>!
Babó_Buca

Nyugalom, Piroska, elviszlek a nagymamádhoz, mielőtt odaér a farkas. De ajánlom, hogy legyen pénz a kosarában, vagy rendőrt hívok.

53. oldal – 3

>!
Babó_Buca

– Ígérd meg – szólt halkan Trey, miközben maga felé fordított –, hogy egyszer azt is megengeded, hogy kifűzzem ezt az izét. Látom rajtad, hogy nem ez a kedvenc ruhadarabod, de van valami ellenállhatatlan abban, ha az ember lassan csomagol ki egy ajándékot.

265. oldal – 17

>!
Babó_Buca

Katherine gyűjteménye mellett az Amazon egy sarki könyvesbolt.

33. oldal – 2

Kapcsolódó szócikkek: Amazon
>!
Babó_Buca

– Jó napot kívánok, Miss Scarlett! – köszöntött vidáman, mikor meglátott.
Az üdvözlést hallva végignéztem magamon. A ruhámat zöld selyemből varrták, úgyhogy tényleg volt hasonlóság, viszont inkább smaragdszínű volt, élénkebb zöld, mint az, amit Scarlett készített függönyből az Elfújta a szélben.

243-244. oldal – 16

>!
Milli88 P

– Nem akarok végtelen sok életet, ha azok közül akár csak egyet is nélküled kell leélnem. Nekem elég, ha ezt a valóságot helyrehozod, és akkor együtt lehetünk. És ne félj, minden rendben lesz.

272-273. oldal

>!
Babó_Buca

– Harry Keller? – szólaltam meg. Apa felnézett, és becsukta a könyvet, az ujját használva könyvjelzőként. A borító a citrom, narancs és barna keveréke különleges őszi hangulatot keltet, amit csak a könyv elejére festett nyúl tört meg. Gesztenye, a honalapító – az egyik kedvenc könyvünk, régebben sokat olvasott fel belőle.

111. oldal – 7

Kapcsolódó szócikkek: Gesztenye, a honalapító
>!
Babó_Buca

Sokkal szívesebben menteném meg a világot Wonder Woman- vagy mondjuk Batgirl jelmezben.

245. oldal – 16

>!
hajnalihold

Az a sok közös emlék már csak bennem él.

271. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

J. L. Armentrout: Origin
Nalini Singh: Borzongás
Marissa Meyer: Scarlet
Stephenie Meyer: A burok
Diana Wynne Jones: A trónörökös
Nigel D. Findley: A nap háza
Roger Zelazny: Amber hercegei
Lauren Beukes: Zoo City
Karen Chance: Holdvadász
Kerstin Gier: Smaragdzöld