Timebound (The Chronos Files 1.) 2 csillagozás

Rysa Walker: Timebound Rysa Walker: Timebound

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

When Kate Pierce-Keller’s grandmother gives her a strange blue medallion and speaks of time travel, sixteen-year-old Kate assumes the old woman is delusional. But it all becomes horrifyingly real when a murder in the past destroys the foundation of Kate’s present-day life. Suddenly, that medallion is the only thing protecting Kate from blinking out of existence.

Kate learns that the 1893 killing is part of something much more sinister, and Kate’s genetic ability to time-travel makes her the only one who can stop him. Risking everything, she travels to the Chicago World’s Fair to try to prevent the killing and the chain of events that follows.

Changing the timeline comes with a personal cost, however—if Kate succeeds, the boy she loves will have no memory of her existence. And regardless of her motives, does she have the right to manipulate the fate of the entire world?

Eredeti megjelenés éve: 2014

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Brilliance Audio, Grand Haven, 2014
Felolvasta: Kate Rudd
>!
Skyscape, 2014
376 oldal · ASIN: B00CQC9O16 · Illusztrálta: Alice Duke
>!
Skyscape, 2014
374 oldal · puhatáblás · ISBN: 9781477848159

Várólistára tette 2


Kiemelt értékelések

KöfférTzitzah>!
Rysa Walker: Timebound

Kate-et meglepi nagymamája hirtelen felbukkanása, aki azt állítja, birtokában van az időutazás képességének, s vele együtt Kate is képes ugrásokat véghezvinni az időben. A lány valahogy mégis egészen hamar feldolgozza ezt a furcsa információt, hiszen már egy ideje sejti, hogy valami nincs rendben vele. Hamarosan kiderül, hogy családja élete veszélyben van, így mindent elkövet annak érdekében, hogy egyáltalán létezhessenek, s ne nyelje el őket a nagy semmi, ahogy azt a párhuzamosan létező alternatív idővonalakkal is időről-időre megteszi.

Kate annak ellenére, hogy 16 éves, elképesztően bátor, s teszi, amit tennie kell, hogy az ő kis univerzuma továbbra is létezhessen, és viszonylag normális kerékvágásban haladjon tovább. Fiatalsága egyedül a szerelmi életén ütközik ki markánsan, ugyanis az első szembejövő idegenben vakon megbízik és a karjaiba omlik, amihez nem kell más, mint egy helyes pofi és néhány kedves mosoly. Ez elég nagy gyengesége, viszont még a környezetében élő felnőttek sem aggódnak kifejezetten a dolog miatt, pedig Kate a család titkainak nagy részét pár perc alatt kikotyogja. Ez egyáltalán nem szokványos cselekedet, amellett, hogy a környezete reakciója sem mondható realisztikusnak. Itt valószínűsíthető, hogy az írónő gondban volt a történet beindításával, mert az első felében nem történik sok minden, és valljuk be, Kate nagymamája sem bővelkedik akkora tetemes információmennyiséggel, amennyit a könyv elbírt volna egy ilyen téma kapcsán. De ez Rysa Walker első kiadott regénye, úgyhogy ezek a zavaró tényezők emiatt teljes mértékben megbocsáthatók.

A döcögős kezdet után az írónő végre merte használni a fantáziája által adott lehetőségeket, így a történet második fele a kusza vonalak ellenére nagyon is eseménydús és ötletgazdag, mely nem nélkülözi az izgalmat sem. Amint Kate akcióba lép, minden lépésére figyelnie kell, nehogy végzetesen összekuszálja a múltat és a jövőt, ehhez pedig még azt is tökéletesen át kell látnia, hogy melyik cselekedet vezet el a jövőbeli történésekhez, s a sok szereplő, akivel ugrásai során összetalálkozik, éppen melyik idősíkról jött. Nemcsak nagyszülei és szülei, de saját történelmét is megismeri, ahogy a többi időutazóval való találkozások során felgöngyölíti a szálakat, s megpróbál megakadályozni egy gyilkosságot. Szerencsés, és leleményes is – pont olyan, amilyen az alkotója, hiszen Rysa Walker sem keveredik bele a keresztbe-kasul futó idővonalakba, képes mindent úgy elmesélni, hogy az olvasó is tudja tartani a lépést, még ha nem is olyan könnyedén. Figyelni kell, gondolkodni kell, ami egyáltalán nem baj, mert ettől még inkább részesei lehetünk az időutazók világának.

Akit aggályokkal töltene el a sorozat további részeinek hiánya, s emiatt nem kezdené el az első kötetet, azt megnyugtathatom, hogy az Időcsapda önmagában is megállja a helyét. Nincs óriási függővég, a fő történetszál lezárásra kerül, pusztán néhány apróbb részlet marad nyitva, ami inkább a kíváncsiságot fokozza, hogy ezek után még mi történhet a továbbiakban. Azoknak ajánlom, akik szeretik az időutazásról szóló könyveket, kalandoznának egy kicsit az 1890-es években, ám mégsem kedvelik, ha hosszasan untatják őket történelmi adatokkal. Az Időtlen szerelem trilógia rajongóinak pedig felhívnám a figyelmét arra, hogyha hasonlóan izgalmas könyvet szeretnének a kezükben a tartani, ne keressenek tovább.

link

Ehlena>!
Rysa Walker: Timebound

Magyarul már olvastam pár éve, akkor is nagyon tetszett, és most angolul hallgatva is. A felolvasó hölgyről már pár mondat után érezhető volt, hogy színésznő, abszolút érzékletesen, a karaktereket megkülönböztetve adta elő a szöveget. Még a három női rokon beszélgetésekor is egyértelmű volt, hogy éppen ki beszél, olyan jól érzékeltette hangban a generációs különbségeket.
Továbbra is sajnálom, hogy magyarul nem jelentek meg a folytatások, szerintem méltatlanul mellőzött könyvről van szó.


A sorozat következő kötete

The Chronos Files sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Alexandra Bracken: The Darkest Minds
Cassandra Clare: Clockwork Angel
Marissa Meyer: Scarlet (angol)
Chandelle LaVaun – Megan Montero: Master Mage
Kerstin Gier: Ruby Red
Sarah J. Maas: Kingdom of Ash
Jennifer L. Armentrout: Origin (angol)
Jennifer L. Armentrout: The Burning Shadow
Holly Black: The Wicked King
Rick Riordan: The Blood of Olympus